Stanford University og det amerikanske energiministerium har i samarbejde skabt en type af kunstig grafen, kaldet molekylær grafen, ved at flytte carbonmonooxid(CO)-molekyler rundt på et kobberkrystal, med et Scanning Tunneling Microscope, så de er placeret ved siden af hinanden. På den måde vil elektronerne i CO-molekylerne dele orbitaler og dermed skabe en form for materiale, hvor elektronerne opfører sig som om de er en del af en grafen-struktur.
Alt efter placeringen af CO-molekylerne, kunne forskerne ændre på hvordan elektronerne opførte sig. En af forskerne, Hari Manoharan fra Stanford University udtaler, at det er ”vildt” at kunne snyde elektronerne.
Hari Manoharan, Stanford University skrev:
One of the wildest things we did was to make the electrons think they are in a huge magnetic field when, in fact, no real field had been applied.
I det nævnte eksempel beregnede forskerne hvordan CO-molekylerne ville være placeret, hvis det var udsat for et kraftigt magnetfelt. Derefter flyttede forskerne så CO-molekylerne, så de var placeret som havde de været i et magnetfelt. Efterfølgende observerede forskerne, at elektronerne nu opførte sig som om de var i et magnetfelt. Forskerne prøvede også andre konfigurationer af positioner af CO-molekylerne, hvor elektronerne derefter ændrede egenskaber.
Potentialet I denne forskning er, at det vil være muligt at kunne skræddersy nye materialer med ønskede specifikke egenskaber, da et materiales egenskaber i høj grad afhænger af elektronernes opførsel i atomerne og molekylerne.
Hari Manoharan, Stanford University skrev:
The behavior of electrons in materials is at the heart of essentially all of today’s technologies. We’re now able to tune the fundamental properties of electrons so they behave in ways rarely seen in ordinary materials.