mboost-dp1

Flickr - Uwe Hermann

Microsoft vil beholde lange it-uddannelser

- Via Version2 -

Da S og SF for nyligt fremlagde deres plan for fremtiden hvis de kommer til magten ved næste valg, var et af forslagene i planen, at skære et halvt år af de lange uddannelser. Det mener man hos Microsoft er en stor fejl.

Udviklingsdirektør for Microsofts Dynamics-produkter, Michael Nielsen, udtaler til Version2, at han i dag finder 30 % af sine medarbejdere i udlandet, pga. manglen på kvalificeret arbejdskraft. Skulle oppositionen få magten, ser han kun dette tal forværret.

Michael Nielsen, Udviklingsdirektør hos Microsoft til Version2 skrev:
Politikerne har et alt for ensidigt fokus på de kortvarige uddannelser. Jeg ved godt, hvordan studierne er på DTU: Der er ikke tid til at kede sig på noget tidspunkt gennem de fem år. Det er vildt hårdt, og hvis man skærer et halvt år af studietiden, så får de unge ikke den ballast, der skal til.

Han peger yderligere på, at den umiddelbare besparelse en afkortning af uddannelserne vil medføre, på langt sigt blegner i forhold til de ekstra skatteindtægter, som højtuddannede bidrager med.





Gå til bund
Gravatar #52 - ipwn
18. maj 2010 10:43
Ah mystisk :|
Gravatar #53 - UltimateW
18. maj 2010 10:47
Skolerne vil jo heller ikke give slip på eleverne, for jo længere de er der jo mere får de ud af dem.

Grundforløbet er 20-40 uger, jeg tvivler på der er mange som kommer i nærheden af og afslutte på kun 20 uger, det første folk får af vide når de er sendt derud fra fagforeningen eller kommunen, jamen vi ved godt, hvordan vi får det forlænget, så du skal ikke bekymre dig om og blive færdig på 20uger :P

Dog en fanatiske ide med og skære ned på sommerferien, 2-3 uger af ville ikke skade nogen imo.
Gravatar #54 - Windcape
18. maj 2010 10:49
#53

Det har stadig intet at gøre med erhvervsuddannelser, og som allerede påpeget så er sommerferien OGSÅ brugt til studier for de fleste akademikere!
Gravatar #55 - Fjolle
18. maj 2010 11:08
Damnit tøser. Forstå nu at de ikke vil korte ned på uddannelsernes længde, men den tid det tager de studerende at gennemføre dem!
Gravatar #56 - noxity
18. maj 2010 12:02
#55
Her er et citat fra "En fair løsning" i forbindelse med videregående uddannelser:

Ikke alle uddannelser er lige intensive. Der er studier, hvor der holdes ferie i 3 måneder om året og/eller hvor det ugentlige timetal og pensum er begraenset.
Det betyder, at den normerede uddannelsestid er laengere end nødvendig. S og SF foreslår en gennemgang af uddannelsessystemet for at finde steder, hvor det er forsvarligt at afkorte uddannelserne uden at reducere pensum, antal undervisningstimer mv.


Og hold så op med at tilbede den røde lejr, når du ikke engang har styr på hvad de siger!
Gravatar #57 - Fjolle
18. maj 2010 12:50
#56

Øh. Hvor tilbeder jeg den røde lejr?
Dit citat handler om uddannelser hvor man godt kan lave dem kortere (læs humaniora). Dette vil selvfølgeligt ikke ramme de uddannelser hvor der ikke er tid til at forkorte studietiden. Sjovt nok ignorerer du de 10 foregående sider hvor de forklarer hvad de mener med det halve år der nævnes i nyheden.
Gravatar #58 - noise
18. maj 2010 16:16
Uddannelse handler for meget i dag om hvor mange år man bliver spærret inde på en eller anden syg anstalt før man bliver sparket ud til samfundet som har en forventning om at man har 5 års erhvervserfaring.

Min søster er lige blevet færdig med sin kanditat på SDU, umuligt at få job da alle virksomheder kræver 3-5 års erfaring.

