mboost-dp1

newz.dk

Oracle mener Java er beskyttet af ophavsret

- Via The Verge - , redigeret af Net_Srak

I forbindelse med retssagen mellem Oracle og Google, har Oracle anklaget Google for at krænke en række patenter og desuden bryde Oracles ophavsret på API’er i Java.

Læs også: Google og Oracles retssag om Android er nu i gang

Ud af oprindeligt syv patenter håndhæver Oracle nu kun to patenter, som det ikke er sikkert at Google krænker. Derfor er der nu mest fokus på ophavsretdelen af Java og dens API’er.

Før retssagen startede bad Dommer William Alsup begge parter, Oracle og Google, om at tage endelig stilling til om et programmeringssprog er beskyttet af ophavsret. Ikke overraskende svarede Oracle at de mente at programmeringssprog var beskyttet af ophavsret, mens Google tilsvarende svarede at de mente det modsatte.

Under amerikansk copyrightlov er en generel ide ikke beskyttet af copyright, mens en ide, der er udtrykt på en original og kreativ måde kan være omfattet af ophavsret.

Google skrev i deres svar, at de altid har ment at programmeringssprog ikke er beskyttet af ophavsret og aldrig har haft en anden holdning. Google skriver blandt andet, at mens et sæt specifikke instruktioner sammenstillet på en bestemt måde kan være beskyttet, er selve forståelsen af instruktionerne af computeren i et system, eller fremgangsmåden til at forstå instruktionerne, f.eks. programmeringssprog, ikke beskyttet. Med henvisning til den amerikanske copyrightlov mener Google således, at et programmeringssprog i sig selv er en ide, mens softwaren skabt ved programmeringssproget er en udtryksform, som kan beskyttes.

Google, svar til Dommer Alsup skrev:
The Copyright Act defines a computer program as “a set of statements or instructions to be used directly or indirectly in a computer in order to bring about a certain result.” 17 U.S.C. § 101. A computer programming language is thus simply a language one can use to create a set of statements or instructions to be used directly or indirectly in a computer in order to bring about a certain result. Without a computer programming language, the set of statements or instructions cannot be understood by the computer. As such, a computer language is inherently a utilitarian, nonprotectable means by which computers operate.
This commonsense approach to the statute makes the very distinction Congress itself drew: the protectable material is the computer program (the set of statements or instructions); the unprotectable material is the method or system (the language). So understood, original computer programs may be protected, but the medium for expression in which they are created is not.


Google mener tilsvarende at API’er blot er et sæt af instruktioner, der tilfældigvis har et navn ‘API’. Med henvisning til Growing a Language af Guy Steele, argumenterer Google for, at API’er blot er en udvidelse af Java og dermed blot er et sæt af instruktioner som tilfældigvis kaldes API. Dermed konkluderer Google, at API’er ikke er beskyttet af ophavsret.

Oracle skrev som svar til Dommer Alsup, at de mener programmeringssprog er beskyttet af ophavsret, fordi de mener at sammenstillingen af de enkelte symboler, der udgør Java er en original. De citerer flere afgørelser, hvor en af afgørelserne skriver, at symboler i et bestemt mønster, hvor det kan ses at der er udført et arbejde, er et originalt værk.

Toro Company v. R & R Products, 787 F.2d 1208, 8th Circuit 1986 skrev:
A system that uses symbols in some sort of meaningful pattern, something by which one could distinguish effort or content, would be an original work.

Oracle slutter af med at skrive omkring programmeringssprog, at skønt ophavsretten på et programmeringssprog ikke kan forhindre andre i at designe et programmeringssprog, som udfører samme funktioner, bør syntaksen i programmeringssproget være beskyttet.

De henviser også til at Tolkien og hans efterkommere har håndhævet ophavsretten til de sprog som Tolkien har skrevet til hans bøger som for eksempel Elvisk.

Oracle mener, at API’er i Java også er beskyttet af ophavsret, da API’er er en selvstændig del separat fra Java. De anfører for eksempel, at Android bruger mange API’er som udfører samme funktioner som dem, som findes i Java. Dermed mener Oracle at API’er ligesom Class Libraries er omfattet af ophavsret, hvis deres struktur og opsætning af kommandoer er tilstrækkelig originalt.

