Danmarks officielle politik tilkendegiver, at vi skal være forgangsland som it-nation. Vi skal altså være med på noderne og formentlig også være foran de øvrige lande, hvis man skal tro denne hensigt. Men er vi det?
Denne debat lægger op til at belyse på hvilke punkter, vi har stærke kompetancer – og hvor vi halter bagefter.
Ikke mindst handler debatten om, hvorvidt det er rimeligt at tildele de folkevalgte politikere en del af æren for landets fremgang og/eller status.
I en tid med stærk teknologisk innovation på verdensmarkedet, navigerer Danmark rundt med ambitioner om at være førende indenfor it-området. Konkurrencen er hård, til trods for at vi er et land med relativt høj udbredelse af internet med tilsvarende høje båndbredder.
På hvilke punkter er landet førende i forhold til “konkurrenterne”? Og hvor halter vi bagefter? Skal vi overhovedet satse på at være førende it-nation, og stræber vi opad på bekostning af andre samfundsmæssige funktioner?
Hvad gør politikerne? Og hvor er de blot en hæmsko? Og er det i sidste ende overhovedet et opnåeligt mål at blive førende på det område?
Den folkelige debat er diffus, og man kan stille sig selv spørgsmålet, om der er fokus nok på it-politik i både hverdagen og især op til folketingsvalg.
Endelig melder det altafgørende spørgsmål sig: Hvilke kriterier skal opfyldes, for at kunne placere Danmark på kortet som førende indenfor it?
links til relevant læsning
Danskere er de bedste til IT
For få uddanner sig som datamatiker
Opgradering af datamatikeruddannelsen
Danmark er verdens førende it-nation (nyhed fra 2004)
blog på computerworld.dk