mboost-dp1

unknown

Medarbejdere forstår ikke computersprog

- Via BBC News - , redigeret af Net_Srak

En britisk undersøgelse konkluderer, at de fleste medarbejdere som bruger IT til daglig, slet ikke forstår de tekniske termer.

IT-folkene bliver nødt til at tale et sprog som de ansatte forstår, da der spildes lang tid på at tyde termerne.

Arbejdsgiverne har opdaget problemet og hyrer i højere grad IT-ansatte, der har et mere enkelt sprog, da der bliver lavet mange dumme fejl, på grund af at medarbejderne misforstår IT-sproget.





Gå til bund
Gravatar #1 - < chicken-jon >
26. sep. 2005 06:41
Det lyder ikke helt smart :D

Kunne være de skulle smække noget kursus sammen så :D
Gravatar #2 - cypres
26. sep. 2005 06:44
Det er altså også lidt besværligt at sige:
01001000 01100101 01101100 01101100 01101111
Bare for at sige goddag.
Hint: 8-bit ascii
Gravatar #3 - mcp_dk
26. sep. 2005 07:14
synes sgu det er ok der kommer noget fokus på IT-sprog.
Jeg synes jo heller ikke det er sjovt at stå hos min mekaniker og ikke fatte en snus af "overliggende knasaksel" og "mellemstrømfordeleren". Eller endnu værre når jeg er hos lægen og de taler latin. Man er jo på vippen til at bestille en bedemand indtil man finder ud af det bare er en nedgroet tånegl de taler om.
Jeg synes ikke der er nogen grund til at få IT til at lyde mere avanceret end det er for den enkelte bruger. De er jo ligeglade med om Mhz eller bits og bytes og så videre. De skal bare sende nogle mails og skrive nogle kundebreve ud. Tal Dansk det gør det hele lidt nemmere.

/Michael
Gravatar #4 - technetium
26. sep. 2005 07:25
#3
Men helt ærligt, nogen fatter ikke en klap, selv hvis man på low-tech sprog prøver at forklare noget.
Det er også oppe i nyhederne at der er mange klager over computere. Ja det er da klart, eftersom at nogen er dumme nok til med vold og magt at stoppe dvi stik op i vga udgange m.m. (kun et eksempel).
Helt ærligt jeg kan ik forstå folk ikke bruger bare 1 time på at sætte sig ind i tingene, før de går ned i Merlin og får en eller anden dum ekspedient til at sælge dem noget skrammel.
Gravatar #5 - mr ac
26. sep. 2005 07:39
"Medarbejdere forstår ikke computersprog"
Pyt med det - computere forstår heller ikke medarbejdersprog.

Det jeg ser som et problem i den her sammenhæng er ikke så meget at IT-sprog som sådan er sværere and anden fagsnak, der må den enkelte IT-kyndige være så dygtig at vedkommende kan forklare sig på "almindeligt" sprog, nej det er mere at mange har en form for blokering der gør, at så snart de sætter sig foran et keyboard (tastatur / dimsen med alfabetet på) så stopper al form for logisk tankeaktivitet og intelligenskvotienten falder drastisk.
Dette er ofte fordi de på intet tidspunkt i deres uddannelse har skullet arbejde indgående med IT/Computere og derfor har kunnet snige sig udenom (ligesom jeg sneg mig udenom statistik).

Hvis folk har et forhold til computere som de har til biler, dvs. de kan bruge dem selvom de ikke kan reparere dem, så er man et godt stykke af vejen.

Og på den måde kan man også undgå de fleste ID10T-fejl.
Gravatar #6 - Thorun
26. sep. 2005 07:42
#4
Det kan være en god idé at sætte sig ind i ting før man handler generelt.
Problemet med det her IT er jo, at folk ikke får en snus ud af at sætte sig ind i noget som helst alligevel.

