mboost-dp1

unknown

Uenighed om Piratgruppe-nominering

- Via Computerworld DK - , redigeret af Pernicious

Foreningen af Danske Musikkritikere (FDM), en forening af musikjournalister og -anmeldere, står bag kritikerprisen Steppeulven, og de har i år nomineret Piratgruppen i kategorien “Årets Idé”.

Det var Dansk Musiker Forbund, Dansk Artist Forbund og Danske Populær Autoraer ikke tilfredse med, og man forsøgte derfor at forhandle sig til en løsning med FDM. Det endte med, at FDM gik fra forhandlingerne og de tre organisationer har nu trukket sig som sponsorer for prisen.

FDM har dog fået penge fra en anonym sponsor i stedet, og prisoverrækkelserne vil som planlagt finde sted den 27. januar.

Update: Piratgruppen har udsendt en pressemeddelelse hvor de pointerer at reaktionen er baseret på myter og fordomme. Det sker bl.a. efter at [url=2http://politiken.dk/VisArtikel.iasp?PageID=353189&TemplateID=9275]nu også LO[/url] har trykket sig som bidragyder.





Gå til bund
Gravatar #51 - Yasw
14. jan. 2005 18:18
#49 - Nejnej, men jeg kan stadig kun se at det gør mere skade end gavn, blot at fortsætte piratkopiering og enda opfordre til mere.

#50 -
Problemmet er vist, at sådan er loven ikke strikket sammen i dag.


Siger du, at en sag om piratkopering ikke kan føres for en almindelig domstol og dømmes efter dansk lovgivning?


Faktisk som jeg ser det, er Piratgruppen ude på at blive stuerene trods deres synspunkter.
De VIL i dialog med branchen og politikerne, og i et vist omfang er det allerede så småt lykkedes for dem.
Så jeg tror ikke vi skal være så bange, for nogen skadevirkninger.


Jeg har meget svært ved at se det stuerene i det jeg ser på deres hjemmeside. Og hvordan er de kommet i konstruktiv dialog med branchen?
Gravatar #52 - lazebra
14. jan. 2005 19:11
#51 Piratkopiering er et brud på ophavsretten og derfor ikke en kirminel handling, men det kan sagtens komme for retten.

Forskellen er dog at den ret det kommer for, er civilretten, som så vidt jeg er orienteret i disse sager kun kan give ophavsindehaveren medhold eller ej, i at der er sket et brud på rettighedsindehaverens ophavsret.

Bag efter er det så op til civilretten, f.eks. i APGs berømte hilsner, at vurdere om erstatningskravet er rimligt eller ej. Det er desuden også civilrettens opgave at vurdere om de beviser APG er i besiddelse af er godtaglige.

Hvis der derimod er sket pirtkopiering med henblik på at score profit for piraten, så mener jeg at politiet indblandes, da dette regnes for en kriminel handling. Derved ender en sådan sag for byretten. Jeg skal dog ærligt påstå, at jeg ikke er 100% sikker på hvordan det er med denne slags sager, da det er længe siden jeg læste om det.

Men under alle omstændigheder er det ikke kriminalitet, tyveri eller andet i den badur, at piratkopiere som loven er indrettet, det er "kun" et brud på ophavsretten.

Folk der prøver at fortælle dig andet, har enten ikke sat sig ind i sagerne eller blot accepteret industriens forsøg på at skræmme befolkning til at tro det er!
Gravatar #53 - Der^Roboter
14. jan. 2005 19:28
FYI, så har Esben Danielsen bekræftet at det er Roskilde Festival der har doneret et vist beløb (han vil ikke ud med det præcise beløb) til Steppeulven.

http://gaffa.dk/nyheder/view.php/news_id=13003
Gravatar #54 - Yasw
14. jan. 2005 19:29
#52 - Nå, så har jeg åbentbart tænkt forkert, da jeg mente at alt der var ulovligt også var kriminelt. Det må jeg huske til en anden gang. Men som sagt, kan ikke se at det reelt skulle ændre noget.