Jeg har selv taget en IT Supporter uddannelse som ikke er en skid værd, men de 1½ års praktik som følger med uddannelsen er uvurderlig. Efterfølgende certificeringer i Cisco og Microsoft teknologier og ellers en røvfuld erfaring fra store internationale projekter.

Det ser måske flot ud på papiret, men bøger og teori holder bare ikke i erhvervslivet.
Gravatar #59 - Windcape
18. maj 2010 16:51
noise (58) skrev:
Min søster er lige blevet færdig med sin kanditat på SDU, umuligt at få job da alle virksomheder kræver 3-5 års erfaring.
Bare fordi HR afdelingen skriver det, er det jo ikke ensbetydende med at det er et krav!

Det er noget fjolleri at tro på. 1-2 års erfaring = nyuddannet, 3-5 års erfaring = 1-2 års joberfaring.

HR snakker et andet sprog end normale mennesker gør. Og så afhænger job da helt af hvad hun blev kandidat i.

noise (58) skrev:
Jeg har selv taget en IT Supporter uddannelse som ikke er en skid værd,
Prøv datalogi eller ingeniør, der er 100% optag, og 100% afsættelse af dem som gennemfører :p

noise (58) skrev:
Det ser måske flot ud på papiret, men bøger og teori holder bare ikke i erhvervslivet.
Det afhænger af hvad formålet med teorien er.

Der er en del grundlæggede koncepter man skal lære!
Gravatar #60 - zcuba
18. maj 2010 16:54
Altså følgende ændringer:
Professionsbachelors skal være 3 år, frem for 3½ år (ligesom de rent akademiske bachelors, men hvor skal de 6 måneders erhverserfaring så være?)
Masters skal skæres ned med et halvt år, hvis der ikke er plads til ændringer i bachelor delen.


Det er da ikke i harmoni med at S i slutningen af 90'erne fik os med i Bologne aftalen, der giver mulighed for at vælge mellem kandidater, når bachelor er gennemført..
så kan man først tage en kort bachelor, og så en kort kandidat .. Og få bonus i SU for at have valgt de uddadnnelser der har sparet undervisningen væk..


Jeg tror ikke jeg er dum. Mangler kun at aflevere specialet, som skal ind om 14 dage. så er den civil ingeniør titel hjemme, men jeg har altså brugt et år mere end normeret.
Hvordan skete det ? tjaeh AAU har faktisk eksamener som man ikke abre består, men som man skal prøve mere end en gang.


Vi har et frafald på næsten 60% på vores linje, og vi er langt fra den eneste, vi har ud af de 30% der gennemfører nok ca. 1/4 del der går hele år om, for at kunne samle op på manglende eksamener..
Sommerferien må de for min skyld godt tage, der laver vi alligevel ikke andet end at tjene penge til bøger og tøj..

men hvis de bad mig om at gøre det på 6 måneder mindre var jeg droppet ud for længst. Godt man snart er færdig !
Gravatar #61 - arne_v
18. maj 2010 17:07
noise (58) skrev:
Min søster er lige blevet færdig med sin kanditat på SDU, umuligt at få job da alle virksomheder kræver 3-5 års erfaring.


Hvis hun har valgt noget erhversrelevant, så må de skyldes den økonomiske krise.

Kandidater har generelt meget lav arbejdsløshed.

Har hun studeret antropologi eller middelalder italiensk eller filosofi, så er det en anden sag.

noise (58) skrev:
Jeg har selv taget en IT Supporter uddannelse som ikke er en skid værd, men de 1½ års praktik som følger med uddannelsen er uvurderlig. Efterfølgende certificeringer i Cisco og Microsoft teknologier og ellers en røvfuld erfaring fra store internationale projekter.


noise (58) skrev:
Det ser måske flot ud på papiret, men bøger og teori holder bare ikke i erhvervslivet.


Måske skulle du have taget en længere uddannelse.

Så ville du måske have opdaget, at artiklen drejer sig om at erhvervslivet faktisk vil have folk med 5 årig uddannelse.
Gravatar #62 - arne_v
18. maj 2010 17:09
ZiN (1) skrev:
Jeg ved ikke om de vil fjerne datatekniker uddannelsen. Jeg kender ikke deres eksakte planer. Men det er en af de længere uddannelser inden for IT (5 år). Fjerner du den sammen med kandidat for Datalogi (som også er en lang uddannelse) skærer du toppen af de højt uddannede væk.