Eksempel, hvis jeg skulle købe en bil.
Jeg har ingen anelse om den nye til 80.000 er bedre eller ringere end en brugt til 130.000
Og om den overliggende knastaksel, eller mellemstrømfordeleren virker eller ej har jeg jo ingen forstand på alligevel.
Så HVAD er det jeg skal sætte mig ind i ved bilkøb?
Og hvis jeg ikke har en mekaniker med på råd, så er jeg da på herrens mark.
(Kun et eksempel - så spørgsmålet er retorisk)

Det samme gælder computerkøbere. Når man taler om at PSU'en skal være på 400watt, CPU'en på 2500MHz, osv. osv.
De stakkels folk har jo ingen anelse om hvad der er vigtigt eller ej.

Om folk så bruger vold overfor en følsom genstand - ja det er jo stupidt. Men der findes også bilejere der med vold og magt presser bilen, indtil den går i stykker.

\Rune T.
Gravatar #7 - svappe
26. sep. 2005 07:54
Hvad skal folk også vide de ting for??

programmer er efterhånden blevet sat sådan op, at tingene bliver lavet automatisk. Så har du ikke forstand på det, så skal du ikke gøre noget....

Når der så kommer problemer, så må du ringe til en der kan håndtere det. Ligesom du gør med så mange andre ting du ikke har viden om...

Men nææææ nej, folk skal altid liiiiiige se om det er noget de kan fikse selv...

Det er også en forholdsvis ny ting inden for IT at man rent faktisk skal kunne kommunikere med brugeren. Amanda tingen...
Gravatar #8 - mr ac
26. sep. 2005 08:15
#7> Nu var problemet med Amandatingen ikke så meget IT-folkene, men mere at dem der bestilte produktet (Amanda) ikke var i stand til at finde ud af hvad de ville have.

Hvis man siger til et firma: "Lav noget som kan gøre A" så er det det som firmaet gør... og bagefter kommer de så rendende og siger "Nåja, det skal også kunne B, C, D og helst også E". Så skal man sandsynligvis lave nogle klamphuggerændringer i A for det var programmet jo ikke dimensioneret til fra starten og så går det hele skidt og tager længere tid (og bliver dermed dyrere).

Så at bruge Amanda-tingen som argument for at IT-folk udtrykker sig forkert er ikke fair i denne sammenhæng - det er faktisk de der kommunale kaos-piloter der ikke kan beslutte hvad de egentlig vil have.
Gravatar #9 - jimgordon
26. sep. 2005 08:18
Fordelen ved et avanceret IT-sprog er jo, at man kan forklare noget til dem der ved mindre end en selv, uden selv at forstå det. Det er vi sku da mange der lever af.
Gravatar #10 - svappe
26. sep. 2005 08:23
#8
Selvfølgeligt hvis køber kommer med design specifikationen, så er det klart at der ikke er så meget at gøre.... Men stadigvæk, så burde udviklerne så sætte nogle krav til det..

#9
Har! :(
Gravatar #11 - BurningShadow
26. sep. 2005 08:24
Jeg er sgu ved at være voldsomt træt af fjolsernes tuderi.
Hvis jeg tager ind til en mekaniker, så forventes det at jeg ved hvad topstykket er for noget. En elektriker forventes at jeg ved en hel masse om stærkstrøm, og min læge forventes at jeg er lige så god til latin, som han selv er.

Men man må ikke forvente det samme af dem. De kan ikke engang håndtere det faktum at @ intet har med elefanter at gøre, og de kan ikke finde ud af at tilslutte en ny mus (men det forventes at jeg kan skifte hjul på en bil!).

Det er helt ok for dem at sige; "Jeg har ikke forstand på den slags pis", men prøv at sige sådan til din tandlæge! De vil da gå helt kolde, da det er helt iorden at reducere vore område til en gullig væske, bare vi respekterer at deres område er utrolig vigtig for samfundet.

Hvor fanden ville de være uden os???
De ville stadig skulle bruge dage på at få journaler andre steder fra.
De skulle renskrive alt på skrivemaskine. Og hvis det viste sig at de havde lavet par fjel, så skulle det skrives om.
Informationer skulle gemmes i store arkivskabe, der fylder alle større væk-flader.
De ville stadig modtage ulæselige håndskrevne breve, fra de kunder det ikke havde skrivemaskiner.

