mboost-dp1

Boeing

Boeing i fuld gang med at udvikle kommerciel rumkapsel

- Via Space.Com - , indsendt af ktg

Efter den sidste rumfærge har besøgt den internationale rumstation, er det op til private virksomheder, hvis stationen skal have besøg fra et amerikansk rumfartøj. I den forbindelse er Boeing i fuld gang med at udvikle en rumkapsel, der skal bruges til at fragte mennesker op i rummet.

Den nye rumkapsel ved navn CST-100 (Crew Space Transportation-100) forventes at kunne tages i brug i 2015, hvor den vil kunne anvendes på en række forskellige raketter, heriblandt den privatejede Falcon 9 fra Space X.

I forbindelse med opstarten af projektet har Boeing den store fordel, at de i forvejen har stor ekspertise med at lave rumfartsudstyr. Således har den ene halvdel af holdet bag CST-100 været med til at udvikle på ISS, og den anden halvdel har haft arbejdet på rumfærgen.

CST-100 vil kunne fragte syv personer og indeholde et nødsystem, der kan frakoble rumkapslen fra raketten i tilfælde af problemer. Det samme system vil også kunne bruges til manøvrering i rummet.

Samsung

Stor efterspørgsel af OLED-paneler til smartphones

- Via Ingeniøren - , indsendt af ktg

Efterhånden som smartphones bliver mere og mere populære, så vokser behovet for komponenter til dem også. Flere af producenterne er begyndt at anvende OLED-paneler i deres telefoner, men her har OLED-producenterne svært ved at følge med.

Selvom der er tale om små skærme, så er produktionskapaciteten ikke vokset lige så hurtig som behovet, og det skaber ifølge Preben Mejer, direktør i Innovation Lab, som Ingeniøren har talt med, flaskehalse.

OLED-teknologien egner sig særdeles godt til smartphones, idet de typisk har et lavere energiforbrug, er tyndere og har et bedre billede end almindelige LCD-paneler.

Både LG og Samsung, der er førende inden for udviklingen og produktion af OLED-paneler, har begge nye fabrikker på vej, der inden for nærmeste fremtid vil kunne sørge for nok paneler til smartphoneproducenterne.

Wikileaks.org

Wikileaks flyttet til kernevåbenssikret anlæg

- Via IDG.se - , redigeret af Pernicious

Den kontroversielle whistleblower-side Wikileaks.org er for nyligt flyttet til den svenske ISP Bahnhofs datacenter. Datacentret er i et kernevåbenssikret anlæg, som ligger 30 meter under Stockholm, og er dermed et af verdens bedst beskyttede datacentre.

Bag 40 centimeter tykke døre står blandt andet to dieselmotorer, der gør det muligt for anlægget at generere sin egen strøm. Bahnhofs direktør Jon Karlung mener dog ikke, at det er den fysiske beskyttelse, som har lokket Wikileaks til:

Jon Karlung, direktør for Bahnhof skrev:
Det her er en spektakulær sag, som mange værdsætter, men det vigtigste er juridiske spørgsmål og integritet. Vi har tidligere vovet meget for vores kunder, og det er måske frem for alt dét, som de værdsætter i denne sag.

Simon Klose

Dokumentarfilm om TPB søger din hjælp

- Via Kickstarter - , indsendt af ktg

De fleste kender til hjemmesiden The Pirate Bay og har hørt om deres kampe mod film- og musikindustrien, men det er næppe mange, som kender meget til personerne bag en af verdens mest kendte hjemmesider.

Det vil instruktøren Simon Klose gerne lave om på, og han har været i gang med at optage over 200 timers video af stifterne af TPB, startende omkring en måned før den berygtede retssag i Stockholm i 2009, der skal kulminere med afgørelsen af appelsagen, som endnu ikke har fundet sted.

Klose har dog et problem, idet han arbejder med et meget lille budget, men gerne vil have, at de mange timers optagelse bliver kogt ned til den bedst mulige dokumentarfilm, der får navnet “TPB AFK”. Han har derfor startet en indsamling på tjenesten Kickstarter, hvor han håber at kunne indsamle $25.000, hvilket går meget godt.

Indsamlingen har, med 28 dage tilbage, indsamlet lige under $21.000, og således skulle TPB AFK have gode muligheder for at blive realiseret, som Klose ønsker det.

Det er muligt at se mere om projektet på dets hjemmeside.

NASA

Lynhurtigt satellitnet

- Via Ingeniøren - , redigeret af Net_Srak , indsendt af Orange

Dataforbindelser via satellit er typisk ikke noget, man forbinder med meget båndbredde, men hos satellitoperatøren Inmarsat er man ved at opbygge et nyt højhastighedsnetværk for 7 milliarder kroner.

Inmarsat står for satellitterne, men til at modtage og sende signaler til og fra satellitterne skal der først udvælges en producent, og her står danske Thrane og Thrane i en gunstig position til at blive valgt. Det beretter Ingeniøren.

Det danske firma har tidligere lavet Inmarsats Broadband Global Area Network (BGAN), der navnet til trods dog kun kan levere 492 kbps. Det nye system vil kunne levere data med en hastighed på op til 50 Mbps, eller over 100 gange hurtigere.

Ulempen er afhængigheden af godt vejr for at opnå den højeste hastighed. I modsætning til de 1-2 GHz BGAN sender i, så vil det nye system anvende et frekvensområde på mellem 18 til 50 GHz.

Får Thrane og Thrane tildelt ordren, så forventes den at være i størrelsesordenen 350-586 millioner kroner.

