mboost-dp1

Purdue university

Nanosonder mod kræftceller

- Via Physorg - , redigeret af Pernicious

En ny type nanosonde, der fylder 1/1000 af et menneskehårs diameter, forventes at øge chancerne for at bekæmpe kræft. Nanosonderne er beklædt med et antistof, som genkender specifikke markører på de kræftramte celler og hæfter sig til dem.

I stil med lignende nanopartikler opfundet på universitetet i San Diego, der lyser op, når de belyses med ultraviolet lys, så vil disse også lyse op, men kan også registreres i en MRI-scanner. Det øger muligheden for at følge partiklerne i kroppen, og dermed hvor de hæfter sig fat til kræftceller.

Når sonderne først er bundet til kræftcellen, kan de i første omgang bruges til at stille diagnosen, men på Purdue University forventer man, at man på samme måde vil kunne bruge sonderne til at levere cancermedicin til de ramte celler.

Joseph Irudayaraj, Purdue university skrev:
If we have a tumor, these probes should have the ability to latch on to it. The probe could carry drugs to target, treat as well as reveal cancer cells.

Kemoterapi, som er et udbredt våben mod kræft, fungerer ved at hæmme dannelsen af nye celler. Kræftceller er almindelige celler, som er “gået amok” og formerer sig uhæmmet, hvorved der dannes svulster. Derfor rammer kemoen også hårdest kræftcellerne, men den almindelige vedligeholdende celledeling af sunde celler hæmmes ligeledes, hvilket giver forfærdelige bivirkninger. Ved at bruge nanosonder, der specifikt går efter sygdommen, kan bivirkninger undgås, og behandlingen forsimples.

Der er ikke et estimat for, hvornår den nye behandling evt. kan bruges på mennesker, de første forsøg på mus er end ikke startet endnu.





Gå til bund
Gravatar #1 - Dreadnought
20. mar. 2009 12:38
Ja ja, men hvad med standbytiden?

OT:
Kan nyrerne udskille disse partikler?
Gravatar #2 - cyandk
20. mar. 2009 12:47
Dreadnought (1) skrev:

OT:
Kan nyrerne udskille disse partikler?


Hvis de er 1/1000 af et menneskehårs diameter tror jeg du skal have rimelig mange indsprøjtet før det har en effekt på kroppen.

Og mon ikke de ryger lige gennem systemet når de er brugt.
Gravatar #3 - cHiNgAcHg00k
20. mar. 2009 13:13
Der er ikke noget "der ryger igennem systemet" i menneskekroppen når det er kommet ind i kroppen (dvs. optaget fra mave-tarm kanalen eller sprøjtet ind). Det skal enten nedbrydes i leveren og udskilles med galden i tarmen og dermed ud med afføringen eller også skal det konjugeres så det bliver vandopløseligt og dermed udskilles med nyren.

Størrelsen af molekylet har ikke så meget med det at gøre. Tænk bare på bly (Pb) - selvom det er små molekyler/atomer ophobes de i kroppen og bliver med tiden skadelig når koncentrationen i kroppen bliver høj nok.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login