mboost-dp1

newz.dk

It-nationen Danmark

- , redigeret af Pernicious

Danmarks officielle politik tilkendegiver, at vi skal være forgangsland som it-nation. Vi skal altså være med på noderne og formentlig også være foran de øvrige lande, hvis man skal tro denne hensigt. Men er vi det?

Denne debat lægger op til at belyse på hvilke punkter, vi har stærke kompetancer – og hvor vi halter bagefter.

Ikke mindst handler debatten om, hvorvidt det er rimeligt at tildele de folkevalgte politikere en del af æren for landets fremgang og/eller status.


I en tid med stærk teknologisk innovation på verdensmarkedet, navigerer Danmark rundt med ambitioner om at være førende indenfor it-området. Konkurrencen er hård, til trods for at vi er et land med relativt høj udbredelse af internet med tilsvarende høje båndbredder.

På hvilke punkter er landet førende i forhold til “konkurrenterne”? Og hvor halter vi bagefter? Skal vi overhovedet satse på at være førende it-nation, og stræber vi opad på bekostning af andre samfundsmæssige funktioner?

Hvad gør politikerne? Og hvor er de blot en hæmsko? Og er det i sidste ende overhovedet et opnåeligt mål at blive førende på det område?

Den folkelige debat er diffus, og man kan stille sig selv spørgsmålet, om der er fokus nok på it-politik i både hverdagen og især op til folketingsvalg.

Endelig melder det altafgørende spørgsmål sig: Hvilke kriterier skal opfyldes, for at kunne placere Danmark på kortet som førende indenfor it?

links til relevant læsning
Danskere er de bedste til IT
For få uddanner sig som datamatiker
Opgradering af datamatikeruddannelsen
Danmark er verdens førende it-nation (nyhed fra 2004)
blog på computerworld.dk





Gå til bund
Gravatar #1 - inckie
16. jan. 2008 06:23
BREDBÅÅÅND
Gravatar #2 - luuuuu
16. jan. 2008 07:05
Hvad gør politikerne? Og hvor er de blot en hæmsko? Og er det i sidste ende overhovedet et opnåeligt mål at blive førende på det område?


Politikere er generelt bare hæmsko i størrelse 52. De har ingen teknisk viden i noget som helst fag, og man ser gang på gang hvordan de kommer med meningsløse love, ubrugelige forslag og dårlige foretagende.

Jeg forstår stadig ikke hvorfor det er politikere der styrer landet, og ikke eksperter på de forskellige felter, der rent faktisk forstår deres respektive fag og har videnen til at gøre en forskel.
Gravatar #3 - mhartvig
16. jan. 2008 07:08
#2 - Politikerne laver ikke kun meningsløse love, man skal se det i den store helhed tror jeg:) - der skulle dog være en lov om, at alle love der vedrører it ikke måtte bestemmes af folketinget uden en accept fra IT-eksperter der inden afstemning har holdt foredrag om konsekvenser. :)
Gravatar #4 - rackbox
16. jan. 2008 07:10
For at blive førende it-nation, mener jeg at det er en forudsætning, at den almindelige dansker får et grundlæggende kendskab til it, og hvordan man begår sig i omgivelserne af dette.

Der skal mere oplysning til. Flere kurser. Mere fokus i dagligdagens medier. Den jævne dansker mangler netikette og forudsætninger for at træffe kvalificerede valg.

Det er ikke en hjælp, at computerbutikker begynder at måle harddiskplads i "antal sange" og hukommelseskort i "antal billeder". Det er faktisk med til at ødelægge folks forudsætninger.

Hver gang det tekniske holdes tilbage og erstattes af en "blød" måleenhed, så bliver danskeren lidt dummere. Til gengæld nytter det heller ikke noget at forsøge at markedsføre it-produkter alene på specifikationer, når danskerne generelt ikke forstår forskellen på gigaherz og rpm.

Den dag, vi har elimineret den stolte mors udbrud i syklubbens debat, hvor hun skriver: "nøøhhhjjj! min nye computer er helt vildt hurtig! den er på 4,3 gigabytes i skærmen! og harddisken er også ret pæn!", så er vi nået langt.
Gravatar #5 - Emmoss65
16. jan. 2008 07:15
Vi halter voldsomt bagud i bredbånd, hvis vi bare ser på sverige vores naboland,, så er der afsindig stor forskel.. f.eks. har de allerede små 40 mbit til privat personer, i en rimelig pris gruppe..

dermed tror jeg at vi er bedst til at finde ud af computere.. jeg tror egentlig ikke at svenskerne er de helt store computer nørder.. men jeg kan tage fejl...


#2
Jeg forstår stadig ikke hvorfor det er politikere der styrer landet, og ikke eksperter på de forskellige felter, der rent faktisk forstår deres respektive fag og har videnen til at gøre en forskel.


i øjeblikket er der faktisk ikke noget demokrati, der er rettere pseudo demokrati... let fortalt er det at de opfører sig som duer, spiser af hånden når de er på jorden, og skider på en når de er i luften...

jeg tror/håber også snart at det bliver som du siger med de der politikere. det har vi brug for.. istedet for at nogle højrøvede mennesker sidder og bestemmer... Hvis de virkelig styrede landet ville de nok også få mere i løn.. (de for mindre end 60000 i løn om måneden, det selvfølgelig ikke en dårlig løn, men umiddelbart lav i forhold til at de skal styre landet...)
Gravatar #6 - Cloud02
16. jan. 2008 07:31
Hvis Danmark skal være førende IT-nation gælder det jo ikke kun på arbejde og sådan.

Det gælder også den almene brugers viden og kunnen, samt selve underholdning skal kunne udbydes via IT systemer.

