mboost-dp1

unknown

Spilkanon præsenteret

- Via Spilkanon.dk - , redigeret af Acro

I 2005 nedsatte kulturminister Brian Mikkelsen 7 udvalg, der skulle give deres bud på værker, der skulle bruges i en samlet kulturkanon. Ikke et eneste computerspil er i dag at finde i kanonen, og derfor har multimedieforeningen udarbejdet en kanon over spil selv. Det er blevet til en spilkanon med tyve spil på listen.

Foreningen skriver på spilkanon.dk, at man skal kende disse tyve spil;

Fordi de i enestående grad har haft betydning for udviklingen af senere spil, for opfattelsen af hvad spil er og kan, eller for opfattelsen af computerspil i en bredere kulturel sammenhæng.

Blandt de tyve spil finder man f.eks. Tetris, Dune II, Doom og GTA. Se hele spilkanonen ved at følge linket.





Gå til bund
Gravatar #51 - bjerh
22. dec. 2006 09:59
Hah.. World of Warcraft. Det er sq da en hån mod menneskeheden..

Ej spøg til side..
Jeg syntes nu det er herligt at se hvordan folk kunne blive lige så arrige over voldige spil, da Death Race udkom, som nu når spil som Quake 4 udkommer. :)

Btw.. hvad er det da for en klaphat der pludselig går over til Norsk i beskrivelsen af WOW?
Gravatar #52 - Disky
22. dec. 2006 10:00
#50
Oblivion skulle på listen, fed historie og sindsyg flot grafik.

WoW i sammenligning minder jo om noget tegnet af en 2 årig.
Gravatar #53 - xandax
22. dec. 2006 10:11
#52
Oblivion skulle på listen, fed historie og sindsyg flot grafik.


Det er ren subjektivt at der er en "fed historie" i Oblivion, fordi jeg synes den er ekstremt ringe med gameplay så svært at en våd karklud kan spille det. Grafikken er god ja, men hvad har det med noget at gøre når man snakker spil der har influerede genre og været vigtige for computerspil ud over at være med til at presse systemkrav op på computer.

En kanon bør ikke være "jeg kan lide dette spil, derfor skal det være på listen". Desværre bære denne liste præg af dette efter min mening.
Gravatar #54 - Zombie Steve Jobs
22. dec. 2006 10:13
Synes der mangler lidt.

Wolfenstein 3D var ikke mindre end et gennembrud - det er min mening, og bør virkelig have krditten for at starte FPS-bølgen.
Det er en dårlig liste uden Wolf 3D.
Gravatar #55 - Disky
22. dec. 2006 10:16
#53
Fordi Oblivion sætter en ny standard for realistisk grafik i spil.

Hvilket er mindst ligeså vigtigt som at Wolfenstein var det første med texturet 3d osv.
Gravatar #56 - bjerh
22. dec. 2006 10:18
#54 Vil nu give dem ret. Det egentlige gennembrud kom først rigtigt med Doom. Hvor idSoftware også lavede muligheden for at spillerne selv kunne designe indhold til spillet.
Gravatar #57 - xandax
22. dec. 2006 10:25
#55:

#53
Fordi Oblivion sætter en ny standard for realistisk grafik i spil.

Hvilket er mindst ligeså vigtigt som at Wolfenstein var det første med texturet 3d osv.


Så skal rigtig rigtig mange spil jo på listen fordi de på det tidspunkt de kom frem satte en standard for "realistisk grafik".
Og hvis næsten alt bliver fremhævet, så mister fremhævningen jo betydning.

Jeg vil mene det er mere vigtigt spil som definerer genrer (Wolf3D, Dune II eksempelvis) eller markant påvirker en genre (Diablo) er med, frem for noget vagt og irrelevant som "realistisk grafik" som ændres år efter år,
Næste år, når et nyt spil med mere "realistisk grafik" der blot kopierer tidligere tiders spil kommer frem fortjener det skam heller ikke at være med blot pga grafik.
Gravatar #58 - Zombie Steve Jobs
22. dec. 2006 10:28
#56 Du tager fejl. Der var en Editor til Wolf 3D. Både en til GFX og Maps, og den udkom faktisk umiddelbart efter spillets release. Ikke at det betyder noget - for jeg mener det er den "Historiske" betydning Wolf 3D har haft, der gør det til en meget mere relevant kandidat end Doom.