Jo, jeg kan godt se det; Vores område er bare en gang pis, der kan undværes!
Måske de skulle forsøge at lære, bare en lille smule om det. Det ville gøre deres og [/i]vores[/i] liv, meget lettere.
Gravatar #12 - hejboel
26. sep. 2005 08:44
#11
Hvis min (imaginære) bil er gået i stykker, så forventer jeg sq også at min mekaniker kan forklare mig det, så jeg forstår det... Hvis der endelig skal bruges ord jeg ikke forstår, så forventer jeg da også en forklaring på det..

Endnu har jeg ikke været ved lægen (eller tandlægen) hvor der forventes at jeg har samme sproglige omfang som de...
jeg har da heller ikke sat mig ind i hvilken tand +1 er... min tandlæge kan heldigvis godt finde ud af at sige "højre fortand i din overmund", selvom det unægteligt ville være nemmere at sige +1.. men, igen: der er ulig vidensniveau, og det kan ikke hjælpe at man som professionel holder på sit, og holder sine kunder / klienter ansvarlige for at de ikke har samme vidensniveau / sprogomfang.

BurningShadow = SysAdmin from Hell? :P

men, igen.. jeg kan ikke lure om du er ironisk.. men, jeg håber det...
Gravatar #13 - neess
26. sep. 2005 08:49
11#
Vil også sige hvis man ikke kan sætte sit reserve dæk på. Læsne 4 skruer så er den måske også lidt gal.

Ang. læger, så syntes jeg nu de er gode til at tale dansk. Ihvertfald dem jeg er kommet ved. Har forklaret det på en fin måde, så man har forstået nogen lunde hvad der er sket. Og hvorfor. Uden brug af latinske ord.

Og hvis folk siger "De ikke har forstand på den slags pis" Så må det jo være fordi de bare gerne vil ha lavet deres ting uden nogen forklaring, og betaler hvad det koster.
Du kan jo også sagtens køre din mekanikker og sige han skal lave den. Og springe over fejl forklaringen og køre der fra med regningen, uden et eneste fagligt ord.
Gravatar #14 - BurningShadow
26. sep. 2005 08:50
#12

"men, igen.. jeg kan ikke lure om du er ironisk.. men, jeg håber det..."

Faktisk mener jeg det. Jeg overdrev bare, for som du ved, fo fremmer overdrivelse forståelsen.


(Og nej, jeg er ikke SysAdmin. Jeg er heller ikke fra Hell)
Gravatar #15 - gizmodude
26. sep. 2005 08:50
.. det kan vel helleikke forvente ... jeg forstår hellerikke "jurist eller økonomi-snak" ... det gælder også som "it-mand" at kunne formidle it-snak så det er til at forstå :)
Gravatar #16 - BurningShadow
26. sep. 2005 08:52
#12

"Vil også sige hvis man ikke kan sætte sit reserve dæk på"

Men de behøver ikke at kunne skifte en forbandet PS2/USB mus? Det er da endnu lettere!
Gravatar #17 - gladbjerg
26. sep. 2005 09:07
#3.
Det er også et problem, når folk kontakter en og bruger IT-termer, som forklare problemet. Så tænker man, OK her er en som kender noget til termanologien og kan fortælle hvad problemt er. Så løser man det, som man har fået af vide er probelemet. Personen ringer igen og brokker sig over at tingene ikke er ordnet som lovet... Det er for mig det største problem.
Gravatar #18 - brislingf
26. sep. 2005 09:12
Jeg vil mene at basale termer, skal brugerne være forstået med som f.eks forskellen på email og browser, Ctrl, alt, Alt Gr, eller shift, F-taster og deslige, samt at de kan fortælle hvordan deres oplevelser er af fejlen.
Jeg forventer ikke at de kan komme og fortælle mig hvilken specifik fejl er opstået eller hvad det er for en fejl, men bare give mig et spor i fejlsøgningen.