Her mener jeg personligt at Danmark halter efter.
Danmark burde være på forkant med at kunne udbyde IPTV mv. men det kræver selvfølgelig at bredbåndsinfrastrukturen først er i orden.
Gravatar #7 - koron
16. jan. 2008 07:35
#4
kan godt lide din beskrivelse af sy klubben hehe.


En anden ting er at danmark skal stoppe men dobbelt tjekke ALT.
hvis svendskerne har fundet en fed løsning til rulle 40Mbit ud til alle hvorfor faen siger man så hmmm ahh..ahhhhhh... det må være et eller andet ved det som ikke er godt nu vender og drejer vi lige denne nye teknologi i 2-3år før vi siger god for den.

danmark er for småt til at skule dobbelt tjekke alt, det er der sku ikke tid til inden for IT.
Gravatar #8 - themuss
16. jan. 2008 07:38
Danmark er altid bagud pga sin jantelov og sin "vi skal alle være lige"-laveste fællesnævner som bliver trukket ned over hovedet på de fremmeste allerede i folkeskolen...

"Nårh du er allerede færdig? Ja jeg kan ikke give dig eller de 5 andre mere arbejde, Gert skal jo have al min tid, så han kan komme ud over sine læsevanskeligheder"

Det skal siges, Gert aldrig blev bedre... Og det gjorde vi andre heller ikke.

"Det alle ikke kan lære, skal ingen lære" - Ritt Bjerregård.

Danmark bliver førende den dag Danmark ikke længere er Danmark. Vi har desværre en lang tradition for at fordumme hinanden.... og det er desværre hele vejen fra vuggen til graven. Tro ikke at du er noget.
Gravatar #9 - Jonasee
16. jan. 2008 07:59
En ting af de ting jeg ser som er nød til at blive lavet om for at Danmark kan kald sig en "førende it-nation" er at folk skal lære at brug deres sunde fornuft på nette og ikke bare åbne alle mails der kommer, ikke åbne tilfældig vedfhæftede filer bare fordi de hedder noget sjovt eller spændene.

Jeg synes alt for ofte man ser folk der normalt kan tænke sig om og ved hvad hoved skal brugs til hoppe lig en på hjemmesider der skriger jeg har vira eller åbne vedhæftede filer i mail fra folk de ikke kender og som er skrevet på alverdens sprog.
Gravatar #10 - Lionheart
16. jan. 2008 08:20
#8:
puh-hhhhaaaa
-og alligevel er du blevet klog nok til at betragte dig som sådan.
Vær forsigtig med at tale ned om dig selv...
Hvis ingen hjalp hinanden, var mennesket sq aldrig kommet ret langt, så tag du og stik piben ind, reflektér over at nogen er så langsomme at du får tid til at reflektere og raffinere dine svar ;p

#topic:
"The wise man is the stupid man's teacher"


Er det ikke "bare" oplysning/undervisning der skal til?
-prøv at forestille jer hvis man lærte at skille en computer ad...
-lidt ligesom sløjd, eh?

-ja og selvfølgelig er det fedt med bredbånd, men medmindre vi går over til virtuelle klasseværelser, kan jeg ikke se fordelen mht. at lære mere om it generelt..!
Gravatar #11 - illishar
16. jan. 2008 08:30
Det at "Danmarks officielle politik tilkendegiver, at vi skal være forgangsland som it-nation" er bare et politisk buzz-slogan, som der i øjeblikket kører i loop.
For mig at se, er der hverken nogen tanker eller handling bag. Og det er umiddelbart også forholdsvis svært at lægge noget konkret til at underbygge konceptet. Hvad skulle man gøre i så fald? Alle skolebørn skal have gratis laptop!!! Ja, det vil da fremme brugen af minestryrer ret meget og derudover vil det koste ca. 1 mia,- per år, rundt regnet. Penge som sandsynligvis kan bruges på bedre formål, end at fremme minestyrer og hjerterfri.
Vi skal have 40 Mbit bredbånd til alle danskere!!!, som der også er nogen i denne tråd der siger. Hvad fa.. skulle det nytte? Alle dem der har computer, har generelt også en form for internet. At folk så får 40 Mbit vil derfor med lidt held, kunne tvinge DR's servere i knæ (og få dem til at hæve licensen da folk jo nu tydeligvis bruger deres service) og muligvis også fremme vores bot- og zombie-nets.

"Danmark som førende IT-nation" er en nytårstale-floskel på højde med "Gud bevare Danmark". (Og jeg vil da blive skuffet hvis den næste statsminister ikke også bruger den.)
Et effektivt middel til at fremme IT i Danmark, har ironisk nok, været den nylige kommunal-reform, som der har og også vil resultere i langt mere IT i det offentlige. (Men det var nok ikke nytårs-flosklen de havde i tankerne da de laved den.)
Gravatar #12 - spartacuz
16. jan. 2008 09:33
#10
Ja det var da et forslag som burde blive fulgt op på... IT-sløjd.
Kunne være top nice hvis alle havde en bedre forståelse for hardware inden de gik igang med software... Jeg har utallige gange hørt den der med 'min computer f***er op... den kan ikke køre x-spil og så kommer den med en fejlmelding om noget med grafikkortet... fatter det bare ikke... den er jo kun 2 år gammel'.
Jep... og du købte den i bilka...?

Eller som min far plejer at sige... den her computer har virus... den kører så langsomt.
Nej far... den er lige så gammel som dig og du kan altså ikke surfe fordi du har 40-50 forskellige antivirus programmer kørende på samme tid og det kan din processor ikke trække. det har ikke noget med internet forbindelsen eller vira at gøre.

