mboost-dp1

Polar OLED Ltd.

LCD-teknik kan gøre OLED billigere

- Via Technology Review -

På universitet i Hull, England, har to forskere, Stephen Kelly og Mary O’Neill, igennem længere tid arbejdet på at få de flydende krystaller, man kender fra et LCD-panel, til at lyse og ikke kun polarisere lys.

Resultatet af deres anstrengelser har ført til et produkt, der kan forbedre produktionen af både OLED- og LCD-paneler.

OLED-paneler laves i dag primært på to forskellige metoder, der har hver deres fordele og ulemper. Den ene opnår en høj pixeltæthed og lang levetid, men skal laves på en glasplade, da produktionen foregår under høje temperaturer.

Den anden metode går ud på at printe selve panelet, hvilket sker ved en langt lavere temperatur, hvor det kan ske på f.eks. plastik. Det giver mulighed for at lave fleksible skærme, men levetiden og opløsningen er ikke så god.

Med metoden, forskerne har opfundet, der varetages af det dertil oprettede firma Polar OLED Ltd., kan man opnå fordelene fra begge produktionsmetoder.

For LCD-paneler kan den nye opfindelse benyttes som baggrundsbelysning. Fordelen er, at lyset udsendes polariseret fra kilden, og derfor kan der spares et polariseringslag i LCD-panelet, hvilket reducerer omkostningerne.

Du kan læse meget mere om teknologien på Polar OLED’s hjemmeside.





Gå til bund
Gravatar #1 - myplacedk
9. nov. 2009 09:30
Fordelen er, at lyset udsendes polariseret fra kilden og derfor kan der spares et polariseringslag i LCD-panelet, hvilket reducerer omkostningerne.

Det reducerer vel også energiforbruget.

Et pol-filter konverterer ca. halvdelen af lyset til varme. Dvs. hvis lyskilden giver polariseret lys, så må det vel være dobbelt så energieffektivt. (Alt andet lige, dvs. hvis den nye og den gamle lyskilde bruger lige meget strøm, udsender lige meget lys.)
Gravatar #2 - Decipher
9. nov. 2009 10:23
#2 og øger lysgennemtrængningen formentlig også. Jeg læste en artikel forleden om en teknologi som stort set eliminerede den lysdæmpning der sker i et LCD panel når baggrundslyset skal filtreres gennem alle mulige lag, jeg kan desværre bare ikke huske hvilken teknologi det var.

Det interessante var dog, at der i de nuværende LCD paneler slipper noget i retning af 5-6% (!) lys igennem, hvorimod den anden metode tillod >80% af lyset at passere gennem diverse lag. Ved nogen hvad jeg taler om, ville faktisk gerne læse mere om det ;)

5% til 80% må betyde en markant besparelse i hvert fald..
Gravatar #3 - Pernicious
9. nov. 2009 10:31
#2

Jeg tror du tænker på denne nyhed om TMOS-teknologi.
Gravatar #4 - myplacedk
9. nov. 2009 11:13
Decipher (2) skrev:
Det interessante var dog, at der i de nuværende LCD paneler slipper noget i retning af 5-6% (!) lys igennem

Pol-filtret tager ca. 50%. Farvefiltret tager i teorien 2/3. Allerede der er der kun omkring 1/6 ~= 17% tilbage. Og det er bare for at lave hvidt lys. Hvis selve motivet (filter 3) så slipper omkring 50% af lyset igennem, så er vi nede på 1/12 ~= 8% lys tilbage.

Hvordan du kommer ned på 5-6% ved jeg ikke, men det kommer vel an på hvor lyst motivet er, og hvad der ellers er af spild ud over de tre filtre.

Så ja, LCD-skærme (og ja, det dækker også over LED) spilder enormt meget energi. Hjælper dog lidt på det hvis du alligevel har elvarme, eller måske noget endnu værre. ;-)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login