mboost-dp1

unknown

Forkerte IT uddannelser giver ledighed

- Via Erhvervsbladet - , redigeret af Net_Srak

Hele 15.000 højtuddannede kommer den danske IT industri til at mangle de næste par år, det skyldes at de unge mennesker i Danmark, vælger de forkerte uddannelser.

Uddannelser som datamatiker og multimediedesignere er enormt eftertragtede, desværre er det ikke dem IT-branchen søger, så om disse unge mennesker overhovedet vil kunne finde arbejde i de næste par år er usikkert.

Mange af de almene arbejdsopgaver vil blive outsourcet til lande som Indien. 24% af landets nuværende samlede IT omkostninger går til outsourcing og dette tal forventes også at blive forhøjet.





Gå til bund
Gravatar #51 - Regus
30. maj 2006 15:32
#50
Problemet er at din feedback på designkvaliteten er meget begrænset hvis du ikke selv deltager i implementeringen, og hvis du slet ikke har programeringserfaring har du ingen chance for at forstå de problematikker små detaljer i designet kan give ned gennem systemet.

Hvis du laver et design og der kommer det ønskede program ud i den anden går du ud fra at dit design var godt - hvis programørene brokker sig så lytter du måske efter, men har kun ringe chance for at forstå hvad det egentligt problem er med mindre programørerne har PhD i kommunikation og din evne til at lære af andres erfaringer er usædvanligt høj.

Der er intet selvfølgelig over det, og det er præcis samme problem alle andre steder i verden, hvis du ikke har følt det på egen krop kan du kun få et meget begrænset intellektuelt syn på hvad en given ting indebærer - det svarer lidt til at hæren ansatte en general eller oberst uden at denne nogensinde havde været menig eller noget derimellem, de ville aldrig kunne løse opgaven nær så godt som en person der har oplevet systemet hele vejen igennem.

Jeg ved godt at moderne poppsykologi siger at man kan uddanne ledere og alt muligt direkte, men jeg har endnu ikke mødt en person der var istand til at udføre en overordnet opgave tilnærmelsesvist optimalt, hvis denne ikke havde en indgående kendskab til de underliggende opgaver.
Gravatar #52 - ChrashOverride
30. maj 2006 16:00
Har måtte se måbende til det som mange i erhvervs livet siger..

"Vi mangler kvalificeret IT medarbejder."

Jeg har selv en Datamekaniker Udd. Og kan ikke lige fatte det som mange siger med at det er en udd. unden tyngde.
Det er rigtigt at udd. i sig selv ikke giver meget men det er fordi at uddannelser i dag stor set kun giver et overfaldisk over blik/ inblik i emnet og ikke rigtig går i dybten, det skal man selv, hvis man vil vide mere.

Jeg vil karaktericere mig selv som hardcore coder som har en dårlig dag hvis jeg ikke har lavet et eller andet på nogle af de programmer som jeg er i gang med at producerer, selvfølig med Coder fuel som Red Bull, Cola, og kaffe, som sikkert ikke mange nørder kan fra skrive sig.

Men det med at IT brancen mangler folk... Puuha det lugter lidt for meget af "Åhh vi har det så hårdt..." Jeg har søgt jeg ved ikke hvor mange stillinger og, har ikke fået et eneste svar på tiltale.

I dag sidder jeg i Osiatis i Østrig og reperarer LCD monitorer, laptops, printer og andet IT udstyr både på komponent basic og, med løsdele udskiftning, jeg kan 3 sprog og er igang med at lærer et 4 som bliver Japansk.

Jeg har relevant Erhvervs erfaring fra Østrig som programmør, og supporter da jeg tog resten af min uddannelse i Østrig.

Og ja jeg er ved at være træt af at høre den Danske IT branche klynke over at de mangler IT folk, jeg har fået Nul changser for at vise mine egenskaber i Danmark.

Så det med at de i IT branchen siger at folk ikke er mobile og ikke fagligt kvalificeret kan jeg ikke sige at jeg kender til jeg tog trods alt resten af min udd. i Østrig, så mobil må man da sige at jeg er.