SÅ jeg mener stadig at listen er ufuldstændig uden Wolf 3D.

Og hvad har Doom, som er nyskabende i forhold til Wolf 3D? Ikke noget. Det er bare genetiske feaks, demoner og så videre, i stedet for nazister. (Nazister falder vel egentlig også ind under første kategori)
Grafikken er bedre, men det synes jeg er irrelevant.
Gravatar #59 - christian21
22. dec. 2006 10:43
Hvis man skulle have lyst til at prøve nogle af de gamle spil kunne man besøge:
www.xtcabandonware.com
Der ligger: Donkey Kong, Elite, Gauntlet, GTA1, Sim City, Sim City 2000, Div. udgaver af Tetris.

www.abandoneer.com
Ligger: Dune II: The Building of a Dynasty.
Gravatar #60 - Disky
22. dec. 2006 11:01
#57
Jeg vil mene det er mere vigtigt spil som definerer genrer

Korrekt, der er DIN mening.

Næste år, når et nyt spil med mere "realistisk grafik" der blot kopierer tidligere tiders spil kommer frem fortjener det skam heller ikke at være med blot pga grafik.

Tja alle spil stammer fra Pong, og er bare en viderebygning på det at lege på en computer. Hvorfor skal alle andre spil så med ? :-)

Ja overdrivelse fremmer forståelsen.
Gravatar #61 - Leonhard
22. dec. 2006 11:09
Nice, de har valgt at matche niveauet fra kulturkanonen, og lave en spilkanon, som ingen kan lide.
Gravatar #62 - xandax
22. dec. 2006 11:22
#60

Tja alle spil stammer fra Pong, og er bare en viderebygning på det at lege på en computer. Hvorfor skal alle andre spil så med ? :-)

Ja overdrivelse fremmer forståelsen.

Kun når overdrivelsen er relevant, så vil den fremme forståelsen.

Hvis Oblivion skal med for grafik, så skal alle andre spil der har været fremme på grafikken også med, lige tilbage til Pong, fordi det var realistisk grafik for sin tid - og så behøver vi jo ikke andre spil.
Derfor er det "vigtigere" at kriterier der overskrider så irrelevante elementer som grafik benyttes, da en liste af alle spil blot er en liste af alle spil og ikke betydningsfulde spil.
Den dag vi ser 100% realistisk grafik i et spil, der bør det medtages fordi det vil definerer et gennembrud i computerspil, men indtil da er grafik i og for sig irrelevant som sammenliningsgrundlag, især når det stort set er det eneste der differerer mellem et spil og dusinvis andre.

Genredefinering og banebrydende gameplay er vigtigere end grafik, da grafik er et element som ikke kan sammenlignes tværs teknologier da den ikke er "tidsløs", og for at finde frem til hvilke spil der har haft størst effekt bliver man nød til at sammenligne på de elementer der kan sammenlignes. Genredefinering, såsom Wolf3D og Dune II er tidsløse. Banebrydende gameplay der bringer et spil til "masserne" er også en tidsløs effekt. Og så videre....


Og ja - jeg synes at Pong skulle have været på listen da den bragte spil ind i elektronikken.
Gravatar #63 - astrodude
22. dec. 2006 11:27
Space invaders og Pong er klassikere, der også burde være på listen. Det er svært at argumentere mod Pacman, men Donkey Kong? For mig er det bare et af mange klassiske spil, ingen nævnt, ingen glemt.

Og Street Fighter serien burde selvfølgelig være der.
Gravatar #64 - Zombie Steve Jobs
22. dec. 2006 11:27
#60 Jeg vil mene at det var for langt ude, hvis en Sci-Fi "kanon", ikke nævnte f.eks. Alien, der er revolutionerede på mere end en måde og ikke kun i sci-fi/horror genren, det er fanneme en indflydelsesrig film, og man kan ikke tromle det ned med: "Synes du"
Gravatar #65 - andes
22. dec. 2006 11:36
Jeg er ked af at lyde fin på den, men hvis det er meningen at den skal være en del af kulturkanonen, syntes jeg det er en lidt underlig liste. Der er afgjort mange gode spil på listen og mange af dem har også haft stor teknisk betydning for genren, men kulturelt syntes jeg ikke der er ret meget at komme efter.

