mboost-dp1

SXC - jvdberg

Hollandske kunstnerforeninger ønsker legalisering af fildeling

- Via TorrentFreak - , indsendt af erikjust

I Holland har det i årevis været lovligt at hente musik til personligt forbrug, og står det til to hollandske kunstnerforeninger, skal det forblive sådan.

Den nuværende regering har planer om at ændre loven og stramme op omkring fildeling, men det mener kunstnerforeningerne er en dårlig idé og er derfor kommet med deres forslag til en løsning.

Løsningen omfatter ikke kun, at det fortsat skal være lovligt at hente musik, men også dele det, mod til gengæld at indføre en række afgifter.

Den eksisterende blankemedieafgift, foreslår de, bliver erstattet af en afgift på apparater, der kan afspille og optage musik, som for eksempel mobiltelefoner, mp3-afspillere og tv.
Afgiften skal være på 5 euro per apparat, og indtægterne skal fordeles til kunstnere og andre rettighedsindehavere.

Forslaget går et skridt videre, idet der er tilføjet et andet trin, som skal træde i kraft senere. Her skal afgifterne erstattes af en medieskat til alle med en internetforbindelse, hvorefter fildeling til privat forbrug skal fuldstændig legaliseres i forbindelse med musik.

Forslaget er set før, men det er første gang, det kommer fra foreninger, der repræsenterer kunstnerne.

Emotiv Systems

Tankekontrollerede apps på vej til Android

- Via Hot Hardware - , redigeret af Emil , indsendt af kasperfmn

Der findes enkelte firmaer, som arbejder på at lave udstyr, der gør det muligt at kontrollere en computer med tankerne. Et af dem er Mind Technologies, som allerede har en række produkter på markedet. Nu er de på vej med et nyt, der denne gang tillader kontrol af en Android-baseret enhed.

Der er tale om et program til Android, som gør det muligt at anvende EEG-hardware til f.eks. en smartphone. Det kan f.eks. være Emotivs headset, der måler hjernens elektriske signaler og via software omsætter signalerne til kommandoer.

Endnu har firmaet ikke oplyst ret meget om, hvad det er, man skal kunne kontrollere på sin Android-enhed, men vil man prøve softwaren, når den udkommer, bliver det en fornøjelse, som koster et par tusinde kroner, da dette er prisen for Emotiv-headsettet.

Google

Google: Chrome OS kan erstatte Windows på 60 % af virksomheders desktops

- Via New York Times - , redigeret af kasperfmn

Ifølge Linus Upson, der som vicepræsident for Googles ingeniørafdeling blandt andet er ansvarlig for Chrome, vil det kommende Chrome OS kunne erstatte Windows på 60 % af virksomheders desktopcomputere, når operativsystemet bliver frigivet. Google mener altså, at 60 % af computerbrugen i virksomheder kan klares i et browsermiljø.

Samtidig udtaler Upson, at han håber Chrome OS vil kunne gøre firmaernes systemadministratorer overflødige, da software i stedet vil blive opdateret automatisk over internettet.

Google vil introducere Chrome OS til offentligheden sidst på året, hvor firmaet afslører en netbook som benytter operativsystemet. Det menes at denne netbook vil være produceret af et andet firma men lanceres af Google, på samme måde som det blev gjort med Android-telefonen Nexus One.

The Pirate Bay

Dom i appelsagen for The Pirate Bay

- Via Politiken - , redigeret af Net_Srak , indsendt af arne_v

I den første del af The Pirate Bay-sagen idømte den svenske byret Fredrik Neij, Peter Sunde og Carl Lundström, tre af de anklagede bag den populære BitTorrent-tracker, et års fængsel hver. Nu er der også faldet dom i appelsagen, som har kørt ved den svenske landsret, og dommen sænker fængslingstiden for de tre svenskere, men hæver samtidig de bøder, som skal betales.

