mboost-dp1

Flickr - dweekly

Brasilien overvejer legalisering af fildeling

- Via Techdirt - , redigeret af Emil

Brasilien er midt i en reform af deres love om ophavsret og har for nyligt afvist at indføre et system lignende USA’s DMCA-koncept, som gør det muligt at få fjernet ophavsretsbeskyttet materiale ved at sende et brev til f.eks. den hjemmeside, som materialet ligger på. Brasilien har i stedet indført et system, hvor det kræver en dommerkendelse at få materialet fjernet.

I sidste måned åbnede landet så for offentlige forslag til den kommende lovgivning. Kort inden der blev lukket for nye forslag, indsendte 28 kunstnergrupper og forbrugerrettighedsgrupper sammen 15 forslag til den kommende lovgivning. Et af forslagene lyder på, at det ikke skal være ulovligt at bryde ophavsretten, hvis det sker med ikke-kommerciel hensigt på undervisning, mens et andet forslag vil sænke ophavsretten fra 70 til 50 år efter kunstnerens død.

Det mest opsigtsvækkende forslag lyder dog på at legalisere fildeling fuldstændigt mod et gebyr på 3 brasilianske reais på bredbånd, hvilket svarer til knap 10 kroner.

Da der blev lukket for nye forslag, var der blevet indsendt 7.863 ideer.

JHU/APL

NASA vil tæt på Solen i 2018

- Via Jet Propulsion Laboratory - , redigeret af OnkelDunkel , indsendt af ktg

Det mest tydelige objekt på himlen er vores egen stjerne Solen, der allerede er blevet observeret intenst med både instrumenter her på Jorden og rumsonder. NASA vil nu sende endnu en rumsonde afsted, denne gang for at undersøge Solen på klods hold.

Den nye rumsonde, Solar Probe Plus SPP, er langt fra færdig endnu, og en opsendelse forventes tidligt at finde sted i 2018. Når det sker, vil den bevæge sig mod Solen for først at stoppe, når den er 6,4 millioner kilometer væk fra Solens overflade. Til sammenligning befinder Jorden sig ca. 150 millioner kilometer fra Solen.

På den forholdsvis korte afstand skal rumsonden overleve i et meget barskt miljø, hvor temperaturen er oppe på 1400°C, ligesom den vil blive udsat for meget kraftig stråling.

Ombord på SPP vil der være fem instrumenter, som blandt andet skal indsamle partikler fra Solen og lave 3D-kort af solvinde.

Flickr - genewolf

Robotter skal have situationsfornemelse

- Via Videnskab.dk - , redigeret af Net_Srak , indsendt af ktg

Står det til et hold af danske forskere, så skal robotter i fremtiden udstyres med nok kunstig intelligens, til at de kan få en situationsfornemmelse.

Baggrunden for målet er, at robotter i dag nok kan udføre en lang række opgaver, men det er ikke altid, de udfører dem på det rette tidspunkt. Et eksempel er hospitalsrobotter, hvor den i flere tilfælde forstyrrer, og dermed irriterer, mere end den gavner.

Hos DTU i afdelingen for Informatik og Matematisk Modellering kan lektor Thomas Bolander fortælle Videnskab.dk, at de arbejder på at udvikle en kunstig intelligens, der er i stand til at forstå de mennesker, den omgiver sig med.

Thomas Bolander, Lektor hos DTU til videnskab.dk skrev:
Helt konkret forsøger vi at lave kunstig intelligens, som kan reflektere over andres viden eller mangel på samme.

Der er endnu lang vej i mål, men forskerne har i første omgang fået skabt et computerprogram, der indeholder flere agenter, der hver repræsenterer en kunstig intelligens. Agenterne kan kommunikere med hinanden og har forskellige fordele og ulemper. Via kommunikationen skal de løse forskellige opgaver, som kun kan gøres ved at udnytte hinandens fordele.

Ud over hospitalsrobotter, der har situationsfornemmelse, så forestiller Bolander sig også teknologien anvendt i for eksempel computerspil til at skabe nye udfordringer til spilleren.

Copenhagen Suborbitals

Dansk raket kom ikke afsted i weekenden

- Via Ingeniøren - , indsendt af dman

Alt var perfekt denne weekend til en opsendelse af raketten HEAT-1X fra den danske organisation Copenhagen Suborbitals, der er dannet af Kristian von Bengtson og Peter Madsen, men alligevel blev den stående på sin affyringsplatform.

Hos Ingeniøren, der dækkede opsendelsesforsøget, kan man berette, at der blev talt ned til affyringen, hele to gange, men begge gange blev HEAT-1X stående, muligvis på grund af en tilfrosset ventil.