#11
Uanset hver meget mit net kommer op på så har jeg ingen planer om at benytte DR til noget som helst. Jeg syntes det er utrolig lidt man får for licensen
Gravatar #13 - Phi|
16. jan. 2008 09:39
For at Danmark kan nærme sig ambitionerne om at blive en førende IT-nation er der en lang række af ting der skal være på plads, eller ændres fra det nuværende system. Så det ikke er til hæmmesko for udviklingen. Her tænker jeg især på:

· Medielicensen, så vidt jeg ved er DK det eneste land i verden der bliver beskattet for at kunne benytte sig af en service hos dr. Hvilket i mine øjne er det samme som at beskatte internettet.

· Internettet - Det er jo alt for dyrt og langsom! Hvis andre lande kan få det hurtigere og billigere, hvordan kan det så være så dyrt og langsomt herhjemme?

· Prisen på elektroniske produkter - hvorfor ligger den så meget højere end fx vores naboland Tyskland? Jeg kan købe et sæt HKTS 11 dernede til næsten halv pris af den danske!

· Offentlige side, instanser og instutioner, der udelukker brugen af andre browsere end IE. Som gør et enkelt styresystem til et krav (konkurrence forvridende og udviklingshæmmende?)

· Mangel på digitalisering og interaktion med offentlige instanser og imellem offentlige instanser.

· Mangel på omtanke vedr. forskning i IT. I DK bliver der udviklet rigtig mange spændende ting, men de fleste af projekterne bliver købt af udlandet, fordi der ikke er resurser til at videreudvikle. Desuden er der mange forskere der ikke kan se fordelen i at blive i DK, da de ikke får 'noget' ud af det arbejde de lægger i et projekt. Det skal kunne betale sig at arbejde mere! (Læs bla. fjern topskatten) Så vi ikke får en vidensflugt fra DK. Det skal kunne betale sig for et firma at have hovedsæde i DK.

· Generelt var der en masse papirarbejde der burde laves digitalt, så de offentlige kan koncentrer sig mindre om papirnusseri, og mere om det de er ansatte til. Hvis man skal have nyt kørekort eller ligende, skal man først have fat i et billede, derefter skal man selv stille op hos politiet, for at udfylde en blanket, for derefter at vente op til 6 uger for at få et nyt kørekort. Hvis man nu gjorde alvor af brugen af den digitale signatur (Som i øvrigt ikke bliver godkendt af div klienter, som kyndig signatur), så burde en masse papirnusseri kunne undgåes.

· Sidst men ikke mindst, hvorfor skal alting indføres til årsskiftet? Hvorfor kan det ikke bare sættes i værk med det samme, og så går der måske et stykke tid før det er ordentlig implementeret, men det er på vej.

· Højere afstrafning af spammere der forpester indbakken med ligegyldige mails.

Som det også er nævnt tidligere, så har vi brug for nogle IT kyndige eksperter til at hjælpe folketinget med deres IT plan. Og Folketinget bør lytte til dem, for at vi kan få skub i den udvikling der skal til, hvis DK skal være førerende inden for IT.

Jeg ved ikke hvor pengene skal komme fra, men det er så heller ikke mig der skal tage stilling til det. Personligt synes jeg det ville være i orden med nogle flere privat finansieret projekter, men det vil man jo heller ikke være med til.
Gravatar #14 - Lionheart
16. jan. 2008 09:54
#13:
meget interessant post :0)

-Medielicensen:
-ja den er før høj men at afskaffe den vil gøre dr kommerciel og jeg er et af de mennesker der elsker at vi har en så unik kultur-institution. Husk på at dr er en del af vores kulturarv, og at det ikke er sikkert vi ville have været så selvstændigt tænkende uden f.eks. Bamse og kylling =0D

-Internettet:
-jamen det er hvad der sker, når man sætter en fed, grådig mand øverst i brønden; man må nøjes med at håbe på, at han for éen gangs skyld kan styre sin grådighed, så man selv kan blive mæt...

-Prisen:
se ovenstående ^

#topic:
Vil ikke gentage mig selv men bare håbe at politikerne en dag kommer i en situation hvor de rent faktisk spørger IT-eksperter til råds (lad os håbe de ikke er rådne ;0p), inden de laver love om ting de ikke har forstand på.

Krafthelvede!
-det er sq da almindelig sund fornuft at man ikke laver regler om noget man ikke har anelse om...?!

-ræk hånden op, hvis du mener at jeg skal udstikke sikkerhedspolitikken på NASA's fabrikker...!...?

/peace
Gravatar #15 - Jonasee
16. jan. 2008 10:17
#14

Politikerne spørg skam IT-experterne, men de lyder ikke til det de siger.
Gravatar #16 - frostycow
16. jan. 2008 10:23
<ironi>
Vi skal bestemt have højere kompetancer... men skal vi så ikke starte med at stave kompetancer korrekt: kompetencer?
</ironi>
Gravatar #17 - hgul
16. jan. 2008 10:29
Det er meget fint, at politikerne mener vi skal være de førende, og at den offentlige forvaltning, banker m.v. indfører en masse elektroniske tiltag, men der sidder en stor gruppe - min egen mor inkl. - der simpelthen ikke har kompetencerne til at følge med de nye tiltag. De har ikke computer, og er ikke interesseret i at få det, og den rigtige fremgangsmåde for at få dem med på IT-bølgen er næppe tvang.

Så på trods af, at politikerne mener de har set lyset, og alt skal it-understøttes i dag, så handler det stadig om at finde det bedste match mellem teknologi og borgere. Hvis tingene ikke passer sammen, må de tilpasses hinanden hvadenten det betyder mere uddannelse eller mindre teknologi.

