mboost-dp1

CERN

CERN-neutrino muligvis ikke hurtigere end lysets hastighed alligevel

- Via Cornell University Library - , redigeret af Net_Srak , indsendt af Orange

Forskere ved University of Groningen påstår at have fundet en fejl i resultaterne fra det CERN eksperiment, der i sidste måned påstod at have målt en neutrino, der bevægede sig hurtigere end lysets hastighed.

Helt bestemt er der tale om, at man har glemt at korrigere for effekten af, at de GPS satteliter, som bruges til at måle neutrinoens position, bevæger sig under forsøget. Når denne effekt indregnes, så er fejlmarginen tilpas stor til at man ikke kan fastslå neutrinoes hastighed til at være hurtigere end lysets.

Hvis forskernes opdagelse er rigtig betyder det, at Einsteins relativitetsteori stadig er gyldig.

Bitcoin

Borgerlig tænketank afholder foredrag om Bitcoin

- Via CEPOS - , redigeret af Net_Srak

Tidligere på året omtalte newz.dk cyber-valutaen Bitcoin, da dens vekselkurs steg meget hurtigt, og det lykkedes for crackere at få adgang til diverse tilhørende tjenester, hvor de kunne stjæle folks Bitcoins.

Nu er den danske borgerlige tænketank CEPOS medarrangør på et foredrag om Bitcoin, som vil foregå i København d. 25. oktober. Fra beskrivelsen:

CEPOS skrev:
Hvordan vil verden se ud, hvis dine penge ikke længere kontrolleres af centralbanker? Hvis du øjeblikkeligt kan sende en betaling til den anden side af kloden, uden nogen kender til afsender og modtager? Hvis din løn udbetales i en valuta, der ikke kan beskattes?

På et gå-hjem-møde i CEPOS den 25. oktober 2011 kan du få svar på, hvad den nye digitale valuta Bitcoin kan betyde, hvis Bitcoin-projektet får succes. Bitcoin er en digital valuta fra det samme miljø af computerprogrammører, som har fostret Wikileaks og piratkopiering over nettet.

Donald Norman er medejer og PR-ansvarlig hos Bitcoin Consultancy, der arbejder på at udbrede brugen af Bitcoin til det etablerede erhvervsliv.

Norman vil give en introduktion til Bitcoin, hvor han bl.a. vil komme ind på dets økonomiske fundament og belyse de politiske og økonomiske konsekvenser, hvis projektet får succes.

Tryk her for mere info og tilmelding.

Canon

Canon annoncerer 18 MP full frame flagskib

- Via Canon - , redigeret af Pernicious

18 megapixel, 14 billeder i sekundet, full frame og ISO 204.000 er nogle af ingredienserne i Canons nye flagskib, EOS 1D X.

De 18 megapixel på en større sensor skal garantere, at kameraet kan tage billeder på høj ISO med mindre støj til følge. Hver pixel er større end forgængerens, og det er blandt andet derfor, at støjen kan reduceres radikalt.

Udover det har kameraet Dual DIGIC 5+-processorer for hurtig behandling af data, der garanterer op til 14 billeder i sekundet ved JPEG og 12 i RAW. Udover det indeholder kameraet også en DIGIC 4-processor, der er dedikeret til at stå for lysmåling og autofokus.

Netop autofokus har fået en komplet overhaling og består nu af 61 punkter, hvoraf de midterste 21 er af krydssensor typen, der kan fokusere ved blænde 5,6 og de yderste 20 ved blænde 4,0. Dertil kommer at de midterste 5 er dobbelt krydssensor, hvilket gør autofokussystemet til det mest avancerede fra Canon hidtil. Blandt andet inkluderer det hvad Canon kalder EOS Intelligent Tracking and Recognition

Fysisk er der sket et par ændringer på kameraet, der for det meste handler om flere knapper, blandt andet en ekstra “multi controller”, der kan nås når kameraet holdes i det vertikale greb.

Kameraet markerer enden for den linje, der ellers har været Canons siden 2001, hvor full frame og hurtig optagehastighed har været delt i to kameraer, henholdsvis 1Ds og 1D.

Forventet udsalgspris bliver omkring 40.000,- kroner.

NASA - Visible Earth

OSM vækker offentlig interesse

- Via Kort og Matrikelstyrelsen - , redigeret af Pernicious

Gode kortdata er i dag vigtige i mange applikationer, og i særlige tilfælde kan det betyde liv eller død hvis GPS’en angiver en forkert rute som det skete i maj måned i år. De tilgængelige kort i Danmark er generelt af god kvalitet, men kortentusiaster vil ikke være i tvivl om, at der også er en del fejl i dem.

Af de mere sjove findes f.eks. Doktor Magrethes Vej i Aars på DGS og blandt de mere alvorlige er forkerte tilkørselsforhold som dette eksempel på Google Maps.