Vinduet for en mulig affyring strækker sig fra den 30. august til den 17. september, men alligevel mener de to raketentusiaster ikke, det bliver muligt at opsende den i denne måned.

Alt ilt til opsendelsen blev lukket ud for at sikre en sikker hjemtransport, ligesom tændsatserne til raketten skal udskiftes. Det største problem kan dog vise sig at være ventilerne til ilten, der muligvis skal undersøges, hvilket kræver, raketten skal skilles ad.

Netop LOX-ventilerne er af en ny type, som ikke nåede at blive testet så meget, idet holdet fik stjålet deres oprindelige ilttank, der anvendte andre ventiler, i slutningen af juni.

En mulig ny affyringsdato kan evt. findes i december, men det kan også blive endnu senere.

Læs også: Dansk rumraket halveret af tyve

Doug Wheller

Stephen Hawking: Gud skabte ikke universet

- Via CNN - , redigeret af Pernicious

Fysikeren Stephen Hawking har tidligere lagt sig ud med religiøse mennesker, idet han mener, videnskaben sejrer over religionen, og i en ny bog kaldet “The Grand Design” gør han det igen. Her konkluderer fysikeren, at tyngdekraften er betingelse nok til at universet blev skabt.

Stephen Hawking skrev:
Given the existence of gravity, the universe can and will create itself from nothing. […] Spontaneous creation is the reason why there is something rather than nothing, why the universe exists, why we exist.

Kritikere mener, Hawkings har misforstået meningen og forsimpler gude-begrebet, som at det blev opfundet for at dække huller i vores manglende forståelse af videnskaben. En kollega fra Cambridge Universitet og direktør for The Faraday Institute for Science and Religion kommenterer:

Denis Alexander skrev:
Science provides us with a wonderful narrative as to how [existence] may happen, but theology addresses the meaning of the narrative.

Læs også: Hawking: Videnskab sejrer over religion

Google

Google Wave vil leve videre som “Wave in a Box”

- Via Google Wave blog - , redigeret af Emil

Efter Google sidste måned kunne fortælle, at udviklingen af Google Wave ville blive indstillet og produktet taget ned engang i 2011, har firmaet modtaget mange henvendelser, angående hvad der ville ske med open source-koden fra Wave.

Google-ingeniør Alex North kan nu i en blogpost fortælle, at den nuværende open source-kode på mere end 200.000 linjer vil blive udvidet, så den vil udgøre en mere komplet Wave-applikation, eller “Wave in a Box”, som han kalder det.

Projektet vil ikke være en fuld kopi af Google Wave, som man kender det, men vil tillade brugere at køre Wave-servere på egen hardware og vil blandt andet indeholde en server og en webklient, som dermed tillader real-time chat på samme måde som Google Wave-systemet.

newz.dk

Arkiverne: Uge 35

- Via newz.dk - , redigeret af kasperfmn

For 10 år siden:
Steve Jobs kan ved en live-event afsløre, at den kommende version 10 af Mac OS, også blot kaldet OS X, vil være klar til en offentlig betatest i midten af september.

Det nye udgave er i modsætning til sine forgængere bygget op omkring UNIX og har lånt dele af koden fra bl.a. FreeBSD og NetBSD. Jobs kan stolt fremvise en række forbedringer i det nye styresystem, bl.a. at start-tiden fra dvaletilstand nu er gået fra 8-22 sek. til blot 1 sekund. Demonstrationen af denne funktion virkede dog ikke, da Jobs prøvede at fremvise den, hvilket måske meget fint understregede, at styresystemet endnu var i betastadiet.

Af andre nye funktioner i styresystemet er bl.a. den nu velkendte Aqua-brugerflade samt bedre beskyttelse mod at et program-nedbrud får hele systemet til at bryde sammen.

Beta-udgaven tillod desuden kun den medfølgende browser, Internet Explorer, at fungere – konkurrenten Netscape måtte derfor vente med at gøre sit indtog på den nye platform.

For 5 år siden:
Panasonic kan annoncere, at de i samarbejde med Intel er i gang med at udvikle et batteri, der kan få en bærbar computer til at holde strøm i otte timer på en enkelt opladning – flere timer mere end selv den bedste teknologi på tidspunktet kan præstere. Udviklingen skal ske både gennem bedre batterier, men også gennem forskning i mere strømbesparende komponenter.

