mboost-dp1

Flickr - Johnnie W@lker

Tusindvis af ledige stillinger i IT-faget

- Via Politiken - , redigeret af Pernicious

Tusindvis af ledige stillinger i IT-faget kan ikke besættes med kandidater, og hver dag bliver yderligere 100 slået op. Det er virkeligheden for landets it-afdelinger rundt om i landet. Dette på trods af det paradoks, at en nyuddannet fra universiteterne kan gå direkte ud og få en startløn på over 30.000kr. om måneden. Arbejdsgiverne selv peger på branchens blakkede image som en hindring for at få den arbejdskraft, der ønskes.

Jakob Lyngsø, direktør for IT-branchen, er overbevist om, at nutidens unge opfatter computeren som et legetøj, hvorfor disse vælger andre erhverv, som tilbyder kontakt med andre mennesker og rejseaktivitet.

Jakob Lyngsø, IT-Branchen skrev:
Af en eller anden grund kan børn og unge ikke forestille sig, at de kan leve af it, når de bliver voksne. De opfatter computeren som et legetøj, som de måske oven i købet er blevet skældt ud for at bruge for meget tid på.

Endvidere estimerer IT-brancheorganisationen, at omtrent 20.000 stillinger er outsourcet til udlandet, da de ikke kunne besættes.





Gå til bund
Gravatar #1 - Chucara
12. okt. 2007 10:24
..og alligevel er der tilsyneladende mange IT-virksomheder, der er villige til at ansætte studerende.. Det undrer mig meget.
Gravatar #2 - BluepaiN
12. okt. 2007 10:25
Problemet ligger jo i, at virksomhederne vil have folk med flere års erfaring. Og det har de nyuddannede jo ikke. Og firmaerne er ikke villige til at skulle efteruddanne dem, for det koster penge og tid. Og tid er som bekendt lig med penge.
Gravatar #3 - jakobdam
12. okt. 2007 10:26
Jeg tror Jakob Lyngsø har fat i noget.

Hvor tit har jeg ikke hørt fra mine forældre "Jakob, du får firkantede øjne" og "Jakob, lad være med at slæbe musen hen ad bordet, den er jo helt ny - så LØFT den dog!"...

Men en stor del af problemet ligger også i, som BluepaiN skriver, at virksomhederne vil have 20-årige med 50 års erfaring.
Gravatar #4 - jokke
12. okt. 2007 10:38
Jeg har lidt en anden mening.

Mit indtryk er at folk ikke forventer ret meget af folk indenfor IT i dag. Specielt når man kigger på rundt på diverse hjemmesider.

Damn det er ofte en omgang slam-koder de fleste virksomheder bruger.

Ved godt det kun er kodning, men alligevel :)

Altså man kan jo ofte finde en på 18 år til at lave et pænere og mere funktionelt site end random dude på 35 år der har eget firma men alligevel ikke er kommet videre en ASP
Gravatar #5 - el_senator
12. okt. 2007 10:39
Nu følger jeg ikke med i job udviklingen da jeg sidder i et fint IT-job allerede, men kan det ikke også have noget at gøre med at uddannelserne er for dårlige? Jeg har selv taget både Multimedie Integrator uddanelsen(3 år) og IT- og Elektronik Teknolog uddannelsen(2 år) og jeg må indrømme at jeg er chokeret(ja, direkte chokeret) over den lave standard der føres på de tekniske skoler for disse uddannelser.
Jeg fravalgte universitetet da jeg følte mig overbevist om at jeg ikke kunne klare det.

Det job jeg har nu fik jeg fordi jeg var på det rigtige sted på det rigtige tidspunkt.
Gravatar #6 - KaW
12. okt. 2007 10:48
#4: jokke >
Det skyldes faktisk mest at de mennesker som sidder højere oppe end udvikleren er bedøvende ligeglade med standarder, optimeringer og alt andet. Bare lortet virker og betalingsfunktionen stadig duer.

Igår nat, da jeg burde have lavet elektronik rapport, lavede jeg en smule kritik på et lille niche datingsite (Alligevel er det er million foretagende), jeg begyndte at foreslå caching, thumbnails på billeder (istedet for at et 800x800 billede bliver sat til 100x100 i html) og andre små fixes. Jeg foreslog også en doc-type, og noget validering da siden ikke er sløv, men renderer underligt i min firefox.