Jeg vil antage at det var ment som en joke (at datatekniker og kandidat er teknologi er toppen af uddannelse).
Gravatar #63 - Cuco2
18. maj 2010 17:49
Lad bare de studerende beholde den lange sommerferie, mange af dem arbejder jo imens og bidrager derfor med skat til samfundet samt ikke mindst det arbejde de udfører.

Desuden ville det bare tage tid fra professorerne, lektorerne, adjunkterne, de ph.d-studerende osv. hvis de også skulle til at undervise studerende om sommeren hvor de ellers normalt endelig har tid til at forske. Det er jo ikke som i folkeskolen og gymnasiet hvor undervisernes primære (og måske eneste) opgave er at undervise.
Gravatar #64 - 001110
18. maj 2010 18:08
Det er ikke meget politikere ved om uddannelse efterhånden. Det er muligt at man på et semester eks har 8 undervisningstimer, men hvis man skal bruge 14-16 timer på forberedelse, og så læse tingene igennem en gang til bagefter for at få det hele med, så er vi faktisk oppe på en fuld arbejdsuge + at man jo netop ligger de store tunge opgaver i perioder hvor der er relativt få undervisningsgange. Jeg har selv en uddannelse på kandidat niveau hvor under 5% kom igennem på nomeret tid, 7% alt i alt. Hvad angår sommerferien, så brugte jeg den til at tjene penge da jeg brugte 40-60 timer om ugen på mit studie, kombineret med at jeg havde et studie der kostede 12-14k om året i bøger, så er man altsp tvunget til at have en del ekstra ved siden af SU'en, der jo netop altid bliver understreret som værende "et supplement og ikke en hovedindkomst under studietiden". De studerende kan altså ikke betale husleje med, eller leve af luft, og slet ikke hvis de lige pludselig har 10% mindre tid at gøre godt med.
Gravatar #65 - Ragnarok
18. maj 2010 20:23
Et sted man, IMO, sagtens kan skære ned er 1+2 semester på datamatikeruddannelsen. Vi har jo fri MINDST 1 dag om ugen (ud over weekend) og nada lektier/selvstudie.
Men ok, jeg er også en af de, hvis ikke den, i klassen der kan/ved mest. Så de andre i min klasse vil nok ikke være heeelt så enig med mig her...
Gravatar #66 - arne_v
18. maj 2010 20:24
#65

Eller afskaffe datamatiker og lad dem tage en bachelor.

Med en arbejdsbyrde på ca. 10 timer på uddannelses institutionen og 35 timers forberedelse om ugen.
Gravatar #67 - Windcape
18. maj 2010 23:59
arne_v (66) skrev:
Eller afskaffe datamatiker og lad dem tage en bachelor.
Det er næsten sket allerede.

Det bliver snart forventet at man tager en professionsbachelor i softwareudvikling, og så bliver datamatiker uddannelsen lavet om til at i stedet for at være 2½ år + 1½ år, til at bare være 3½ eller 4 år for så at få en professionsbachelor. (3½ år, så man ikke skal have to forløb hos en virksomhed)

Altså ligesom en diplomingeniør.

Datamatiker i sig selv kan kun knap stå på benene i dag, og sandsynligvis ikke i fremtiden.
Gravatar #68 - arne_v
19. maj 2010 00:04
Windcape (67) skrev:
Det er næsten sket allerede.


Jo hurtigere jo bedre.

Gravatar #69 - Windcape
19. maj 2010 00:06
# Datamatiker

Jeg vil beskrive datamatiker som den absolut nemmeste IT-uddannelse på videregående niveau i Danmark.

Men ud af 31 der blev optaget på min årgang, gennemførte kun 6 på nomineret tid (Mig inklusiv).

Af de 20 der bestod her til April, var der kun 2 med planlagt efteruddannelse, og kun yderlige 2 som havde overvejet det (altså 4 i alt).