Om det er et resultat af ovenstående forskning, eller om de to parter er blevet overhalet indenom, er lidt uklart, men i dag kan både netbooks og deciderede laptops fås med batterilevetider, der kommer over 10 timer og sågar helt op til 14 timer. Hvorvidt det så er batterierne eller komponenterne, der er blevet forbedret mest, er vist en diskussionssag.

For 1 år siden:
Det var med store armbevægelser, at Telmore og BiBoB-skaberen Frank Rasmussen i maj 2009 annoncerede sit seneste projekt, Micropayments, der skulle løse problemet med små betalinger over internettet, hvor avancen ofte bliver spist op af gebyrer til bankerne ved betaling med Dankort og lignende. Senere på året, blev et velgørenhedsprojekt ved navn Projekt1kr lanceret, som var baseret på Micropayments system. Her kunne man donere beløb helt ned til 1 kr. uden at risikere, at bankerne tog hele fortjenesten.

Både Micropayments og Projekt1kr fik dog en relativt begrænset levetid, eftersom Frank Rasmussen i marts 2010 kunne annoncere, at Micropayments var blevet solgt til et selskab, der ikke ønskede at drive forretningen videre på samme måde.

Nvidia

Nvidia klar med syv nye GPU’er

- Via engadget - , redigeret af kasperfmn , indsendt af Skak2000

Hos Nvidia annoncerede de i slutningen af maj i år deres hidtil hurtigste mobile GPU, Geforce GTX 480M. Ud over der var tale om den kraftigste model, så er der også tale om den dyreste. Det laves der nu om på med lanceringen af 7 nye GPU’er.

De syv nye GPU’er omfatter modellerne GTX 470M, GTX 460M, GT 445M, GT 435M, GT 425M, GT 420M og GT 415M. Som det kan ses ud fra navne og numre, så er de to første beregnet til highend-markedet, imens resten er til midrange- og lowend-markedet.

Fælles for alle er, at de anvender Fermi-arkitekturen, hvilket vil sige, de er DirectX 11-kompatible samt understøtter CUDA og PhysX. De to mindste modeller vil dog ikke have understøttelse for 3D Vision og 3DTV.

Sammenlignet med 300M-serien så lover Nvidia, at de nye GPU’er vil være 40 % hurtigere i forhold til den tilsvarende 300M-model.

Følg linket til kilden for at se en oversigt over specifikationerne for de enkelte GPU’er.

Læs også: Nvidia klar med lynhurtig mobil GPU

Consumer Watchdog

Googles direktør hængt ud i privatlivsreklame

- Via CNET News - , indsendt af nash

I USA er det velkendt, at man i reklamer inddrager konkurrenterne for typisk at nedgøre dem eller gøre grin med dem. I samme båd finder man nu en reklame fra den amerikanske forbrugergruppe Consumer Watchdog, der har rettet sit skyts mod Googles administrerende direktør Eric Schmidt.

I to reklamer, hvor den ene er en kort udgave af den anden, ser man i en tegnefilm Eric Schmidt komme kørende i en isbil, hvor han vil give gratis is til børn.

Reklamen gør det klart, at intet er gratis, og børnene i stedet betaler for deres is med informationer om dem selv, som Google indsamler.

Der er også blevet plads til Schmidts meget omtalte kommentar, at hvis man har gjort noget, man ikke ønsker, andre skal vide, så skulle man nok ikke have gjort det i første omgang.

Formålet med reklamen er at skabe opmærksomhed på de privatlivsproblemer, der ifølge Consumer Watchdog eksisterer med firmaer som Google. De ønsker, man i USA indfører en mulighed for at sige nej til, at firmaer indsamler informationer om ens person.

Du kan se den lange udgave af reklamen herunder.

uTorrent Forum - Gooey

µTorrent til Linux er udgivet

- Via µTorrent forum - , redigeret af Net_Srak , indsendt af anders4431

Den meget populære torrent-klient µTorrent, der i dag kun findes i en version til Windows og OS X, er nu endelig udkommet til Linux.

Tidligere var det nødvendigt at anvende Wine for at benytte µTorrent under Linux, men nu har udviklerne, efter stort ønske fra mange brugere, lavet en dedikeret Linux-udgave.

Endnu er der tale om en tidlig alpha, der end ikke har fået sig et grafisk brugerinterface. Der er derfor tale om en såkaldt headless-udgave, men er det ikke nogen hindring, så kan den hentes hos µTorrent.

Vil man prøve µTorrent 3.0 alpha til Linux, så er minimumskravet Linux kernel 2.6.13 eller nyere, den er dog kun blevet testet under Ubuntu 9.10+, Debian 5+ og Fedora 12+, men andre distroer bør virke.