Oracle, svar til Dommer Alsup skrev:
This does not make sense or comport with the law. The class libraries are copyrightable as a computer program, and their selection, arrangement and structure is copyrightable if sufficiently original and creative. The written description of those class libraries is copyrightable as well.

The Verge bruger Klingon som et eksempel på et fiktivt sprog til illustrere ophavsretsdelen af retssagen, hvor Oracle mener at programmeringssprog skal have samme beskyttelse som Klingon og Elvisk. Oracle mener, at der er blevet udført et væsentligt stykke arbejde i at udforme de enkelte symboler e.g. bogstaver i klingonalfabetet ligesom med API’erne i Java. Google mener symbolerne i klingonalfabetet ligesom API’er i Java blot er et værktøj, der gør det muligt at skrive litterære værker eller et program, som kan udføre en specifik funktion. Det vil sige at en roman skrevet på klingonsk svarer til et program til eksempelvis at tegne en streg på skærmen, mens selve symbolerne i klingonalfabetet ikke er.





Gå til bund
Gravatar #1 - rudolf
22. apr. 2012 08:15
Lad mig være den første til at sige tak for en glimrende og velskrevet artikel. Stor ros til thimon.

Hele sagen er ganske enkelt vanvittig. Oracle burde hellere samarbejde med Google om at få Java kompatibiliteten mellem Oracle Java og Android Java til at blive bedre således det kan være lidt nemmere at bruge et Java bibliotek direkte på Android platformen uden at skulle ændre på en del (i dag implementerer de vidt forskellige xml parsere der ikke kan bruges på begge platforme så hvis et programbibliotek bruger dette så skal man selv kode den del om).

Gravatar #2 - Alrekr
22. apr. 2012 08:39
Jeg er på Googles side her. Jeg kan ikke se hvordan det latinske alfabet eller det danske sprog kan være beskyttet af copyright - men derimod er det jo åbenlyst at Søren Kierkegaards værker er beskyttet.
Gravatar #3 - kogle
22. apr. 2012 09:41
Jeg kan se et problem, hvis programmeringssprog bliver ophavsretbeskyttede. Nærmest alle programmeringssprog låner jo konstruktioner fra hinanden. Ender vi så et sted, hvor man i fremtidige programmeringssprog skal bruge obskure måder at udtrykke sig på, fordi skaberne af sproget har været tvunget til, at undgå at bryde patenter?

Jeg er generelt imod software patenter, men når man nu har det i USA, må jeg give Oracle ret ang. deres API. Hvis API'et indeholder kode som er patentbar, så ser jeg som sådant ingen forskel på om det findes i et seperat program eller i et library.
Gravatar #4 - kasperd
22. apr. 2012 09:42
Alrekr (2) skrev:
derimod er det jo åbenlyst at Søren Kierkegaards værker er beskyttet.
Nej ophavsretten på de værker er for længst udløbet. Men de har været beskyttet, hvis loven så ud på samme måde dengang.
Gravatar #5 - mstify
22. apr. 2012 09:55
#3: Nu er der jo forskel på patenter og copyright og dette omhandler copyright. Indenfor copyright er det trodsalt tilladt at lade sig inspirere af andres løsninger, sålænge man ikke "copy/paster" løsningen så at sige.

Jeg er dog af samme holdning, copyright på programmeringssprog og syntax er problematisk, men tilgengæld mener jeg det fortsat skal være muligt at have copyright på libraries/frameworks (API'er) - så de har reelt begge halvt ret :-)
Gravatar #6 - JesperBentzen
22. apr. 2012 09:55
Hvis man ikke mener, at folk frit kan bruge et programmeringssprog, så bliver det aldrig særligt udbredt, og da slet ikke så udbredt som Java, der jo netop slår sig på at være gratis og cross platform kompatibelt.

