mboost-dp1

Canonical Ltd.

Tablet-version af Ubuntu klar i 2011

- Via NetworkWorld - , redigeret af Avenger- , indsendt af inckie

Canonical, som står bag den populære Linux-distribution Ubuntu, er i gang med at udvikle en version af Ubuntu til tablet-computere.

Oplysningerne kommer fra Chris Kenyon, der er ansvarlig for OEM services hos Canonical, og han oplyser yderligere, at de forventer at have tablet-versionen klar i løbet af første kvartal af 2011.

Den nye tablet-version vil tilslutte sig de eksisterende tre forskellige versioner af Ubuntu, der findes til pc, netbook og server. Planen er dog ikke at vedligeholde fire forskellige versioner, idet netbook og tablet-versionerne senere vil blive smeltet sammen til Ubuntu Light.

Tablet-udgaven er baseret på den endnu ikke udkommende version af Ubuntu, version 10.10, som går under navnet Maverick Meerkat.

Foxconn

Udtrækkelse fra Kina overvejes af Foxconn

- Via AppleInsider - , redigeret af Avenger-

Efter alle de utallige selvmord og andre problemer, der har været med Foxconn i Kina, overvejer selskabet nu at lukke deres kinesiske afdeling ned.

Efter et forgæves forsøg med at hæve lønningerne, ser Foxconn sig muligvis nødsaget til at flytte produktionen til Taiwan i stedet, hvor elektronikproducenten ligeledes har sit hovedsæde.

Mens der ikke er kommet noget positivt resultat ud af lønstigningerne, har de til gengæld været så høje – med eksempler på op til 70 % – at de har påvirket profitabiliteten negativt hos de kinesiske fabrikker, hvilket anses som endnu en af grundene til at flytte produktionen ud af Kina.

Ud over Taiwan nævnes Indien eller Vietnam også som mulige bud. De nye fabrikker vil ligeledes være teknologiske forbedringer i forhold til dem i Kina, der er forholdsvis low-tech efter nutidens standarder.

Samsung

Samsung udbygger sin amerikanske chipfabrik

- Via Comon - , redigeret af Avenger-

Teknologigiganten Samsung har i dag offentliggjort, at de vil investere intet mindre, end hvad der svarer til 20 mia. danske kroner i en udbygning af deres amerikanske chipfabrik Fab 2.

Fabrikken, der oprindeligt blev opført tilbage i 2007, ligger i Austin, Texas og er den eneste af sin slags, Samsung har placeret i USA, da resten af deres produktion foregår i Sydkorea. Fabrikken kostede i sin tid det samme som den nye udbygning vil komme til.

Udbygningen vil betyde, at antallet af ansatte vil stige fra 1.000 til 1.500. Ud over at der vil være flere hænder til at udføre arbejdet, vil produktionsområdet også blive udvidet. P.t. produceres næsten udelukkende NAND-Flashhukommelse, men fremover vil fabrikken også skulle producere SoC-enheder (System-on-a-Chip), der bruges i bl.a. tablet-computere og smartphones.

Sammen med udvidelsen bliver der desuden bygget et specielt ekspertcenter for videreudvikling af SoC, der vil have 50 ansatte.

SXC - creationc

Endelig afgørelse: Novell vinder over SCO

- Via Ars Technica - , redigeret af Pernicious

Den efterhånden langvarige sag mellem SCO og Novell ser ud til endeligt at være afsluttet, og resultatet er klart; SCO ejer ikke rettigheder til dele af UNIX.

Det har dommeren Ted Stewart slået fast, efter SCO i en tidligere dom fra slutningen af marts også tabte.

Det betyder, at open source-folk og -virksomheder, som bruger Linux eller Linux-kode, kan ånde lettet op og ikke behøver frygte erstatningskrav fra SCO.

SCO har stadigvæk en sag kørende mod IBM for deres bidrag til Linux, som de mener krænker SCOs ophavsret, de har dog ikke særlig gode chancer for at vinde sagen.

