mboost-dp1

Flickr - Johnnie W@lker

Tusindvis af ledige stillinger i IT-faget

- Via Politiken - , redigeret af Pernicious

Tusindvis af ledige stillinger i IT-faget kan ikke besættes med kandidater, og hver dag bliver yderligere 100 slået op. Det er virkeligheden for landets it-afdelinger rundt om i landet. Dette på trods af det paradoks, at en nyuddannet fra universiteterne kan gå direkte ud og få en startløn på over 30.000kr. om måneden. Arbejdsgiverne selv peger på branchens blakkede image som en hindring for at få den arbejdskraft, der ønskes.

Jakob Lyngsø, direktør for IT-branchen, er overbevist om, at nutidens unge opfatter computeren som et legetøj, hvorfor disse vælger andre erhverv, som tilbyder kontakt med andre mennesker og rejseaktivitet.

Jakob Lyngsø, IT-Branchen skrev:
Af en eller anden grund kan børn og unge ikke forestille sig, at de kan leve af it, når de bliver voksne. De opfatter computeren som et legetøj, som de måske oven i købet er blevet skældt ud for at bruge for meget tid på.

Endvidere estimerer IT-brancheorganisationen, at omtrent 20.000 stillinger er outsourcet til udlandet, da de ikke kunne besættes.





Gå til bund
Gravatar #51 - UltimateW
14. okt. 2007 18:20
#44, det kan også være det er fordi, dine papir er bredde, men du ikke er specialist i et område, som de måske havde håbet, for det siger dine papir oftes ikke noget om, du vil i dine papir også helst formiddle så meget om din viden og det arbejde du har lavet, at det måske ramme ved siden af når de dykker ned i det. En af de erfaringer jeg har gjort mig, er når du er færdig udlært og har en bred viden med, men ikke er specialist, så bliver folk bange, fordi de ikke tror du kan løfte en opgave, da du er for bred (hvilket er en holding jeg er totalt uenig i). Jeg vil dog give dig ret i at det er en nem måde at feje folk af med, men hvorfor ikke bare være lidt mere ærlig, jeg har været til flere anden samtale runder, hvor svaret i sidste ende var, vi valgte en med mere erfaring, endda en enkelt gang var det grunden, men på sigt var jeg nok et bedre valg, men lige her og nu skulle de bruge erfaringen, de ville gerne gemme min ansøgning og faktisk blev jeg 2-3 mdr. efter jeg havde fået fast arbejde kontaktet om det stadig havde min interesse, men lønnen og placeringen gjorde det uinteresant.

#48, nu er de jo sådan, at et flertal af dem som søger en læreplads inden for IT, mere eller mindre lige er kommet ud af folkeskolen, hvordan vil du have de skal have mere end interessen og med lidt held flair for det. Jeg ved godt der er nogle ind imellem som bare har knocklet på siden de var 10, men det er et fåtal imho, så er det dem som siger, det kunne da være meget fedt og jeg kan jo godt finde ud af og installere en PC.
Gravatar #52 - Borg[One]
14. okt. 2007 20:07
#51 det er jo ligesom det der er pointen.

Der er ikke mangel på arbejdskraft i IT-branchen - der er mangel på KVALIFICERET arbejdskraft - og med al respekt for de drenge der kommer ud af 10. klasse, men IT-eksperter, det er de altså ikke - heller ikke selvom de både kan installere en windows, og finde ud af at spille counterstrike.

Og som jeg siger i tidligere indlæg - der er f*ndens til forskel på de stillinger der bliver slået op, men der hvor krisen kradser - det er altså på områder, hvor folk er nødt til at have en fundamental viden om IT-systemer for overhovedet at være interessant - og den viden får du ikke som elev - helt ærlig, du får heller ikke den pågældene viden på en teknisk skole.
Gravatar #53 - arne_v
14. okt. 2007 20:14
#47

Hvad er det helt nøjagtig virksomhederne kan gøre for at løfte kortuddannede op på højt niveau? Betale en 5årig uddannelse for dem + fuld løn? - Not... Et par kurser hist og pist i nye teknologier der dukker op? - naturligvis, men det bliver man jo ikke mere innovativ af.