Måske der skulle være en anden gulerod end tvang hvis man vil indføre noget som helst. Ikke at jeg kan se det er nemt når det er en hel nation man skal have med på it-bølgen. Men måske det kunne blive et interessant studie i, om f.eks. Levins forandringsmodel eller lignende teorier kan anvendes på meget store grupper mennesker ;-)
Gravatar #18 - Lionheart
16. jan. 2008 10:56
IT-sløjd FTW! =0D
Gravatar #19 - Phi|
16. jan. 2008 11:19
#14
- Jeg synes at det er i orden med en TV licens, men at begynde at beskatte internettet synes jeg er groft nok. Bare fordi man kan benytte sig af DR.dk's service der. Det kan jeg ikke se mening med, eller fordi man har mulighed for at bruge sin mobil til at høre radio eller gå på internettet med. Det synes jeg personligt er at skumme fløden...
Man kan jo så spørge at hvis det er grundlaget for at skulle betale medielicens, så skal alle andre der også kan benytte sig af dr's hjemmeside vel også betale medielicens - resten af verden?

De går ikke engang med til at man blokere for deres web adresse hos ens ISP, for ikke at kunne benytte deres service!
Gravatar #20 - brish
16. jan. 2008 12:22
Jeg forstår seriøst ikke hvorfor vi stadig har licens her i dk.
Jeg ser hverken dr1, dr2 eller bruger deres "online services" hvis man kan kalde dem det. Så hvorfor skal jeg tvinges til at betale for noget jeg ikke bruger, og da slet ikke nu hvor de mangler penge i kassen fordi de har lavet århundredets brøler med deres nye tv by.
Det er udemokratisk, og kan man ikke tillade sig at kalde det i strid med de frie markedskræfter* som vi er så stolte af her i Europa?
Jeg mener: hvorfor "beskatte" internettet fordi et delvist regerings betalt multimedie firma ikke vil lade brugerne selv bestemme om de vil betale for det?
Ganske enkelt: DR ville gå neden om og hjem hvis der blev indført bruger betaling! Tag det dog som et hint og sæt en stopper for den gammeldags tanke gang, folk kan godt selv bestemme om de har brug for DR eller ej.

På en anden note.:

Hvis vi skal være den førende IT-nation i nogen som helst sammenhæng, så skal vi til at lave en helt masse om..

1. Mange af de "dygtige" eller højt uddannede forlader landet fordi det ikke kan betale sig at arbejde her, desuden er mange af de spændende og banebrydende virksomheder baseret i udlandet fordi det ikke kan betale sig for dem at være i danmark.

2. Vi var engang et af de førende lande i udbredelsen af bredbånd til borgerne. Men vi havde det nu også ret nemt, dk er et lille land med meget få geografiske forhindringer for en it-infrastruktur.
Nu er vi langt bagud, fordi monopolet (TDC) vil malke hver eneste øre ud af en allerede forældet teknologi og satse på EDGE og 3G (mobilt net) i fremtiden. Politikerne har ikke været i stand til at gøre noget ved TDC's monopol og derfor er vi først nu på vej med optisk net.

3. Silicon Valley effekten! Jeg mener der engang var snak om at lave et "it-mecca" om man vil i dk. Et sted hvor alle de bedste it-hjerner og firmaer skulle samles og hvor ideer kunne fødes.
Det at jeg som næsten færdig uddannet datamatiker ikke ved helt sikkert om det findes eller hvor det er, siger hvis det hele.
Det er ikke blevet efter hensigten..

4. Bedre uddannelser! Som sagt er jeg ved at være færdig som datamatiker, og uddannelsen trænger til en overhaling.
Der er for mange dårlige lærere, i mit tilfælde er hele oplevelsen blevet løftet af et par helt fantastiske lærere, som har gjort at man kunne holde de andre lærere ud. Uddannelsen er også for bred, den dækker over både netværk og programmering, med en lidt størere vægt på programmering. Desuden er netværks delen meget præget af Cisco og licenser dertil, dvs. at man ikke kan bruge dem til så meget hvis ikke man kommer til at arbejde med cisco udstyr. (Selvfølgelig lærer man en masse generelt om netværk, men licenserne i sig selv)
Der er ikke lærere nok til at man kan effektuere de "valg fag" som man udbyder, derfor blev det omdøbt til "specialisering" og vi skullei klassen stemme om hvad vi skulle have. (I Esbjerg)
Jeg synes det er vigtigt at have forskellige uddannelser der tiltaler forskellige mennesker, dvs. korte, mellem lange og lange, og med forskellige indhold, så man ikke får "netværks folk" der ikke ønsker programmering på en uddannelse der vægter 80% af karakternene på programmerings fagene.

5. Bedre oplysning om it til ikke så it kyndige folk i danmark. Desuden bedre integration af offentlige ydelser og andre ydelser i lokal samfundet..

Ja det var så min rant, mange af punkterne ligner Phil's ser det ud til.. :)

/brish

* Håber i forstår hvad jeg mener med frie markedskræfter..
Gravatar #21 - Lionheart
16. jan. 2008 12:40
#14:
-præcis det jeg mente med at den er for høj, omend jeg godt kan se at det ikke var det jeg skrev.

#Dr:
Jeg vil ikke undvære noget der i den grad er med til at skabe fællesskab og sammenhold i mit samfund på tværs af skel, uanset om jeg så skal betale for det!

-sig hvad du vil: DR er en del af den danske kultur, og for mig at se en af grundene til at vi stadig er i stand til at tænke kritisk.

Tag til US og se på deres tv en måned....
-fint nok at man ikke vil betale for det man ikke bruger, men hvis intet var gratis til at starte med, ville vi mennesker være i en helt anden situation...
Eller skal vi til at betale for skolegang og få folk der laver massakrer på dem, fordi skellene er så store, netop pga. BRUGER-betaling?
Eller et samfund hvor alle véd at alle har det godt, fordi alle hjælper hinanden?

