Rusland har tidligere sendt satellitter i rummet indeholdende dyr, senest tilbage i 1996. Efter en 17 år lang pause er forsøgene genoptaget, og satellitten Bion-M1 er netop tilbagevendt til Jorden.
45 mus, 8 ørkenrotter, 15 firben og flere snegle, fisk, planter og mikroorganismer blev i samarbejde med NASA opsendt fra Kasakhstan, den 20. april, med en Soyuz-2-1a-raket, og blev derved beboer på Bion-M1-kapslen i en måned frem. Kapslen kredsede omkring Jorden i en højde på mellem 357 og 575 kilometer, og var drevet af solpaneler og en ny type raketmotor.
Cichlide-fiskene, 8 ørkenrotter samt 39 af de 45 mus døde under opholdet i rummet, mens resten af besætningen overlevede de 30 dage. Vladimir Sychev, vicedirektøren for det russiske Institute of Medical and Biological Studies, anser dog forsøget som en succes, da man havde forventet et vist tab.
Fiskene døde på grund af tekniske fejl, som gjorde at lyset gik ud i akvariet efter 8 dage, hvorefter algerne stoppede med at producere ilt. Sychev mener også, at flere af de andre dyr døde på grund af stress under forløbet.
De nye forsøg er et samarbejde mellem forskerhold fra Rusland, USA, Polen, Tyskland, Canada og Holland. De overlevende dyr vil efter hjemkomsten alle blive aflivet, for at de kan undersøges nærmere. I sidste ende vil forsøgene skulle hjælpe med til at forstå hvordan mennesker bliver påvirket efter ophold i rummet i længere tid.