Hvad er f.eks. budskabet i et spil som Donkey Kong? Indeholder det nogle overraskende pointer? Siger det noget nævneværdigt om sin tid? Siger det noget om forfatteren dvs. spildesigneren?

Dermed slet ikke sagt at computerspil ikke kan være kunst, men jeg tror liige der skal gå et par år til før vi kan begynde at vælge 20 styk ud der er værd at studere indgående som et kulturelt produkt.
Gravatar #66 - Zombie Steve Jobs
22. dec. 2006 11:56
#65 Er der noget budskab eller overraskende pointer i "Anders And og den gyldne hjelm", der er i kulturkanonen? (en titel, der med få modifikationer leder tankerne hen på noget ganske andet end en trusseløs and).
Jeg tror det handler om indflydelse og hvad den pågældende "ting" har betydet for sin og den efterfølgende tid.
Kulturkanonen er ikke specietl tidssvarende for de nyere generationer, den bærer præg af den tid, de mennesker, der har sammensat den har levet i.

Computerspil har jo haft en ENORM indflydelse på dagligdagen. Du kan sidde indefor, men alligevel vælte dig rundt i sibirien og skyde fremmede magter og så videre. Fantasi er lige pludselig blevet en lille smule mere "virkelig". De ting man før skulle lege/forestille sig til, se på film, læse sig til, kan man nu selv gå ind og deltage i - det synes jeg fanneme betyder noget og kan kaldes en revolution, i hvert fald hvad angår underholdnings/fritids-området og hvordan børn leger og tænker.
Gravatar #67 - BluepaiN
22. dec. 2006 12:23
#50 Du glemmer et vigtig element i Elderscroll-serien, nemlig friheden man har. Har spillet Morrorwind og Oblivion ufatteligt mange timer, og har aldrig gået igang med selve "main questen", da det er en hel del sjovere bare at løbe rundt og gøre hvad man har lyst til.
Gravatar #68 - Disky
22. dec. 2006 12:23
#66
Fantasi er lige pludselig blevet en lille smule mere "virkelig".

Så kan det jo diskuteres om det netop ikke skader fantasien i stedet for.

Hvilket du selv understreger med:

De ting man før skulle lege/forestille sig til, se på film, læse sig til, kan man nu selv gå ind og deltage i


Netop før skulle der fantasi til, nu er det der bare.

og ikke kun i sci-fi/horror genren, det er fanneme en indflydelsesrig film, og man kan ikke tromle det ned med: "Synes du"

Det var også mest ment imod hans ret tynde argument, som tydeligtvis var meget subjektivt forsøgt pakket ind i objektivitet.
Gravatar #69 - Disky
22. dec. 2006 12:24
#67
Lige netop.

Denne frihed er også ret fed.

Netop at man kan gøre rigtigt meget præcist som det passer en.
At verdenen, altså hvis man har et ordentligt gfx kort, er utroligt flot lavet skader absolut heller ikke.
Gravatar #70 - andes
22. dec. 2006 12:30
#66
Er der noget budskab eller overraskende pointer i "Anders And og den gyldne hjelm", der er i kulturkanonen?

Det er der garanteret. Det er Carl Barks der har skrevet historien og han plejer at være god til den slags. Desuden er det kun ét enkelt værk i kulturkanonen, og et af dem der kan siges mindst om. Der er ikke 20 af den slags titler i kulturkanonen.

Kulturkanonen er ikke specietl tidssvarende for de nyere generationer, den bærer præg af den tid, de mennesker, der har sammensat den har levet i.

Det kan man jo sige om hvadsomhelst. En hvilken som helst ting må nødvendigvis bære præg af den tid den er skabt i. Det er ikke ensbetydende med at den er værd spilde et par dansk-timer på et studere.

Biler har også haft en enorm indflydelse på dagligdagen siden de første af dem kom frem, og de har alle hver deres egen historie, men det betyder ikke at vores folkeskoleelever i dag sidder og analyserer bilmodeller.
Gravatar #71 - Zombie Steve Jobs
22. dec. 2006 12:31
#66
Så kan det jo diskuteres om det netop ikke skader fantasien i stedet for.
Hvilket du selv understreger med:


Det var slet ikke det, der var oppe til diskussion, og jeg er slet ikke kvalificeret til at drage konklusioner på det område.