Skal jeg give dig vand når du er ved at dø af tørst i ørkenen, eller bede dig om at betale med de penge du ikke har?
(i bund og grund handler det om livssyn)

/peace
Gravatar #22 - Phi|
16. jan. 2008 12:54
#21

Jeg tror vi snakker forbi hinanden. Det jeg mener er:

Jeg har ikke noget mod at betale for TV licens (omend jeg synes den er for høj, og der måske burde være et studieniveau, men det er en anden diskusion). Men jeg vil ikke betale for at bruge internettet. Det er der problemt for mig ligger, at DR tager penge for at man kan benytte deres services på internettet. Det synes jeg ikke bare er forkert, men også fuldstændig urimeligt!

Jeg kan sagtens se at DR har sine gode sider, og at det er fedt at de er gratis på TV, men jeg synes det er fuldstændig urimeligt at gå ind og lave en medielicens der dækker så mange elektroniske produkter, at de ligeså godt kunne have indført at alle skulle betale noget mere i skat.

Som studerende på en videregående uddannelse er det et krav at have adgang til internettet, og man bliver nærmest nødt til at have en mobil. (Ja, man kunne nok godt klare sig uden, men det ville være yderst besværlig at skulle aftale studiegrupper o.l.)

Men som studerende har du ikke behov for TV'et på samme måde, derfor synes jeg at det er forkasteligt at man har fået lov til at indfører en medielicens, der på den går ind og siger at alle skal betale fordi de kan benytte deres service.

Før havde jeg muligheden for at sige nej, fordi jeg ikke ejer et TV. Det kan jeg ikke længere, fordi jeg har et behov for at have internet, computer og mobil. Det er der problemt ligger i deres medielicens...
Gravatar #23 - brish
16. jan. 2008 12:57
#21

Jeg kan helt ærligt ikke se hvad massakrer og vand i ørkenen har at gøre med Medie licensen..
Du siger DR er en del af vores kultur, fint - du har sikkert ret.
Men hvis folk ikke ser DR hvad får de så ud af det? Det ændrer ikke på at det er udemokratisk at kræve at folk skal betale for noget TV de ikke vil se. Vi snakker ikke om hospitaler eller skolegang, vi snakker om TV..!

Jeg tvinger jo heller ikke dig til at gå i kirke selvom vi har en folkekirke i danmark.. ;)

Dette er ikke en velfærds diskussion det er en diskussion om it-forholdene i danmark, og mange her mener tilsyneladende at medie licensen er hul i vejen mod det vi ideelt set kunne tænke os her i danmark.

/brish
Gravatar #24 - ApiX
16. jan. 2008 13:03
Jeg mener personligt, at der skal flere engelsk lektioner på skemaen i folkeskolen. Måske skal vi begynde at have det fra børnehaveklassen af.

Går selv i folkeskole og vi har kun tre engelsk lektioner, mens vi har 4 tysk lektioner.

Det engelske sprog er en vigtig del af alt inden for IT og meget andet, og hvis vi fx ser på et meget dygtigt IT-land som Finland, så har de flere engelsk timer end os, og samtidig lærere de det fra de begynder i skole. (Tror de begynder i skole når de er 4 år.)
Gravatar #25 - illishar
16. jan. 2008 15:05
OT:

Lionheart skrev:
Skal jeg give dig vand når du er ved at dø af tørst i ørkenen, eller bede dig om at betale med de penge du ikke har?


Hvis hele din levevej og grundlag er bygget på sælge vand til folk, har du så tænkt dig at give det væk, så snart der er nogen der er tørstige?
Måske vil du gå med til at give det væk, fordi at du derved forventer at få noget 'hjælp' tilbage på et tidspunkt, som du beskriver i:
Lionheart skrev:
... Eller et samfund hvor alle véd at alle har det godt, fordi alle hjælper hinanden?


Ovenstående koncept hedder kommunisme og det er ved at være passé.
Gravatar #26 - Optimus-Prime
16. jan. 2008 19:31
Nåå Ja. og vi har jo os så fandens hurtig internet her i dette land.. røv
Gravatar #27 - utdiscant
16. jan. 2008 23:08
Nogle af vores folketingspartier har nu engang et seriøst udgangspunkt til IT-politik (enhedslisten), de har desværre ikke så meget at sige i debatten.

Jeg synes det vigtigste punkt at sætte ind på hvis man virkeligt vil ændre i vores samfund er uddannelsen. Jeg var en tur i Kroatien hvor jeg snakke med nogle lokale gymnasieelever. Disse elever (piger) havde obligatorisk programmering i Basic i folkeskolen og på det gymnasie de gik på skulle de lære om algoritmer og programmering i Pascal.

En opgradering af vores internethastigheder ville da være skønt, men det hjælper ikke noget på hvor god en it-nation vi er da halvdelen af danskerne ikke ville opdage eller forstå ændringen.
Gravatar #28 - zin
17. jan. 2008 00:16
#DR-emnet:
Hvordan kan en licens være hæmmende for Danmark at blive en ledende IT-nation? :-/
Det er næppe en formue man bruger på det sølle licens.
#Topic:
Danmark er ikke en ledende IT-nation, vi er nærmere ved at grave os selv ned; logningsbekendtgørelsen, TDCs stadig dominerende position, prisen på Internetforbindelse (vi var de næstdyreste i Europa for ca. 2 år siden (Spanien var højere) og priserne er ikke faldet så meget..) og selvfølgelig hastigheden på denne (højere hastighed = mere information sharing = mere udvikling!).
Derefter kan der så nævnes vores tilgang til medier på Internettet (musik, film og spil), som, selvom den egentlig er fin (bevist af [url=ifpi-vil-indfoere-ny-musik-licens]formanden for IFPI Danmark[/url], John Kennedy) trænger stadigvæk til at blive fornyet og bragt up-to-date - ikke nødvendigvis til svenskernes holdning, men man bliver nød til at sætte sig ned, diskutere og finde frem til den mest korrekte beslutning for disse problemer før man kan bevæge sig videre, for som det er nu ligner det jo meget at DK er sådan lidt USA's bitch men samtidig vil befolkningen noget andet end USA's copyright.
Gravatar #29 - arne_v
17. jan. 2008 03:40
Hvis vi nu anlægger den meget materialistiske synsvinkel og definerer:

førende IT-nation = nation med en IT-branche som vokser, tjener masser af penge og skaber masser af arbejdspladser

Så må det ihvertfald stå helt klart at:
- hurtigere og billigere bredbånd
- fjernelse af medielicensen
ikke er løsningen. Der er nogle privat personer som vil spare lidt penge, men der er ikke nogen effekt på IT-branchen.

