Alle, der på camping eller lignende forgæves har kæmpet mod invaderende mygge-horder, ved, at de små insekter ikke lader sig stoppe af regnvejr. Lige meget hvor kraftig regnen er, finder de blodsugende insekter vej til vores arme, ben, hænder og så videre. Men hvordan lykkes det så lille et insekt at undgå de i forhold til myggen enorme regndråber?
Dette spørgsmål har længe været et af insektverdenens få uløste mysterier, men et forskerhold mener nu at have fundet svaret gennem studier af myggens anatomi.
Svaret på spørgsmålet er nemlig, at de ikke undgår regndråberne ved hjælp fra sensorer og lignende, som man før har troet, men at de bare flyver lige gennem dem.
Hvordan kan dette så lade sig gøre? Hemmeligheden er, at myggenes utroligt lave kropsvægt og hydrofobe natur gør, at myggen i kollision med en regndråbe, ikke yder en stor nok effekt til at bryde vanddråbens overflade, hvorved regndråberne ved sammenstød bare glider af.
Forskningsresultatet er opnået gennem studier af myg med højhastighedskameraer, hvor insekterne er blevet sluppet fri under et brusebad. Forskningen i sig selv får dog næppe nogen effekt, da man ikke skal have tilbragt mange timer udenfor på en regnfuld sommerdag for at vide, at myggene ikke lader sig bremse af et vandskyld, men om ikke andet har interesserede nu i det mindste en fun-fact at fortælle ofrene omkring lejrbålet.