Men kan man ikke politianmelde piratkopieringssager og føre det for en almindelig domstol? For der er da såvidt jeg ved en "rigtig" lov om det, og ikke bare kun en licens fra producenten. Ophavsretten er jo også defineret ved lov, så hvorfor skulle den ikke kunne blive betragtet som enhver anden lov?
Gravatar #55 - sKIDROw
14. jan. 2005 20:28
#51 Yasw


Siger du, at en sag om piratkopering ikke kan føres for en almindelig domstol og dømmes efter dansk lovgivning?


Jo men for en civilret og ikke for en strafferet, og forskellen er kravene til bevisførrelsen... :(
En strafferet kræver skyldsspørgsmålet BEVIST, hvorimod en civilret kræver skyldsspørgsmålet sandsynliggjort.


Jeg har meget svært ved at se det stuerene i det jeg ser på deres hjemmeside. Og hvordan er de kommet i konstruktiv dialog med branchen?


De har intet ulovligt på deres hjemmeside.
Som jeg har forstået det, så har de været i dialog med politikere og musikere. Denne stræben efter at påvirke situationen, vil forhåbentligt holde dem på rette spor.
Gravatar #56 - lazebra
14. jan. 2005 20:45
#54 Aner ikke på stående fod hvordan politiet vil agere, hvis man indgav, at man havde viden om et brud på ophavsloven, til dem. Det kan være der er en her, der kan give en fyldstgørende forklaring på!

Jeg er dog sikker på de ikke vel iværksætte en efterforskning, da det som sagt ikke er deres område. Det er det min (og kun min) formodning, at de vil fortælle, at man bør viderebringe sin viden til rettighedsindehaveren, og det er så op til denne at underøsge om der er hold i anklagen. Derefter vil de så opkræve estatning for det tab de mener, vedkommende har foresaget grundet piratkopieringen.

Er der tale om kommerciel distribution af ophavsbeskyttet materiale, altså piratkopiering, hvor piraten tjener penge på sit forhavende, er jeg ude hvor jeg ikke kan bunde. Jeg er, som nævnt i indlæg #52 kommet i tvivl om det egentlig er en kriminel handling eller ej. Og om det derved falder indenfor politiets ageringområde. Andre der ved noget om det?

Ikke kommercielt piratkopiering vil som loven er nu, kun ende i civilretten, som er "slem nok" i sig selv. Dømmer civilretten at man er skyldig i rettighedsindehaverens anklage, så skal man betale, det af rettighedsindehaverns, fastsatte erstaningsbeløb - medmindre retten har sagt andet, f.eks. at erstaningsbeløb er urimlig højt og skal nedsættes.

Man har naturligvis, som anklaget, mulighed for at anke dommen, hvis man finder den urimelig. Dog har rettighedsindehaveren samme mulighed, hvis dommen er faldet ud til anklagets fordel. Begge kan anke dommen 2 gange.
Gravatar #57 - Yasw
14. jan. 2005 21:06
#55 - "Jo men for en civilret og ikke for en strafferet, og forskellen er kravene til bevisførrelsen... :(
En strafferet kræver skyldsspørgsmålet BEVIST, hvorimod en civilret kræver skyldsspørgsmålet sandsynliggjort."

Ja, jeg kender efterhånden godt forskellen. Men jeg mener altså at ophavsretten er defineret ved almindelig dansk lov, og dermed kan det vel også komme for en dansk domstol.

"De har intet ulovligt på deres hjemmeside.
Som jeg har forstået det, så har de været i dialog med politikere og musikere. Denne stræben efter at påvirke situationen, vil forhåbentligt holde dem på rette spor."

Nej, ikke direkte, men enhver kan da se med et halvt øje, at de fleste af de guides er rettet mod piratkoperiering. Specielt når nogle af dem har screenshots med ulovlige releases.