Og jeg synes faktisk at det er lidt pinligt at folk i en diskussion om hvad der vil være godt for landet kun kan tænke på deres egen økonomi.

Hvad har IT-branchen brug for ?

Mit bud:
A) højtuddannet arbejdskraft
B) investeringer
C) et stabilt hjemmemarked

re A)

Den er faktisk svær at løse.

Der er gulerods-metoderne:
- reklamer for relevante universitets uddannelser
- generelt lift af IT kundskaber i håb om at flere så vil specialisere sig i IT

Der er pisk-metoderne:
- adgangs begrænsning
- diskriminerende SU

re B)

Kræver en mentalitets ændring hos dem der sidder på pengene. Har man tjent 100 millioner så skynder man sig ikke og sælge, men arbejder målrettet på at tjene 100 milliarder.

Lovende danske virksomheder skal ikke opkøbes af udenlandske firmaer. Lovende udenlandske firmaer skal opkøbes af danske firmaer.

re C)

Store offentlige investeringer i digitalisering af den offentlige sektor kan give danske virksomheder en stabilt hjemmemarked. Og en stor konkurrence fordel, når andre lander følger efter om 2-3-5 år.
Gravatar #30 - zin
17. jan. 2008 09:35
#29:
arne_v skrev:
Så må det ihvertfald stå helt klart at:
- hurtigere og billigere bredbånd
- fjernelse af medielicensen
ikke er løsningen. Der er nogle privat personer som vil spare lidt penge, men der er ikke nogen effekt på IT-branchen.

Og jeg synes faktisk at det er lidt pinligt at folk i en diskussion om hvad der vil være godt for landet kun kan tænke på deres egen økonomi.


Enig med medielicensen.
Bredbånd er inkonsistent med dine egne udtalelser:
arne_v skrev:

- generelt lift af IT kundskaber i håb om at flere så vil specialisere sig i IT

Hurtigere og billigere Internet vil medføre flere mennesker kommer på Internettet og derved hæve IT-kundskaberne hos folket.
Gravatar #31 - hgul
17. jan. 2008 09:43
#30 Og hvordan vil hurtigere internet medføre at flere mennesker kommer på internettet?

Det handler vel i første omgang om at sørge for hele Danmark kan få internet, det behøver det ikke blive hurtigere af.

Prisen kan nok også godt gøre lidt, hvis f.eks. alle i lavindkomstområdet fik råd til at komme på internettet, men der dukker billigere og billigere produkter op. Så bl.a. en Clearwire reklame med 512/??? internet til 69 kr. i måneden så der er det i hvert fald ikke prisen der er afgørende - men igen hvor mange der kan få sådan et produkt.

Så måske det handler om noget helt andet? Hardwarepriser? Holdningen til IT? Lysten til forandringer? osv.
Gravatar #32 - Phi|
17. jan. 2008 12:02
Og hvis det ikke koster noget at have internet, vil det så ikke også medfører at flere mennesker ville begynde at bruge det?

Ifht alle andre lande (så vidt jeg er bekendt) der ikke har skat på deres internet i samme forstand som vi har via medielicensen, så er det da i mine øjne at sætte sig selv et skridt bagud mht anvendelse af internet.

Hvis man kunne gå ud fra at alle havde internet/internet adgang, så ville mange flere ting kunne blive digitaliseret, og ordnes via internettet. Det ville medfører at flere mennesker ville benytte de muligheder, evt fordi der på et tidspunkt ikke er andre muligheder. Jo mere folk benytter computere, desto bedre bliver de til dem...practise makes perfekt.

Der er flere problemer for at få alle med på vognen:

De ældre generationer:
For at få flere mennesker til at benytte sig af IT, skal vi have folk rystet ud af deres vaner. Mange er bange for at prøve noget nyt, når det de har allerede virker. Når deres handlemønster tilsyneladende er effektivt nok, og når det nye ikke er tiltalende nok. Får at disse generationer skal være med skal der gøres en stor indsats for at få de ældre generation til at se en mening med skiftet, og give dem den fornødne hjælp til det.

De yngre generationer:
Mere indlæring via nye teknologier, her tænker jeg på at man skal sætte eleverne/studerende i besidelse af muligheder for at udvikle deres kundskaber inden for IT området. Det er lidt svært at lære noget IT hvis man skal være 2-3 pr computer.
Flere engelsk timer...det giver en bedre forståelse af hele computer verden, hvis man kan begå sig på engelsk.
Gravatar #33 - rackbox
17. jan. 2008 15:02
#30 & #31 det er måske mere relevant at diskutere, om vi skal fokusere på "flere" eller "bedre". Måske er det ikke nødvendigt at få så mange som muligt på nettet, men vigtigere at sikre at de, der har tilvalgt "det dyre internet" får bedre vilkår til at forbedre sig.
Gravatar #34 - zin
17. jan. 2008 15:55
#31: Hørt om fremtidssikring? :-/
Det duer ikke om hele Danmark så var på Internettet hvis de alle sidder på en elendig ADSL linie på 256/128 linie - det opfylder knap behovet i dag - om 5 år er det 2007's 33.6 Kbps modem...
#33: Begge dele er vigtigt. Hurtigere Internet fordi det er fremtiden, billigere (flere) fordi vi også skal have de knap så skarpe med - dog ikke nødvendigvis på noget højt plan.
Gravatar #35 - hgul
17. jan. 2008 16:35
#34 Ja det har jeg, men måske vi skal sikre nutiden først - og du skrev du jo rent faktisk selv, at hurtigere internet ville få flere online - og det valgte jeg så at stille mig lidt undrende overfor.

