Julian Assange fik fornylig politisk asyl på den ecuadorianske ambassade i London, efter at have opholdt sig der i to måneder.
Læs også: Julian Assange har fået politisk asyl af Ecuadors ambassade
Assange søgte politisk asyl hos Ecuador på grund af frygten for at blive udleveret først til Sverige og siden til USA, hvor han hos sidstnævnte frygter at blive tiltalt for at lække fortrolig information.
Diplomatisk korrespondance mellem den australske regering og USA viser nu, at den australske regering har vidst, at USA har haft gang i en efterforskning af Julian Assange i mindst 18 måneder.
Den australske udenrigsminister Bob Carr afviste så sent som juni, at USA skulle have nogen interesse i Julian Assange. Dog rapporterede den australske ambassadør i USA, Kim Beazley, allerede i februar om, at USA har undersøgt Julian Assange i over et år, og at de har en række sigtelser klar til ham. Sigtelserne er blandt spionage, sammensværgelse, ulovlig adgang til fortrolige information og computersvindel. Desuden forventer ambassaden også, at sigtelserne vil blive udformet på en måde, så ytringsfriheden ikke kommer i spil.
Den diplomatiske korrespondance viser også, at den australske regering ønskede at vide på forhånd hvis USA ville have udleveret Julian Assange, således at den australske regering kunne komme med et passende svar til pressen.
Svarene fra USA til den australske ambassade er dog overstreget grundet den nationale sikkerhed, men det kan dog ses, at den amerikanske efterforskning ser forbindelser mellem Bradley Manning og Julian Assange, og at det amerikanske Justitsministerium med anklage om spionage også går efter andre stiftere, ejere og administratorer på Wikileaks.
Den australske ambassade har også opsnappet en email fra sikkerhedsfirmaet Stratfor, om at det skulle ligge inde med et fortroligt anklageskrift mod Julian Assange.
Desuden viser korrespondancen, at den australske regering ikke ser nogen problemer i at udlevere Julian Assange til USA, hvis han skulle vende tilbage til Australien.