DNA har længe været et af de hyppigst anvendte bevismaterialer indenfor retsmedicin. Det bruges i dag til at sammenligne prøver fra gerningssteder med prøver fra mistænkte, men et forskerhold fra DTU er netop nu ved at udvikle en avanceret metode, der eftersigende kan skabe et billede af en persons ansigt ud fra dennes DNA.
Forskerne begyndte deres arbejde ud fra hypotesen om, at eftersom enæggede tvillinger har samme DNA og samtidig er ens, må vores DNA kode være basis for vores ansigts fysiske fremtoning.
Med denne hypotese bag sig, har forsker-teamet arbejdet med at finde de specifikke steder i genomet, der koder for ansigtets enkelte træk, for derefter at lave en model, der kan forudsige de enkelte ansigts-detaljer ud fra aminosyrefrekvensen i det enkelte gen.
Denne model skal herefter inkorporeres i et computersystem, der skal samle de enkelte data til et helt billede.
Forskerne har i denne – første – omgang arbejdet med DNA og billeder af 600 personer, og de har allerede koblet flere fænotypiske udtryk til specifikke gener, men ifølge forskerne selv vil de gennem de næste års tid udbygge modellen, indtil den omfatter alle folkeslag og alle ansigtets detaljer.
Udover det retsmedicinske aspekt der er i forskningen, kan den også bruges til mindre alvorlige ting, som at rekonstruere historiske personers ansigter eller at lave et billede af dig selv, som du ville have set ud, hvis du havde været det modsatte køn.