I blandt andet Norge har man længe benyttet sig af pumpekraftværker, hvor vand pumpes fra et lavtliggende reservoir, op af en bjergside, hvorefter det løber ned igen gennem turbiner, når man vil genvinde energien, der blev brugt på at pumpe vandet op.
Nu har den tyske virksomhed Subhydro netop patenteret et nyt system, meget lig de norske værker, som i stedet skal opbevare el på bunden af havet. Problemet i dag er typisk hvordan man skal lagre den producerede elektricitet, hvilket Subhydro vil gøre ved hjælp af trykket på havbunden, hvilket også skal generere elektriciteten. Det skriver Ingeniøren.
Et reservoir skal ligge på havbunden, og i stedet for at have vand løbende ned igennem turbine, vil trykforskellen under vand gøre, at vandmasser kan strømme ind og ud gennem reservoiret, og derved drive en turbine. Grundlæggeren Rainer Schramm sammenligner, i en udtalelse til forskning.no, processen som en ubåd, der åbner og lukker for en låge under vand. Designet skulle efter signende være den første velfungerende metode til at benytte sig af trykforskellen i vand.
På terræn cirka 400-800 meter under havoverfladen, vil beholdere være forbundet med luften ved hjælp af et ventilationsrør, hvor luft pumpes ind og ud af de tætte beholdere. Når der således åbnes for slusen, vil vandet strømme ind med stor kraft, og drive en turbine, som trækker en generator, og kan sende strøm ind til land. Ifølge Schramm vil værket have en virkningsgrad på cirka 80%, afhængigt af hvor dybt beholderne placeres.
Systemet skulle ligeledes være skalerbart, ved at bygge flere beholdere, således at energilageret kan øges. Indholdet af energi i systemet kan således tilpasses det anlæg man vil benytte, i modsætning til de normale pumpestationer som er afhængig af størrelsen på bjergsøen som bruges.
Den tyske opfinder har valgt at starte projektet i Norge da de har erfaring i offshore-konstruktioner på dybt vand, mens de har de rigtige forhold at teste teknologien i. Problemet er nu at udvikle en beton til beholderne, som er stærk nok til at kunne holde imod de store tryk som opstår på havets bund. Dette er en proces de arbejder på hos norske SINTEF, hvor forskere prøver at udvikle en beton som både er stærk, men samtidig billig nok til at det kan betale sig. Således kan Subhydro mindske vægtykkelsen med 75% ved at få en beton, som er mindst 5 gange så modstandsdygtig.