Dvs. hvis niveauet skulle der op hvor man gerne ville hen, så snakker vi 1 ud af 30 som ville gennemføre en kandidatgrad i softwareudvikling på nomineret tid.

Som min lektor har sagt, så er det altså ikke alle jobs hvor det er nødvendigt med så lang en uddanelse. Der er brug for en masse "slave kodere" til webudvikling, f.eks. folk som Mandela der koder for newz.dk (no pun intended!).

Derfor bør man ikke nødvendigvis fokusere så meget på de længere uddannelser. Men gerne udbyde nogle flere og mere fokuserede IT-uddannelser, som f.eks. den nye prof.bachelor i softwareudvikling.
Gravatar #70 - Windcape
19. maj 2010 00:09
arne_v (68) skrev:
Jo hurtigere jo bedre.
Ja og nej.

Vi taber en masse som godt kunne være gode programmører på gulvet, hvis vi sætter kravene for højt op.

Datamatikere hjælper også til at holde løn-niveauet nede. For mange virksomheder ville en cand. scient. eller cand. polyt. være alt for dyr, og overkvalificeret, mens en multimediedesigner eller datatekniker ikke ville være kvalificeret overhovedet.
Gravatar #71 - arne_v
19. maj 2010 00:14
#69

Uddannelse er godt.

Uddannelser som stiller høje krav til de studerende er godt.

Og jeg er meget skeptisk overfor behovet for "slave kodere". Det er vist mest noget der efterspørges, når ikke man kan få andet.

Dertil kommer fordelene ved den akademiske indgangsvinkel.

Der er lang erfaring for at andre naturvidenskabelige uddannelser giver god baggrund for programmering.

Matematikere, fysikere, kemikere, biologer etc..

Den tilgangsvinkel de har er simpelthen meget anvendelig i software udvikling.

Bachelor vs. datamatiker drejer sig ikke kun om et års mere fag, men også om en anden tilgang til faget.

Gravatar #72 - arne_v
19. maj 2010 00:15
Windcape (70) skrev:
Vi taber en masse som godt kunne være gode programmører på gulvet, hvis vi sætter kravene for højt op.


Windcape (70) skrev:
Datamatikere hjælper også til at holde løn-niveauet nede. For mange virksomheder ville en cand. scient. eller cand. polyt. være alt for dyr, og overkvalificeret,


Hvis Danmark ikke vil uddanne de bachelorer så vil de indiske universiteter.
Gravatar #73 - Windcape
19. maj 2010 00:18
arne_v (71) skrev:
Bachelor vs. datamatiker drejer sig ikke kun om et års mere fag, men også om en anden tilgang til faget.
Ja, men tilgangen vil ikke blive ændret, kun udvidet!

"Professionsbachelor i Softwareudvikling" som 3½ åring uddannelse vil uden tvivl stadigvæk fokusere på softwareudvikling i en erhversrettet tankegang, lidt ligesom "Diplomigeniør i IT og Kommunikation".

Det vil ikke være et matematisk/akademisk perspektiv ligesom Datalogi. Det er jeg helt sikker på.

Professionsbachelor delen er i dag mere matematisk målrettet, og mere ala. hvad man kunne forventet på universitet. Men det er stadigvæk ikke en teoretisk uddannelse. Det er meget erhversrettet og pragmatisk.
arne_v (72) skrev:
Hvis Danmark ikke vil uddanne de bachelorer så vil de indiske universiteter.
Men det er jo så ren titel forskel.

En dansk Datamatiker er sådan set svarende til en Indisk BSc!
Gravatar #74 - arne_v
19. maj 2010 00:38
Windcape (73) skrev:
Ja, men tilgangen vil ikke blive ændret, kun udvidet!


Men så vil jeg genfremsætte ideen - erstat datamatiker med bachelor - rigtig bachelor !
Gravatar #75 - arne_v
19. maj 2010 00:39
Windcape (73) skrev:
En dansk Datamatiker er sådan set svarende til en Indisk BSc!


