mboost-dp1

Mike Basher

16-årig bygger robotarm

- Via Popsci - , redigeret af Net_Srak

En brugt nintendo gaming-glove, et headset fra spillet Mindflex og et firma der gad at lave fingrene – Sådan laver man en robotarm.

Easton LaChapelle er en 16-årig dreng fra Colorado, USA, og han har bygget en arm der kan styres af både hans hjerne og med en handske.

Som 14-årig valgte han at begynde sit projekt, og kom på en 3. plads i en konkurrence til en videnskabsmesse i 2011, uden at have vidst noget om elektronik, programmering eller robotter. Men det var ikke godt nok for den unge mand.

Hånden kunne ikke løfte noget tungt og han begyndte derfor forfra. Han fik firmaet MakerBot fra New York til at printe plastik “knoglerne” og fik derefter sammensat en mere holdbar udgave at robothånden.

Til at styre armen hackede han en Nintendo Gaming glove samt et headset fra spillet Mindflex.

I 2012 vandt han så 2. pladsen i en videnskabsmesse, og som præmie fra sine forældre, fik han sin egen 3D printer.

Han vil nu forsøge at videreudvikle armen, til en billig, men meget brugbar protese.

SXC - happe

EU uddeler gigantbøde til tv-producenter

- Via b.dk - , redigeret af Pernicious

EU Kommissionen har fundet det bevist, at en række producenter af tv med katoderør i perioden 1996-2006 har lavet prisaftaler og aftalt markedsføring. Det skriver Berlingske.

Det drejer sig om Samsung, Philips, LG, Panasonic, Technicolor og Toshiba, der tilsammen skal betale 11 milliarder kroner.

EU’s kommisær for konkurrence, Joaquin Almunia, udtaler blandt andet, at firmaerne har udvist den værste opførsel for konkurrence.

Joaquin Almunia, EU Kommissær skrev:
Katoderør-kartellerne er et skolebogseksempel på karteldannelse. De fremviser alle de værste former for anti-konkurrence-opførsel, som er strengt forbudt i Europa.

Ud over fjernsyn blev computermonitorer også ramt af aftalen.

NASA

Smukke orkaner på Saturn

- Via Science Daily - , redigeret af Net_Srak

Cassini fartøjet der siden 2004 har været i kredsløb om Saturn, har indfanget billeder af Saturns atmosfæriske aktivitet omkring polerne.

Saturns nord-pol har længe været et syn for sig selv, da denne er sekskantet, nye billeder fra Cassini viser, at der i polens center, er en kæmpe storm at finde. Man har tidligere taget billeder af nordpolen, men det har kun været muligt i det infrarøde spektrum, da nordpolen indtil for nyligt har været henlagt i mørke, grundet Saturns “vinter-årstid”. Billederne er taget fra en højde af 400.000 kilometer.

Cassini–Huygens projektet er en kollaboration imellem NASA, ESA, og det Italienske rum-program. Fartøjet lettede fra Jorden i 1997, og ankom i kredsløb om Saturn i 2004.

Se flere billeder her.

Microsoft

Microsoft investerer $75mio i Afrika

- Via TechCrunch - , redigeret af Net_Srak

Microsoft har valgt at bruge 75 millioner dollars på et nyt projekt i Afrika. Pengene skal primært bruges til at udbrede digital adgang til undervisningsmateriale.

Projektet, kaldet “Spark a Child’s Digital Future” vil køre over en periode på 5 år, hvor der vil fokuseres på landende i kanten af Sahara, i første omgang Kenya.

Investeringen vil være en del af Microsofts initiativ “YouthSpark”, hvor Microsoft vil give 300 millioner unge adgang til undervisningsmateriale og software.

Facebook

Facebook-app autosynkroniserer nu dine billeder

- Via The Next Web - , indsendt af bashful

Facebooks app til både iOS og Android har i et stykke tid haft en funktion, der automatisk kan uploade dine billeder fra din smartphone til en mappe på din Facebookprofil.

Denne funktion har indtil nu ikke været aktiv for andet end en lille flok brugere, men nu bliver den aktiveret for et bredere udvalg.

Med funktionen aktiv vil alle ens billeder blive uploadet til Facebook, hvor de bliver gemt i et lukket område, hvorfra brugeren så kan vælge, hvilke som skal offentliggøres.

Er man på en 3G eller 4G-forbindelse, vil app’en som udgangspunkt kun overføre billeder i lav kvalitet, for på en Wi-Fi-forbindelse at overføre i fuld kvalitet. Funktionen aktiveres ved at vælge “Photos” og så “Sync”-knappen nederst på skærmen.

Deling af billeder er en af Facebooks store aktiver, og der findes i dag over 219 milliarder billeder på tjenesten.

NASA

Exo-planetsystemer kan være mere beboelige end vores

- Via Science Daily - , redigeret af Pernicious

Geologer og Astronomer fra Ohio State University vurderer, at planeter i kredsløb om stjerner lig vores egen Sol, har en kernetemperatur der er op til 25 % varmere end Jordens.

Ved at studere 8 stjerner, der er tæt på identiske i størrelse og alder med vores sol, har forskerne fundet, at mængden af thorium og uran er højere end i vores solsystem.

Thorium og uran i Jordens skorpe genererer ekstra varme ved radioaktiv forfald, hvilket er essentielt for dens geologiske aktivitet. Dette kan betyde at planeter rundt om disse stjerner har højere temperature, og derfor højere geologisk aktivitet. Dette gør at chancen for at finde vand, er større.

Højere interne temperature vil betyde en større beboelig zone rundt om stjernerne, samtidig med at højere temperatur i skorpen, kan hjælpe udviklingen af mikrobiologisk liv.

