mboost-dp1

CERN

LHC skifter ammunition til tungere partikler

- Via Wired.com - , redigeret af Net_Srak

Siden det lykkedes at opnå fuld styrke ved kollisionerne i Large Hadron Collider, har forskerne gennemført den ene succesfulde kollision efter den anden med protoner. Nu er det blevet tid til at hive det tunge skyts frem og kollidere bly-ioner.

I første omgang vil LHC kun arbejde med bly-ionerne i en måned, idet partikelacceleratoren lukkes ned i to måneder i december for at få gennemført et større servicetjek.

Med bly-ioner vil det være muligt at opnå temperaturer på over 500.000 gange den, man finder i centrum af Solen, hvilket er nok til, at quarker og gluoner findes i en fælles plasma. Ud over de meget høje temperaturer vil kollisionerne også skabe op til 10.000 partikler, der vil give et indblik i, hvordan universet så ud umiddelbart efter the big bang.

De mange data vil blive tilføjet de enorme mængder, forskerne har indsamlet de seneste syv måneder. Proton-kollisionerne er i den forbindelse gået så godt, at man ligger inde med dobbelt så mange data som forventet. De skal nu gennemgås for blandt andet at se, om man kan påvise eksistensen af Higgs-bosonet.

Oracle

Oracle introducerer betalingsudgave af Java

- Via The Register - , redigeret af Net_Srak , indsendt af Windcape

I San Francisco blev der i weekenden afholdt QCon-konferencen, hvor en af talerne blandt andet var Adam Messinger, næstansvarlig for udvikling hos Oracle.

Messinger talte om Java, mere specifikt Java Virtual Machine (JVM) og hvordan Oracle så fremtiden for dette område, og her kom han med en overraskelse.

Oracle har længe planlagt at sammensmelte JRockit VM og Hotspot JVM til en fælles JVM, en plan som de agter at gennemføre, men resultatet vil komme i to udgaver. Der vil komme en premium-udgave, der koster at anvende, og en gratis version.

Ud over at nævne der vil komme to forskellige versioner, så kom Messinger ikke nærmere ind på, hvad forskellen vil være. Det antages, betalingsudgaven vil være en tand bedre optimeret og angiveligt komme med integration til en række Oracle-applikationer.

Det fremgik heller ikke, hvad prisen vil blive, eller hvordan der skal afregnes for brug af premium-udgaven.

BBC

BBC vil lancere international iPlayer

- Via Telegraph - , redigeret af Pernicious

BBC – det britiske svar på DR – oprettede for nogle år siden en internettjeneste, de kalder “iPlayer”. Ved hjælp af iPlayer kan de britiske licensbetalere se alle BBC’s programmer i op til en uge efter, de har været sendt, og man kan ligeledes høre BBC’s radioprogrammer.

På grund af copyright har denne tjeneste dog været blokeret for folk i resten af verden.

Nu har den øverste ledelse hos BBC besluttet, at man fra næste år vil åbne for en international iPlayer. Det betyder, man i resten verden vil få muligheden for på lovlig vis at se BBC-programmer som fx “Top Gear” eller “Dr. Who”.

Tjenesten skal dog finansieres, men man har endnu ikke besluttet, om det bliver via brugerbetaling, eller om man vil indføre reklamer. BBC håber med en international iPlayer at give et lovligt alternativ for de, som i dag henter deres programmer ulovligt via internettet.

NASA/JPL-Caltech

Møde med komet en succes

- Via Space.Com - , redigeret af kasperfmn , indsendt af ktg

Rumsonden Deep Impact blev opsendt i 2005 for at studere kometen Tempel 1, som den mødte og bombarderede i juli 2005. Efter den succesfulde mission blev den sendt afsted til en ny komet.

I første omgang var det meningen, Deep Impact skulle møde kometen Boethin i 2008, men inden det skete, gik den i stykker og forsvandt, hvorfor NASA måtte finde en ny komet. Det blev kometen Hartley 2, som rumsonden i sidste uge passerede i blot 700 kilometers afstand.

Passagen skete efter en rejse på 4,6 milliarder kilometer, der har varet over fem år. Til trods for alderen og den lange tur, så forløb alt planmæssigt, og Deep Impact er dermed den eneste rumsonde, der har været tæt på to kometer.

Billederne af Hartley 2, opkaldt efter den australske astronom Malcolm Hartley, som opdagede den i 1986, viser en jordnød-formet komet, hvorfra der tydeligt kan ses gas, som skyder ud fra den.

NASA overvejer nu, hvad de skal benytte Deep Impact til, der stadig fungerer i bedste velgående. Det kan dog ikke blive til et nyt møde med en komet, da der kun er 5 ud 85 kilo brændstof tilbage.

Læs også: NASA rammer plet

Flickr - saschaaa

Europa simulerede cyberkrig

- Via BBC News - , redigeret af Pernicious , indsendt af Tore

Europæiske nationer har for første gang simuleret en enorm cyberkrig på tværs af lande for både at teste, hvordan nationerne vil klare sig, i takt med at angrebene gør internetforbindelserne langsommere, samt eventuelle problemer i en rigtig cyberkrig.

Simuleringen testede derfor, hvad der ville ske ved reduceret tilgængelighed af vigtige ressourcer og services på internettet, samt hvordan landende arbejdede sammen for at undgå, at internationale opkoblinger skulle lukke ned.

Deltagerne i simuleringen var 22 af EU-medlemslandene samt Norge, Schweiz og Island.

En rapport om resultaterne fra simuleringen vil blive offentliggjort d. 10 november.