#70
Men skoleeleverne har fanneme læst masser af Anders And - ved ikke om de har analyseret det i skolen, men sådan som det går nu er det ret sandssynligt.

Kulturkanonen bærer jo netop ikke præg af den tid den er lavet i, men præg af de mennesker, der har lavet den.
Ikke at jeg synes det er specielt problematisk, men jeg benytter det som en mulig grund til at computerspil ikke er inkluderede.

Om man vil det eller ej er computerspil en kæmpstor del af børns liv - jeg vil ikke tage stilling til om det er kultur eller ej, men i forhold til anders and og legoklodser, vil jeg mene at computerspil er ligeså berettigede til at ´få betegnelsen "kultur".
Gravatar #72 - andes
22. dec. 2006 12:43
#71
Om man vil det eller ej er computerspil en kæmpstor del af børns liv

Og hvad så? Det er der mange ting der er. Det er ikke ensbetydende med at man skal undervise om det i skolen.
Gravatar #73 - xandax
22. dec. 2006 12:49
#67

Du glemmer et vigtig element i Elderscroll-serien, nemlig friheden man har. Har spillet Morrorwind og Oblivion ufatteligt mange timer, og har aldrig gået igang med selve "main questen", da det er en hel del sjovere bare at løbe rundt og gøre hvad man har lyst til.


Men nu er "open ended gameplay" så heller ikke noget som Elder Scroll tilførte computerspil. Dette var allerede et element i mange andre spil. Og hvis det var, så burde æren tilfalde de tidligere spil i serien. Daggerfall var langt mere banebrydende end både Morrowind og Oblivion, men hvor fedt det spil end var - så var det ikke synderligt banebrydende hvis man ser mere objektivt på argumenterne, end at bruge "jeg synes dette spil er fedt, så derfor fortjener det at være på listen"-type argumenter.
Gravatar #74 - LazyJones
22. dec. 2006 13:14
#72: At computerspil er en stor del af børns liv er ganske rigtigt ikke _ensbetydende_ med at man skal undervise i dem i folkeskolen, men dog en god ide.

Til gengæld ville det være et forbandet godt argument for at tage udgangspunkt i computerspil i undervisningen i folkeskolen. - Det ville selv Søren Kierkegaard være enig i.

#* (Generelt):

Med hensyn til flot og revolutionerende grafik, så er det jo noget vi ser i utallige spil hvert år, uden at selve spillet er nyskabende på noget område. Jeg synes derfor ikke det ville være en god ide at tillægge grafikken nogen værdi for om et spil skulle på listen.

HalfLife og C&C var ikke perfektioneringer af en etableret genre, og på ingen måde heller ikke de oprindelige præsentationer af en genre, ligesom de heller ikke revolutionerede publikumssammensætningen. Det gjorde/var derimod Starcraft - DOOM/Wolfenstein3d og Dune II - og WoW - respektivt.

Jeg kan godt se debatten mellem Doom og Wolfenstein3d, men stemningen var revolutionerende i Doom, som samtidig var velgennemført, hvor Wolfenstein3d blot var det første trin. Quake? Måske, men da er vi jo for længst forbi starten af genren, så det kan Quake ikke tjene point på.

C&C har jeg spillet meget, men forskellen mellem denne og Dune II er for lille. Dune II vinder for at være først (de ukendte før da tæller jo ikke når det er en kulturkanon).

WoW kunne eventuelt udbyttes med Ultima Online, men WoW har jo sendt chockbølger gennem spil-branchen, der har resulteret i at alle spilfirmaer idag nærmest skal have et mmorpg. Så mærkbar effekt havde UO ikke helt. Og UO var jo heller ikke først, så...

Lemmings ville jeg da gerne se på en liste, men udover Lost Vikings blev der jo ikke noget ud af den genre.

Pinball Dreams/Fantasies ligeledes. Lækre spil, men ikke set siden. Og så er de jo i sig selv kloner af en helt anden slags (ikke computer-)spil...

CS? Nøh. Dette er en kanon for computerspil. Ikke for mods til computerspil...
Gravatar #75 - Zombie Steve Jobs
22. dec. 2006 13:26
#72 Nej, men nu er børnekulturkanonen jo heller ikke officiel, og derfor skal børn ikke undervises i computerspil eller Anders And.