Det ender så ud med at ejeren bliver flintrende rasende, og mener at hun (Ja HUN!) mener at hun ikke kunne være mere ligeglad med hvordan tingene fungerede, bare at det virkede. Udover det kunne hun konkludere at deres database sugede mange krafter, men stolede 100% på hendes programmør.

Jeg tror det i sådanne tilfælde er en blanding af ignorance, og egoisme samt selvhævdelse.
Gravatar #7 - aadal_dk
12. okt. 2007 10:58
..vælger andre erhverv, som tilbyder kontakt med andre mennesker

Burde være en menneskeret at have kontakt med andre. Ikke kun folk uden for IT erhvervet! :P Haha
Gravatar #8 - mrmorris
12. okt. 2007 10:58
#6 Hvad har elektronik med caching, thumbnails og doctypes at gøre? Nu er det godt nok 10 år siden jeg studerede elektronik men jeg kan da ikke forestille mig at området har bevæget sig SÅ langt væk fra transistorer, kondensatorer og modstande.
Gravatar #9 - Windcape
12. okt. 2007 11:10
#6

Og fordi de fleste webudviklere, specielt nyuddanede, er elendige til deres arbejde.

Elsker sådanne nyheder her, minder mig om at råbe til branchen at de sætter for høje krav.
Gravatar #10 - aadal_dk
12. okt. 2007 11:13
Igen hvis i har slankedoktor.dk banner reklamen hos jer så skal man jo være 3 x verdensmester for at søge, så kan jeg godt se det er svært at finde folk .... hehe
Gravatar #11 - Mads
12. okt. 2007 11:33
#9
Arh, nu generaliserer du vist lige rigeligt..

Mht. de nyuddannede, så vil jeg heller ikke sige at de er elendige, de er bare nye i faget - derfor ved de ikke nødvendigvis alt.
Gravatar #12 - Mr.Weasel
12. okt. 2007 11:41
#6 Danske virksomheder er ligeglad med kode kvalitet, bare det er billigt. Generelt vil man hellere lave noget slam kode og sælge support, fremfor at lave noget ordentligt.

Der er langt bedre økonomi i at hacke et eller andet sammen, så du kan nå at lave mere. Fungere det ikke ordentligt første gang, no problemo, så må kunden jo bare købe nogle timer til rettelse.

Det gælder naturligvis ikke alle, men som nyuddannet er det lidt det indtryk man kan få, der er sjælent tid til at lave den løsning du reelt gerne ville. Kommer du og foreslår noget der forbedre kode, skalerbarhed osv. så kan du godt regne med at tale for døve øre.
Gravatar #13 - h0stile
12. okt. 2007 11:42
de kunne jo også bare prøve at give en ordentlig startløn hvis det er sådan et stor problem med arbejdskraft.

vi mangler ! vi mangler ! ...men vi vil ikke betale for det.
Gravatar #14 - McForesT
12. okt. 2007 11:44
Det tog mig ca. et år at finde min elevplads som IT Supporter, trods over 150 ansøgninger. De vil ha', men ikke give.
Gravatar #15 - popo
12. okt. 2007 11:46
Problemet ligger som andre også skriver, at virksomhedderne gerne vil have en nyuddannet med et livs efaring..

En grund til der ikke bliver uddannet så mange inden for it, er måske at man bare man bruger et par timer på computeren om dagen bliver stemplet som nørd, har ikke mødt en fremmed endnu der har virket intresseret eller set positivt på det når jeg har fortalt jeg er under uddannelse til datatekniker..

Udover det, så kan mange heller ikke realetere til de ting man laver som it uddannelt, i skole perioderne har jeg kun mig selv om et par fra klassen jeg kan spørge hvis jeg er i tvivl om noget, mine forældre aner jo intet om det, og det niveu vi har engelsk på er heller ikke noget de kan følge med i.

Min bror som går på gymnasiet (flot stavet..) har noget lettere ved at få hjælp, til trods for der er en del at lave.



En af de ting jeg overvejde meget da jeg skulle vælge om jeg ville blive på uddannelsen eller stoppe, var at jeg ville side foran en computer 8 timer på arbejdet, og så måske spille computer om aftenen, så bliver det ligesom ikke så meget andet
Gravatar #16 - NT
12. okt. 2007 11:52
#14

Jeg er selv igang med et uddannelse som datatekniker og har også været igennem praktikplads ræset.
Desværre peger alt erfaring på at virksomhederne vil skide på IT-supporte og datatenikere.

