mboost-dp1

unknown

For få uddanner sig som datamatiker

- Via JydskeVestkysten - , redigeret af Pernicious

Der mangler datamatikere på edb-skolerne rundt om i landet. Der mangler så mange, så situationen nærmest ligner den, som det var kendt i dotcom-tiden, hvor de studerende igen får jobtilbud før de har færdiggjort uddannelsen.

Da der stadigt er færre som søger ind og stor mangel på studerende til uddannelsen, står Danmark overfor et dilemma om at opretholde landets status som førende IT-nation.





Gå til bund
Gravatar #101 - KiMmO
25. apr. 2007 13:31
anonym999 : Det er vigtigt du fremhæver til en jobsamtale at man lære hurtigt, og det at lærer nyt ikke er noget problem for dig.

#99 : Jammen det var på et tidligere arbejde, det kommer jo også an på hvor lang tids erhvervserfaring datamatikeren har. Men startlønnen er i hvert fald omkring 5-7K i forskel.
Gravatar #102 - Borg[One]
25. apr. 2007 13:31
#94 den debat kører jo altid.

Som jeg har givet udtryk for, i flere af mine indlæg, er den ekstra tid på skolebænken som en længerevarende uddannelse tager, givet godt ud, men det gør nu ikke de korte videregående totalt ubruglige.

Når nu handelsskolerne oplever at deres studerende bliver hentet på skolebænken, før de er færdige, så kan man vel næppe kalde det for uddannelse til arbejdsløshed.

Som #98 skriver, og som jeg også har oplevet det, kan man sagtens finde dataloger, hvor evnerne er til at overskue. Min påstand vil til enhver tid være, at der er er længere imellem de ubrugelige dataloger end ubrugelige datamatikere - men pointen er blot, at uddannelse aldrig kan stå alene.

anonym999: Jeg tror ikke man behøver være psykolog for at komme med det par gode råd Max_Payne kommer med.
De indlæg du smider her, lugter langt væk af en halvgnaven gut, der giver hele verden skylden for at det ikke er lykkedes ham at finde et job. Hvis jeg var arbejdsgiver havde jeg ikke bidt på krogen.
Pointen er bare, at hvis de i samme stil, lader din opgivenhed eller bitterhed skinne igennem i dine ansøgninger, så bliver man træt af dig, inden man overhovedet har mødt dig.

Og som du selv siger, du har sg* tiden imod dig. Hvis jeg blev præsenteret for et CV, hvor vedkommende havde afsluttet sin uddannelse for 6 år siden, og der ikke rigtig var sket noget siden - ville der allerede der blive tændt en alarmlampe.

Du er nødt til at trække vejret dybt, forestille dig du var arbejdsgiver og så forsøge at matche hans behov.
Det er svært at være objektiv, når der drejer sig om denne her slags - men det er endnu sværere at få job på bitre ansøgninger og manglende erfaring.

#101 er du helt sikker på det, eller er det formodninger?
En startløn for en kandidat er typisk på 22k give'nTake afhængig af branchen naturligvis.

Det bør ikke være noget problem at komme ud som datamatiker med en startløn på 20k eller lidt over.
Gravatar #103 - Max_Payne
25. apr. 2007 13:42
#102 "Det bør ikke være noget problem at komme ud som datamatiker med en startløn på 20k eller lidt over. "

Prosa sætter satserne en anelse højere:
http://www.prosa.dk/loen_job/loenstatistik/lon2007...
Gravatar #104 - m_abs
25. apr. 2007 13:50
Jeg gik arbejdsloes i 2 aar efter datamatiker. Jeg var ved at give op, AF var til ingen hjaelp, og de eneste kurser jeg kunne faa til sidst var "saaden skriver du en ansoegning" hver gang paa en ny maade, og HKs ide om IT-kursuser var a la "dette er en mus".

Jeg foreslog flere kurser, men fik kun et "C++ programming" paa DTU som viste sig at vaere rejsen fra Odense vaerd, da det hjaelp mig til mit nuvaerende job.

Jeg var saa heldig, at de som noget fuldstaendig uventet og iflg. AF unormalt, skrev til folk gennem jobnet, og jeg kom saa til samtale som i oevrigt gik meget daarlig, men de saa potentiale og gav mig en chance. Og jeg har snart et aars dag.
Gravatar #105 - m_abs
25. apr. 2007 13:53
#102
Man skal ikke laegge for meget i loenstatistiker, der er ikke mange fra min klasse der fik saa meget som startloen.
Gravatar #106 - sguft
25. apr. 2007 13:54
#98, #99: Som jeg ser det så er uddannelsens formål at give en teoretisk indsigt i tingene og sørge for at man også formår at bruge det grundlæggende i praksis. Derefter starter en oplæringsperiode i en given virksomhed hvor man for alvor skal til at lære hvordan tingene foregår i praksis.

