mboost-dp1

newz.dk

Teknologi, energi og forurening

- Via newz.dk - , redigeret af Pernicious

Som et nyt tiltag på newz.dk vil vi gerne jævnligt lægge aktuelle emner ud til debat. Emnerne bunder ikke nødvendigvis i en faktisk nyhed, men vil omhandle de ting, som vi i dagligdagen berører på newz.dk, omend med en lidt spidsere vinkel end normalt. Første emne er, som overskriften antyder:

I en tid hvor næsten alle virksomheder i større eller mindre grad har fokus på miljøet med produktionsomlægninger eller budgetprioriteringer til følge, kan man godt stille sig selv spørgsmålet: Hvad hjælper det, når vi på så mange andre punkter er med til at ødelægge miljøet?

Teknologi har muliggjort en lang række ting, vi ikke kunne førhen. Vi er blevet i stand til at drive rovdrift på naturen, men får også mulighed for at spare på ressourcerne. Store brændstofslugende maskiner kan på kort tid udnytte selv meget omfangsrige ressourcer, mens eksempelvis energisparepærer, solceller, vindmøller og brændselsceller kan hjælpe os til ikke at have brug for masseudnyttelserne.

Blandt private ses på det daglige plan, hvad der i almindelig anskuelse kaldes energifrådseri med apparater, der står standby, computere, der er tændt i døgndrift, og en koldstart i bilen for at køre en tur, der lige så godt kunne være klaret til fods.

På samme tid sorterer vi affald, køber økologisk, skifter til sparepærer og sætter vandsparere på hanerne.

Erhvervsmæssigt ses den grønne bølge ved, at der udvikles nye former for kraftværker, energibesparende alternativer til eksisterende produkter og minimering af spildprodukter. Og dog er brint- og hybridbiler endnu ikke mere fremtrædende på verdensmarkedet.

Hvad mener du om verdens energisituation? Gør vi, hvad vi skal og i det rette tempo? Hvilke forhindringer bevirker, at vi ikke gør mere, end vi faktisk gør? Er det politisk modstand eller uvidenhed? Eller er det tekniske mangler eller manglende økonomisk formåen, der holder os tilbage? Eller går vi i den helt forkerte retning?

Ordet er dit!

Links til relevant læsning
Computere forurener som biler
Google vil forske i miljøvenlig energifremstilling
Hitachi fremviser grøn 500GB harddisk
Mobilmaster i beton
Apple får sølvmedalje i miljø
Klimatopmødet på Bali: Forskere advarer politikerne





Gå til bund
Gravatar #51 - cazotaro
6. jan. 2008 22:07
lad os lave tuskland om til en vindmøllepark og som 350 skrev opbevarer atomaffald i jorden!
Gravatar #52 - nightH
7. jan. 2008 00:13
i forbindelse med en del af de punkter der indtil nu har været oppe og vende, er hermed mit bidrag til debatten:

transport-relateret:

her er lidt, for de fleste, ukendte oplysninger om sygdomrelaterede viden som er møntet på bilisme:
1. det er grobund for kræft pga. partikleforurening som koster ca. 3 gange så mange liv som direkte trafikulykker

Eller sagt på en anden måde: der dør ca 600-700 danskere i trafikken om året, og der er ca. 1800-2100 danskere der dør pga. udstødning fra biler i danmark, kikker vi på europa, er det ca. 80.000 europæere der mister livet hvert år pga. udstødning fra biler.

2. så det kan undre at RUF (Rapid Urban Flexible) ikke er blevet til noget, specielt når det har offentlige Sponsorer som f.eks. Energistyrelsen, Miljøstyrelsen, Undervisningsministeriet og Designfonden. på den private side har de sponsorer som Siemens, Semco, NCC Danmark, NESA m.fl.
det er projekteret at det vil koste 16.7 mia. at lave RUF netværket for København, hvilket vil inkludere 6.800 maxi-ruf'er (Bus-ligende køretøj).
tillæg nogle milliarder i tilskud, så den almindelige dansker kan få en RUF til en rimelig pris, de penge tror jeg hurtigt er tjent hjem igen via mindre sygefravær osv.

Pendlertiden vil også blive kortere, hvilket igen, på lang sigt kunne gøre at folk der bor langt fra kbh., ville vælge et arbejde der, som f.eks betjente eller sygeplejesker, for at nævne nogle af de "hotte" jobs i debatten, som vi ellers vil få problemer med at få folk til i kbh.

De 20-25 mia. burde på lang sigt ikke være en særlig høj pris set samfundsmæssigt, specielt ikke når man tænker på der bliver brugt 300 mio. om året til vedligeholdelse af vejnettet, som åbenbart ikke er nok, da der mellem 2004 & 2007, blev bevilget yderligere ca. 300 mio. årligt for at rette op på et efterslæb i vedligeholdelsen, for slet ikke at snakke om at der er afsat 1 mia. for perioden mellen 2003-2013 til forøgelse af trafiksikkerheden. (ikke at jeg er imod dette)

jeg ved ikke lige hvad der holder RUF-projektet tilbage, men et eller andet må jo gøre det, det har snart 20 års jubilæum ;/

jeg hører meget gerne begrundelser om hvorfor :D

atomenergi-relateret:

Jeg har aldrig været fan af atomkraft, af 2 simple grunde, affaldet & sikkerheden.

Sikkerheden er man kommet efter med nye designs, og det samme gælder tildels affaldet. (i stedet for at være skadeligt i 100.000 år, er man nu nede på ca. 50-100 år for det "værste" og ca. 300 år for resten.



nuclear fusion eller Fusion power om man vil, er klart en interessant form for atomkraft, som jeg godt kunne leve med, da den er sikker på den måde at der ikke skal noget "mekanisk" til at lukke det ned, det sker ud fra "naturlige" reaktioner, fordi der er en del parametere der skal være på plads for at Fusionen sker.

problemet er blot at der går en del år(tier) før Fusion power er modent til primetime, ifølge experterne.

en anden løsning indtil da kunne være IFR (Integral Fast Reactor) som i mellemtiden ville løse problemet med det atomaffald vi har nu, da disse reaktorer kan udnytte 99.5% af det affald vi har nu. ( i teorien 100 %)
denne reaktor-type er også sikker ligesom den anden.

Alternativ energi vil jeg skrive om senere.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login