Man kan ikke komme så mange år efter og sige ”hov, nej I må da ikke bruge vores sprog” - sproget ville aldrig have været brugt hvis det ikke var gratis i første omgang.

Det er vist kun advokater der kan se fornuften i det.
Gravatar #7 - rudolf
22. apr. 2012 10:21
#6
Nu har Google jo så heller ikke taget Oracle Java direkte men derimod taget sprogets syntaks og lavet deres eget hovedbibliotek der minder meget om Oracle Java men som har væsentlige forskellige forskellige steder. Derfor er et program skrevet til Oracle Java ikke kompatible direkte med Android Java og heller ikke omvendt.

Jeg tvivler på Oracle ville komme efter Google hvis de havde valgt at lave en komplet udgave baseret på enten Java SE eller Java ME og fået godkendt denne som værende kompatible. Oracle har jo ikke skudt med kanoner mod OpenJDK projektet.
Gravatar #8 - Skovsen
22. apr. 2012 11:00
Som jeg ser sagen handler Oracle's opkøb af Sun meget om at få fingrene i deres patenter mv, netop for at sagsøge andre.

Mht openJDK er det nok fordi de ikke har en gigantisk pengetank som google har.
Gravatar #9 - mfriis
22. apr. 2012 11:01
rudolf (7) skrev:
#6
Nu har Google jo så heller ikke taget Oracle Java direkte men derimod taget sprogets syntaks og lavet deres eget hovedbibliotek der minder meget om Oracle Java men som har væsentlige forskellige forskellige steder. Derfor er et program skrevet til Oracle Java ikke kompatible direkte med Android Java og heller ikke omvendt.

Jeg tvivler på Oracle ville komme efter Google hvis de havde valgt at lave en komplet udgave baseret på enten Java SE eller Java ME og fået godkendt denne som værende kompatible. Oracle har jo ikke skudt med kanoner mod OpenJDK projektet.


Nu blev OpenJDK startet af Sun selv tilbage i 2006 så det er begrænset hvor meget Oracle (som nu er ejer af Sun) kan brokke sig. Selv hvis det ikke var tilfældet så ville der ingen penge være i et søgsmål imod OJDK. De skulle i såfald ligge sig ud med både Apple, IBM og SAP samtidigt. Direkte i OJDK er der ingen penge.


Gravatar #10 - Alrekr
22. apr. 2012 12:54
kasperd (4) skrev:
Alrekr (2) skrev:
derimod er det jo åbenlyst at Søren Kierkegaards værker er beskyttet.
Nej ophavsretten på de værker er for længst udløbet. Men de har været beskyttet, hvis loven så ud på samme måde dengang.


You are fly fucking now ;)
Gravatar #11 - kblood
22. apr. 2012 13:59
Jeg vil mene det er meget relevant hvornår at Oracle har henvent sig til Google. De har jo vidst i 5 år må det være efterhånden, at Android var i udvikling, og at Java var en inspiration. Så den med at vente med at sætte en pris på det til 5 år senere når der er det mere at forhandle om virker i sig selv som en begrundelse for at de skal lave en rimelig pris, hvis de overhovedet skal have en pris.

Der skal være en eller anden form for documentation om hvorfor de mener det har den værdi den har, den støtte Google har fået ved at Java har eksisteret imens Android blev udviklet. Og hvis så Sun har fra sagt sig copyright, så er det jo bare øv for Oracle, det kan de jo ikke komme og ændre på fordi de har opkøbt dem. Men det var så vidst heller ikke tilfældet. For der er jo på skrift at Google overvejede at gå til Oracle eller Sun eller hvem det var dengang og få en aftale på plads, men det blev ikke til noget.

#1

Helt enig, den artikel er meget godt skrevet og lagt ud :) Det er den slags der gør Newz.dk en side der er værd at besøge.
Gravatar #12 - Mnc
22. apr. 2012 14:26
kblood (11) skrev:
Jeg vil mene det er meget relevant hvornår at Oracle har henvent sig til Google

Hvad jeg lige kunne finde:
On 12 August 2010, Oracle sued Google over claimed infringement of copyrights and patents related to the Java programming language.

http://www.computerworld.com/s/article/9180678/Upd...
via [150] fra
http://en.wikipedia.org/wiki/Android_(operating_sy...
Gravatar #13 - mireigi
22. apr. 2012 14:34
kblood (11) skrev:
Jeg vil mene det er meget relevant hvornår at Oracle har henvent sig til Google.


