Flere teleeksperter mener, at telefonnummeret er på vej ud og at det vil blive erstattet med for eksempel Skype-id’er, hvor man bruger kaldenavne. Det skriver Computerworld.
Dermed er det muligvis slut på en kommunikationsform, der har benyttet sig af et telefonnummer siden telefonen blev opfundet af Alexander Graham Bell i 1876. Teleeksperterne lægger især vægt på, at mere og mere kommunikation foregår som data og ikke som tale. Denne trend bliver fremskyndet af udrulningen af 4G/LTE-teknologien, hvor al kommunikation er data. TDC regner selv med, at de primært sælger data i 2016 – 2017
Med afskaffelsen af telefonnummeret er det også et farvel til høje roamingpriser og teleselskaber, der ikke formår at tilpasse sig den teknologiske udvikling. Telia foreslog for nogen tid siden at VoIP-trafik skulle takseres med et særskilt VoIP-gebyr.
Torben Rune fra Netplan mener, at telefonnumre ikke vil forsvinde lige her og nu, men at udviklingen vil presse telefonnumre ud af brug.
Torben Rune, Netplan skrev:
Udviklingen er jo allerede i fuld gang, men alverdens telefonnumre forsvinder jo ikke om 5 – 10 år. Der vil nok gå længere tid, da udviklingen er en kombination af økonomi, teknologi og eksisterende forretningsplaner – og så har mange virksomheder postet milliarder af kroner i brandingen af deres telefonnummer.
Professor Knud Erik Skovby fra Aalborg Universitet mener, at telefoner er gået fra at være fastnet dumme telefoner, til at være små lommehåndholdte computere.
Knud Erik Skovby, Aalborg Universitet skrev:
Vi vil i stigende grad kunne kommunikere over håndholdte ‘kommunikationsterminaler’, og når telefonnumrene ikke længere er nødvendige, så vil teleselskabernes SIM-kort selvfølgelig heller ikke være det.
Skovby mener, at det traditionelle simkort bliver erstattet af et virtuelt og dynamiske softwarebaseret simkort, hvor brugeren kan flytte sig fra teleselskab til teleselskab afhængig af hvor i verden brugeren befinder sig.
Torben Rune mener at udviklingen vil være drevet af forbrugerne, da teleselskaberne ikke har noget ønske om at ændre sig.
Torben Rune, Netplan skrev:
Udviklingen vil helt klart være brugerdrevet frem for, at det er teleselskaberne, der kommer med tilbud. For så længe musene løber lige ind i munden på de fede katte, så bliver det jo ikke lavet om. Samtidig kan man jo ikke bebrejde teleselskabernes passivitet i denne udvikling, for det er jo deres kerneforretninger, som er under pres.
Professor Knud Erik Skovby ser dog et problem med udviklingen, da han frygter at kvaliteten bliver dårligere. Han sammenligner det med fødevareindustrien, hvor industrialiseringen øgede produktiviteten af mad, men samtidig sænkede madkvaliteten.
Knud Erik Skovby, Aalborg Universitet skrev:
Alle i Vesten bliver efterhånden mætte, men det er ikke sikkert, at det, vi får i munden, er af bedre kvalitet i forhold til det, vi spiste tidligere. På samme måde får vi nok også billigere telefoni, men dårligere telefoni.