Denne mangel på arbejdskraft vi hører om i medierne lige nu, handler udelukkende om meget højtuddannet arbejdskraft.
Gravatar #17 - aadal_dk
12. okt. 2007 11:59
Hej igen Mr.Weasel kan også her kun give dig min fulde tilslutning :)
Har været ansat et sted hvor koden var noget slam! kunne ikke gøre noget ved det selvom man var ansat lige præsis til at det IKKE blev slamkode! belastende... Big money and BMW > proffesionel stolthed... Ihvertfald når man snakker folk der er over nørderne(dem der egentlig tager beslutningen :S )
#16
- helt enig..

Men slap af det er fredag :D
Gravatar #18 - SiniSael
12. okt. 2007 12:06
synes det er underligt at de mangler folk ? da min kammerat blev færdig for snart 1 år siden og har alligevel ikke fået et arbejde...Men imho skyder IT virksomheder sig selv i foden fordi de foretrækker folk med erfaring men tør satse på dem med evner men ingen "reel" erfaring. det er simpelt logik at man ikke kan få folk erfaring hvis ikke nogen tør at give dem det.
Gravatar #19 - KaW
12. okt. 2007 12:09
#8: mrmorris
#6 Hvad har elektronik med caching, thumbnails og doctypes at gøre? Nu er det godt nok 10 år siden jeg studerede elektronik men jeg kan da ikke forestille mig at området har bevæget sig SÅ langt væk fra transistorer, kondensatorer og modstande.

Ingenting, ihvertfald ikke i mit indlæg. Jeg burde have lavet elektronik rapport aflevering til skolen, men i stedet valgte jeg at skrive med ejeren bag et site som jeg kender.
Gravatar #20 - Borg[One]
12. okt. 2007 12:25
Det lyder som om flere herinde mener det er en and, men der mangler ligesom også det perspektiv, som newz-læserne på de højere læreranstalter normalt ikke er bange for at påpege.

Det er ikke nok at have en "IT-uddannelse", eller vide lidt om hvordan sin en computer den fungere.
Det var de glade slut-80'er og starten af 90'erne at kunne man stave til edb, så kunne man få job. Idag hedder det ikke bare en IT-uddannelse, idag taler vi om en relevant IT-uddannelse / baggrund.

1. Der er desperat brug for folk, med en højere IT-uddannelse, såsom kandidat, eller civil ingeniør.
2. Dernæst er der et relativt stort behov for diplom-folkene (IT / ingeniør) og eller nærmere bachelor-niveaut.
3. Så er der mangel på datamatiker-niveauet - altså kortere videregående.
4. Datafagteknikere kan sikkert også få job - specielt hvis de har jaft en god praktikplads
5. IT-supporter / ufaglærte

Problemet med de uddannelser fra de tekniske skoler, er at de meget enkelt mangler teori, og bruger lidt lang tid på elektronik-delen.
No offence - der er selvfølgelig brug for folk der ved noget om elektronik (hvilket datamatiker bestemt ikke gør), og det giver særligt datafagteknikerne en niche - men det er en niche, det er bestemt ikke der der afsættes flest folk. Men igen, hvorfor vælge en datagfagtekniker (medmindre han har en hammer god baggrund fra sin praktikplads, hvis man kan få fat i folk der har en kortere eller længere ingeniør-uddannelse).

Der findes iøvrigt et lille fåtal af selvlærte, og de findes på alle niveauer af ovenstående stige, men jo mere højpandene opgaver der er tale om, jo længere er der mellem de folk - og de fleste er folk der er kommet på arbejdsmarkedet i de glade EDB-tider.

Kigger man helt generelt på arbejdsmarkedet i disse dage, så mangler vi desperat flere hænder, så uanset hvordan IT-branchen vennder og drejer sig, så mangler der meget enkelt flere hænder.
Gravatar #21 - luuuuu
12. okt. 2007 13:11
#nyheden

problemet med den slags udtalelser er ikke så meget at det ikke nødvendigvis er sandt; problemet er snarere at der alt for mange gange bliver sagt "vi mangler kvalificeret IT personale".

lige der er problemet, for hvad i alverden er kvalificeret IT personale? er det ham fyren der er server administrator og holder styr på domæner og dns'er og filservere? er det netværksfolk der kan finde hoved og hale på 150 subnets samt strikke IOS kommandoer sammen så det ligner guilander? er det sikkerhedsfolk der har specialiseret sig i at beskytte netværk og servere mod indbrud? er det programmører der er guruer i <indsæt programmeringssprog>?