Android blev udviklet dengang Sun ejede Java. Der var der ingen problemer overhovedet fra Suns side. Så opkøbte Oracle Sun og tog "ejerskab" over Java. Kort tid efter sagsøgte Oracle Google.

Oracle er et firma på vej mod bunden, så de prøver desperat på at overleve.
Gravatar #14 - Taxwars
22. apr. 2012 15:03
mireigi (13) skrev:
Android blev udviklet dengang Sun ejede Java. Der var der ingen problemer overhovedet fra Suns side. Så opkøbte Oracle Sun og tog "ejerskab" over Java. Kort tid efter sagsøgte Oracle Google.

Oracle er et firma på vej mod bunden, så de prøver desperat på at overleve.


Rygtet var jo at nogen fortalte Oracle at det ville være en god ide at købe Sun fordi så kunne man lægge sag an mod Google som har en masse penge. Men mig bekendt er det kun et rygte, journalisterne har vist ikke bevist at det rent faktisk var derfor Oracle købte Sun.
Gravatar #15 - thimon
22. apr. 2012 15:06
#1 og #11
Msnge tak for rosen.

On Topoc:
Jeg tror at problemet for Google er at de ikke har valgt en såkaldt 'clean room'-løsning, hvor man implementerer de samme funktioner og løsninger men med sin egen kode. Problemet for Google er at de åbenbart har brugt nogle API'er fra Java direkte i deres Android uden at omskrive disse API'er med deres egen kode. Hvis Google havde gjort det, kunne man sige at Android og det dertilhørende programmeringssprog dertil var et separat sprog fra Java, som egentlig ikke havde noget med Java at gøre. Desuden har Google også brugt argumentet at de kunne bruge den store base af udviklere til Java til deres Android-projekt dengang de skulle vælge et system som Android skulle være baseret på.

Oracle mener til gengæld at fordi Google bruger nogle af Java's API'er (37 stk. ud af mange API'er til Android) skal Android leve op til kravene mht. Java - dvs. Android skal være fuldt ud Javakompatibelt og skal altså bruge noget verificering af at Android er Javagodkendt som Oracle står for.

Problemet har været kendt af Google i mange år og Android bruger så vidt vides stadig Java-API'er som ikke er blevet omskrevet eller omgået. Derfor tyder det på at disse API'er er en essentiel del af Android og Google ser umiddelbart ud til at have et problem.

Der findes mere info her, hvor sagen mellem Google og Sun/Oracle ridses op. Der er også nærmere forklaret hvad kernen i ophavsretsspørgsmålet drejer sig om. Jeg overvejede at skrive en nyhed til Newz om det, og kan gøre det, hvis der er ønske om, men det er jo ikke en nyhed som sådan men mere en opremsning.
Gravatar #16 - bbb2020
22. apr. 2012 17:37
Nogen der er gamle nok til at kunne huske krigen mellem Sun og Microsoft og sidst nævntes "microsoft java virtual machine" og unge nok til at kunne huske hvad det handle om og om der er nogle ligheder til denne sag?

NB: Sæt selv komma'er
Gravatar #17 - kblood
22. apr. 2012 18:20
Lyder lidt til at det kan sammenlignes med Google opkøb af Motorola så :) Om så det har været meningen eller ej. Men køber man en virksomhed med patenter, så er det jo oftest for også at håndhæve dem, og det gør man jo sjældent uden at økonomisk gevinst er målet.