Nvidia

Nvidias næste GPU er lige om hjørnet

- Via engadget - , redigeret af Net_Srak , indsendt af Woller

Det kraftigste grafikkort fra Nvidia er p.t. deres GeForce GTX 480-kort, men ifølge nye oplysninger, som kom frem ved en netop afholdt konference, er de snart klar med, hvad de selv kalder verdens hurtigste DirectX 11-grafikkort.

Der er ikke mange oplysninger ude om selve GPU’en, blot at den vil være hurtig og blive Nvidias nye flagskib. Flere hjemmesider mener, der er tale om GeForce GTX 580.

Tom Petersen fra Nvidia kunne fremvise en kort præsentation, hvor fokus var på deres valg af en ny køleteknik, der anvender vand. Der er ikke tale om traditionel vandkøling, men et lukket system, hvor vand i et kammer tæt på overfladen af GPU’en, bliver varmet op, til det fordamper, for så at afgive varmen og derved kondensere på overfladen på den modsatte side af kammeret.

Ved at benytte denne teknik kan Nvidia sænke støjen fra blæseren med 7 dBA i forhold til et GeForce GTX 480-kort.

Petersen kom ikke med nogen oplysninger om, hvornår den nye GPU kommer på markedet, men viste et par demoer, der demonstrerede kortetes evner til tessellation, blandt andet en by med 2 milliarder polygoner. Du kan se en video af præsentationen herunder.

VESA

Trådløs skærmopkobling på vej

- Via InformationWeek -

Brancheorganisationerne Wireless Gigabit Alliance (WiGig Alliance) og Video Electronics Standards Association (VESA) er enedes om at samarbejde om udviklingen af en standard for trådløs opkobling til skærme.

Dermed vil det blive muligt at koble pc’er, smartphones og anden forbrugerelektronik til skærme uden brug af kabler. I stedet skal de kommunikere via 60 GHz trådløst netværk.

Samarbejdet skal føre til en trådløs udgave af VESA’s DisplayPort-teknologi, som er i version 1.2. Det er målet, at billedkvalitet og opdateringsfrekvens skal kunne måle sig med kabelbaserede systemer.

WiGig Alliance har netop færdiggjort specifikationerne til WiGig version 1.0 A/V og I/O protocol adaptation layer (PAL). Disse specifikationer vil danne grundlaget for arbejdet med at udvikle skærmopkobling baseret på WiGig. Det vil fx være muligt at understøtte High-bandwidth Digital Content Protection (HDCP) 2.0 til kopibeskyttelse.

Der er flere oplysninger i denne pressemeddelelse.

Læs også: Ingen enighed om fælles trådløs HDMI-standard

Canonical Ltd.

Ubuntu skifter til Wayland

- Via Mark Shuttlework - , redigeret af OnkelDunkel , indsendt af asfaltgeden

Lederen af Canonical, Mark Shuttleworth, har på sin blog for nyligt udtalt, at det næste store skridt, de vil gennemføre for Unity under Ubuntu, er at anvende det via Wayland.

Wayland er en måde at håndtere visning af indhold på skærmen, der er baseret på OpenGL. Formålet er at sikre, at alt vises perfekt, forstået ved at der ikke må opstå forsinkelser, små ryk eller andet, der kan ødelægge den visuelle oplevelse.

Netop den gode grafiske oplevelse er vigtigt for Shuttleworth, og selvom det vil være muligt at lave med X, så vil det være meget mere besværligt.

Mark Shuttleworth, direktør for Canonical skrev:
But we don’t believe X is setup to deliver the user experience we want, with super-smooth graphics and effects. I understand that it’s *possible* to get amazing results with X, but it’s extremely hard, and isn’t going to get easier.

Arbejdet på at implementere Wayland forventer Shuttleworth vil tage omkring et år, men at det kan tage op til fire år eller mere, inden alt omkring Ubuntu er flyttet med over.

Flickr - Andrew Mason

Forskere laver blod af menneskelig hud

- Via Medical Daily - , redigeret af Pernicious

Forskere fra McMaster University i Ontario Canada har opdaget, hvordan man kan producere blod ud fra hud fra voksne mennesker.

Opdagelsen kan medføre, at patienter, som i fremtiden har behov for blodtransfusioner, vil have mulighed for at få produceret blod fra en del af deres egen hud.

Med resultaterne fra McMaster University er det bevist, at man kan producere blod direkte fra hudceller, og det derfor ikke er nødvendigt først at omdanne hudcellerne til pluripotente stamceller, som er stamceller, der kan omdannes til flere forskellige typer af menneskelige celler. I stedet kan processen fra hudcelle til blodcelle altså udføres i ét skridt. Forskerne vil dog ikke stoppe der:

Mick Bhatia, McMaster University skrev:
We have shown this works using human skin. We know how it works and believe we can even improve on the process. We’ll now go on to work on developing other types of human cell types from skin, as we already have encouraging evidence.

Test med teknikken kan påbegyndes fra 2012.

Flickr - LaertesCTB

Britiske ophavsretslove skal revideres

- Via BBC News - , redigeret af Pernicious

Den britiske premiereminister David Cameron har annonceret, at man vil revidere ophavsretslovene i nationen, så de passer bedre til internetalderen.

Lovene skal efter planen løsnes lidt, så det vil være nemmere at benytte dele af ophavsretsbeskyttede materialer uden ejerens tilladelse. Ændringerne hilses velkomne af nogle internetbrugere, som mener, det vil gavne mindre firmaer. Film- og musikindustrien har dog ført kampagne imod ændringer i loven og vil muligvis forsøge at modsætte sig en ny lovgivning.

Cameron vil gerne nærme sig de amerikanske ophavsretslove og snakker om at bringe “fair use”-konceptet til Storbritannien, hvor dele af materialer frit kan afbenyttes, hvilket blandt andet Wikipedia benytter sig meget af.

Processen skal være færdig til april næste år.