mboost-dp1

Wikimedia

Kina begynder at rangere borgere i socialt pointsystem

- Via Business Insider - , indsendt af arne_v

Kina har taget de første skridt mod et omfattende system, der skal rangere borgere efter et socialt pointsystem, hvor en lav score får konsekvenser.

Systemet bliver først helt udfoldet i 2020, men testes allerede på millioner af kinesere, ligegyldigt om de vil være med eller ej.

Her hentes borgernes data fra både private og regionale systemer. Disse data bruges til at give borgerne point efter, om de gør noget, der ifølge systemet er godt eller dårligt.

Hvad der gives point ud fra, vides ikke præcist, men handlinger, der trækker ned, inkluderer hensynsløs kørsel, rygning i ikke-rygningszoner, køb af for mange computerspil og spredningen af fake news.

En dårlig social score kan angiveligt føre til restriktioner som nedsætning af ens internet-hastighed,  man kan blive nægtet udrejse og både en selv og ens børn kan blive nægtet adgang til landets bedste skoler.

Regeringen anbefaler desuden virksomhederne i landet, at de kigger på borgernes score, inden de ansætter dem.

Borgere med særligt lav score kommer på en speciel liste, der vil være til offentligt skue.

Wikimedia

Mark Zuckerberg til høring i Senatet: Vil samarbejde om regulering

- Via engadget -

Facebook-chefen Mark Zuckerberg var forleden for første gang i det amerikanske senat til en høring omkring Cambridge Analytica-skandalen, hvor mere end 80 millioner brugeres data blev misbrugt.

Zuckerberg blev spurgt om statslig regulering af Facebook, og han ville ikke udelukke det, hvis det var den rette form for regulering.

Da Facebook-chefen blev spurgt af senator Lindsey Graham, om han havde forslag til regulering, svarede Zuckerberg, at han og sit hold ville sende forslag til Grahams kontor.

Samtidig sagde Zuckerberg, at de ikke vil udelukke en regel, der påkræver Facebook at underrette brugerne om datalæk indenfor 72 timer.

Zuckerberg nævnte desuden at EU’s kommende persondataforordning GDPR gør nogle ting rigtigt, og at han vil give sin fulde støtte til den rette regulering i USA.

Wikimedia

Apple: Vi kører på 100 procent grøn energi

- Via The Verge -

Efter mange års arbejde fortæller Apple, at virksomheden kører på 100 procent vedvarende energi verden over.

Dog menes der ikke, at hver enkel bygning, der har noget med Apple at gøre, kører på grøn energi.

For eksempel kører Apples butikker over kommunale el-net og kan således ikke altid køre på grøn energi, og det er ligeledes ikke muligt på alle fabrikker i et land som Kina.

Derfor køber Apple såkaldte Renewable Energy Certificates (RECs), der kan ses som det modsatte af kulstofafgifter og opvejer på denne måde svært uundgåelig forurening.

Apple arbejder på at gøre sådan, at alle kontorer, butikker, datacentre og fabrikker verden over kører 100 % på vedvarende energi, men det er ikke muligt i dag på grund af lokale restriktioner.

Alle nye bygninger, som Apple bygger, vil også køre 100 på vedvarende energi, hvilket er tilfældet for Apple Park, der er deres nye hovedkvarter i Cupertino, som dog har skabt andre problemer på grund af dens glas-design.

Apple-chefen Tim Cook kritiserede Trump for at skade miljøet ved at gå ud af Paris-aftalen fra 2015. I 2014 fortalte han investorer, at de skulle sælge deres aktier, hvis de satte spørgsmålstegn ved, hvor meget Apple brugte på grøn energi.

Google annoncerede ligeledes i sidste uge, at de ligesom Apple køber nok grøn energi til at opveje hele deres globale energiforbrug.

Pxhere

Undersøgelse: De fleste danskere vil beholde Facebook trods data-skandaler

- Via Berlingske -

En meningsmåling viser, at størstedelen af danskerne ikke har overvejet at slette Facebook eller begynde at bruge Facebook mindre efter Cambridge Analytica-skandalen, hvor mere end 80 millioner Facebook-brugeres data blev misbrugt.

I undersøgelsen spørges de, om de har overvejet at stoppe med at bruge Facebook efter Cambridge Analytica-sagen. 20 procent af de adspurgte Facebook-brugere svarer ja, imens 72,5 procent svarer nej.