256/128 opfylder så i dag behovet for ret mange mennesker, specielt når man ser på de mennesker med få it-kompetencer. Jeg tvivler på, at de får udviklet deres kompetencer bare ved at få hurtigere internet - nu bliver man jo ikke ligefrem it-guru af video-on-demand, streaming fra DR eller at spille spil online.

En del af ønsket om at være en førende it-nation dækker jo også over hvor meget af den offentlige kontakt med borgerne der er it-understøttet, og det kræver altså heller ikke voldsomme internetforbindelser at ordne skat, bestille tid ved lægen og hvad de ellers finder på - men det kræver derimod, at befolkningen rent faktisk er med på ændringerne og ta'r dem til sig, ellers er det dømt til at være en fiasko.

#33 Jeg er af den opfattelse, at hvis offentlig administration skal være it-understøttet i en eller anden grad som vi bl.a. ser det med skat i dag, så kræver det, at selv de grupper af befolkningen der ikke har tradition for at være it-stærke får en eller anden form for kompetencer på det område, for ellers bliver de koblet af samfundet før eller siden. Men sideløbende, så er man også nødt til at sikre kvaliteten. Det nytter ikke noget at sigte efter laveste fællesnævner, for så vil udviklingen gå i stå - så en kombination af flere og bedre vil - IMO - være den bedste løsning, ikke at det er nogen nem vej at gå.
Gravatar #36 - zin
17. jan. 2008 16:46
#35:
Du gentager hvad jeg siger og glemmer at den nuværende situation stadig er temmelig slem? Vi er langt bagude i fht. andre lande med personlige Internet forbindelser, omend de ikke er nødvendige endnu. Det, at TDC sidder på alle linierne, betyder også at vores priser er umenneskeligt høje, som nævnt i min post #28, en udvikling der kan brydes ved at grave nye kabler ned, som nye firmaer gerne gør men ingen støtte får, som TDC gjorde da vi jo på det tidspunkt rent faktisk støttede IT-Danmark idéen.

Jeg finder det pudsigt at du lyster at følge den gældende sti for IT-Danmark med dit eksempel, for som du selv siger gør VOD, DR TV (omend online) eller gaming online dig ikke til en IT-mand - men det gør det, have mere kontakt til staten via Internettet sq heller ikke.
Som jeg ser det skal vi have hurtigere Internet for at kunne følge med og for at kunne bryde TDCs monopol - der skal være mindst ét andet større firma som ejer ligeså mange ledninger lagt ned i DK som TDC - leje tæller ikke.
Ydermere skal vi have mere IT-undervisning som nævnt tidligere med faget "IT-sløjd" eller lign. Det ville også være praktisk hvis staten fik sig en hotline hvor man kunne ringe ind (eller en hjemmeside med samme formål) og få svar på direkte spørgsmål, f.eks. "hvor kan jeg registrer en flytning?", "hvor kan jeg opgøre skat?", "kan jeg få SU?", etc. etc. etc. og selvfølgelig med hjælp til - de nuværende instanser af sådanne sider er splittede og svære at finde.
Eksempelvis skal du, hvis du vil melde flytning, gå ind på din nuværende kommunes hjemmeside og melde at du flytter - og derefter til din tilflyttende kommune og melde at du flytter ind. Dog kan e-borger.dk hvis hjælpe en del med dette, men sidens bekendtskab er alt for lav.
Gravatar #37 - arne_v
19. jan. 2008 19:56
#30

Hvilken IT branche relevant aktivitet kan ikke fint udføres på 512 Kbit ?

De store båndbredder giver mening med video og lignende.

Men at have set mange video'er downloadet fra nettet giver næppe mange nye datalogi studerende.
Gravatar #38 - Jonasee
20. jan. 2008 00:49
# 37

vi brug video mellem vores to kontoer til konferacer og møder.
Gravatar #39 - arne_v
20. jan. 2008 20:26
#38

Hvor meget vægter I erfaring med video konference når i ansætter nye IT folk ?
Gravatar #40 - zin
20. jan. 2008 20:37
#37:
Nej, muligvis ikke, men at en 512 Kbit (begge veje) forbindelse så koster 389 kr. + fastnet tlf. er ganske uacceptabelt i forhold til f.eks. Sverige og Tyskland m.fl..
Og så skal vi selvfølgelig lige regne med at for en 512 Kbit forbindelse at hente en DVD-ISO (af f.eks. Linux), vil tage ca. en time (8 Mbit som vist i ovenstående link) hvorimod langt de fleste svenskere kan gøre det på under halvdelen af tiden - til en mindre pris, nemlig 320 SEK om måneden - også får de endda 100/10Mbit!
Gravatar #41 - arne_v
20. jan. 2008 20:51
#40

Ifølge dit link koster 8 Mbit ned 512 Kbit op 389 kr. om måneden.

Hvis man går over på http://privat.tdc.dk/element.php?dogtag=f5_p_int_b...
er der 512 Kbit ned / 128 Kbit op til 165 kr. om måneden (og 4 Mbit ned 256 Kbit op til 199 kr. om måneden).

Knap 200 kroner om måneden er altså ikke vildt dyrt.