Den største forskel på en nyuddannet datamatiker og en nyuddannet datalog er den teoretiske bagage, men for begge gælder det at de først bagefter skal til at lære at bruge denne viden i praksis i erhvervslivet.

Det er også årsagen til at det er guld værd hvis man har lavet reelle ting sideløbende med sin uddannelse, f.eks. et fritidsprojekt eller 2 der er blevet til mere end tanken - derved har man allerede konkrete eksempler på at man formår at omdanne teorien til praktiske projekter og ikke bare løsning af dummy-opgaver :)
Gravatar #107 - KiMmO
25. apr. 2007 13:56
#103 : Ja men sådan er virkligheden ikke. Kommer meget an på hvor gammel man er mv. 20K eller lidt over er meget normal startløn for en datamatiker/programmør. En datamatiker med startløn på 26K er enten god til at sælge sig selv ellers også har personen bare været heldig med job. Men jeg taler jo også kun udfra hvordan det så ud for 7 år siden. Startløn kommer jo også meget an på hvordan udbud og efterspørgsel er.

Dessuden er det en helt anden diskution som nok ikke hører til under det her emne... :)
Gravatar #108 - sguft
25. apr. 2007 14:06
#107: En startløn på mellem 20-24k er nok meget normalt ja og man vil så typisk genforhandle efter en periode når man har fået set hinanden lidt an.
Gravatar #109 - Borg[One]
25. apr. 2007 14:26
#106 Det fedeste ved at være datalog, er ikke lønnen - den er marginalt bedre, og over et liv tror jeg ikke de har det så meget bedre. Nej det rigtig fede ved datalogerne er at de kan komme med i forsknings-projekter, der er helt vildt seje.
Der er ikke de store summer at hente, men at være med til at udvikle software til en Mars Rover, skrive robotlogik til en dykkerrobot i de Australske reefs, skrive computerspil logik eller blive sendt jorden rundt 4 gange for at skrive programmer der analysere vejret - det synes jeg er vildt kool.

Hvis man ikke betragter sit liv, som en økonomisk bundlinie, så ligger der rigtig mange flere muligheder (læs: oplevelser) for datalogerne og ingeniørene, end der gør for datamatikerne.
Men det kommer vel også med, at datamatiker er en handelsskole-uddannelse, så man bliver flasket op med forretnings-analyse metoder, og ikke mærkelige og hemmelige formler, der kan bruges til at udregne underlige ting i forskningsverden.
Gravatar #110 - sguft
25. apr. 2007 14:31
#109: Det kommer jo i høj grad også an på hvad man gerne vil, personligt synes jeg det er sjovere at lave software der giver værdi for en masse mennesker end f.eks. at skrive software til en dykkerrobot eller mars-rover - selvom jeg sagtens kan se "coolness"-værdien i det sidste :)

Mit personlige mål er dog som selvstændig at realisere egne projekter og der er snak om uddannelse jo egentlig ret ligeyldig :)
Gravatar #111 - Borg[One]
25. apr. 2007 14:36
#110 det kommer i høj grad an på hvda man finder interessant.

A skrive forretningsapplikationer er bestemt ikke en dårligere ydelse på nogen som helst måde - det eneste jeg efterlyser er bare de oplevelser der er forbundet med nogle forskningsprojekterne.
Og uanset hvordan man vender og drejer det, så giver datalogi-uddannelsen adgang til flere af den slags projekter, end datamatiker.
Gravatar #112 - sguft
25. apr. 2007 14:41
#111: Vi kan sagtens blive enige om at datalogi-uddannelsen åbner flere dører, ingen tvivl om det. Men om det er værd at bruge 3 års ekstra uddannelse på kommer i høj grad an på hvad man vil og hvilke forudsætninger man ellers har :)
Gravatar #113 - Max_Payne
25. apr. 2007 14:44
#111, ja klart, forskningsprojekterne er jo noget som står alene og retfærdiggør valget af en dataloguddannelse. Men hvad fanden gør man hvis man er en kejle til matematik og kun lige med nød og næppe klarede Matematik B med et flot 7-tal - hvad er der så af it-mæssige opgraderinger til en datamatiker?
Gravatar #114 - nebakke
25. apr. 2007 23:18
#113 Jeg startede på datalogi, gik på orlov og studerer nu en tilsvarende uddannelse i Australien sideløbende med arbejde.
Da jeg er sproglig student måtte jeg tage et Mat B kursus sideløbende med værnepligten for at komme ind på Datalogi i sin tid. Det hev jeg mig med nød og næppe igenem, kun for at konstatere at det er begrænset hvor meget din matematiske viden spiller ind i det videre forløb. Hvis du har hovedet skruet ordentligt på og har en basal forståelse men bare har været doven eller uinteresseret i visse dele af matematikken så skulle du nok kunne klare dig helt fint. Diskret Matematik er alligevel relativt set, så langt fra almindelig matematik at basal viden og stor interesse nok skal bære dig.
Men hvis du ikke finder logik og matematiske problemer for værende interessante så skal du nok finde en anden retning ;O)