Det var en generel snak om hvad der var berettiget til at blive kaldt kultur - sådan lagde du også ud. Jeg vidste ikke at du hundrede procent mente den store kulturkanon og hvad elever bør undervises i.
Så lad os holde os til det, der blev lagt ud med, ellers er det umuligt at diskutere.

Men som #74 siger, er det nok en god idé, at undervisningen på en eller anden måde reflekterer børns hverdag - jeg kan da huske fra min tid i FS at meget af undervisningsmaterialet og så videre handlede om fodbold, som jeg ved gud ikke interesserede mig en rygende skid for.
Gravatar #76 - Disky
22. dec. 2006 13:35
#73
[quote]end at bruge "jeg synes dette spil er fedt, så derfor fortjener det at være på listen"-type argumenter./quote]

Det er jo præcis den måde du fravælger Oblivion på med 'det synes jeg ikke' :-) og en masse subjektive argumenter.
Gravatar #77 - Saxov
22. dec. 2006 14:20
#76,
Oblivion/Morrowind serien har ikke noget specielt nyt.. ? et stort univers med fri interaktion - dem er der spandevis af.. Stor frihed i et RPG spil - check Fallout..
Fed/realistisk grafik - det kommer der nye spil heletiden der forbedre, og syntes ikke springet er så langt mellem andre (pæne) spil og oblivion.

Så grundlæggende har oblivion ikke noget nyt i sig... Selv om jeg syntes det er et fedt spil, er det bare nye kaffebøner malet på en gammel møle..
Gravatar #78 - Windcape
22. dec. 2006 14:25
hvorfor er det lige at nogle af teksterne (hvis ikke alle) står på norsk ? oO
Gravatar #79 - andes
22. dec. 2006 14:53
#74
At computerspil er en stor del af børns liv er ganske rigtigt ikke _ensbetydende_ med at man skal undervise i dem i folkeskolen, men dog en god ide.

Hvordan det? Børn går i skole for at lære at blive voksne, ikke for at lære at være børn. Det har de fritiden til.

Til gengæld ville det være et forbandet godt argument for at tage udgangspunkt i computerspil i undervisningen i folkeskolen.

Har jeg benægtet det? Jeg har altid været fortaler for at bruge computerspil som undervisnigsmedium. Men det vil netop altid (dvs. lige forløbigt) kun være som et medium for et andet budskab - computerspillet kan ikke være budskabet i sig selv, sådan som spilkanon.dk lægger op til. Det skal der en længere tradition til, før det kan lade sig gøre.

- Det ville selv Søren Kierkegaard være enig i.

Aha, ville han det? Jeg kender ham ikke ret godt og slet ikke godt nok til at kende hans standpunkt i denne sag, men det gør du måske? Ikke at jeg kan se hvordan hans mening har nogen relevans i forhold til denne diskussion.

#75
Nej, men nu er børnekulturkanonen jo heller ikke officiel, og derfor skal børn ikke undervises i computerspil eller Anders And.

Jo, kulturkanonen er ganske officiel. Den er ikke forpligtende, men officiel er den. Den er udtryk for hvad staten mener er det vigtigste i den danske kulturarv, og lægger dermed op til der undervises i de værker den indeholder eller i værker med lignende temaer. Og jeg mener det er forkert at lægge op til at undervise i Donkey Kong.

Det var en generel snak om hvad der var berettiget til at blive kaldt kultur - sådan lagde du også ud.

Det var nu ikke sådan jeg lagde ud. Som jeg allerede var inde på i #70, kan hvadsomhelst der er menneskeskabt jo kaldes kultur, så der er slet ikke noget at diskutere. Men det er jo ikke ensbetydende med at hvadsomhelst er interessant nok til at indgå i en kulturkanon.

Kriteriet for at et værk kan betragtes som kandidat til en kulturkanon må være at det forholder sig til noget på en måde som vi kan bruge til at forholde os til vigtige spørgsmål i vores eget liv. Og jeg mener ikke at f.eks. Donkey Kong forholder sig på den måde.
Gravatar #80 - MadsKaizer
22. dec. 2006 15:21
Ingen Kaptajn Kapers i Kattegat :(
Gravatar #81 - faxe2002
22. dec. 2006 15:59
hvorfor er "pong" ikke på den liste
Gravatar #82 - X-Man
22. dec. 2006 16:01
fatter ikke Half Life og CounterStrike ikke er med på listen
Gravatar #83 - xandax
22. dec. 2006 16:01
#76:


Det er jo præcis den måde du fravælger Oblivion på med 'det synes jeg ikke' :-) og en masse subjektive argumenter.