Det giver iøvrigt ikke meget mening at sammenligne Bredbandbolaget med TDC ADSL - du skal sammenligne dem med
tilsvarende danske firmaer.

Og hvorfor er det et problem at en Linux download tager 1 time eller 8 timer ?

Den kan da står og arbejde mens man laver noget andet. F.eks. nærlæser en installations vejledning.
Gravatar #42 - Jonasee
20. jan. 2008 20:52
#39 med dem der sidder der ud vægter de slet ikke erfaring overhoved :(
Gravatar #43 - zin
20. jan. 2008 20:59
#41:
Du skal have mindst 256/512 Kbit UL for at kunne føre en proper samtale over f.eks. VOIP og have en PC til at stå tændt samtidig, ellers dør din forbindelse officielt. Dette dækker den forbindelse du foreslår ikke.
Skype vil heller ikke fungere optimalt med 128 Kbit UL, da denne tager 4 KiB / s konstant ( som er lige nøjagtigt 128 Kbit - og vi ved begge hvad duplex vi har i DK, ikke?).
Og nej, jeg skal sammenligne BBB med TDC for at sammenligne DK med Sverige - ellers er det jo ikke IT-nationen DK, men nærmere IT-byen KBH også hvor jeg kun kan få TDC, ikke? ;)

Det er et problem at ting tager lang tid at hente fordi det forekommer mere uoverskueligt at skulle lade ens PC stå tændt i så lang tid, bare for at prøve noget (f.eks. Linux) - og jeg ved hvad du tænker: Lad den stå natten over.
Dertil vil jeg påpege hvor utroligt få der faktisk vil lade deres PC stå tændt natten over - men det ved du hvis også godt.
Hvis man så har 512 Kbit som du foreslår så tager DL af DVDen jo så 16 gange så lang tid - altså 16 timer. Vil du have at hele DK skal stå op kl. 6 om morgenen for at få deres Linux ned til kl. 22?
Gravatar #44 - rackbox
20. jan. 2008 22:09
#43 hvis du sammenligner tdc med bbb og kalder tdc landsdækkende, så er sammenligningen jo heller ikke rimelig? Bbb er ikke landsdækkende i Sverige.

I DK har vi satset på at dække landet i stedet for at satse på høj båndbredde og lave priser lokalt.

Skal du altså sammenligne tdc med noget i Sverige, så må det da være Telia? (ved ikke om de er landsdækkende)
Gravatar #45 - zin
21. jan. 2008 00:55
#44:
Jeg har lidt problemer med at finde deres priser / upload hastigheder, men som standard har de op til 8 Mbit for 299 ,-
Dog kan jeg ikke se upload.
Prisen er stadig mindst 90 kr. lavere.
Gravatar #46 - illishar
21. jan. 2008 08:38
#45
Ja, og fullrate har 10/1 Mbit m. telefon til 299,-

Personligt har jeg haft 512/256 kbit i rigtig mange år og jeg har ingen planer om at opgradere, med mindre jeg da kan få det billigere end mit nuværrende. (Og jeg har downloadet massere af Linux-DVD'er mm. *uden* at have min computer tændt om natten.)

Problemet med internet-priserne er ikke så meget, at de er for dyre. En 512-forbindelse koster ikke alverden. Problemet er derimod den her hastigheds-hype, som der er mange, selv her på Newz, som der bidrager til. Min svoger der er computer-n00b har lige købt en 4 Mbit-linie. Hvad faen skal han bruge den til??? (Så meget trækker online hjerterfri og netbank altså heller ikke.)

Igen vil jeg også komme med mit postulat: Jeg kender ingen der har computer, som der ikke også har en form for internet! Billigere/hurtigere internet vil derfor ikke betyde en dyt, for IT-Danmark. (arne_v's post #29 har derimod fat i den tunge ende.)
Gravatar #47 - zin
21. jan. 2008 12:46
#46: Sejt. Så mangler vi bare at fullrate er landsdækkende ligesom Telia angiveligvis var i Sverige - ellers skal vi jo sammenligne med BBB, der er langt billigere (100/10 Mbit til 320 SEK - 21 kr. for 10xhastigheden?).
Personligt har jeg selv skullet overtale folk til at skulle forbinde sig til Internettet - endda i 2008.
De fleste af dem har faktisk været bekymret over at det skulle være dyrt - hvilket ikke er nær-så-sandt som det har været.
Priserne er jo faldt siden ~2002 hvor DK var det andet dyreste land i EU - kun overgået af Spanien.
Mit postulat:
illishar skrev:
Jeg kender ingen der har computer, som der ikke også har en form for internet! Billigere/hurtigere internet vil derfor ikke betyde en dyt, for IT-Danmark.

Måske fordi du ikke kender samtlige mennesker i DK? >_>
Desuden tror jeg roligt vi kan blive enige om at konkurrencen på priser i DK er temmelig vag, samt at hastigheder generelt er temmelig lave.
Ydermere besvarer du heller ikke mit postulat om hurtigere informationsdeling med hurtigere forbindelser, som må komme som en selvfølge.
(Og jeg har downloadet massere af Linux-DVD'er mm. *uden* at have min computer tændt om natten.

At du har tålmodighed, der bestemt er en nobel dyd, betyder ikke at alle har.
Gravatar #48 - themuss
22. jan. 2008 14:13
4KB er sgudda ikke 128kbit. Det er 4x8=32kbit.
Gravatar #49 - zin
22. jan. 2008 16:08
#48: Orite, sorry. :-P
Det æder stadig en god del af din BW! :O
Specielt hvis du gerne vil surfe samtidigt.
Gravatar #50 - Emil Melgaard
22. jan. 2008 22:35
#47: Svenske kroner er mindre værd end danske. 320 SEK er kun ca. 250 DKK.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login