Lyder til at blive en pænt indviklet sag at komme ud af. Jeg tror gerne at det kommer frem til at Google skal betale et eller andet til Oracle, men hvordan de kommer frem til prisen jeg afventer spændt :)

#12 Takker :)

#15 Ja, lyder til at Oracle har en del kød på deres argumenter i sagen så. Sun havde sikkert heller ikke resourcerne til at starte den sag uden Oracle, og kan da nemt have været en uskrevet og måske aftale. Eller inforstået.
Gravatar #18 - mireigi
22. apr. 2012 18:46
kblood (17) skrev:
#15 Ja, lyder til at Oracle har en del kød på deres argumenter i sagen så. Sun havde sikkert heller ikke resourcerne til at starte den sag uden Oracle, og kan da nemt have været en uskrevet og måske aftale. Eller inforstået.


Uanset om du har ressourcerne til det eller ej, er det din pligt at beskytte dine patenter, copyrights og andet snask. Gør du ikke det aktivt, mister du ganske enkelt rettighederne til de ting.
Gravatar #19 - musicisgoood
22. apr. 2012 18:48
ORACLE = ødelæg andres arbejde... både på den legale og den knap så legale måde...

det eneste de kan, og skal, er at lave RELATIONELLE databaser (og vel at mærke ikke deres forfejlede XMLDB, som de solgte til kunder og bagefter benægtede at have solgt!)... da de pt ikke kan tjene penge, så prøver de at gå efter de nemme penge, eller dem der har dem = Google.

Hader Oracle af et godt hjerte.. de fucker alt op de kommer i nærheden af.. både applikations servere, frameworks mm.. og deres egne frameworks er ofte så ringe at det er ganske enkelt ufatteligt. BC4J for eksempel.. sjældent er så ringe et framework set!

arbejder nu i nr. 2 firma der har internt forbud mod at benytte noget andet end relationelle databaser fra Oracle!

håber og tror heldigvis de vil tabe sagen med et brag... man kan da håbe...

ja sorry, men er SÅ træt af Oracle og alt deres lort... er også trær af flere ting hos Google, men de laver i det mindste ting der fungerer og er nyskabende...
Gravatar #20 - Hekatombe
22. apr. 2012 18:48
#18, Nej, det er trademark du tænker på der.
Gravatar #21 - arne_v
22. apr. 2012 19:49
mireigi (18) skrev:
Uanset om du har ressourcerne til det eller ej, er det din pligt at beskytte dine patenter, copyrights og andet snask. Gør du ikke det aktivt, mister du ganske enkelt rettighederne til de ting.


Nej.

Der er ikke et sådant krav for at opretholde patenter eller copyright.

Kravet findes for anden form for IP.

Gravatar #22 - Mnc
22. apr. 2012 20:53
thimon (15) skrev:
Jeg overvejede at skrive en nyhed til Newz om det, og kan gøre det, hvis der er ønske om, men det er jo ikke en nyhed som sådan men mere en opremsning.


Udfra resten af #15 virker det til at sagen er en lidt anden, end jeg havde forstået til at starte med.

Jeg ville gerne se sådan en opridser, evt. kunne den ryge i
næste uges (stadig søndag en times tid endnu :D) WNZ kø. :)
Gravatar #23 - thimon
22. apr. 2012 21:20
rudolf (1) skrev:

Hele sagen er ganske enkelt vanvittig. Oracle burde hellere samarbejde med Google om at få Java kompatibiliteten mellem Oracle Java og Android Java til at blive bedre således det kan være lidt nemmere at bruge et Java bibliotek direkte på Android platformen uden at skulle ændre på en del (i dag implementerer de vidt forskellige xml parsere der ikke kan bruges på begge platforme så hvis et programbibliotek bruger dette så skal man selv kode den del om).

Det er også lidt det Oracle ønsker, for så skal Google nemlig betale for at bruge Java eller sådan noget. Google derimod mener at Java og Android er to forskellige sprog, som deler nogle få "generelle" træk som for eksempel brugen af en Virtual Machine og syntaksopbygning. At Google så har glemt at de har benyttet nogle Java API'er mener de ikke, er et problem, da det åbenbart for eksempel er 9 liniers kode ud oaf 924 linier i en enkelt fil. Se linket i mit indlæg #15.