hvad fanden er det egentlig de tosser vil have?

det er præcis det jeg vil påstå er problemet med disse såkaldte eksperter indenfor it faget der udtaler sig om hvad problemerne er. for de har jo ikke en fløjtende fis forstand på hvad der mangler.

der er kun ET problem, og det er ukvalificeret personale der udtaler sig i medier om ting de ikke forstår. det er nemlig alt for svært at forstå hvad der lige præcis menes når man læser en nyhed der siger "Tusindvis af ledige stillinger i IT-faget kan ikke besættes". IT-faget... den person der fandt på at it skulle være een stor blob af alle samlede jobs der indeholder den mindste smule mere kendskab til en computer, ud over bare at kunne taste på den, burde skydes.
Gravatar #22 - Windcape
12. okt. 2007 13:21
#21 ja

"Tusindvis af ledige stillinger i IT-faget kan ikke besættes"
kan oversættes til
"Ingen gider tage lange uddanelser for at besætte udvikler og analytiker stillingerne, folk vil hellere være med i produktudviklingen"

og

"Virksomhederne hyrer dataloger til datamatiker/it-support jobniveau jobs"
Gravatar #23 - Yssing
12. okt. 2007 13:26
Ledige stillinger???
Ofte er det enormt niche præget stillinger der slås op.

En startløn på over 30.000??? hvor er det lige det er henne??
Gravatar #24 - kulpå
12. okt. 2007 13:36
Well, det er ret meget samme nyhed som forleden dag: newz.dk

Og det er mit indtryk at det først og fremmest er cand. og phd'er der savnes. Så snakken om manglende lærepladser eller at virksomhederne kun ansætter folk med erfaring er noget pjat. Er du færdiguddannet civilingeniør eller lign. og ellers er nogenlunde fornuftigt, så bliver du revet væk.

I min afdeling (R&D) har der det sidste år konstant været opslået et antal stillinger svarende til 10% af de ansatte - det er virkeligt svært at finde de rette folk.

#23 30k+ kan du efterhånden regne med alle steder hvis du falde i ovennævnte kategori.
Gravatar #25 - kulpå
12. okt. 2007 13:36
argh, pokkers også, hvorfor sker den slags?
Gravatar #26 - kentb
12. okt. 2007 14:27
Nu læser jeg selv datalogi, og når man vejer stemningen i de kredse, kan man godt fornemme at det er op på det niveau man skal for at være i gruppen, altså af folk der mangler, i mine øjne er job som fx IT-supporter håbløst out of date, der er flere af mine med studerende der arbejder som supportere ved siden af, bare for sjov, og fordi det giver lidt penge...

Jeg ved samtidig også det er svært at blive færdig som datalog... fordi firmaer trækker og hiver i os for at få arbejdskraft... jeg synes da der er noget om det de skriver i artiklen, men mon ikke det mest gælder længere videregående uddannelser?
Gravatar #27 - Retkram
12. okt. 2007 14:42
Jeg oplever snarere at problemet er, at IT virksomhederne sjældent ved hvilke typer ressourcer de har brug for. Jeg har været i IT-branchen i 7 år nu (startede uden forudsætninger og skulle have hjælp til at skrive den 1'ste email), og erfaringsmæssigt er forskellen på henholdsvis "1. den IT uddannede", "2. manden der er taget ind fra gaden" og "3. Ham der har lært at lære" ikke tilstede. Det handler udelukkende om intelligens, motivation og om du passer ind i den kultur som virksomheden har.

Af de efterhånden utallige mange jeg har arbejdet med i IT-branchen (på tværs af alle kompetencer) har de by-far-dygtigste somregel været manden fra gaden, og den ultimativt dygtigste ham der ikke afsluttede en gymnasial uddannelse.

Udtalelsen som "der mangler kvalificeret arbejdskraft i IT branchen" svarer til at sige: ""der mangler kvalificeret arbejdskraft i fødevare industrien"... Det er en generalisering som vel blot dækker over:
1. At de der efterspørger arbejdskraften ikke ved hvad de mangler.
2. At de selv samme har svigtet deres forpligtigelse til at kommunikere dette effektivt til politikere og uddannelses-sektoren.
3. At hvis de ville betale prisen i form af løn/vilkår og kendte deres egne behov, så ville de også være i stand til relativt nemt at uddanne dem.
Gravatar #28 - NinjaZee
12. okt. 2007 15:11
#23:
En startløn på over 30.000??? hvor er det lige det er henne??