Den samlede sum for bøderne lyder nu på 46 millioner svenske kroner, hvilket svarer til 37 millioner danske, hvilket er en stigning på 14 millioner. I appelsagen har musikbranchen specifikt krævet at beløbet, som svenskerne skal betale blev hævet til 93 millioner kroner.

Landsretten lagde vægt på at dømme de anklagede individuelt, og mente altså ikke, at man kunne give alle samme straf. Samtidig mente den ikke, at det lykkedes at bevise alle anklagepunkterne, hvilket altså resulterede i lavere fængselsstraf.

Gottfrid Svartholm er ikke blevet dømt ved denne sag, da han sendte en lægeerklæring fra Burma, og altså er udeblevet på grund af sygdom.

Du kan læse den svenske landsrets udmelding om sagen her

Google

Se Danmark som det så ud i 1944

- Via Nordjyske - , redigeret af Net_Srak , indsendt af Donsig

De fleste har brugt en korttjeneste på nettet, fra for eksempel De Gule Sider, Krak eller Google. Det er som regel ønsket at satellitbillederne er så opdaterede som muligt, men nogle gange kan det være spændende når det ikke er tilfældet.

På hjemmesiden flyfotoarkivet.dk har de gjort det muligt, via Google Maps, at se på det meste af Danmark, som det så ud i 1944.

Luftfotografierne er taget af det tyske luftvåben under anden verdenskrig og er blevet digitaliseret af det Kongelige Bibliotek i samarbejde med JO Informatik.

Billederne dækker ikke hele landet, men det er muligt at se hvordan det så ud i Danmark for 66 år siden i de fleste områder af Jylland, Fyn og Sjælland.

Du kan gå på opdagelse i de gamle luftfotos her.

Flickr - saschaaa

British Telecom bruger millioner på nordirsk bredbånd

- Via PCPro - , redigeret af kasperfmn

Arlene Foster, Nordirlands minister for Virksomhed, handel og investering, udtaler, at Storbritannien har som mål at have det bedste superhurtige bredbånd i 2015, og at Nordirland skal stå i spidsen for denne udvikling.

British Telecom er i øjeblikket i gang med at udrulle fiber for £48 millioner i Nordirland, godt 423,5 millioner kroner. Projektet skal give 95 % af de nordirske virksomheder adgang til mindst 5Mbit inden foråret 2011, og er støttet af EU med £18 millioner. Ud af disse er 12 millioner øremærket fiberudbredelse i de mindre beboede områder af Nordirland, hvoraf de fleste af disse områder i øjeblikket må nøjes med opkoblingsforbindelser over telefonlinier.

Arlene Foster, Nordirsk minister skrev:
We focused on rural areas – the money was skewed heavily in that direction. […] It does free up people to live in rural areas. They don’t have to go to London, they don’t have to go to New York. […] 100% access to broadband is a very powerful selling point for us. All sectors rely on connectivity.

Projektet i Nordirland minder om British Telecoms lignende opgave i grevskabet Cornwall, som skal give halvdelen af beboerne i området adgang til 100Mbit fibernet, mens 40 % vil få adgang til 40Mbit. Også dette projekt er EU-støttet, dog med hele £53,5 millioner.

Apple

Apple afviser Android-magasin-app

- Via Digitale Medier - , redigeret af Net_Srak

Det er ikke ukendt, at Apple har meget stram kontrol over hvilke programmer de ønsker at have i deres App Store. Det er for eksempel ikke tilladt at have programmer, der viser for meget hud, men åbenbart heller ikke programmer, som omhandler Android.

Danske Mediaprovider vil gerne udgive deres nye Android-magasin som App til iPhone, iPad og iPod Touch, men det må de ikke for Apple. Begrundelsen var, at man ikke ønsker et magasin i App Store, der omhandler Android.

Hos Mediaprovider er direktør Brian Dixen skuffet over Apples beslutning og mener censuren er ved at tage overhånd.

