Videnskabsmænd fra Oxford University i Storbritannien har gennemført de første test på mennesker af en universel influenzavaccine, som kan bekæmpe alle kendte udgaver af virussen.
Vaccinen er målrettet en anden del af virussen end de nuværende influenzavacciner og behøver derfor ikke ændres hvert år for at tilpasses de mest udbredte typer af virussen. Vaccinen går nemlig efter proteiner inde i virussen, som findes i alle udgaver af influenzavira, i stedet for dem som er en del af virussens cellemembran, og som ofte muterer.
Den nye vaccine starter heller ikke kroppens produktion af antistoffer, sådan som traditionelle vacciner gør, men øger i stedet mængden af T-celler, som er en vigtig del af kroppens immunforsvar, idet de kan identificere og dræbe inficerede celler.
I forsøget blev 22 raske mennesker inficeret med influenzatypen H3N2, efter at 11 af dem var blevet vaccineret med den universelle vaccine. Resultaterne viste, at færre af de vaccinerede mennesker blev syge i forhold til den anden gruppe, som ikke var blevet vaccineret først. De vaccinerede havde også flere T-celler end de andre, samtidig med at disse celler var mere aktive.
Man regner med, at næste skridt bliver at blande den nye vaccine med en traditionel influenzavaccine, så kroppen både øger produktionen af T-celler og antistoffer, men først skal den nuværende udgave af vaccinen prøves af på en større testgruppe.