Hos Openstreetmap.org (OSM) benytter de crowdsourcing som basis for kortdataen og alle kan bidrage med deres lokalviden og derved være med det at skabe et kort, der er fri for de problemer, som kan plage langsomt opdaterede proprietære kortdatabaser. At skabe et danmarkskort fra nul er et rigtigt stort projekt, men den danske del af OSM er godt på vej og der kan således nu laves ruter til ~97 % af samtlige 2,3 millioner adresser på en vej med samme navn inden for 250 m af adressepunktet. Det tal var under 80 % da newz.dk sidst skrev om OSM i januar måned. Over de sidste ni måneder er der tilføjet 27.000 km vejstrækning, således der nu er omkring 129.000 km vejstrækning i den danske database. Det forventes at DK-OSM når en vej/addresse-færdighedsgrad på 99 % i løbet af 2012.

Den eksplosive vækst OSM har oplevet er ikke gået uagtet forbi. Fællesskabet har for eksempel kunne pege på adskillige fejl i Erhvers- og Byggestyrelsens (EBST) adressedatasæt, som styrelsen har noteret sig. Ditto har OSM fundet, at en stor mængde danske vejnavne ikke er i overensstemmelse med korrekt retsskrivning ift. den gældende lovgivning.

Ud over interesse fra Erhvers- og Byggestyrelsen inviterede Kort & Matrikelstyrelsen for nyligt OSM ud for at fortælle om crowdsourcing af kortdata, og i sidste uge var repræsentanter til møde i IT- og Telestyrelsen, med flere andre offentlige instanser, om OSM og offentlige data i spil.

vdio

Skype-duo på vej med konkurrent til Netflix

- Via Giga Omni Media - , redigeret af Pernicious

Den danske iværksætter Janus Friis, der bedst er kendt for at være medstifter af fildelingstjenesten KaZaA og P2P-telefonapplikationen Skype, er i samarbejde med sin svenske makker Niklas Zennström på vej med endnu et projekt.

Projektet går under navnet Vdio og synes som en naturlig opfølger på 2010’s Rdio-projekt, der i øjeblikket fungerer i Nord- og Sydamerika. Vdio, der egentlig udtales “vee-dee-o”, skal altså være en direkte konkurrent til den meget populære streaming-tjeneste Netflix, og spørger man Janus Friis, hvordan firmaet vil skille sig ud fra Netflix, lyder det flabede svar, “at brugerne vil elske af anvende Vdio”.

Folkene, der skal styre Vdio, er rutinerede mennesker med en fortid i enten Skype, Napster, Microsoft, TV Guide eller Apache, mens det også understreges, at firmaet fungerer separat fra Rdio.

Udover ovennævnte retningslinjer er informationerne omkring firmaet begrænsede, og besøger man firmaets hjemmeside, bliver man blot mødt af billeder fra berømte film samt teksten “Are you watching?”.

Tjenesten er i øjeblikket i lukket beta, og information om, hvornår og hvor tjenesten udbydes, er endnu ukendt, mens firmaet dog har afsløret, at England bliver den første nation til at få tilbuddet om at anvende Vdio.

Lenovo

Lenovo er nu verdens næststørste computerleverandør

- Via Wall Street Journal - , redigeret af Emil

Analyse- og konsulentvirksomhederne IDC og Gartner offentliggjorde i sidste uge statistikker fra årets tredje kvartal omhandlende verdens største computerproducenter og deres individuelle placering og markedsandel.

Statistikkerne kommer efter en periode med megen diskussion, og mens HP stadig er suveræn etter med hele 18,1 % af computermarkedet, har kinesiske Lenovo overraskende nok overhalet Dell som det firma i verden med næststørst markedsandel.

I forhold til samme periode sidste år er det kinesiske firma således gået fra at have en markedsandel på 10,4 % til 13,7 %, hvilket er et hop på hele 31,7 % eller 3,3 procentpoint.

Samtidig er amerikanske Dell faldet med 0,6 procentpoint, hvorved firmaet altså må afgive andenpladsen til den kinesiske it-gigant.

I listens top fem finder man også Acer og ASUS, der har henholdsvis 10 % og 6,5 % af markedet.

På verdensplan er pc-salget generelt steget med omkring 3,6 % i forhold til samme periode sidste år, hvilket er et godt stykke under det forventede tal. Hvorfor dette tal ligger så lavt, forklares hos IDC med, at finanskrisen har lagt en dæmper på det ellers fremstormende marked, mens Gartner mener, at gadgets som smartphones og tablets er skyld i den beskedne stigning.

Samsung

Samsung har nu solgt 30 millioner Galaxy-telefoner

- Via Android Community - , redigeret af Emil

Teknologigiganten Samsung, der står bag de populære smartphones Samsung Galaxy S og Samsung Galaxy S II, har ramt endnu en milepæl i salget af firmaets flagskibstelefoner.