AMD

ATI-navnet udfases

- Via Techreport - , indsendt af Woller

Det er efterhånden fire år siden, AMD opkøbte grafikchip-specialisterne ATI, og lige siden har navnet ATI fortsat med at eksistere, men nu er det snart slut.

Som optakt til introduktionen af deres Fusion-teknologi vil AMD udfase ATI, således at der kun er et brand, forbrugerne skal være opmærksomme på.

AMD er bange for, at der med sammensmeltningen af CPU og GPU kan opstå forvirring, hvis de fortsætter med at have både AMD (til CPU) og ATI (til GPU), når det hele befinder sig i en enhed (en APU).

De første AMD Radeon-produkter forventes at blive introduceret senere i år, men det vil ikke påvirke Radeon 5000-serien, som fortsat vil hedde ATI. Når den næste generation af Radeon og FirePro-produkter kommer på markedet, vil de blive navngivet uden ATI og uden AMD for blot at hedde “Radeon” og “FirePro”.

MPEG-LA LLC

MPEG-LA gør H.264 royalty-fri for altid

- Via engadget - , redigeret af Emil , indsendt af markjensen

I forbindelse med debatten om brug af HTML5’s videofunktionalitet har et af punkterne været, hvilket videoformat der skulle anvendes. I starten var H.264 det mest udbredte valg, men hos for eksempel Mozilla ville man ikke understøtte det, da der er tale om et lukket format ejet af organisationen MPEG-LA.

Ulempen ved dette var, at organisationen ejer rettighederne til formatet og kun arbejdede med en gratis anvendelsesperiode indtil 31. december 2015, herefter skulle der betales royalties for at bruge teknologien.

Med lanceringen af WebM, et videoformat baseret på VP8, frigav Google et helt åbent format, hvilket hurtigt har vundet en del tilhængere, heriblandt Mozilla.

MPEG-LA har nu svaret igen ved at udvide den gratis anvendelsesperiode til resten af teknologiens levetid, hvilket fjerner risikoen for at stå med en stor regning den 1. januar 2016.

Google frigiver VP8-videoformatet

Vulcan Inc.

Microsoft-medstifter sagsøger Apple, Google og Facebook for patentbrud

- Via Ars Technica - , redigeret af Pernicious

Den tidligere medstifter af Microsoft, Paul Allen, har indgivet et søgsmål imod 11 større firmaer, hvoriblandt man finder Apple, Google, Facebook, Netflix og YouTube. Microsoft er sluppet uden om søgsmålet i først omgang, men deres partner Yahoo! slap ikke.

Paul Allen mener, de overtræder fire patenter, som omhandler:
Anvendelsen af en browser til at navigere gennem information, håndtering af en brugers perifere opmærksomhed, når vedkommende anvender, eller er i nærheden af en enhed, og muligheden for at gøre en bruger opmærksom på punkter af aktuel interesse.

Patenterne dækker meget bredt, idet hele konceptet med at præsentere en bruger for relaterede informationer, som f.eks. nyheder, video og musik, afhængig af det man søger efter, benyttes på mange hjemmesider.

Søgsmålet kommer som en overraskelse, da Paul Allen og hans firma Interval Licensing LLC ikke selv har noget produkt, der anvender patenterne. Allen gør det klart, at det ikke er patenter, de har købt blot for at presse firmaer for penge, men er deres egne opfindelser, som de blot vil have betaling for.

Hos Google ser man søgsmålet som et tilbageslag for innovationen i USA.

Google talsmand skrev:
This lawsuit against some of America’s most innovative companies reflects an unfortunate trend of people trying to compete in the courtroom instead of the marketplace.

BMW

Opladningen af el-biler skal foregå vha. roaming i udlandet

- Via Ingeniøren - , redigeret af Pernicious

Inspireret af princippet bag roaming for mobiltelefoner har man også tænkt, at opladningen af el-biler skal foregå efter samme metode.

Når el-bilerne i fremtiden bliver hvermandseje, og bilen bliver brugt til transport ud af landet, skal det være muligt at påfylde bilen med strøm og samtidig fratrække prisen for strømmen på bilejerens konto.

Ved hjælp af roaming mener man at kunne løse denne problemstilling, og det er således ligegyldigt, hvor i Europa opladningen vil foregå, da det samme system skal implementeres i alle landene. Den enkelt bilejer vil således tilknytte en konto til sin bil, og bilen vil derefter blive identificeret, hver gang bilen tilkobles el-nettet for opladning.

Endnu er projektet dog ungt, og der er således et stykke vej igen, før man vil se nogle endelige specifikationer på, hvordan systemet konkret skal implementeres.

David Heinemeier Hansson

Rails 3 er udkommet

- Via Riding Rails - , redigeret af Pernicious

Efter flere års udvikling er open source-webframeworket Ruby on Rails nu udkommet i version 3.0 med over 8.500 ændringer i forhold til Rails 2.3.8.

Af nyheder i den nye version finder man blandt andet en øget agnosticering. Det betyder, at JavaScript-biblioteket Prototype, som bruges som standard i Rails 2, nemt kan skiftes ud med for eksempel jQuery i Rails 3. Herudover kan den indbyggede ORM Active Record også nemmere udskiftes med en af de mange andre muligheder så som DataMapper eller Sequel. Herudover styres dependencies for applikationer i Rails 3.0 af Bundler, som samtidig er blevet frigivet i version 1.0.

Rails 3.0 kan installeres gennem rubygems med kommandoen: “gem install rails”.