De spørges også, om de i fremtiden kunne forestille sig, at de vil bruge sociale medier mindre efter Cambridge Analytica-sagen. Her svarer 19 procent ja, 64 procent afviser, og de resterende er i tvivl.

Ifølge lektor ved kommunikation og it på Københavns Universitet, Stine Lomborg, så stemmer det overens med forskningen. Den enkelte har oftest ikke noget imod at afgive data i bytte for at kunne bruge services som Google og Facebook.

Samtidig er de sociale medier blevet en så integreret del af manges hverdag, at de fleste ikke kan overskue konsekvenserne ved at slette dem fra deres liv.

Derfor mener Stine Lomborg, at regulering er vejen frem, hvilket vi også snart får med EU’s nye persondataforordning i maj, der vil sikre bedre omgang med data af virksomheder som Facebook.

IKEA

Ikea udgiver første bluetooth-højtaler

- Via The Verge -

Ikea har udgivet deres første højttaler med bluetooth i USA og Storbritannien.

Det sker inden et stadig ukendt samarbejde mellem IKEA og den populære højtaler-producent Sonos, der dog først kommer til udtryk næste år.

Denne nyudgivede Ikea-højtaler har dog ikke noget med Sonos at gøre. Den hedder Eneby og fås i to versioner. En, der er 20 x 20 centimeter, og en, der er 30 x 30 centimeter.

Der står ikke meget om lyden på dem, men højtalerne lader til at have separat subwoofer og diskant.

Man kan parre op til otte enheder over bluetooth eller bruge et almindeligt 3,5 mm jack-stik, hvis man vil undgå bluetooth.

Prisen starter ved 49 dollars.

Flickr - CBS Fan

Politiet bruger bevidst ulovlige overvågningskameraer til efterforskning

- Via dr.dk -

1749 steder i København er der ulovlige overvågningskameraer. Politiet gør ikke noget og har i flere tilfælde endda brugt kameraerne i deres efterforskning.

I 2017 har Københavns Politi kørt et pilotprojekt, hvor privatpersoner, butikker, boligselskaber og offentlige myndigheder frivilligt kan vælge at registrere deres overvågningskameraer i et nyt computersystem hos politiet med navnet ‘POLcam’.

I den sammenhæng har de enkelte betjente fået at vide, at de skal indberette, hvis kameraerne filmer mere end de må, da de således er ulovlige.

Rigspolitiet siger selv, at et betydeligt antal af kameraerne filmer ulovligt, men trods det har ingen ansatte indberettet om et ulovligt kamera.

En efterforsker i Københavns Politi fortæller, at han mest bruger overvågningsvideoer, der dækker veje eller fortov og faktisk er ulovlige.

Derfor står Københavns Politi lidt i et dilemma, da de bør indberette de ulovlige kameraer, men samtidig kan bruge oplysninger fra de ulovlige kameraer til deres efterforskning.

Pilotprojektet skal rulles ud til hele landet og chefen for det Nationale Efterforskningscenter hos Rigspolitiet siger også, at de selvfølgelig vil rette det til, inden de gør det landsdækkende.

retro games

Anmelderne: Commodore 64 Mini er god nostalgi trods dårligt joystick

- Via newz.dk -

Miniversionen af den klassiske Commodore 64 er ude, og er nu blevet anmeldt. Anmelderne vurderer, at C64 gør det nemt for en hel generation at genopleve gamle minder trods bred enighed om et dårligt joystick.

The Guardian er overbeviste om, at man vil nyde nostalgi-trippet, hvis man har haft en Commodore 64 som barn og roser specielt den genskabte lyd på C64 Mini.

Anmelderen kritiserer det upræcise joystick og er bekymret for retro-konsollens spilletid i hjemmet på sigt, og den ender således med at få tre ud af fem stjerner.

IGN er mere positive og roser spillene på konsollen, hvor de fleste er lige så sjove som for 30 år siden. Samtidig roser de mulighed for indlæsning af egne ROMs gennem USB-porten og mulighed for software-opdateringer, hvilket ikke er tilfældet med konkurrenter som Super NES Classic Edition.

Den dårlige joystick forstærker dog frustrationer med de gamle, svære spil og det, at man skal bruge eget USB-keyboard for en god oplevelse trækker også ned. De ender med karakteren syv ud af ti.

Engadget er nok de mest negative og kritiserer således både joysticket og spiludvalget, der altså ikke inkluderer klassikere som “Maniac Mansion”, “Skate or die” eller “Pirates!”.