#56 - Du har nok ret i at politiet næppe gør det store, men mig bekendt er der er da stadig en almindelig lov ligesom alle andre love, der siger at uautoriseret kopiering af ophavsretsbeskyttet materiale er ulovligt, så hvorfor skulle det ikke kunne behandles som enhver anden lov?
Gravatar #58 - Yasw
14. jan. 2005 21:11
Altså, det var da folketinget, som med alle andre love, der vedtog den med at kopiering af CDer fra biblioteket skulle være lovligt, og sidenhen ændrede det til ulovligt igen. Ergo, er det vel en lov som alle andre. Hvorfor skulle den ikke kunne føres for en domstol som alle andre love?
Gravatar #59 - lazebra
14. jan. 2005 21:51
#57 Selvfølgelig er loven om ophavsret en lov, som alle andre love. Ideen med loven er at sikre ophavsindehaverens rettigheder til dennes værker, for at undgå andre proficere på eller misbruger disse.

Forskellen er blot, at det at piratkopiere, af domstolene ikke anses, som en kriminel handling, men derimod et brud mod rettighedsindehavers ophavsret. Derfor havner en sådan sag i civilretten og ikke strafferetten, som varetager sager af kriminel karakter - mord, tyveri, trusler, rufferi, smugling, pædofili osv.

Civilretten kan ligesom strafferetten dømme anklaget skyldig. Men hvor man af stafferetten vil blive idømt fængselsstraf, behandlingsdom, bøder osv., vil man i civilretten i sager om piratkopiering blive dømt skyldig i brud på ophavsretten. Dommen vil så sandsynligvis munde ud i et erstatningskrav for den tabte fortjeneste, som retten mener, rettighedsindehaveren må have lidt.
Gravatar #60 - Yasw
15. jan. 2005 10:49
#59 - Ja okay. Tak for det fine svar.
Men så er det vel heller ikke forkert at sige, at det er ulovligt ifølge dansk lovgivning? Det var så bare det jeg før troede var det samme som kriminalitet at bryde loven, men det er åbentbart et definitionsspørgsmål kan jeg se. Så må man jo kalde det ulovligt fremover, istedet for kriminelt.
Gravatar #61 - noia51
15. jan. 2005 16:58
Det er vel egentlig meget sigende for branchen som helhed at de trækker sig... Piratgruppen er jo netop nomineret i kategorien "årets ide" hvilket må betyde at de søger nye løsninger på gamle problemer. Branchen har med den her retræte klart meldt ud at de ikke ønsker en dialog. Hverken om: piratkopiering (som har været her ligeså lang tid som der har været computere), fildeling, nuværende forretningsmodeller (som er antikke målt med vore dages tekonologi), pladeselskaber, topstyret lort der vælter ud af vores højtalere - selv ting der senere viser sig at blive virkelig store kan ikke komme igennem i DK men de fleste må signe i Sverige (som bla. Aqua).

Branchen har været for langsomme til at omstille sig til den nye virkelighed, ikke fordi de har sovet i timen men simpelthen fordi de har troet at de kunne vedblive med at styre udviklingen (iTunes, det bliver da aldrig til noget) ene og alene fordi de har pengene. Nu er de blevet taget med bukserne nede og så skal jeg betale for det. Gu vil jeg ej. Der går vel ikke lang tid før at det at købe ny comp. eller anden hardware involverer 10% til Koda.
Gravatar #62 - Deternal
16. jan. 2005 13:45
#61: Tjeah, der er da også svenske hit bands som bliver signet i dk - dem der som sang wheel of fortune var da på danske mega records. Heldigt nok for dem eftersom den svenske krone blev kraftigt devalueret mens de stadig solgte plader.

Bortset fra det er jeg ret enig. Kan huske da vi kørte stopcopydan.dk at branchen ikke ville snakke med os mere efter at vi havde offentligtgjort et interview med direktøren for itbutikken.dk, vi "forvred jo bare sandheden" - vores opfattelse var mere at vi henviste til information fra alle parter.

