Den hemmelige drømmeverden er måske snart ligeså tilgængelig, som den information en patient kan give i vågen tilstand, i hvert fald hvis det står til Max Planck Instituttet for Psykiatri i München.
Neurologer og andre forskere har nemlig succesfuldt aflæst brudstykker af drømme, der bliver drømt af personer, som har evnen til at vide de drømmer, mens det sker. Herved kan fysiske udtryk som øjenbevægelser bruges som en real time-indikator for, hvad der foregår i drømmen.
Testpersonerne skal samtidig fanges i den såkaldte REM-søvn, hvor vi er tilbøjelige til at have de fleste af vores drømme, men hvor vi også fysisk bevæger øjnene, knytter hænderne og udviser generelle fysiske træk. Den information, disse bevægelser giver, bliver samtidigt kombineret med data fra scannere, blodtryksmålere og andre receptorer, der i sidste ende giver forskerne en indikation af, hvad der bliver drømt.
Der er dog stadig lang tid til, at forskerne kan tyde en hel drøm, og ikke bare påvise episoder som håndtryk, men hvis man skal tro forskerholdet, så vil metoden i fremtiden blive et af psykiatriens stærkeste kort når psykiske sygdomme skal diagnosticeres.