Det er så ikke min erfaring.
Gravatar #76 - Windcape
19. maj 2010 01:38
arne_v (74) skrev:
Men så vil jeg genfremsætte ideen - erstat datamatiker med bachelor - rigtig bachelor !
Er en professionsbachelor da ikke en rigtig bachelor for dig?

Der er jo ingen som siger det skal være rent matematisk. Der er mange andre felter man skal specialisere sig i.

Der er visse felter af den nuværende datamatiker jeg gerne så ændret, men overordnet er pensum yderest fornuftigt! Det er langt mere brugbart end hvad man lærer på datalogi, set fra erhvervslivet.
Gravatar #77 - Windcape
19. maj 2010 01:46
Jeg har forresten også snakket med IT studerende fra England, hvor de læste hvad der pensum-mæssigt var det samme som Datamatiker uddannelse her i Danmark.

Men det blev betragtet som en "rigtig bachelor" (BSc, og samme ETCS points som en BSc i Datalogi i Danmark)

Problemet med datamatiker uddannelsen er ikke indholdet, men nærmere niveauet, og længden. Og det afspejler generelt uddannelser i Danmark, de er spredt rundt på diverse akademier, med underlige ikke-internationale navne, hvor man i andre lande har alting på universiteterne.
Gravatar #78 - arne_v
19. maj 2010 01:57
Windcape (76) skrev:
Er en professionsbachelor da ikke en rigtig bachelor for dig?


Der er en vis forskel på de traditionelle bachelor & master og så de der "overbygnings" uddannelser.

Windcape (76) skrev:
Der er jo ingen som siger det skal være rent matematisk. Der er mange andre felter man skal specialisere sig i.


Ikke nødvendigvis.

Man kan godt være videnskabelig uden matematik.

Men rigtigt meget af IT er matematisk funderet.

Windcape (76) skrev:
Der er visse felter af den nuværende datamatiker jeg gerne så ændret, men overordnet er pensum yderest fornuftigt! Det er langt mere brugbart end hvad man lærer på datalogi, set fra erhvervslivet.


Givet at arbejdsløsheden er lavere for dataloger end for datamatikere, så må erhvervslivet jo mene noget andet.

(for det er næppe fordi at datalogerne er billigere at ansætte end datamatikerne)
Gravatar #79 - arne_v
19. maj 2010 01:59
Windcape (77) skrev:
Jeg har forresten også snakket med IT studerende fra England, hvor de læste hvad der pensum-mæssigt var det samme som Datamatiker uddannelse her i Danmark.


Ihvertfald hvis det er et bedre engelsk universitet, så vil jeg forvente en anden tilgang til stoffet selvom det meget er de samme emner.
Gravatar #80 - arne_v
19. maj 2010 02:02
#79 fortsat

Det kan ikke undgåes at undervisere med PhD/Dr grad, forskningsforpligtigelse etc. underviser på en anden måde end lærere på handelsskoler/erhvervsakademier.
Gravatar #81 - Windcape
19. maj 2010 02:25
arne_v (79) skrev:
Ihvertfald hvis det er et bedre engelsk universitet, så vil jeg forvente en anden tilgang til stoffet selvom det meget er de samme emner.
Tjah.

Vi brugte samme bøger til en hel del, blandt andet algoritmer.

arne_v (78) skrev:
Givet at arbejdsløsheden er lavere for dataloger end for datamatikere, så må erhvervslivet jo mene noget andet.
Måske

Men en datalog er altså overkvalificeret til at lave hjemmesider i ASP.NET eller sidde i DR byen og maintaine en SharePoint installation.

Men højere kvalifikationer er jo altid bedre. Det er der intet nyt i.
Gravatar #82 - zin
19. maj 2010 06:47
#59: Han kunne også tage en datatekniker.
Problemet er lidt at hvis du vil være sysadmin/netværksmand eller andet "praktisk" (altså, hvor du sidder med mere udstyr i hænderne) så er der to uddannelseer:
Datatekniker og IT-supporter.
IT-Supportere er ikke en skid værd (det skal jeg jo sige ;)), og datatekniker er for svært for folkeskole elever (som ikke er små-autistiske).
Gravatar #83 - Windcape
19. maj 2010 13:00
#82

Eller bare det faktum at de færreste er modne nok til at være administrator som 16årig.