Forskerne fortsætter med at studere de nye data, og vil efterfølgende søge efter flere stjerner lig vores.

SXC - blacktom1

Kina vil dyrke grøntsager på Månen

- Via Xinhuanet - , redigeret af Pernicious

Taikonauterne skal på en fremtidig mission til Månen, måske slet ikke medbringe mad til deres ophold. Det kan blive en realitet, efter at Kina er begyndt at forberede sig på at dyrke grøntsager på Mars og på Månen.

Et indledende forsøg i Beijing viser nu, at det kan lade sig gøre at dyrke fire slags grøntsager i en 300 kubikmeter stor rum-køkkenhave. Ud over at levere mad, vil køkkenhaven også sørge for ilt og vand til to personer.

Projektet med køkkenhaven startede sidste år under navnet CELSS, der er en forkortelse for “Controlled Ecological Life Support System”.

Kina har gang i et meget aggressivt rumprogram, og ifølge planerne vil landet allerede til næste år lande et fartøj på Månen for første gang. Med i planen er der, på sigt, også en bemandet månelanding, hvilket vil være første gang siden 1972 hvor USA sendte deres sidste ekspedition af sted.

TDC A/S

TDC’s kobberforbindelser kan ikke leve op til hastighedsgaranti

- Via Version2 - , redigeret af Net_Srak

I starten af november blev der indgået en aftale mellem telebranchen og Forbrugerombudsmanden Henrik Øe om, at markedsføringen med ”op til”-hastigheder skulle være slut. Aftalen skal træde i kraft d. 1. marts 2013.

Torben Rune fra Netplan udtaler til Version2, at TDC’s kobberforbindelser ikke kan leve op til aftalens krav om, at 80 % af TDC’s kunder skal have den lovede hastighed. Det vil sige, at hvis TDC har lovet 20 Mbps skal fire ud af fem kunder have den lovede hastighed. Det vil ifølge Torben Rune være et problem i områder med mange kunder, der skal deles om TDC’s kobberforbindelser.

Torben Rune, Netplan skrev:
Teknisk er det umuligt i områder, hvor der bor rigtig mange mennesker, som skal deles om en TDC-forbindelse. Så på den måde dumper TDC’s traditionelle kobber-forbindelser i lyset af bredbåndsaftalen.

Professor Knud Erik Skouby fra Aalborg Universitet og lektor Henrik Wessing fra DTU giver begge Torben Rune ret i, at kobberledninger ikke er bygget til høj hastighed og massiv belastning.

Jakob Willer fra brancheorganisation Teleindustrien, mener dog at de 80 % af kunderne skal tolkes som værende indenfor en bestemt kundegruppe og altså ikke for alle kunder samlet set.

Jakob Willer, Teleindustrien skrev:
Eksperterne glemmer det forbehold, som hedder: Hvem retter markedsføringen sig i mod. Så de 80 procent gælder ikke nødvendigvis på lands- eller byplan, men skal ses inden for en bestemt gruppe af kunder, så løsninger sælges til.

Forbrugerombudsmanden Henrik Øe mener dog ikke at aftalen skal tolkes på denne måde, og vil i øvrigt ikke kommentere den del af aftalen, der vedrører hastighedsgarantien for de 80 % af kunderne. Det samme gør sig også gældende for TDC.

NASA

NASA frigiver 2,5 TB natfotografi af jorden

- Via NASA - , redigeret af Net_Srak

NASA frigav i 1972 det ikoniske foto “Blue Marble”, som nok er det medt kendte billede af planeten. Billedet blev i sin tid taget af Apollo 17, men nu har NASA figivet et nyt billede, der viser jorden set fra rummet, om natten.

Billedet har fået navnet “Black Marble”, og er skabt ved at satellitten Suomi NPP har fotograferet jorden tre uger i april og oktober, den tog turen rundt om jorden 312 gange.

Billedet er endt med at fylde 2,5 terabyte, og giver et utroligt detaljeret billede af, hvordan aktiviteten er om natten på jorden, og hvor tyndt befolket jorden egentligt er.

Yale News

Ny billig mikrobrændselscelle udviklet

- Via SciTechDaily - , redigeret af Net_Srak

Brændselceller bruger hydrogen (brint) og oxygen (ilt) til at danne elektricitet. Det er blandt en af de mulige måder hvorpå fremtidens biler vil kunne få deres energi.

Men også andre steder vil de kunne bruges. De såkaldte Mikrobrændselsceller vil kunne give strøm til mindre elektroniske apparater, som fx tablets, sensorer eller endda smartphones.

Problemet med de nuværende brændselceller er, at de er skrøbelige og dyre. Silicium og rustfrit stål er hovedkomponenterne i de nuværende teknologier for mikrobrændselceller, men man er nødt til at give dem en speciel overfladebehandling, for at de ikke hurtigt går i stykker. Denne overfladebehandling får prisen i vejret.

På Yale University har de nu lavet nogle nye brændselceller ud af et materiale kaldet BMG (Bulk Metallic Glasses). BMG er en special legering, der er både nem at forme, men også stærkere end metallerne der typisk bruges.

På universitetet har de udviklet en metode til at forme glasset som var det plastik, og metoden kaldes Thermoplastic Processing.

Grunden til BMG’s egenskaber er, at atomerne er sat vilkårligt sammen, og ikke i krystalgitre som normale metaller. Det gør at metallet er både bøjeligt og stærkt. Samtidig har den en god ledningsevne. Dette er grunden til, at BMG er bedre en stål og silicium til mikrobrændselceller.

Forskerne ved Yale har vist at deres brændselceller genererer energi, og arbejder nu på at forbedre effekten.