Men når det kommer til projekterne, så er IT-folk/projektledere ekstrem dårlige til at forklare mulighederne i IT, og derfor får de ikke den to-vejs sparring der rent faktisk kan gøre programmer/systemer bedre og til større glæde for brugerne.
Jeg har set kunder der er kommet ned til IT forhandleren og har haft et problem hvorefter de får stukket en disc eller cd i hånden med svar den løser dit problem.. Jeg ville være på herrens mark hvis jeg kom vadende ned til mekanikeren og så fik jeg smidt en dims i hånden med svar om at den fixer mit problem, jeg vil direkte gøre som dem.. gå i panik over om jeg kan ødelægge noget andet ved at forsøge at løse problemet.
Gravatar #19 - ldrada
26. sep. 2005 09:21
På mit arbejde yder jeg ofte low-tech PC-support til medarbejderne. Jeg har lært at snakke i et babysprog som folk uden nogen form for teknisk viden vil kunne forstå.

For eksempel, så hedder en driver "Et lille program som fortæller X hvordan det skal arbejde".
Gravatar #20 - neess
26. sep. 2005 09:26
#16
Tror også de fleste kan skifte deres ps2 mus hvis de lige for at vide at de skal sætte den til i samme stik.

Selvfølgelig vil der være folk som ikke kan skifte musen/dækket. Men hvis man har så lidt forstand på det, må man jo betale sig fra at få det gjort. Men stadig skal teknikkeren da kunne forklare på godt dansk hvordan det skal gøres.
Gravatar #21 - Klumpen
26. sep. 2005 09:30
Mht til analogien med biler... Nu skal man jo rent faktisk tage et kørekort hvor man lærer om bilers basale funktioner og virkemåde. Man skal trods alt ikke vide alt om hele bilens konstruktion for at kunne føre den.

Det gør man for at ruste folk til at køre ansvarligt og uden fare for andre.

Hvis blot folk havde den samme indgangsvinkel til IT ville det gå noget nemmere og mange folk ville blive noget mindre frustrerede rundt omkring :)

Heldigvis er IT dog ved at være så stor en del af dagligdagen på folkeskoler og gymniasale udd. rundt omkring at folk er meget bedre rustede når de kommer ud og skal gebærde sig i erhvervslivet.
Gravatar #22 - svappe
26. sep. 2005 09:36
#18
Før i tiden, 5 års tid vil jeg tro.. Var der en "streng" opdeling af IT og andre kompetancer når det galt ledere..
Nu tildags må man forvente at alle der sidder i ledene stillinger har et udbredt kendskab til koncepterne i IT. Ikke hvordan det udføres, men nærmere hvorfor....
Gravatar #23 - b.b
26. sep. 2005 09:43
#11

Præcis...Der findes ikke noget 'sjovere' en en bruger i røret som fortæller en 'at det PC lort her virker ikke' Så er det virkelig man får lyst til at hjælpe folk.
Gravatar #24 - Kadann
26. sep. 2005 09:49
Man skulle mene at folk kunne finde ud af en masse, hvis de bare brugte deres medfødte logiske sans, men desværre er den nærmest ikke-eksisterende til tider.

I forbindelse med mit tidligere job, har jeg været udsat for en ingeniør (!) og hans kone, som beskyldte mig for at tale for teknisk, da jeg bad dem om at pille telefonen ud af telefonstikket. Jeg har været udefor en kvinde som gik mentalt i sort, da jeg bad hende om at pille strømmen fra et ADSL-modem, til trods for at hun havde fundet kontakten og bare skulle trykke på den for at gøre som jeg bad om.. og jeg har været ude for en kvinde der brød grædende sammen, fordi jeg ikke kunne hjælpe hende med det fine nyindkøbte trådløse udstyr.

Når man i dagligdagen kæmper mod sådanne odds, så er det efterhånden svært at finde en gylden mellemvej. Hvis man taler i et for lavt niveau, så bliver folk gnavne over at man taler ned til dem.. hvis man taler lidt for højt, så fatter de det ikke.

Generelt kan det stadig overraske mig at der sidder folk derude som bruger IT til daglig, men ikke aner en hylende fis om det de bruger, så måske skulle firmaerne overveje at give deres medarbejdere et PC-kursus, i stedet for at lægge problemet over på de IT-ansvarlige.
Gravatar #25 - thunderhawk
26. sep. 2005 09:51
Det er efter min mening et langt stykke hen af vejen. et spøgsmål om supporteren evne til at spore sig ind på brugerens tekniske kunnen, for der efter at tilpasse svaret på brugeres spøgsmål så brugeren ikke føgler at de ikke forstår en skid men helle ikke føler at man taler ned til dem.