Samtidig mener anmelderen ikke, det er nemt nok at tilføje spil via roms, da man kun kan loade en ad gangen, og det skal gøres i Basic. De ender med en score på 62 ud af 100.

C64 Mini er ude nu til nostalgikere og kan købes til omkring 700 kr.

Under Armour

Dansk pensionsselskab bruger populær løbe-app til at overvåge kunder

- Via Fagbladet 3F - , indsendt af Ufomekaniker

En dansk kvinde fik frataget dele af sin førtidspension hos AP Pension, fordi virksomheden kunne bruge data fra den populære løbe-app Endomondo til at se, at hun løber godt.

Det har nu ført til, at Endomondos millioner af brugere snart vil kunne bruge en ny funktion. De vil fremover selv kunne bestemme at være hemmelige, når de bruger appen.

Endomondos direktør Morten Keldebæk blev selv meget overrasket over, at et pensionsselskab ville følge med i deres kunders træning via appen.

Dog vil hemmeligheds-funktionen ikke være noget, de skilter med, da Endomondo er en social platform, hvor folk skal kunne opmuntre hinanden.

For at gøre Endomondo klar til EU’s kommende persondataforordning GDPR, så vil de snart give brugerne mulighed for et afskrift af de data, der indsamles om dem. Derudover vil de have ret til at blive slettet helt fra systemet.

Endomondo-ejeren Under Armour ejer også appen og hjemmesiden MyFitnessPal, der for nyligt blev offer for et historisk stort datalæk.

Google

YouTube beskyldt for at samle ulovlige data om børn

- Via The Guardian -

23 foreninger for børnerettigheder, forbrugerrettigheder og privacy-rettigheder klager nu officielt over Google og YouTube til USA’s konkurrencemyndighed, FTC.

YouTube indsamler angiveligt data ulovligt om børn under 13 år.

I gruppens klage til Federal Trade Commission hævder de således, at der indsamles data om, hvor børnene opholder sig, hvilket apparat de bruger og at børnene overvåges på tværs af hjemmesider – alt sammen uden forældrenes tilladelse, som man skal have ifølge amerikansk lovgivning.

Det er ifølge gruppen en falsk påstand, at YouTube kun er for dem over 13 år. Der er nemlig både tegnefilm, legetøjsvideoer med mere. Børnene lokkes ind på en reklamefyldt legeplads.

En talsmand for YouTube fortæller, at de vil gennemlæse og evaluere klagen nøje.

YouTube holder dog holder fast i, at YouTube ikke er for børn, hvorfor de har satset stort på YouTube Kids specifikt til børn med børnevenlige videoer, børnevenlige reklamer og tusindvis af moderatorer.

Evan Blass

Anmelderne: Huawei P20 Pro har det bedste kamera

- Via newz.dk -

Rygterne var sande. Huaweis nye flagskib P20 Pro kommer med tre kameraer, hvor af et af dem har hele 40 megapixel.

Kameraet er også, hvad alle anmelderne taler om på Huaweis nye telefon, der også er billigere end Samsung og Apples bedste.

The Verge fortæller, at Huawei P20 Pro er den telefon, der kan bryde Samsung og Apples duopol med dens fremragende batteri-levetid, eksponentielle kamera og sofistikerede design.

Kritikpunkter er at der mangler både minijack-stik og trådløs opladning. 8,5 ud af 10 bliver scoren.

Techradar roser ligeledes batterilevetiden. Specielt kameraet roses og kaldes for det bedste på markedet uanset pris. Specielt i mørke stråler kameraet med gode billeder og Huaweis kamera-AI hjælper også med at gøre kameraet mere fleksibelt end deres konkurrenter.

Skærmen er dog ikke lige så god som i Samsung Galaxy S9. 4,5 stjerner ud af 5.

Wired er helt enig i de førnævntes ros af de alsidige kamera og gode batteri. Samtidig deler de førnævntes kritik af skærm og manglende mini-jack og siger, at kameraet er den eneste rigtige grund til, at man skulle vælge P20 Pro frem for Apple eller Samsungs seneste. 8/10.

På den danske side mobil.nu kalder man ligeledes kameraet for det bedste på markedet med dens overlegne AI-teknologi og nævner samtidig kun få fejl som manglende fm-radio og plads til hukommelseskort.

Udgivelsesdatoen for Huawei P20 Pro er den 16. april med en dansk vejledende pris på 6.300 kr.