Men det som jeg tror der er galt med IT branchen i dag i Danmark er at de sidder og vil have en Mand / kvinde for en lærlingløn og når så han / hendes lærer tid er over tager de en ny, og ja når der så ikke er så mange i disse uddannelser skal de jo til at betale en højre pris for disse folk og det vil de ikke.

Men fair skal være fair, sidder der nogle firmaer her inden på dette forum som søger en person som kan eletronik, programmering af C++, C#, SQL, ASM, PHP, og samtidig administrer en Linux / Unix Server og så også tale 3 sprog så skriv endlig til mig her inde, jeg sender gerne 3 CV et på hvert sprog jeg kan til det/de firma(er) der skriver til mig.
Gravatar #53 - md
30. maj 2006 16:24
#30
"DØK-studiet", som HA(dat.) / cand.merc.dat til daglig kaldes, har eksisteret siden 1984, så det er ikke bare endnu en "IT-boble".

Vedr. om der er brug for det, så kan du evt. tjekke lidt lønstatistikker her:
http://www.bny.dk/images/bny/elementer/downloadfil...

Og ret så mange af trådene her, omhandler at programmering kan købes for billige penge, men det er forståelse for programmering, systemudvikling, projektledelse m.v. der er brug for. Og det er netop hvad DØK går ud på :-)

Håber det gav lidt afklaring for dig.

/MD
Gravatar #54 - Mazra
30. maj 2006 17:45
Hvad er Universitetets svar på Multimediedesignuddannelsen?

Således viser nye tal fra IT-Universitet


Allerede der mistede artiklen sin troværdighed.

Næste!

Ps. Hvad er det for noget pis med at branchen har brug for højtuddannede? Hvis "lavtuddannede" kan gøre samme arbejde så har de vel behov for lavuddannede også? Kæft en spade der har skrevet den artikel.
Gravatar #55 - mikbund
30. maj 2006 18:16
#52:
Jamen hvorfor læser du så ikke artiklen. De har brug for personer med væsentlig højere uddannelse end din. At kode er da en fin ting - men de uddannelser der efterspørges er universitetsuddannelser.

Og de vil vel og mærke have papir på ovenstående!

Men hvis du er dygtig skulle det jo alligevel være en smal sag at tage din uddannelse på uni.

#54:
Artiklen har vel fat i det rigtige... Der går ikke ret mange software ingeniører/dataloger rundt og er arbejdsløse, mens der findes en pæn portion datamatiker/it-fagtekniker osv.

Indse det, at de uddannelser er på et for lavt i niveau i forhold til hvad der efterspørges. Længere er den ikke.

At kunne kode, er fint men der efterspørges mere end det.
Gravatar #56 - mikbund
30. maj 2006 18:21
#54:
Jeg kunne forestille mig et svar på multimediedesignudd link
og ellers med en tek/nat indgang
informatik
Gravatar #57 - goAMinD
30. maj 2006 18:47
#5
// Korrekturlæsning for begyndere

<folkeskole>
Kritik
</folkeskole>

Bare lige for at være med på hele denne kritiserende bølge
Gravatar #58 - dct_flare
30. maj 2006 23:31
Det der generelt er brug for er ikke hardcore koderer. Det er i stedet folk som kan overskue og designe store/mellem-store systemer via velfunderede arkitektur mønstre og modeller (GOF, POSA, SOA etc)og har evenen til at vide kunne opsøge viden samt har en solid matematisk baggrund. Dette mangler de datamatikere jeg har stiftet bekendskab med ofte i mere eller mindre grad. Dermed ikke sagt at visse dataloger heller ikke besider disse evner.
Gravatar #59 - YaiEf
31. maj 2006 14:10
Regus < "Stik mig en vilkårlig opgave fra en datamatiker eller datlogiuddannelse idag og jeg skal løse den midt i en orkan på $100 bærbar uden at have sovet i 3 dage..."

Har du rent faktisk set nogen datalogi-opgaver? Ellers klik dig lige ind på diku.dk og tag et kig omkring på gamle karakter-givende eksamensopgaver. Der findes sikkert et par über nørder, men generelt er de færreste gode til alt. Det kan godt være du kan implementere en grundlæggende 3D render med shading illumination på 1 dag i C++, men kan du også implementere en vejfinder i java vha. Dijkstra, modificere en compiler i SML, programmere en simpel udgave af Pthread i C og skrive en pipelined processor i det diku-hjemmebryggede sprog Kreds?

