Repræsentanter fra Tyskland, Spanien, Storbritannien, Holland og Belgien vil i samarbejdet Europol mødes i London i september for at diskutere projektet, Clean IT, der skal ”rense” internettet for terroristhjemmesider.
Projekt CleanIT skal være med til at udvikle et system, som kan markere hjemmesider, som indeholder terroristindhold. Det er så op til ISP’en eller den som hoster hjemmesiden, om de vil blokere eller fjerne hjemmesiden. CleanIT lægger vægt på at det ikke er obligatorisk og håber at skabe et system, som ikke er juridisk. Projektet har modtaget €400.000 fra EU til at skabe et terroristfrit internet.
CleanIT skrev:
The main objective of this project is to develop a non-legislative ´framework´ that consists of general principles and best practices….These principles can be used as a guideline or gentlemen’s agreement, and can be adopted by many partners. They will describe responsibilities and concrete steps public and private partners can take to counter the illegal use of Internet.
Den hollandske coordinator på CleanIT, But Klaasen, udtaler, at de blot vil prøve at hjælpe ISP’er til at finde ud af hvad de skal gøre når de ser noget indhold, som kunne være relateret til terrorister.
Flere borgerretighedsgrupper har dog været kritiske overfor CleanIT. Blandt andet har Willemien Groot udtaler at det kan ende med en glidebane, hvor hvert land selv bestemmer hvad der er rigtigt og forkert.
Willemien Groot skrev:
If the European Union decides that extremist views do not belong on the Internet, will it then be all right for China, Indonesia and Syria to come to a similar decision? Every country will be able to ban what it decides are extremist views. Indonesia can quietly continue working on its own internal code of conduct that every Internet user will be forced to adhere to.
Allerede nu har Frankrig tvunget Yahoo til lukke en auktion over nazi-materiale, mens andre lande har blokeret for The Pirate Bay. Desuden er Iran og Kina kendt for at censure hjemmesider. Så spørgsmålet er ikke om det skal gøres, men mere hvor grænsen skal gå. Arthur van der Wess udtrykker det ved at spørge, hvad er ekstremt? For eksempel i den franske revolution var det de kongelige eller de andre, som var mest ekstreme?
Hvis CleanIT bliver ført ud i livet, kommer CleanIT til at kollidere med EU’s Charter om grundlæggende rettigheder, hvor det står, at der er ytringsfrihed og denne ret også gælder retten til at ytre andre holdninger.
Artikel 11, EU’s Charter om grundlæggende rettigheder skrev:
Enhver har ret til ytringsfrihed. Denne ret omfatter meningsfrihed og frihed til at modtage eller meddele oplysninger eller tanker uden indblanding fra offentlig yndighed og uden hensyn til landegrænser.
Dog kan ytringsfriheden begrænses ved lov, men da CleanIT ikke vil lovgive, kan CleanIT ikke komme forbi artikel 11.
Joe McNamee fra European Digital Rights mener, at CleanIT vil betyde at skyldsspørgsmålet vendes om, således at man skal bevise man er uskyldig.
Selvom CleanIT skulle formå at markere hjemmesider til at indeholde terroristmateriale, kan CleanIT ikke stoppe hjemmesiden fra at dukke op under en anden adresse eller på en server udenfor EU. But Klaasen erkender at det er et problem, men mener at det er bedre at gøre lidt end ingenting.