Jeg mener at jeg efter 7 år support er ved at blive ok til denne process, dog har jeg før oplevet at folk slet ikke bruger tid på at forsøge at "læse" brugeren og det er efter min mening sjusk.
Gravatar #26 - Torcia
26. sep. 2005 10:05
Fru. Jytte Jensen, 57 år, regnskabsassistent på ligningskontoret har fået en ny supersmart mus for at undgå museskader. IT-afdelingen siger at hun bare skal skifte den. Men Jytte husker tydeligt den aften for tre år siden, da de måtte hente naboens teenager fordi de ikke kunne få deres nye mus til at virke på hjemmepc'en. Han satte vist en cd i maskinen, og forklarede at pc'en ikke uden videre kunne arbejde sammen med musen, fordi musen var så supersmart, og pc'en kun var vant til to knapper på musen. Jytte ved også godt, at man ikke bare må putte hvad som helst i pc'en, der var jo den diskette hun engang havde med, der gjorde alle computerne syge, og det var ikke spor populært. Jytte vakler mellem de mange beskeder og halve forklaringer hun har fået i tidens løb, og beslutter at ringe til it-afdelingen i morgen, de unge ved jo så meget...

Og er det for hulen ikke vigtigere at Jytte gør SIT arbejde godt nok, så vores skat bliver beregnet rigtigt, end at hun er en IT-haj?

#1 kursus? ja, men til hvem? brugerne eller IT-folkene?

/torcia
Gravatar #27 - Deternal
26. sep. 2005 10:09
Brugere er "mærkelige". Som IT-folk kan vi selvfølgelig godt forstå at det er møg frustrerende når "#¤"%#¤&%& ikke virker", vi synes jo også selv det er irriterende når vores egen windows laver bsod og andre lækre ting.

Derfor prøver vi at hjælpe, men det er nogle gange skræmmende hvad vi udsættes for.

Det "mærkeligste" jeg har været udsat for, er at min chef har fået at vide jeg var arrogant da jeg udførte en support opgave på et tidspunkt hvor jeg slet ikke udførte den opgave, i den sammenhæng blev det flot flettet ind at jeg iøvrigt havde været så uforskammet at holde frokost.

#25 er klart inde på noget af det rigtige med at spore sig ind på brugerne, men min oplevelse er at almindelig logik og evnen til at forstå hvad der sker når man forklarer ting forsvinder som dug fra solen for brugere.

Jeg har prøvet at forklare folk lige så stille og roligt a) problemet opstod her, hvis du gør sådan her opstår problemet ikke, ob b) få brugeren til selv at gøre det mens jeg så på for at sikre at jeg havde forklaret det forståeligt.
Dagen efter kan man så få at vide at det har man aldrig sagt.

Det er muligt at mine brugere er værre end andres, men fra hvad jeg hører rundt omkring og fra tidligere jobs tillader jeg mig at stå tvivlende overfor en sådan slutning.
Gravatar #28 - Mort
26. sep. 2005 10:17
Sprog termer er jo ikke kun et problem indenfor IT området.

Snakker man med folk fra andre afdelinger i ens virksomhed har de hvert deres ordforråd som gør deres hverdag lettere, men som ikke betyder noget for resten af os.

Jeg modtager dagligt mails med regnskabs termer, markedsførings slang, salgs taler, personale administration mv. som jeg ikke forstår et ord af.

Jeg er overbevist om at der bruges lige så lang tid på at afkode den slags sprog, som ikke IT kyndige bruger på at afkode vores sprog.
#29 - 26. sep. 2005 10:20
Ud med engelsk, ud med ingeniørsprog.

Jeg er selv ingeniør, men finder mange af udtrykkene tåbelige og lidet sigende:

ADSL/xDSL/SDSL: asymmetrical digital subscriber line.
Er det væsentligt om det er symmetrisk eller ej? Line? Ja det siger ligesom sig selv. Subscriber? Tja, irrelevant for meningen. Digital? Nok det eneste der er relevant.

GSM/PCS/DCS/UMTS/OFDM: Er kun ingeniørrelevant information vedrørende modulationtype og frekvensallokeringen.