Nej, det er det så sjovt nok ikke.

Der er adskillige spil der mangler på den liste som jeg vil mene har haft stor indflydelse som jeg ikke bryder mig om overhovedet, så nopes - det er skam ikke en faktor.

At du ikke kan argumenterer for Oblivion med andet end "Jeg kan lide det og det har fed grafik" er ikke ensbetydende med at blot fordi jeg synes det spil er ringe så også er årsagen til jeg ikke synes det høre på listen. Især ikke når jeg har fremført argumenter hvorfor, mens du blot falder tilbage "det er fedt, basta."
Nogle af os kan godt kigge mere objektivt på problemstillinger.

Så synes du blot Oblivion er "fedt" og alt det der, men det er ikke det som vi snakker om, og det er ikke hvad listen, essentielt, burde give udtryk for (men virker som om den gør).

Oblivion høre ikke til på den liste fordi spillet ikke er hverken banebrydende eller har tilført noget af substans til computerspil som helhed eller roleplaying genrene.
Som jeg har sagt, så bør man fokuserer på elementer der kan sammenlignes tværs af tidsbarrieren for at finde ud af om et spil høre til på sådan en liste, og der er grafik altså ret irrelevant, da det er en faktor der ændre sig dagligt. Om 1 år når et bedre grafisk spil er kommet frem, fortjener det så automatisk at være på listen, og Oblivion at blive rykket ud?

Prøv at argumenterer frem for blot "Jeg synes at Oblivion er fedt og har god grafik og derfor fortjener det på at være på listen, så du tager fejl"....... det er ikke argumenter.
Gravatar #84 - xandax
22. dec. 2006 16:02
#80

Ingen Kaptajn Kapers i Kattegat :(

Det er på den listen over danske spil, men i et internationalt sammenhæng er det spil nok ikke så markant - hvorfor det ikke ses på listen over internationale spil.
Gravatar #85 - bnm
22. dec. 2006 19:14
I min liste ville der være:
Pong, Wolfenstein 3D, Dune II, Elite, Ultima Online, Myst, Street Fighter, Civilization og Diablo

Honorable mentions:
* Tetris
* Lemmings
* StarCraft
* The Sims
* World of Warcraft
* Half-Life
* Quake
Gravatar #86 - XxX
23. dec. 2006 07:45
Som også andre har skrevet.

Det er da en fejl af rang at counterstrike ikke er med..

Jeg kender ihvertfald ikke andre spil som har "overlevet" i så mange år..

Det første computerparty jeg var med til i 1990'erne havde en CS combo ... og det seneste jeg har set som holdes her i januar has sørme også en CS 5on5 combo som main event.

Der er vist ikke mange spil som CS som har fastholdt så mange unge i så mange timer i så mange år...

Jeg vil endda godt tillade mig at påstå at genren ikke ville være hvor den er idag hvis ikke det havde været for CS...

XxX
Gravatar #87 - chult
23. dec. 2006 10:22
WHERE THE FUCK IS Counter Strike?!?!?!?!
Gravatar #88 - Zombie Steve Jobs
23. dec. 2006 17:59
#79 BØRNEKULTURKANONEN er ikke officiel - SOM JEG SAGDE - læs på lortet, så ser du at jeg har ret.

Anders And er ikke på nogen måde mere kulturelt end et computerspil.

Og jeg fatter fanneme ikke hvordan du kan se noget indhold i noget lort som anders and


Kulturkanonen er skabt af en mand, der ikke kan kende kultur fra det grød han har i sit hovede.
There, kulturkanonen er til grin - og dem, der følger den er endnu mere til grin.
Gravatar #89 - andes
23. dec. 2006 18:54
#88
Slap af mand. Det lyder som om juletømmermændende har fat i dig.

BØRNEKULTURKANONEN er ikke officiel - SOM JEG SAGDE - læs på lortet, så ser du at jeg har ret.