Jeg tror ikke de taler om den startløn som uddannelsen anbefaler, men dem som man reelt set kan få ude i firmaerne.
Da jeg var færdig med min bachelor (eller faktisk et par mdr. inden) var jeg tilbudt job til 34.000/md. Og det var kun bachelor... Nu læser jeg videre til candidat og på mit nuværende studiejob ville jeg da også få omkring 30.000 hvis jeg var der fuldtid bare med min løn som studentermedhjælper (man får selvfølgelig mere som fuldtidsansat).
Gravatar #29 - Oculus
12. okt. 2007 15:18
"Tusindvis af ledige stillinger i IT-faget kan ikke besættes med kandidater, og hver dag bliver yderligere 100 slået op..."

Hvis de skal bruge 100 nye kandidater hver dag, så er det sgu' nok ikke at mor og far sender lille Søren ud i den friske luft, der gør at de mangler arbejdskraft.

... og så er en startløn på 30k for en uddannet kandidat altså ikke så super meget som de lægger op til. Det er nærmere gennemsnittet på den anbefalede startløn for kandidater generelt.

Alle brancher mangler arbejdskraft. IT-branchen er bare mere udsat fordi virksomhederne helst ser, at selv studentermedhjælperne har en kandidatgrad allerede.

Mon ikke også tendensen med at flere kvinder uddanner sig end men gør lidt ondt på en så "nørdet" branche?
Gravatar #30 - ldrada
12. okt. 2007 16:03
Sikke en bunke latterligt bullshit. IT-branchen kan svømme i sit eget pis, hvis det skal være op til mig - For de er jo hamrende ligeglade med selv at uddanne folk og give dem den nødvendige erhvervserfaring, selv om de kan slippe afsted med at betale en løn på omkring de 20.000 for en elev.

Jeg har siddet i en Føtex butik som kasseassistent i næsten halvandet år til mindsteløn, mens jeg pumpede motiverede, originale og kvalificerede ansøgninger til højre og venstre, bare for at ende uden noget svar i sidste ende. Hvorfor skulle en person som mig, der bare KAN det pis, sidde som en udskiftelig drone i et supermarked, mens en hel branche åbenbart "skriger" efter mig? Ikke engang et telefonsupport job hos en ISP kunne jeg få.

Grunden til at jeg er sur er at jeg - omsider - for to uger siden fik et job som it-driftstekniker hos en superfed IT-virksomhed. Og de har altså ansat mig som trainee de første 6 måneder. Hvor loyal og hårdtarbejdene tror i lige jeg er for denne mulighed? Meget!

Tak for lort, it-branche.
Gravatar #31 - Farmand
12. okt. 2007 16:12
Vågn op gutter. IT-boblen er sprunget. Det er bare en modernistisk modedille, og det ved de unge godt.
Gravatar #32 - kulpå
12. okt. 2007 16:23
#30
Med al respekt, så tror jeg ikke på at du "kan det pis" forstået på den måde, at dine kompetencer ikke ligger inden for det efterspurgte. Gør de det, og kan du dokumentere din kunnen (lækkert CV eller eksamensbevis)? - og er du iøvrigt en guttermand? - som en kollega gider side ved siden af 8 timer i flyveren? og kan du give udtryk for det i en ansøgning?

Det modsatte er der sådan set ikke noget galt i. Det betyder bare at der er en masse andre derude som pt. kan det samme som dig og dermed presser efterspørgslen og lønningerne nedad.
Med undtagelse af jobs der er underlagt overenskomst, så følger arbejdsmarkedet markedskræfterne - udbud og efterspørgsel - så enkelt er det.

Så det er bare op på hesten makker ;o)
Gravatar #33 - demolition
12. okt. 2007 17:05
#30: At du har sendt så mange ansøgninger afsted og ikke fået (positivt) svar på dem, tyder jo nok på at din profil ikke passer tilstrækkeligt godt på det de leder efter eller også har din ansøgning+CV ikke været lavet godt nok.

Da jeg blev færdig som ingeniør, søgte jeg 4 steder og kom til samtale 3 af stederne, og fik job nummer 3.

Jeg gjorde netop det modsatte af at kaste omkring mig med ansøgninger - jeg skrev kun nogle få, til gengæld var de meget målrettede og udvalgte.