Sidst i september kunne vi berette, at Samsung havde solgt 10 millioner Galaxy S II-telefoner, og nu har det koreanske firma så annonceret, at de har rundet 30 millioner solgte Galaxy S og S II-modeller på verdensplan.

Samsung Galaxy S var sin tids hurtigst sælgende smartphone, der solgte en smule under 20 millioner eksemplarer på de 16 måneder, hvor telefonen var i produktion. Modellen ser dog ud til at blive overhalet af sin efterfølger Galaxy S II, der altså allerede i september rundede de 10 millioner eksemplarer.

Telefonens succes tilskrives af Samsung Super AMOLED-skærmene, den hurtige CPU og telefonens optimale sammensætning, der også har modtaget megen ros på alverdens anmeldersider.

NASA

NASA bestiller rumflyvninger ved Virgin Galactic

- Via Gizmag - , redigeret af Emil

Virgin Galactic, der arbejder på at gennemføre rumturisme for betalende passagerer, har skrevet under på en kontrakt, der betyder, de skal gennemføre mindst én flyvning for NASA med deres SpaceShipTwo-fartøj, mens der er mulighed for yderligere to flyvninger.

Efter lukningen af rumfærgeprogrammet satser NASA i stedet på blandt andet de private virksomheders flyvninger, og kontrakten er derfor opstået som en del af Flight Opportunities-programmet, der har til formål at gennemføre videnskabelige eksperimenter under lav tyngdekraft.

Hvis NASA vælger at gennemføre alle tre flyvninger, vil de skulle betale Virgin Galactic næsten 25 millioner kroner for turene, der hver kan fragte 590 kg med sig.

George Whitesides, Virgin Galactic skrev:
An enormous range of disciplines can benefit from access to space, but historically, such research opportunities have been rare and expensive. At Virgin Galactic, we are fully dedicated to revolutionizing access to space, both for tourist astronauts and, through programs like this, for researchers.

Flyvningerne bliver de første under Flight Opportunities-programmet, som kommer op i en højde, der betyder, man er i rummet.

PROSA

Datatilsynet vil undersøge CPR-læk hos Prosa

- Via Computerworld DK - , redigeret af Emil

De første af de 1.300 Prosa-medlemmer, som fik deres CPR-nummer lækket af fagforeningen i forbindelse med en mail har allerede klaget til Datatilsynet, skriver Computerworld.

Blandt andet oplyser direktøren for Datatilsynet, Janni Christoffersen, at hun har modtaget en telefonisk henvendelse fra en person, som følger sig utryg, og på baggrund af det vil hun allerede nu gå ind i sagen.

Janni Christoffersen til Computerworld skrev:
Min umiddelbare reaktion er, at det ikke lyder godt, men at de også selv er klar over det.

Hos Prosa forventer formand Niels Bertelsen dog heller ikke, at det går stille hen, og han fortæller også, at Prosa selv havde henvendt sig til Datatilsynet, hvis ikke medlemmerne havde gjort det.

Niels Berthelsen til Computerworld skrev:
Det er et alvorligt sikkerhedsbrud det her. Det er ikke noget, vi ser let på. Jeg forventer, vi får en næse for det her.

De 1.300 medlemmer fik lækket deres personnumre, adresser og mailadresser, da en invitation til fagforeningens genrealforsamling ved en fejltagelse havde en excel-fil med alle informationerne vedhæftet.

ICANN

ICANN overtager tidszonedatabase efter retssag

- Via ajc.com - , redigeret af Emil

ICANN har overtaget kontrollen med den database, som bruges af computere verden over til at holde styr på de forskellige tidszoner. Det sker, efter at databasen for nyligt blev fjernet fra den amerikanske stats servere, da operatørerne blev sagsøgt af et firma, som mener, databasen benytter data fra deres software.

Databasen benyttes af blandt andet Oracle og i Apples OS X samt i Unix og Linux. Serverne gør det muligt at finde ud af, hvad klokken er ved at vælge en by og holder styr på ting, som at New York normalt er fem timer efter London, bortset fra et tidspunkt hvert år, hvor USA stadig benytter sommertid, mens London er gået tilbage til normaltid.

De frivillige operatører af databasen blev sidst i september sagsøgt af firmaet Astrolabe Inc., som mener, at databasen bryder deres ophavsret, og at der derfor skal betales licensafgift. Operatørerne forsvarer sig med, at dataene er offentlig ejendom og derfor ikke ophavsretsbeskyttede.

Kim Davies, ICANN skrev:
We are aware of the lawsuit. We believe it’s important to continue the operation of the database. We’ll deal with any legal matters as they arise.

ICANN har været i samtaler om en overtagelse af databasen i flere måneder, men processen er blevet fremskyndet, således at databasen, der har ledt efter et nyt hjem siden 2009, nu kan findes på www.iana.org/time-zones.