Det er den da. Den er opført på lige fod med de øvrige kategorier på [url]kulturkanon.kum.dk[/url]. At den ikke nåede at komme med i den trykte udgave er en anden sag.

I øvrigt er du helt galt på den - det var dig der brugte børnekulturkanonen som argument for at en spilkanon lige såvel kunne få plads i kulturkanonen, ikke mig. Det er dig selv du forsøger at modsige, ikke mig.

Anders And er ikke på nogen måde mere kulturelt end et computerspil. Og jeg fatter fanneme ikke hvordan du kan se noget indhold i noget lort som anders and

Hvad i alverden vrøvler du om? Ingen af de ting har jeg nogensinde sagt. Jeg har ingen holdning til hvor meget indhold der er i Anders And.

Jeg mener derimod at der er for lidt indhold i spillene på spilkanon.dk til at 20 af slagsen skulle kunne få plads i en kulturkanon.

Kulturkanonen er skabt af en mand, der ikke kan kende kultur fra det grød han har i sit hovede.
There, kulturkanonen er til grin - og dem, der følger den er endnu mere til grin.

Igen må jeg tage mig til hovedet og spørge: hvilken relevans har noget af det her for diskussionen? Jeg lagde ud med at skrive at jeg ikke syntes det kulturelle niveau er højt nok i spillene på spilkanon.dk til at de kan inkluderes i en kulturkanon. Om statens kulturkanon så er til grin eller ej er fuldstændig ligegyldigt i den sammenhæng, og ikke noget jeg vil gøre mig til dommer over.
Gravatar #90 - 02y21
23. dec. 2006 23:12
Min liste:
Civilization-serien (Revolutionerede Tur-baseret Strategi)
Mario-Serien (Revolutionerede Adventure genren)
Diablo-Serien (Den første Hack'N'Slash Serie, der også bød på online muligheder)
Half Life/Couterstrike (Half Life er på da CS selvfølgelig er en mod til denne, CS er speciel i den henseende, at det nok er det mest langtids holdbare spil, som ikke er tilgængeligt på håndholdte maskiner, der stadig bliver spillet i meget høj grad, det skabte uden tvivl størrer interresse for at lave spil der fokuserede mest på en Multiplayer-del)
Wolfenstein 3d (Det første 3d FPS)
Dune II: The Building of a Dynasty (Revolutionerede Real Time Strategi)
Final Fantasy-serien ( Nok den mest holdbare serie i verden, ikke det mest revolutionerende, men er forsøgt efterlignet flere gange..så ja WHATEVER!)
GTA (Revolutionerede med et gameplay der gav både frihed og forskellige muligheder)
Sensible Soccer / Kick Off 2 ( De bedste Sportsspil, skabte uden tvivl en interresse for at producere sportsspil, fortjener i langt højere grad end EA's skod versioner at være på listen)
Microsoft Flight Simulator ( Satte nye standarder for realisme)
Pac-Man ( Akadernes Konge)
SimCity ( det første sim-ulator spil)
Street Fighter-Serien (En af de første Beat'em'Up spil, satte nye standarder)
StarCraft ( Satte nye standarder for Real Time Strategi)
Tetris ( Har overlevet i længere tid end selv Counterstrike, højst sandsyneligt fordi det er tilgængeligt på selv det usleste stykke elektronik med en skærm og nogle knapper)
Fallout (Fantastisk RPG der gav stor frihed)
The Sims ( Revolutionerede Simulator genren, og er kendt som det spil der fik piger til at spille computer i højere grad)
Ultima Online ( Det første successfulde MMORPG med 3d Grafik)
Pong ( Det første video spil nogensinde)
Death Race (Var vist det første spil der skabte debat om vold og moral mht. Computerspil)

Nu er jeg ikke super gammel så derfor kan jeg selvfølgelig ikke udtale mig om spil jeg ikke har prøvet, men dette ville være min liste i forhold til hvilke spil jeg kender.
Gravatar #91 - Whoever
24. dec. 2006 00:31
hmm, se nu her:

Madden er åndsvagt..burde være fifa 1 eller sensible soccer.
Dune 2 er dog 100% "rigtigt"; men jeg forstår ikke hvorfor starcraft og warcraft er med (især når det første Age of Empires ikke er med...et der mindst havde samme grad kompleksitet og micromanagement som StarCraft, og mindst lige så stor playerbase).
Doom kan jeg faktisk godt forstå, fordi Doom bragte multiplayer fps på banen. single player fps er jo basically det samme som at ryge tjald alene og rive den af...

