Af de ting, internettet har revolutioneret, finder man blandt andet måden, vi tænker og bruger kort på. Tænker man bare 10 år tilbage, vil man huske, hvor besværligt det var at finde præcist fra A til B med meters præcision.
Der findes i dag mange gode kommercielle valgmuligheder, f.eks. Google Maps, Bing Maps, Krak Kort, DGS Kort og Mapquest, bare for at nævne nogle få. Ved nærmere undersøgelse kan man dog hurtigt gøre sig klart, at ingen af de kommercielle leverandører er gode til alt.
Oftest er mangelfuld nomenklatur og manglende veje med til at gøre ruteplanlægning besværligt for eksempelvis cyklister, og i udlandet kan det hurtigt blive en dyr fornøjelse at planlægge en rute i sin bil med sin mobiltelefon koblet op mod et kort på internettet.
Dertil kommer uforståelige og uspiselige brugsbetingelser, som fanger brugerene i penible situationer, som newz.dk tidligere har berettet om.
OpenStreetMap.org (OSM) er et projekt, der prøver at fange alle trådene, og kan simplificeret beskrives som kortpendanten til Wikipedia.org.
OSM har også et dansk community, der tager sig af at kortlægge Danmark under CC-BY-SA og ODbL-licenserne, og er et af de største crowdsourcing projekter i Danmark. Det kan virke som en uoverskuelig opgave, men igennem de seneste måneder har projektet været i kraftig udvikling.
I november færdiggjorde OSM opdateringen af alle addresser til de nyere OSAK-addressedata, som staten frit lægger tilgængeligt. I december 2010 fik OSM lov til at aflede vektordata fra Bings 15 cm højopløsningsbilleder, hvilket nu begynder at kunne ses på datamængden i de ti største byer i Danmark, som er ved at være vej-komplette.
I januar 2011 fik OSM en aftale i stand med det danske kortfirma Fugro Aerial Mapping A/S om frit at måtte aflede vektordata fra deres fuldstændigt dækkende 40 cm kort af Danmark og på bare 3 uger steg datamængden i Danmark med 9 %, hvilket man med selvsyn kan se her.
Kolding er den første større by, som er vej-, cykelsti-, og gangstis-komplet, noget som selv ikke kommercielle kort kan prale af.
Skulle man ikke være tilfreds med resultatet på en søgning, kan man oprette en bruger og selv rette data. OSM har lokalt såvel som globalt haft et godt efterår og har i dag en brugerbase, der lige er nået 350.000 kortlæggere.
Lokalt har IT&T lagt mærke til OSM og bruger OSM som case study i deres Government 2.0 diskussionsoplæg. På grund af OSM’s gode stime har bloggen Microformats.dk sat spot på fænomenet i artikelserien “Dit og mit kort”, som giver langt flere informationer om crowdsourcing og kortlægning.