Hvordan skal virksomheden kunne lære dig at tænke analytisk, nedbryde problemer, finde og forstå en videskabelig artikel med en algoritme der løser en del af problemet på en ny smart måde, forstå og implementere algoritmen?
Det er ikke engang noget man lærer i kurser på uni. Det er noget man lige så stille lærer "mellem linierne" i løbet af studiet. Så hvordan skal virksomheden kunne lære dig det?


Hvis ide righeden rækker til at foreslå, at virksomheder betaler folk med en gymnasie uddannelse for 5 års datalogi studie, så kan vi vist betragte det som *bevist* at problemet er mangel på tanke virksomhed hos virksomhederne.

Men jeg skal da gerne bringe et par revolutionerende forslag på banen:
* opgradering af bachelorer til kandidater ved deltids studier betalt af arbejdsgiver
* opgradering af datamatikere til bachelorer ved deltids studier betalt af arbejdsgiver
* opgradering af folk med korte IT uddannelser til datamatikere ...
* opgradering af kontor uddannede til korte IT uddannelser ...
etc..

Den slags ses meget sjældent i den danske IT branche.

Det ses en del i andre brancher at ansatte læser HD, CMA etc. mens de har arbejdet støttet af virksomheden.

IT branchen i andre lande bl.a. USA men specielt Indien kan også godt finde ud af at efteruddanne folk.

Nu tror jeg ikke at det er fordi, at de danske virksomheder ikke kan få den slags ideer.

Men det er bare mindre risikabelt at sidde og whine over alt det man ikke kan, fordi man ikke får datalogerne serveret på et sølvfad, fremfor at tage chance og investere i sine ansatte - ja nabo virksomheden kan hapse ham, men man kunne jo tilbyde folk så gode vilkår at de blev - og hvis nabo virksomheden også begynder at uddanne, så hapser man lige så mange fra dem som de hapser fra en.

Selvfølgelig var det bedst hvis der blev uddannet tilstrækkeligt mange dataloger/ingeniører/økonomer, men givet hvordan virkeligheden ser ud må man jo forsøge at løse problemerne.
Gravatar #54 - arne_v
14. okt. 2007 20:22
#52

Ingen tvivl om at:

UDDANNELSE === GODT

Og der bør absolut gøres noget for at øge "produktionen" på de 5 årige IT uddannelser.

Men det tager jo i sagens natur mindst 5 år. Indtil da må man jo se hvad man kan ellers kan gøre.

Manglende lyst til at ansætte folk uden erfaring eller LVU plus kraftigt reducerede efteruddannelses budgetter fører ikke nogen steder hen.

Vi er helt enig om, at det nok ikke er gruppen af 16 årige "web udviklere" der skal fylde hullerne i branchen her og nu.
Gravatar #55 - Borg[One]
14. okt. 2007 20:32
#54 jeg læste godt dine forslag i #53, og er helt enig - muligheden for at kunne bygge på sin nuværende uddannelse, og gøre det samtidg med man har arbejde, er helt sikkert den bedste ide, og vil kunne løse op for mange af de her problemer.

Man har jo åbnet mange muligheder for det, med det hersens åben uddannelse, der er bare flere af de klassiske uddannelser der ligesom mangler den mulighed, og stadig kun eksistere som fuldtids-studier.
Gravatar #56 - arne_v
14. okt. 2007 20:34
#generelt

Og jeg kan tilslutte mig en kritik af job opslag, samtaler og ansættelses process.

Det er desværre mere reglen end undtagelsen at:
- job opslaget ikke matcher job indholdet
- job opslaget indeholder indtil flere graverende misforståelser omkring det faglige
- personale afdelingens udvælgelse til samtale kunne stort set lige så godt laves med terning da de intet aner om IT og ikke spørger nogen der gør
- intervieweren til samtalen ikke har læst ansøgningen og ikke kender uddannelsen

Til jer under uddannelse: I skal ikke blive forbavset hvis I oplever mystiske udvælgelses processer og I skal heller ikke blive for nedtrykte over at få afslag til jeres drømme job. Det kan sagtens værre at I faktisk passede til jobbet, men at virksomheden bare ikke kunne se det. Men der kommer altid en sporvogn<DEL><DEL><DEL><DEL><DEL><DEL><DEL><DEL>job mulighed til.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login