Lige præcis derfor kan man sagtens argumentere for det synspunkt der er angivet tidligere i tråden, nemlig at piratgruppen er nødt til at gå urimeligt langt over i den anden grøft for at få forbrugernes synspunkter igennem, idet det ellers bliver modererede synspunkter der kommer som opposition mod underholdningsbranchens fuldstændigt umodererede synspunkter. Jeg kender en som er medlem af KODA og i skulle bare se nogle af de artikler de får spyttet ud, det er satme ikke for små børn.
Gravatar #63 - Stauning
17. jan. 2005 18:59
Piratgruppen har et utroværdigt navn. De vil aldrig blive taget seriøst, eller kunne gøre sig håb om at påvirke politikerne med det navn. De skulle skifte til et mere troværdigt navn.

fx "Moralske fildeleres rettigheder"
Gravatar #64 - sKIDROw
17. jan. 2005 22:58
#61

Det er vel egentlig meget sigende for branchen som helhed at de trækker sig... Piratgruppen er jo netop nomineret i kategorien "årets ide" hvilket må betyde at de søger nye løsninger på gamle problemer. Branchen har med den her retræte klart meldt ud at de ikke ønsker en dialog.


Nej det er nemmere at sidde for sig selv, og se fornærmede ud...;)

Hverken om: piratkopiering (som har været her ligeså lang tid som der har været computere), fildeling


Tager ikke ordet "piratkopiering" i min mund.
Fildeling er en nyttig ting både for os forbrugere, og for musikerne som for en masse gratis PR. Forskellen mellem pladeselskabernes og fildelernes distribution, er egentlig ikke så stor. Den ene form for distribution er lovlig, og den anden er ikke. De generere omtrendt den samme omsætning til musikeren... ;P

nuværende forretningsmodeller (som er antikke målt med vore dages tekonologi)


Mildest talt ja.

pladeselskaber, topstyret lort der vælter ud af vores højtalere - selv ting der senere viser sig at blive virkelig store kan ikke komme igennem i DK men de fleste må signe i Sverige (som bla. Aqua).


Afskaf pladeselskaberne.
Musikerne kune klare sig minimum lige så godt uden, eventuelt hjulpet frem af fildeling. Jo flere der oplever musikken, jo flere får lyst til at købe den.

Branchen har været for langsomme til at omstille sig til den nye virkelighed, ikke fordi de har sovet i timen men simpelthen fordi de har troet at de kunne vedblive med at styre udviklingen (iTunes, det bliver da aldrig til noget) ene og alene fordi de har pengene. Nu er de blevet taget med bukserne nede og så skal jeg betale for det. Gu vil jeg ej. Der går vel ikke lang tid før at det at købe ny comp. eller anden hardware involverer 10% til Koda.


Det har ikke været for langsomme til at omstille sig, problemmet var og er at de vil have lovgiverne til at tvinge virkeligheden til at tilpasse sig dem... ;) Og det stinker!...

#62 Deternal

Kan huske da vi kørte stopcopydan.dk at branchen ikke ville snakke med os mere efter at vi havde offentligtgjort et interview med direktøren for itbutikken.dk, vi "forvred jo bare sandheden" - vores opfattelse var mere at vi henviste til information fra alle parter.


Der har vi det igen.
De trækker sig ind i deres hjørne igen, og ser fornærmede ud. Ikke specielt moden reaktion.

Lige præcis derfor kan man sagtens argumentere for det synspunkt der er angivet tidligere i tråden, nemlig at piratgruppen er nødt til at gå urimeligt langt over i den anden grøft for at få forbrugernes synspunkter igennem, idet det ellers bliver modererede synspunkter der kommer som opposition mod underholdningsbranchens fuldstændigt umodererede synspunkter.


Præcist!... :)

Jeg kender en som er medlem af KODA og i skulle bare se nogle af de artikler de får spyttet ud, det er satme ikke for små børn.


Tror jeg gerne.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login