Men hvis du har snakket med nogle i telefonen og haft samme attitude som du bruger i dit indlæg, så kan jeg godt forstå at du har skræmt dem væk..
Gravatar #34 - TheThufir
12. okt. 2007 17:23
9 ud af 10 ledige IT-Stillinger jeg har fundet kræver enten at man har forhenværende praktisk erfaring indenfor området (dvs HAR haf t et job indenfor IT-sektoren tidligere..) Selv har jeg fået 100vis af afslag fra firmaer der sikkert godt kunne bruge mig... Men som alligevel leder videre fordi de gerne vil have ham der har erfaring. Problemet er sku ikke der mangler arbejdskraft.. Problemet er at firmaerne stiller for høje krav. De fleste firmaer der søger en IT-Supporter eller administrator vil også gerne lige have at personen er superbruger af deres oldnordiske regnskabssystem, samt har 8 års universitetsuddannelse bag sig... Det er jo latterligt.

Personligt ved jeg at min erfaringer indenfor systemadministration er nok til at jeg sagtens ville kunne arbejde som administrator eller "IT-mand" i et mindre firma. Og det har flere af mine venner der har store IT-stillinger gerne skrevet under på. Problemet er bare at man helst lige skal have et papir hvor der står "IT-Ingeniør" eller "Datalog" på...
Gravatar #35 - TheThufir
12. okt. 2007 17:26
Ligesom #30 arbejder jeg også med 100% intetsigende arbejde der absoult ikke gør brug af mine evner... Det er et spild... Jeg føler jeg bliver dummere og dummere når jeg ikke har et job hvor jeg arbejder med IT. Og det er på trods af utallige ansøgninger og samtaler der er blevet afslået pga. "Manglende IT-erhvervs erfaringer.."

Og så er vi stadig nogen der gerne vil have en "Edit-knap" :)
Gravatar #36 - skoduser
12. okt. 2007 17:48
Et lille indspark i debatten om månedslønninger. Det lader til at det har stor betydning om man arbejder øst eller vest for storebelt. I følge lønstatistikken på Prosa Prosas lønstatistik. Måske er det grunden til uenigheden om hvad man kan forvente at få i løn.
Gravatar #37 - d0rk
12. okt. 2007 17:48
Jeg er nyuddannet datamatiker fra d. 1. december.

Ansæt mig!!!!
Gravatar #38 - Ganin
12. okt. 2007 17:48
lidt sjovt, er aldrig selv blevet færdig med nogen it uddannelse, efter at jeg lavede et par commercial software, så har det ikke været problem at få job.

Lidt ligesom, hvis man siger, jeg kan c/c++, java etc. så de ret ligeglade, siger man at man har være med til at lavet adobe photoshop, så er tonen en helt anden.
Gravatar #39 - kulpå
12. okt. 2007 17:58
#35 Erhvervserfaring, Ehh ja?! Groft sagt så betyder et eksamensbevis at nogle mennesker (undervisere) skriver under på at de tror du kan klare arbejdet med en vis sandsynlighed (karakterer). Et CV med erhvervserfaring dokumenterer at man før har kunnet klare arbejdet.

Hvis du ikke har nogen af delene, hvilket grundlag skal arbejdsgiveren så basere sin vurdering på? Med udgangspunkt i din nuværende uddannelse konkluderer arbejdsgiveren derfor logisk at det er erhvervserfaring der mangler.

Det skal lige siges, at "manglende erhvervserfaring" nogle gange skal oversættes til "vi tror ikke du kan begå dig i vores virksomhed" det vil typisk sige utilstrækkelig modenhed og/eller kommunikations-evner. Dvs. nogle gange skal svaret fra arbejdsgiveren lige tolkes.