Firewire: lad os kalde det "World leading fastest ever connection", og så forkort det til WLFEC, så er det da slået fast hvor hurtigt det er.

Ingeniørverdenen har sejret ad helvede til, men synet er sgu ikke kønt...
Gravatar #30 - jec
26. sep. 2005 10:20
Det er måske ikke helt computersprog men jeg bliver mindet om dengang for ikke så længe siden hvor jeg skulle orientere mine kollegaer om nogle nye retningsliner. Jeg sendte en mail med overskriften: "FYI: nye retningslinier for blah blah".

Et øjeblik efter lyder det: "hvorfor siger du "fy" til mig" fra en af kollegaerne. Og ja - det var helt alvorligt ment. Siden da har jeg altid skrevet "Til orientering"
Gravatar #31 - Kadann
26. sep. 2005 10:24
#30 -

De forkortelser kan jeg til gengæld også blive voldsomt irriteret over, FYI, ASAP o.s.v.

Hvad fa'en er der nu galt med "til information" eller "hurtigst muligt".. og så lyder det overdrevet latterligt når folk udtaler sådan noget som ASAP på dansk.
Gravatar #32 - TYBO
26. sep. 2005 10:24
Hver gang jeg kommer ind i et møbelhus og går fordi skrivebordene så er kan jeg ikke lade være med at grine når de skriver at der er en CPU holder med til bordet.

WTF...skal Motherboardet så hænger ude i det fri eller hva :)
Gravatar #33 - bridgehajen
26. sep. 2005 10:50
#32: Hehe, minder mig om mine gentagne forsøg på at forklare min kone, at en harddisk ikke er den store kasse med ledninger ud fra. Men det er en kamp op ad bakke, da misforståelsen åbenbart er meget udbredt. Aldi har også haft en "harddiskholder" til salg på et tidspunkt, så hudt jeg visker.

På et tidspunkt tager dansk sprognævn sikkert konsekvensen og indfører de fejlagtige betegnelser i retskrivningsordbogen ;o)
#34 - 26. sep. 2005 11:01
ASAP? Betyder det ikke 'når du har lyst?' Må man gå på lokum hvis noget skal afleveres ASAP?
Gravatar #35 - mazing
26. sep. 2005 11:50
Jeg kender det alt for godt. Det nytter ikke at forklare folk om IT problemer vha termer som timeout, kildekode osv... man bliver nødt til at oversætte det til menneskesprog, før folk forstår noget :)

Jeg pleger altid pr. default at oversætte til menneskesprog når jeg skal forklare noget, med mindre jeg ved at personen som jeg skal forklare det til har tjek på termerne. Det kan godt virke provokerende hvis man kaster om sig med tekniske ord, når personen man snakker til er ens mormor.
Gravatar #36 - bobslaede
26. sep. 2005 12:15
f.eks. har internettet for mange mennesker altid været "det blå 'e'"... tak microsoft... det nytter ikke at sige browser...
Gravatar #37 - tbresson
26. sep. 2005 12:21
Problemet ligger lidt i, at folk slet ikke forstår ord som stifinder, dropdownbox, Internet Explorer, skrivebord osv. så basalle ting som gør, at hvis de gad bruge bare lidt mere energi på det end hvornår de skal til frokost, så ville de godt kunne huske det.

Det samme gør sig jo gældende i andre brancher, hvis man går til mekanikeren er man også nødt til at bruge lidt fagsprog, og en masse mennesker har da også styr på hvad de forskellige folk hedder familiemæssigt (kusine, granfætter, oldemor osv.), eller hvorpå grisen eller koen kødet har siddet (koteletter, mørbrad osv.)

Det er jo ikke meningen almindelig mennesker skal vide ALT, men hos IT behøver man slet ikke at vide noget, virker det som om.

Bare for sjov kan jeg fortælle hvad ovenstående hedder hos os:

stifinder = den der ting hvor man kan se forskellige filer
dropdownbox = den der ting man kan klikke på for at få nogle valg frem
Internet Explorer = internettet (klik lige på internettet, hedder det sig)
skrivebord = hvor?
Gravatar #38 - Lobais
26. sep. 2005 12:25
#2
Det er altså også lidt besværligt at sige:
01001000 01100101 01101100 01101100 01101111
Bare for at sige goddag.