Hvor er Diablo?
Hvor er KOTOR? (bedste storyline i et spil NOGENSINDE!...måske på nær Silent Hill (PS1))
HVOR ER SPY VS SPY!!!!!!!!!11! :D eller Atomic Bomberman!!
Gravatar #92 - LazyJones
25. dec. 2006 15:08
#74

_____
At computerspil er en stor del af børns liv er ganske rigtigt ikke _ensbetydende_ med at man skal undervise i dem i folkeskolen, men dog en god ide.
¯¯¯¯¯

Hvordan det? Børn går i skole for at lære at blive voksne, ikke for at lære at være børn. Det har de fritiden til.


Jeg må skuffe dig med at vi i folkeskolen har travlt med meget andet end blot at lære børnene at blive voksne. I dag går der for eksempel rigtigt meget tid med at lære dem hvordan man er børn på den rigtige måde, for det magter forældrene tilsyneladende ikke i lige stor grad.

Dermed arbejder vi altså også en del med relationer i forhold til børnenes forskellige verdener, og her KUNNE man sandelig godt argumentere FOR at det ville være en ide at arbejde med computerspil.

Og så er der jo argumentet med at computerspil faktisk er et medie på linie med f.eks. tegneserier, men måske på et lidt tidligt stadie endnu.

#86
Det er da en fejl af rang at counterstrike ikke er med..


Jeg har ikke set overbevisende argumenter for at det skulle være med. Jovist blev det et udbredt spil, men det bragte ikke meget nyt på banen, og var desuden oprindeligt et mod, og ikke et selvstændigt computerspil.

Det var en "milepæl" i spilbranchen, men mest for at markere "et interessant sted på ruten", og ikke så meget for at markere et vidt spring.

#91
jeg forstår ikke hvorfor starcraft og warcraft er med


Starcraft perfektionerede RTS genren, og viste hvordan det optimalt kan gøres. Starcraft er stadig en målestok indenfor genren den dag i dag, og stadig et ufatteligt populært spil andre steder i verdenen.

Warcraft er IKKE med selvom du tror det. I hvert fald ikke i den forstand mange her tilsyneladende har forstået det.

World of Warcraft er med, men det er jo også et heeelt andet spil i en heeeelt anden genre.
Gravatar #93 - andes
25. dec. 2006 17:01
#92
Dermed arbejder vi altså også en del med relationer i forhold til børnenes forskellige verdener, og her KUNNE man sandelig godt argumentere FOR at det ville være en ide at arbejde med computerspil.

Du forsøger at udviske det oprindelige spørgsmål ved at tale om at 'arbejde' med computerspil. Jeg siger jo netop at computerspillet kan være et udmærket undervisningsmedium. Men ingen af spillene på spilkanon.dk bærer noget budskab som det er værd at bruge dyr undervisningstid på. Ureflekteret leg er noget der skal foregå i frikvarteret, derhjemme, i fritidshjemmene og i ungdomsskolen - ikke i folkeskolen.
Gravatar #94 - LazyJones
26. dec. 2006 09:41
#93

Jeg forsøger nu ikke på noget i den retning, men min formulering var måske lidt for upræcis.

Jeg mener, at der er god fornuft, jævnfør mine argumenter i ovenstående, i at undervise i computerspil, ligesom der er i at arbejde med tegneserier, reklamer og andre ting der fylder i børnenes liv, og som de kunne have gavn af at få nogle afkodnings-værktøjer og lignende til.

Vi er dog helt enige i, at den danske liste ikke indeholder nogle spil, der på overfladen er værd at undervise i på samme måde, som man ville undervise i en tekst af Steen Steensen Blicher.
Men den internationale... Balancen mellem vidt forskellige racer i Starcraft, brugen af den rumlige intelligens i Tetris... Der er faktisk interessante aspekter...

Jeg tvivler dog på at man ville kunne udfolde sig på disse områder i folkeskolen på en måde der IKKE ville være utilfredsstillende for såvel lærere som elever. Det er midler og rammer for snævre til. At lære OM Starcraft og Tetris ville kun være sjovt og ikke synderligt givende/dannende.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login