I et dokument lækket til avisen Guardian og Washington Post afsløres et hidtil ukendt overvågningsprogram kaldet PRISM hos NSA (National Security Agency). Med PRISM har NSA angiveligt direkte adgang til servere hos en lang række kendte amerikanske tech-firmaer.
I dokumentet, der er en 42 siders powerpoint-præsentation brugt til undersvisning i PRISM-projektet, afsløres det, at PRISM fik sin første deltager i september 2007, hvilket var Microsoft.
Efterfølgende er deltagerlisten vokset med firmaer som Yahoo! (2008), Google (2009), Facebook (2009), PalTalk (2009), YouTube (2010), Skype (2011), AOL (2011) og senest Apple i oktober 2012.
Den amerikanske lovgivning giver tilladelse til, at efterretningstjenester ikke blot kan indhente oplysninger fra amerikanske virksomheder, men også data placeret i udlandet tilhørende udenlandske virksomheder, blot data håndteres af en amerikansk virksomhed.
Dette sker ifølge PRISM-dokumentet ved at NSA har direkte adgang til servere hos de nævnte virksomheder. Af den vej kan de tilgå data som e-mail, video, chat, billeder, voice-over-IP (f.eks. Skype), filoverførsler, detaljer på sociale netværk m.m.
Hos The Guardian har de kontaktet de nævnte virksomheder, men de benægter alle at være del af PRISM.
Selvom virksomhederne ikke indrømmer noget, så er dokumentets ægthed indirekte blevet bekræftet af direktøren for ODNI (Office of the Director of National Intelligence), som oplyser, at frigivelsen af det hemmeligstemplede dokument kan skade mulighederne for at opnå efterretninger om emner, der har til formål at skade USA.