I forvejen udgiver Mediaprovider magasinerne Zoom og Gear på Apples platform, hvilket også nogle gange giver problemer, især med Gear, der som regel har en flot pige på forsiden. Der går nogle gange op til 14 dage inden Apple har godkendt et nyt blad.

SXC - kezze

Advokat sagsøgt for at have hjulpet fildelere

- Via TorrentFreak - , indsendt af erikjust

Ligesom i Danmark, har flere rettighedshavere i USA anvendt den såkaldte trusselsbrevmetode, til at få mulige fildelere til at betale en sum penge eller blive trukket i retten.

Mange vælger at betale, da alene det at starte en sag hurtigt koster mere end forligsbeløbet. Af den årsag lavede advokaten Graham Syfert en række dokumenter, som stævnede fildelere kunne bruge, hvis de ville køre sagen selv. Dokumenterne omfatter en ansøgning om at få en sag afvist, samt lignende, der kan hjælpe en anklaget.

Dokumenterne solgte Syfert for $9,99, men havde ellers ikke noget med de personer at gøre som købte dem. Hos rettighedshaverne så man sig sure på Syfert og dokumenterne hvilket førte til trusler om sanktioner.

Nu har rettighedshaverne til filmen Hurt Locker taget et konkret skridt mod Syfert, idet de vil have ham til at betale $5.000 i erstatning, som er det beløb, de mener at have brugt, fordi 19 personer har anvendt dokumenterne mod dem.

Syfert har ikke tænkt sig at betale, og har i et modsvar anmodet domstolen om at afvise sagen imod ham.

Chinese University of Hong Kong

900 TB data i ét gram bakterier

- Via Project iGEM 2010 - , redigeret af Net_Srak , indsendt af kasperfmn

Der dukker løbende nye teknologier op, som lover store forbedringer inden for digital lagring af data, og nu er der tilføjet yderligere en til listen, denne gang baseret på biologisk lagring.

Studerende på det kinesiske universitet i Hong Kong, har udarbejdet en proces, hvor det er muligt at gemme data i DNA-sekvensen i en celle. Det sker ved at omdanne informationerne til et talsystem med fire værdier, som repræsenteres af A, T, C og G i DNA.

Ud over at kunne anvende metoden til at gemme data, så er den også velegnet til kryptering, ligesom der også er indbygget redundans, idet cellerne kopierer informationerne.

Tidligere forsøg på at anvende celler til at gemme data har været begrænset af dårlig lagerkapacitet, men ifølge de kinesiske studerende, så er deres metode så effektiv, at den fuldt udviklet, vil kunne gemme op til 900 terabyte (TB) data i et enkelt gram E.coli-bakterier.

Hvornår forskningen kan føre til et egentligt produkt er ikke oplyst, men de studerende håber deres arbejde kan føre til dannelsen af en industristandard på området.

Du kan læse mere om teknologien i denne præsentation (pdf) eller ved at følge linket til kilden.

NASA

NASA finder spor af ilt på Saturnmåne

- Via Guardian - , redigeret af Emil

NASAs rumsonde Cassini har på en lav gennemflyvning gennem atmosfæren på Rhea, en ismåne til planeten Saturn, fundet spor af ilt. Selve gennemflyvningen fandt sted tilbage i marts.

Det er første gang, at man direkte sporer ilt på fremmede planeter eller måner, da man hidtil kun har fundet spor efter ilt ved hjælp af rumteleskoper såsom Hubble-teleskopet.

Ben Teolis, Southwest Research Institute skrev:
Active, complex chemistry involving oxygen may be quite common throughout the solar system and even our universe. Such chemistry could be a prerequisite for life. All evidence from Cassini indicates that Rhea is too cold and devoid of the liquid water necessary for life as we know it.

Målingerne fra Cassini viser, at hver kubikmeter af Rheas atmosfære indeholder omkring 50 milliarder iltmolekyler og 20 milliarder kuldioxidmolekyler.