Adobe

Adobe klar med Flash 10.1

- Via Adobe Blog - , redigeret af Net_Srak

Efter at have været undervejs i mange måneder, både som beta og senest som syv RC-udgaver (Release Candidate), er den endelige version af Flash 10.1 nu klar til download.

Til trods for den forholdsvis lille versions-stigning byder Flash 10.1 på en række store nyheder, hvoriblandt GPU-understøttelse er en af de vigtigste. Det er dog p.t. kun under Windows, man kan nyde godt af kræfterne fra sit grafikkort, idet både OS X og Linux-versionen endnu ikke understøtter det.

Der er også sket en række optimeringer, der blandt andet skal sikre et mindre hukommelsesforbrug, ligesom håndteringen af Flash-indhold, der afvikles i baggrunden, ikke længere vil tage så mange ressourcer.

Til trods for der endnu ikke er GPU-understøttelse til OS X, har Adobe kraftigt forbedret denne version på andre områder.

Flash 10.1 udkommer også til en lang række mobil-platforme og har i den sammenhæng ligeledes fået understøttelse for multitouch. Du kan læse meget mere om den nye udgave ved at følge linket til kilden, mens du kan downloade den her.

IT- og Telestyrelsen

Offentliggørelse af CPR-numre på nettet vil øge sikkerheden

- Via Computerworld DK - , redigeret af Net_Srak , indsendt af arne_v

Der findes mange tjenester på nettet, hvor man skal opgive sit CPR-nummer for at verificere, hvem man er, men det mener Peter Pietras fra Dansk IT er et problem.

Årsagen er ganske simpel, idet han mener, det er blevet for nemt at få fat i andre personers CPR-nummer. Datatilsynet kræver stramme regler for hjemmesider, der omgås CPR-numre, men det er ifølge Pietras en falsk tryghed at tro, at så er alt godt.

Det er muligt, hjemmesiderne håndterer deres data korrekt, men alt for mange personer sløser med deres CPR-nummer, og det er en tendens, Pietras mener, blot vil forværres.

Peter Pietras, formand for Dansk IT’s politiske udvalg til CW skrev:
Mit udsagn er på ingen måde et opgør med CPR-numrene, som er en ekstrem vigtig del af den danske it-infrastruktur. Men jeg mener, at det er meget farligt at benytte CPR-numre som en hemmelig primary key til identifikationen, fordi CPR-numre reelt ikke er hemmelige og slet ikke vil være det i fremtiden.

Han vil gerne have CPR-nummeret droppet som garant for en persons identitet, og ved at frigive alle CPR-numre på nettet, vil det tvinge alle til ikke længere at bruge det som et sikkerhedsstempel, da alle jo kan få fat i det. I stedet bør man satse på den digitale signatur NemID.

Flickr - Emuishere Peliculas

Gratis musik er konkurrenceforvridende

- Via DR - , redigeret af Net_Srak , indsendt af zin

I går kunne vi berette, at Statsbiblioteket i Århus, sammen med bibliotekerne i Odense, Gentofte og Herning, den 1. juli starter en online musik-streaming-tjeneste, der vil give danskerne gratis adgang til 4,5 millioner musiknumre, et tiltag ikke alle synes lige godt om.

Et dansk firma har planer om at starte deres egen musiktjeneste sidst på året under navnet Beat, og her er direktør Carsten Eriksson ikke glad for bibliotekernes musiktjeneste digi-bib.dk.

Hvor de etablerede tjenester som TDC Play og Telenor Wimp ikke frygter bibliotekernes tiltag, så mener Eriksson, det vil gøre det meget svært for nye tjenester, som deres eget, at komme ind på markedet.

Carsten Eriksson, til DR Kultur skrev:
Vi kan ikke forære musikken gratis væk. Og jeg kan ærlig talt ikke se, at det skulle være public service, at bibliotekerne tilbyder musikken gratis.