Gymnasiet handler ligeså meget om at blive 3 år ældre, som det handler om at lære noget.
Gravatar #84 - arne_v
19. maj 2010 13:23
#83

Almen dannelse er vigtig !!
Gravatar #85 - arne_v
19. maj 2010 13:25
Windcape (81) skrev:
Men en datalog er altså overkvalificeret til at lave hjemmesider i ASP.NET eller sidde i DR byen og maintaine en SharePoint installation.


For alt andet end de mest trivielle web apps, så er der også komplekse aspekter i web apps.
Gravatar #86 - noise
19. maj 2010 16:15
#61

arne_v (61) skrev:

Måske skulle du have taget en længere uddannelse.

Så ville du måske have opdaget, at artiklen drejer sig om at erhvervslivet faktisk vil have folk med 5 årig uddannelse.


Jeg håber ikke du har taget en lang uddannelse for du viser da i sandhed at du ingen intelligens har når du prøver at svine mig til verbalt i en ellers interessant diskussion.

Mit budskab er bare at beholde den lange uddannelse, men erstat en del af den med noget praktik i erhvervslivet.
Gravatar #87 - onetreehell
19. maj 2010 16:21
#86
Hvorfor skal der være praktik i lange vidergående uddannelser?
Dataloger har i hvert fald nemt ved at få job under studiet og på den måde få praktisk erfaring...
Gravatar #88 - arne_v
19. maj 2010 16:42
noise (86) skrev:
Mit budskab er bare at beholde den lange uddannelse, men erstat en del af den med noget praktik i erhvervslivet.


Når erhverslivet foretrækker folk med 5 års uddannelse med 5 års teori fremfor 3 års uddannelse med 3 års teori plus 2 års arbejde, så foretrækker de nok også 5 års uddannelse med 2 års teori og 2 års praktik.
Gravatar #89 - arne_v
19. maj 2010 16:46
noise (86) skrev:
Jeg håber ikke du har taget en lang uddannelse for du viser da i sandhed at du ingen intelligens har når du prøver at svine mig til verbalt i en ellers interessant diskussion.


Kender du nogen videnskabelige undersøgelser som viser at folk uden intelligens hyppigere sviner andre folk til verbalt?

:-)
Gravatar #90 - Windcape
19. maj 2010 17:07
onetreehell (87) skrev:
#86
Hvorfor skal der være praktik i lange vidergående uddannelser?
Dataloger har i hvert fald nemt ved at få job under studiet og på den måde få praktisk erfaring...
Der er også kun i professions-bachelors hvor det er normalt! Dvs. ingeniører når det omhandler IT.

Der er et semester (6 måneder) hvor man arbejder (med løn oven i SUen) for en virksomhed.

Det er så mere typisk at man skriver kandidatafhandlingen i samarbejde med en virksomhed. Det er de færreste researchprojekter der er rent akademiske, specielt inden for IT.
Gravatar #91 - arne_v
19. maj 2010 17:17
#90

Der er en vis forskel på praktik og afsluttende opgaver.

En afsluttende opgave vurderes udfra dens demonstration af teorien og den brugte process.

I en praktik periode bliver folk vel bedømt efter normale arbejdsplads kriterier.

De to ting kan godt føre til lidt forskellige resultater.
Gravatar #92 - Windcape
19. maj 2010 17:34
#91

Ja? Men netop professions bachelor uddannelserne har reelt erhvervspraktik som en del af studiet, ikke som afsluttende opgave.

arne_v (91) skrev:
En afsluttende opgave vurderes udfra dens demonstration af teorien og den brugte process.
Ja, men det er der jo intet som forhindre, hvis man skriver det hos en virksomhed som rent faktisk kan bruge ens research til noget!
Gravatar #93 - arne_v
19. maj 2010 17:40
#92

Man kan godt være heldig og at det akademiske og kommercielle går op i en højere enhed.

Men det er ikke altid.

Og du bliver næppe overrasket, hvis jeg afslører at jeg betragter afsluttende opgaver som værende mere relevant end praktik på en videregående uddannelse.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login