Det engelsksprogede forlag Tor har valgt at droppe DRM-beskyttelsen på deres bøger. Således er det nu muligt at flytte en e-bog fra en e-bogslæser til en anden.
Dette har de gjort på grund af pres fra både læsere og forfattere. Jeremy Trevathan fra forlaget Pan MacMillan, som ejer TOR, udtaler til The Guardian, at det blandt skyldes, at J.K. Rowling, som står bag Pottermore, som har solgt bøger uden DRM med succes.
Jeremy Trevathan, TOR skrev:
The pressure to do it has come from readers and authors. It’s partly prompted by the launch of Pottermore, which JK Rowling has made completely DRM-free. The evidence from there seems to be that in fact piracy has gone down.
I Danmark følger Cliff Hansen fra Lindhardt og Ringhof udviklingen med interesse, og forventer, at resten af forlagsbranchen vil følge efter på et tidspunkt. Det skriver Politiken.
Pottermore, som sælger sine bøger uden DRM, har givet bøgerne et digitalt vandmærke i stedet for, således at det er muligt at spore bogen til den oprindelige køber. Dermed kan man se, hvor eventuel kopieringen stammer fra.
Cliff Hansen mener, at det vigtigste et forlag kan gøre for at undgå piratkopiering er at tilbyde til en rimelig pris og gøre det nemt for forbrugerne. Han mener at DRM skræmmer forbrugerne væk og vil ikke gentage musikbranchen fejltagelser.
Cliff Hansen, Lindhardt og Ringhof til Politiken skrev:
På nettet kan vi se, at den ulovlige kopiering af almindelige e-bøger er meget begrænset. Det helt afgørende er, at vi som forlag sørger for, at e-bøgerne er til rådighed på markedet til en rimelig pris i stedet for at kopisikre dem på en måde, som skaber en væsentlig ulempe for den kunde, som har købt bogen på helt legal vis. Den hårde DRM-sikring skræmmer brugerne, og vi skal undgå at gentage musikbranchens fejltagelser.
Gyldendal Akademisk, som står for salget af undervisningsmaterialer, er der en anden holdning, hvor Hanne Salomonsen mener, det er nødvendigt med DRM, da det er nødvendigt at låse undervisningsmaterialet til en bestemt computer. Hun mener, at det nok snarere vil være de interaktive bøger, som er webbaserede, hvor det bliver muligt at købe en nøgle, som kan bruges på alle platforme fra tablets til pc’ere. Her kan en interaktiv bog indeholde videoer, quizzer og personlige notater.
Både Hanne Salomonsen og Cliff Hansen mener dog ikke, at den optimale løsning for e-bøger er fundet. De håber dog, at streaming af bøger kan vise sig at give den ønskede beskyttelse af bøger og samtidig give brugeren en god oplevelse.
Cliff Hansen, Lindhardt og Ringhof til Politiken skrev:
Selv streamning kan jo kopieres, men det er meget vanskeligere at kopiere en bog, når den streames, for brugeren har på intet tidspunkt hele bogen til rådighed. Ligesom musik bliver den streamet i småbidder, og man har kun et begrænset antal sider til rådighed ad gangen.