Eriksson frygter det i værste fald kan betyde, at Beat må droppes, inden det overhovedet er kommet i gang.

Økonomistyrelsen

Endnu en offentlig it-aftale i problemer

- Via Information - , redigeret af Net_Srak , indsendt af zin

For tre år siden gik man i gang med at udvikle et nyt radiosystem til fælles brug hos politi, brandvæsen og ambulancer, men firmaet bag, Terma, har endnu ikke leveret et fungerende system.

Radiosystemet, der er døbt SINE (SIkkerheds-NEttet), var forventet færdigt sidste år, men da det skulle bestå sin generalprøve under klimatopmødet, gik det helt galt.

Hos Københavns brandvæsen er it-chef Kurt Christensen ikke i tvivl, der er tale om en uopdaget it-skandale, hvor der indtil videre er blevet investeret 300 millioner kroner.

Udsigten til, at projektet kommer på rette køl igen foreløbig, vurderer Christensen ikke til at være ret god, idet Terma ikke længere har de nødvendige folk til at fortsætte udviklingen af softwaren til systemet. Både projektlederen og systemarkitekten bag SINE har forladt Terma.

Det er dog ikke Terma, der bærer hele skylden, for Økonomistyrelsen, der har stået for udbuddet, har ifølge it-chefen ikke lavet en kravspecifikation, der har været specifik nok.

Hos både Terma og Økonomistyrelsen ønsker man ikke at kommentere yderligere på problemerne, men henviser til, at man er i gang med forhandlinger om det videre forløb.

SXC - garytamin

Kina: Vore borgere nyder fuld ytringsfrihed

- Via Politiken - , redigeret af Net_Srak , indsendt af Emil

Kina har længe været kritiseret for at have meget strikse regler, når det kommer til borgernes adgang til internettet, hvor en del udenlandske hjemmesider bliver censureret.

I en ny rapport udarbejdet af de kinesiske regering har de dog et andet syn på sagen og mener bl.a. at »Kinesiske borgere nyder fuld ytringsfrihed på internettet«.

Rapporten afviser ikke, der bliver censureret visse hjemmesider, men forsvarer censuren med, at ikke alle informationer på nettet er til gavn for folket. Yderligere påpeges det, at den censur, der udøves, blot følger landets love.

Kinesisk rapport om internettet i Kina skrev:
Love og regulationer forbyder klart spredningen af informationer, der undergraver statsmagten, underminerer den nationale enhed eller krænker den nationale ære og interesser.

I dag er cirka 30 % af kineserne online, et tal som den kinesiske regering forventer vil stige til 50 % over de kommende fem år.

SXC - barunpatro

Danske forskere: Jorden og Månen er yngre end antaget

- Via Politiken - , indsendt af Systran

I forhold til universets alder er planeten Jorden ganske ung. Man har hidtil ment og fastslået, at Jorden var ca. 4,5 mia. år gammel, dannet blot 30 millioner år efter solsystemet opstod. Nu er der imidlertid kommet nyt syn på sagen.

Danske forskere fra Niels Bohr Instituttet har gennem analyser af jordskorpen, som er Jordens yderste lag, samt gennem fund af wolfram-isotoper fra Jordens dannelse fundet ud af, at vores planet nok ikke er så gammel som hidtil antaget.

Jorden og Månen blev, ifølge flere forskere, i sin tid skabt efter en kollision af to planeter på størrelse med henholdsvis Venus og Mars. Det er denne kollision, forskerne mener ikke fandt sted 30 millioner år efter solsystemets dannelse, men i stedet op til 150 millioner år efter. Det vil gøre Jorden og Månen op til 120 millioner år yngre.

Undersøgelsen er udarbejdet i samarbejde med California Institute of Technology (Caltech) i USA og bliver offentliggjort i tidsskriftet Earth and Planetary Science Letters den 15. juni.