Jeg er selv typen, der synes de fleste opgaver er snyde-nemme - også på universitetsniveau. Hvad angår datalogi har jeg dog noget mere respekt - mange af de opgaver jeg har løst kan nemt give erfarne udviklere med masser jord under fingrene grå hår. Ikke fordi det er svært for en ekspert (som en forelæser sagde: "den her opgave kan løses på en dag, hvis man ved hvordan man gør"), men fordi det næsten altid ligger et stykke fra det man er vant til og er på et yderst presset tidsskema.

Fint nok at bashe uddannelser du har erfaringer med, men hvis du synes datalogi er så snydenemt, så vil jeg gerne se bare et par eksempler på alt for nemme (helst obligatoriske) point :)
Gravatar #60 - ChrashOverride
31. maj 2006 17:07
#55

Bare det at jeg har erhvers erfaring og at jeg har erfaring med elektronik, programmering, netværks adminstration, PHP, MYSQL, Oracle, taler 3 sprog skulle være nok.

Samt en 5 årig udd.

De vil har folk med erfaring på viden og ikke kun vide.
Gravatar #61 - mikbund
31. maj 2006 19:37
Ja men din 5 årig uddannelse har du ikke lært det som efterspørges som fx udvikling efter modeller, matematik, algoritmeberegning, databaseudvikling med mange flere. Et studie på universitet er ikke kun de reelle fag du har, men også et bevis for at du kan tilegne dig ny viden selvstændigt.

Og hvis din erhvervserfaring alligevel kun er at have udviklet små simple hjemmesider tæller det alligevel ikke - og du har stadigvæk ikke det papir på, som der ønskes.

Hvis det var så nemt at hamle op med uddannelse var jeg ikke selv igang med en 5årig uddannelse på uni.

Du lærer ganske enkelt ikke tilstrækkeligt på hverken datamatikeren eller teknisk skole uddannelserne som IT-supporter eller datafagtekniker. Du burde måske spørge dig selv hvorfor du ikke allerede er igang med en opkvalificering af din eksisterende uddannelse.

Jeg kan da godt forstå virksomhederne råber og skriger på arbejdskraft. Der er jo netop ikke arbejdsløshed som uddannet datalog, software ingeniør eller lignende. Så jeg glæder mig, det ser ihvertfald lyst ud for mig selv lige nu.
Gravatar #62 - squad2nd
31. maj 2006 20:57
For lige at komme med information, kan jeg oplyse at Aalborg Ehvervsakademi har rettet henvendelse angående artiklen, da det kan dokumenteres at der faktisk er mangel på datamatikere lige nu.

Datamatiker-uddannelsen er blevet meget meget mere erhvervsrettet. Hvis man har lyst (hvilket der er mange der ikke har) er mulighederne for at have et selvstudium i Java, C#, Oracle, Systemadministration m.m. kanontstore.
Folk begår ofte den fejltagelse at de tror de bare skal sætte sig ned og høre hvad læreren siger, uden at læse eller lave en skid derhjemme.


#61
har du ikke lært det som efterspørges som fx udvikling efter modeller, matematik, algoritmeberegning, databaseudvikling med mange flere.


De ting du nævner er ganske vist avanceret, men det er vist en skrøne at man decideret skal have undervisning i ovennævnte. Selvstudium kan sagtens bruges.
Alt det avancerede lader jeg trygt ingeniørerne om, men der skal stadig være nogen til at bruge de allerede eksisterende værktøjer.


Du lærer ganske enkelt ikke tilstrækkeligt på hverken datamatikeren eller teknisk skole uddannelserne som IT-supporter eller datafagtekniker.

Det er korrekt man ikke lærer tiltrækkeligt på datamatikeren, men du får en grobund, netop som du selv siger "men også et bevis for at du kan tilegne dig ny viden selvstændigt."
Gravatar #63 - mikbund
31. maj 2006 22:21
#62:
De ting du nævner er ganske vist avanceret, men det er vist en skrøne at man decideret skal have undervisning i ovennævnte. Selvstudium kan sagtens bruges.

Jeg tror nu ikke selv jeg var kommet igennem dem uden en god portion undervisning.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login