Men 01001000 01100101 01101100 01101100 01101111 er jo en computer fortolkning af menneskesprog. Computer sprog ville nærmere være f.eks. 1.
Gravatar #39 - BurningShadow
26. sep. 2005 12:25
"Internet Explorer = internettet (klik lige på internettet, hedder det sig)"

Det er dog lidt surt, når folk lukker internettet ;-(
Hvilket jo ofte sker. Hvornår har nogen sidst hørt noget lignende med hensyn til biler og vejen? Aldrig!
Og når nogen lukker et karton mælk efter sig, så lukker de jo heller ikke et helt majeri...
Gravatar #40 - kriss3d
26. sep. 2005 12:35
Det er bestemt ikke meningen at alle skal vide alt om alt...
Jeg ved en masse om IT fordi det er mit job..
Jeg ved også en masse om elektronik fordi det er mit job..

Jeg ved ikke en klap om biler.. hvis jeg gjorde ville jeg jo ikke have brug for en mekaniker.


Desuden.. I et firma skal en IT ansvarlig/medarbejder sørge for at lortet fungere.. Ikke alt det andet pis.. Hans manualer og dokumentation er skrevet til folk med samme viden som ham.
Ikke til gamle fru hansen der via den dokumentation skal kunne installere en fuldt opstillet Domaincontroler..

Hvad pokker er lige grunden til at vi IT folk skal til at forklare en sekretær hvor vigtig hver port i firewallen er at få blocket så hun ikke kan spille poker med sin mand derhjemme.

Vi skal få tingene til at fungere.. vi skal ikke sidde og lære alle mulige irrelevante ting til folk der alligevel har glemt alt før vi er færdige..
Gravatar #41 - TYBO
26. sep. 2005 12:42
Bildte engang en ind at spanien lige var kommet på internettet og derfor var internettet nede hver eftermiddag da de holder siesta :)
Gravatar #42 - henne
26. sep. 2005 12:47
#21: Den analogi med biler er da meget god, hvis ikke det lige var fordi at folk generelt kører ret ringe, og generelt ikke gider sætte sig ind i hvad der burde være forudsætninger for at føre automobilet på betryggende vis.
F.eks. kan folk rigtigt godt lide at multitaske når de sidder bag rattet, sikkert i håb om at deres evner som bilist øges af tidsdelt multiplexing mellem en længere række tasks.
Jeg kender mindst ligeså mange mennesker der ikke gider sætte sig ind i hvordan en bil fungerer eller hvordan bilkørsel kan gøres mere sikker, som jeg kender folk der "kun skal bruge en pc til Internet" Begge dele mener at det bør være nok at være i stand til at dreje nøglen eller klikke på musen for at betjene den helvedesmaskine de befinder sig i/foran.

Jeg kan jo kun give dem ret; det er noget bøvl at verden er mere kompliceret end eb.dk's overskrifter.
Som Bofh kan jeg kun tilslutte mig at brugere af biler og IT ofte nægter at tænke selv, og på en måde er det betryggende aldrig at blive arbejdsløs.

Det har så intet med nørdet IT-sprog at gøre, for når man ikke forstår sproget er det altid pga. at en af parterne ikke har forstået stoffet. Det behøver ikke være den med de mest avancerede ord som har forstået mest.
#43 - 26. sep. 2005 13:35
Problemet med denne debat på newz er at de fleste har et højt vidensniveau når det kommer til computerviden. Men hvad med lægeverdenen? Kan alle herinde forstå et ord som 'seponering'. 'Terapi' er det kun på en briks? Skizofreni har det overhovedet noget med personlighedsspaltning at gøre? (det har det så faktisk ikke.)
Gravatar #44 - svappe
26. sep. 2005 13:47
#43
Problemet er vi alle har erfaring med "dumme brugere" og vil alle dele vores oplevelse.... Det som er gennemgående for den er tråd, er ikke at vi besidder mere viden, men at brugerne tilegner sig en form af ubevist dumhed når det gælder computere OG de bare ikke ønsker at sætte sig ind i det...