#22 Jeg kunne godt skrive den, men det tager "lidt" tid at skrive den, og det er jo ikke sikkert at den bliver godkendt. Jeg vil se, hvad jeg kan gøre.
Gravatar #24 - kasperd
22. apr. 2012 23:18
mireigi (18) skrev:
Uanset om du har ressourcerne til det eller ej, er det din pligt at beskytte dine patenter, copyrights og andet snask. Gør du ikke det aktivt, mister du ganske enkelt rettighederne til de ting.
Det er så helt forkert.

Ophavsret opnår man per automatik så snart man har lavet et værk af passende omfang. Og den rettighed behøver man ikke håndhæve for at bevare. Man beholder per automatik den rettighed indtil 70 år efter man er død. (Vi er nogen der synes det er lidt overdrevet at man skal beholde rettighederne så længe, men sådan ser loven nu engang ud.)

Patenter opnår man ikke per automatik. Det kræver faktisk at man skal gøre noget for at opnå dem, og det er bestemt ikke gratis. Man skal til gengæld ikke gøre ret meget for at beholde rettighederne, når først man har opnået dem. Rettighederne strækker ikke nær så længe som ophavsret.

Varemærker er en anden sag. Enten skal man betale sig fra at registrere dem, eller også skal man dokumentere at man har været alene om at bruge det gennem en længere periode. Varemærker er der ingen grænse på hvor længe kan være gyldige, man skal blot fortsat anvende dem. Til gengæld skal man gribe ind overfor overtrædelser, ellers mister man rettighederne. Man skal altså reagere mere eller mindre med det samme man bliver opmærksom på en overtrædelse.
Gravatar #25 - thimon
23. apr. 2012 00:52
Jeg vil lige tilføje at bloggen Foss Patents har et mere dybdegående indblik i sagen angående copyright. Der bliver også angivet hvad det helt præcist er Oracle mener Google bryder etc.
http://www.fosspatents.com/2012/04/pragmatic-appro...

Desuden er der lidt om hvorfor Google ikke valgte en clean-room implementering af Java som jeg skrev om i #15.
http://www.fosspatents.com/2012/04/andy-rubin-knew...
Gravatar #26 - Holster
23. apr. 2012 12:41
Udenfor emne, men utrolig velskrevet nyhed! Dejlig læsning, fortsæt det flotte arbejde thimon.

Tak.
Gravatar #27 - stekkurms
23. apr. 2012 13:54
bbb2020 (16) skrev:
Nogen der er gamle nok til at kunne huske krigen mellem Sun og Microsoft og sidst nævntes "microsoft java virtual machine" og unge nok til at kunne huske hvad det handle om og om der er nogle ligheder til denne sag?
Det var vist noget med at Microsoft lavede en JVM som ikke var helt kompatibel med den officielle. Det ville Sun ikke have, da det var i deres interesse at have en standardiseret platform som garanterede kompatibilitet.

Så vidt jeg husker endte det med at det eneste Sun kunne komme efter Microsoft med var varemærket, så Microsoft ikke måtte kalde deres klon for Java. Jeg kan ikke huske hvad den kom til at hedde i stedet.
Gravatar #28 - dub
23. apr. 2012 13:57
stekkurms (27) skrev:
Jeg kan ikke huske hvad den kom til at hedde i stedet.


MS stoppede udviklingen og Sun begyndte at lave en JVM til windows (hvis de ikke allerede lavede en)
Gravatar #29 - arne_v
30. apr. 2012 01:51
#27-28

De lavede en MS Java som manglede nogle features (bl.a. JNI og RMI) og så havde tilføjet nogle andre features med samme formål (RNI og COM support).

SUN sagsøgte fordi MS Java ikke var Java kompatibel. Trademark violation og license violation (fordi MS havde licenseret kode fra SUN).

Sagen endte med at MS betale SUN 20 M$ og stoppe med en inkompatibel Java.

Det sidste løste MS ved at stoppe MS Java helt.

Et par år senere lavede MS et sprog J# med Java syntax og med Java 1.1 API til .NET platformen.

De er aldrig blevet sagsøgt for dette.


Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login