Forskere fra Det Tekniske Universitet i Wien (TUV) har fremvist en printer, der kan printe 3D-objekter med nanometerpræcision. Dette sker ved hjælp af en teknik kaldet ”two-photon litography” (2PL). 2PL benytter sig af en laserstråle og en væske, der kan størkne på det punkt, hvor laserstrålen er fokuseret. Ved at benytte spejle og linser, kan man således med nanometerpræcision styre laserstrålen med en hastighed på fem meter per sekund. Dette skal ses i modsætning til tidligere, hvor det kun var muligt at opnå en hastighed på nogle få millimeter per sekund.
Der er gået en del forskning i at udvikle de mekanikker, der styrer laserstrålen med den fornødne præcision og hastighed, samt at udvikle en væske, der bliver aktiveret af en laserstråle med den rette bølgelængde.
I væsken, der bruges til at skabe objekterne, er der nogle molekyler, der starter en kemisk kædereaktion, der i sidste ende får dem til at størkne. Væsken er også gennemsigtig for laserstrålen, da molekylerne i væsken kun aktiveres, hvis molekylerne modtager to fotoner. Derfor betyder det også at det er muligt at skabe 3D-objekter uden at skulle skabe dem lag for lag i modsætning til normale 3D-printere.
Forskerne er nu i gang med at se om de kan lave en væske, der er biokompatibel, således at det en dag bliver muligt at printe dele til eks. høreapparater.