Hvis jeg havde tilfælde i familien med ovenstående, havde bekendte omkring mig eller anden grund til at have en eller flere af dine "udtryk" i min nærhed, ville jeg vide hvad det var, naturligt... mener jeg...

Hvis jeg ikke arbejde/lever med det, har jeg ikke behov for at vide det....
Gravatar #45 - Klumpen
26. sep. 2005 13:48
Det er rgtigt nok Henning :) men til forskel fra netop de eksempler så er der frygteligt mange mennesker som dagligt igennem mange år har brugt computeren som eneste arbejdsredskab og stadig forstår meget lidt af hvad de laver.
Gravatar #46 - Kadann
26. sep. 2005 13:55
#43 -

For mit vedkommende mener jeg at man må mødes et eller andet sted på midten i denne sag.

Det kan ikke være kun være IT-folkenes ansvar, hvis der opstår misforståelser, men ligeså meget de "almindelige" ansattes ansvar at sætte sig ind i brugen af det værktøj der er deres dagligdag og især arbejdsgiveren, som så må sende folk på kursus.

Det er jo i alles interesse at de mennesker der sidder foran en computer 8 timer om dagen, har en basal viden om det de sidder med, hvilket jo vil gøre support nemmere, gør medarbejderes hverdag nemmere, skære ned på misforståelse og måske endda give folk mod på at prøve at løse problemerne selv, før man skriger op og kalder på IT-folkene for at løse et "problem" som at computeren er gået i powersave eller printeren er løbet tør for papir (faktiske eksempler fra et tidligere job).

Jeg har selv været på en arbejdsplads hvor man tilbød PC kørekort til de ansatte, som man endda kunne tage i arbejdstiden, men benyttede de ansatte sig af det? Næææh nej, de skulle ikke have noget med den slags at gøre.

I sådanne tilfælde mener jeg så at arbejdsgiveren bør tage en alvorlig snak med medarbejderen, når man spilder tid og penge på sådanne kurser og medarbejderne ikke engang gider at deltage.
#47 - 26. sep. 2005 14:06
"..brugerne tilegner sig en form af ubevist dumhed.."

Hehe den skal i newz' guldkornsarkiv.
Gravatar #48 - Ajax
26. sep. 2005 14:08
#46
Det lyder til at i sådan en virksomhed har arbejdsgiveren / lederen et problem. Både i form af at ansætte forkerte medarbejde, men også i form af motivation og ledelse.
Det står trykt alle vegne og med store bogstaver og det er noget af det mest hyppigt omtalte på lederkurser, uddannelser osv. Nøgleordet er: "Modstand mod forandring". - Det skal enhver arbejdsgiver kunne håndtere, i størstedelen af tilfældene er det ikke medarbejderen den er gal med.
Gravatar #49 - addlcove
26. sep. 2005 16:41
heh sjovt nok har jeg lige slået min arbejdsPC ihjel, så nu hader IT mig :)

den gik bare ud midt i det hele og den lyder slet ikke godt når man pr¢ver at genstarte den.
Gravatar #50 - Torcia
26. sep. 2005 18:05
Jeg mener stadig at vores allesammens yndlingsbrugere fortjener noget opbakning i denne debat.
Selvom man kommer på kursus, hører efter, gør sig umage og forsøger at øve sig så man ikke glemmer det hele igen, er det altså ikke spor let at have 'et basalt kendskab'. Uanset om man er 'omstillingsparat' er det ikke let at holde styr på hvilke dele af den information man har tilegnet sig der er forældet. I øvrigt tror jeg, de fleste brugere har prøvet følgende ordveksling "den tidligere IT-mand sagde at bla bla bla" " Jamen han var en idiot, det passer ikke, nu skal du høre bla bla bla". Det undrer mig ikke at mange tager 'dumme-Peter' approachen og siger "det der kan jeg bare ikke finde ud af".
Så kan man argumentere for at det er folks jobs, ja. Men fru. Jytte Nielsen havde aldrig kunnet forudse den slags ændringer da hun gik i lære og fik udleveret en linial, to blyanter og et viskelæder. Og de fik jo arbejdet gjort ikke?
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login