...Og så er et eksamensbevis altså ikke kun et stykke papir - man sku tror det var løgn, men man lærer faktisk en smule på uni! ;o)
Gravatar #40 - zin
12. okt. 2007 19:15
Hmm?
Ja, virksomheder er nogle bitches, og de, der interviewer dig er muligvis dine overordnede, men de aner ikke en dej om IT - hvis du er heldig en lille smule - men bestemt intet i din grad (oftest). Jeg var på grundforløb på Århus Tekniske Skole og jeg var til interview med 6 forskellige firmaer i Århus - ingen ville have mig, hvorfor er jeg flere steder klar over (jeg ødelagde interviewet! Doh!), og da jeg endelig fik det sidste interview tilbud som jeg tog - som datateknikerlærling hos Syddansk Universitet - Havde jeg et fint interview og en skidegod timing i diverse former (ferie, løn, starten af året, flytning af campus m.v.), så nogle firmaer er villige til at uddanne.
Dog må jeg sige, de folk jeg gik i klasse med er ikke ligefrem branchens lyse hoveder - og damn hvor er jeg glad for at have en HTX-uddannelse. Jeg klarer mig langt bedre 'overall' end alle andre, med undtagelse af én - som har en gymnasiel uddannelse ligesåvel..
Og når jeg siger jeg klarer mig bedre er det ikke bare i skolen - det er også på arbejdet - jeg snakkede med ham den anden med min nabo der arbejdede det samme sted som de andre i min klasse var lærlinge og de fleste af dem havde han kun dårligt at sige om.

Jeg tror aldrig min arbejdsplads vil fortryde at ansætte mig - om de så synes jeg er end så mærkelig. :-)
Jeg vil af disse grunde påpege at resten af de, jeg havde et udmærket interview med som ikke ansatte mig var nogle fjolser. Men hvad.. :-)
Gravatar #41 - NinjaZee
12. okt. 2007 21:05
Man skal lige huske at skelne imellem korte IT uddannelser på teknisk skole o.lign og universitetsuddannelser. Selvom "IT-branchen" mangler folk så tror jeg da helt klart på at der er svært at få elevpladser på mange af de korte IT uddannelser. Men hvis man er uddannet ingeniør eller datalog vil jeg vove at påstå at det er ens egen skyld hvis man ikke kan få job i IT-branchen. Og med det mener jeg at man simpelthen ikke har fortjent sin titel og ikke er dygtig nok til at "bære" den. F.eks. hvis man er en af dem der lige har slæbt sig igennem med et gennemsnit på omkring 6.

Alle dem der har sent masser af ansøgninger ud og bebrejder firmaerne for ikke at vil uddanne folk, skal lige huske på at det jo ikke hjælper at uddanne en IT-supporter hvis man står og mangler IT-ingeniører - der er jo en verden til forskel på de ting. Og de samme folk skal jo altså heller ikke forvente at bare fordi man tager en kort uddannelse med mærkatet "IT", skal man ikke forvente at blive headhuntet bagefter. Det er jo ikke for sjovt at nogle uddannelser tager 5 år og kræver en gymnasiel uddannelse og andre kan tages på et par år efter 9. klasse.

#40 / Zin: Jeg håber ikke at dit job indebærer skriftlig kommunikation, for meget af det du skriver er altså næsten uforståeligt.
Gravatar #42 - Borg[One]
12. okt. 2007 21:07
#34 En bachelor tager 3 år, og overbygningen 2 år - hvis du har været længere tid om din uni-uddannelse end 5 år, er det typisk fordi du har haft studiejob ved siden af, og derfor ikke taget alle fag, so dækker et semester, eller fordi du er dumpet.

Taler vi videregående uddannelser er sandsynligheden for at du er dumpet et fag eller to temmelig stor, da der bliver sat nogle ret heftige krav til de studerene - og det er der, man skiller fårene fra bukkene.

Udover al det faglige der kommer på plads, ved at man tager en uddannelser er der også en anden ting.
Når du sidder overfor en, der har læst og kommet igennem uni ved du at vedkommende er retsningsbestemt. De kan godt være at der har været sjove og spændene øjeblike, men det er et stort slid, og ofte er det med en temmelig dårlig økonomi også.
Sandsynligheden for at vedkommende har lidt et par nederlag under uddannelsesforløbet, men alligevel holdt fast i at komme i mål er temmelig stor - og derfor siger en uddannelse en hel del om den personlighed du sidder overfor.

Som jeg forsøgte give udtryk for i #20, så øges efterspørgslen på folk, efterhånden som der bliver færre af dem, og kompleksiteten i jobbet stiger. Og som jeg har sagt før - det kan godt være at man som murer, får det bedste håndelag ved at gå som lærling - men IT er komlekst, og en hel del forhåndsviden og begreber bør være på plads, før man kaster sig ud i en lækker stilling som software-arkitekt.

Jeg ved godt newz.dk er fyldt med selvudråbte IT-eksperter, der naturligvis er undtagelsen der bekræfte reglen - men hvis man er så enorm klog, var det måske en ide at få papir på det... :)
Gravatar #43 - Windcape
12. okt. 2007 22:15
men hvis man er så enorm klog, var det måske en ide at få papir på det... :)

Hvis det tager 3-5 år, så nej tak...
Gravatar #44 - Unbound
12. okt. 2007 22:56
#39

manglende erhverserfaring er den politisk korrekte undskyldning for ikke at ansætte folk. Den der bliver brugt når man ikke kan sige man ikke ønsker at ansætte folk fordi de lugter grimt, er for gamle / unge, ikke går i det rigtige tøj osv... Det interresante er jo at hvis man er til jobsamtale, vil virksomheden have ens CV, og der står ens erhverserfaring. Så hvordan kan man have nok erhverserfaring til at komme til jobsamtale, men ikke nok til at blive ansat... Så er det vist ikke nogen seriøs samtale til at starte med, eller det er andet der ligger til grund for afslaget men som de ikke kan sige af politiske korrekte årsager.
Gravatar #45 - Yocal
12. okt. 2007 22:59
# 44 - God pointe, den med CVet! :-) Men hvis man nu tog et bad inden samtalen, så kunne det være den var hjemme :-P

// Yoc.
Gravatar #46 - bluess
13. okt. 2007 07:14
der er et stort udvalg af kortuddannede IT folk i Danmark, der er beskæftigede inden for en anden branche og som ikke har råd til at opkvalificere sig til specialist inden for et eller flere IT områder.

Måske var det på tide at IT branchen selv tog hånd om sagen og pyntede deres jobannoncer med ting som:
"oplæring vil finde sted..."
istedet for bare at weine og tude, der er jo tilsyneladende ingen forståelse fra regeringens side.
Gravatar #47 - kulpå
13. okt. 2007 10:27
#46 Hvad er det helt nøjagtig virksomhederne kan gøre for at løfte kortuddannede op på højt niveau? Betale en 5årig uddannelse for dem + fuld løn? - Not... Et par kurser hist og pist i nye teknologier der dukker op? - naturligvis, men det bliver man jo ikke mere innovativ af.

Hvordan skal virksomheden kunne lære dig at tænke analytisk, nedbryde problemer, finde og forstå en videskabelig artikel med en algoritme der løser en del af problemet på en ny smart måde, forstå og implementere algoritmen?
Det er ikke engang noget man lærer i kurser på uni. Det er noget man lige så stille lærer "mellem linierne" i løbet af studiet. Så hvordan skal virksomheden kunne lære dig det?

Der findes ingen nem genvej til kompetencer uden om 5+års slid. Hvis der gjorde, så var vi nok for længs gået den vej alle sammen.

...ingen forståelse fra regeringens side.


- Både og. De har da lige afsat 300mil ekstra til erhvervsphd ordningen.
Gravatar #48 - ||Talin||
13. okt. 2007 19:27
Jeg må sku erkende, at jeg ikke kan følge mange af argumenterne i denne tråd. Er selv i et stort it firma, som specialist på mit eget område - hvilket først er sket i de senere år. Men de fleste af mine kollegaer er en broget skare af alt fra job aktiverede til netop enginøre fra bygge branchen eller datamekanikerer, elektronik tekniker (mig selv), elektriker ja fandeme end da kontor mus (dem som vi render og niver i r... ;-) ).

Og den med at it branchen selv skal udlære dem, ja det er meget fint, og jeg ved vi forsøger da også, men det kræver sku at folk kan lidt inden de kommer. Vi kan ikke og har bestemt ikke tiden til at starte med "Adam og Eva", man skal selv have gjotr en indsats inden. Jeg ved min chef kører det meget på det han kan fornemme om personen når han ansætter dem, og ikke fancy papirer.
Det har utrolig meget at gører med attitude, fremtoning (som nogen nævner), og en struktureret tilgang til tingene. Og så skal man altid være ydmyg når man starter. Det er ok at kører et par år med mindre løn, og ikke de sjoveste opgaver.
Gravatar #49 - Borg[One]
14. okt. 2007 05:38
#43 fair enough - men når de søger dataloger, og ikke engang gider kalde dig til samtale, så lad være med at kom herind og piv... :)
Gravatar #50 - UltimateW
14. okt. 2007 18:07
Da jeg var nyuddannet (Udlært DFT) for 1½ års tid siden, var den klare melding til over 30 samtaler +anden samtale runder, du har ikke nok erfaring, dine papir er gode, men du skal få noget mere erfaring (jatak hvor ?).
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login