Held og Lykke
Gravatar #115 - übermench
26. apr. 2007 06:16
Hvis man vil gøre denne uddanelse mere populær skal man selvfølgelig sige at de er godt betalt.
Men ellers kan man gøre ligesom med skraldemænd: en skraldemand i dag er ikke en skraldemand, men en renovationsmedarbejder. Derfor burde det tørre ord datamatiker omdøbes til informations-tekniker.
Gravatar #116 - lst
26. apr. 2007 06:39
Så konklusioen er:
Datamatikere og folk med kortere uddannelse mener at de generelt er mindst det samme værd som en ingeniør,datalog, og i mange tilfælde bedre.

Mens alle andre (dataloger,ingeniører,erhversfolk) mener at Datamatikerne burde tage en længere og dyberegående uddannelse, hvis de vel og mærke vel have udvikler jobs i fremtidens Danmark.
Gravatar #117 - Borg[One]
26. apr. 2007 07:20
#113 det ville retfærdiggøre det for mig - i do not know, what makes your clock ticking...
Men man kan sige at der står en del flere døre åbne, når du kan bryde dig med en kandidat-titel, end der gør med en datamatiker.

Jeg har selv lidt matematikken som achilleshæl, og i IT-branchen er der vitterlig snakke om en achilleshæl, da IT i bund og grund er logik og matematik.

Men der findes faktisk en række alternative veje til videreuddannelse. Hvis du tager IT-diplom uddannelsen, sidestilles den med en bachelor.
Med en bachelor, kan du komme ind på IT-U, hvis det altså er en kandidat du går efter.

Men som #114 så pænt informere om, så er der næsten fri adgang på den klassiske datalogi-linie, og har du lidt ekstra at supplere op med, kan du nok komme ind på kvote 2 - og datamatiker er direkte adgangsgivende til uddannelsen. Men den klassiske datalogi er som regel meget teoretisk og matematisk tung, så hvis man ikke synes det er sjovt, skal man nok finde en anden form for videreuddannelse.

#116 du har ikke læst alle 115 indlæg ordentlig kan jeg konkludere.

En del af de datamatikere der har skrevet herinde, siger at det er nødvendigt med efteruddannelse, for at følge med.
En enkelt datamatiker siger han ikke har kunne finde fagrelevant arbejde.
Der er et par brushoveder der som sædvanlig ævler om at uddannelsen er alt for dårlig, uden rigtig at have noget at underbygge deres påstand med.
Og så er der en hel del snak om forskellige retninger indenfor efteruddannelse du kan gå.

Hvis du vil koge en konklusion af denne tråd, må det være noget i stil med:
Hvis du har travlt og skal hurtigt i arbejde, er datamatiker en fin uddannelse, men du må påberegne efteruddannelse hvis du skal holde dig attraktiv på markedet.
Har du mere is i bukserne, er det muligvis værd at satse på en længere uddannelse - ikke pga løn, men pga de ekstra muligheder der åbner sig.
Gravatar #118 - sguft
26. apr. 2007 08:02
#117: Mit indtryk er dog at en datalogs startløn typisk ligger ca. 5k/mnd højere end en datamatikers, så lønnen er også et OK argument. Min erfaring er dog at det efter et par år på markedet udligner sig og lønnen derefter reguleres i forhold til ens resultater. Er man dygtig betyder uddannelsen altså mindrer på sigt, der bliver man istedet vurderet på hvad man har udrettet.
Gravatar #119 - Borg[One]
26. apr. 2007 08:55
#118 det kommer an på....

Ofte er kandidat-startløn ikke noget at råbe hurra for.
Desuden skal man huske på at uddannelsen er dobbelt så lang, og det sker oftere at folks studietid forlænges yderligere, da uddannelsen er sværere.

Jeg kender ikke gennemsnits-studietiden for cand.scient men jeg tror den ligger på over 6 år.

Hvis den studerene har arbejdet ved siden af, kommer han ud med erhvervserfaring, men har så også trukket uddannelsen i langdrag.

Derfor - selvom startlønnen er højere, har tiden på studiet, med en lavere løn/SU gjort at der går lang tid, før den samlede indtjening matcher en datamatiker, og hvis der ovenikøbet er en udligning, så forsvinder argumentet helt.

Men som jeg vist har skrevet længere oppe, så er det fint nok med en høj løn, men på et tidspunkt er det de færreste der finder den reelle motivation til deres arbejde, igennem aflønning alene.
Det er også derfor at bonus-ordninger er ok, som en kortvarig gulerod - men over længere tid mister de faktisk deres virkning.


Men lønproblematikken som jeg skitsere, er endnu værre hvis du sammenligner håndværkere og kandidater.
Håndværkeren får typisk 7k / mdr når de starter som lærlinge - det gør de så lige efter folkeskolen, hvor kandidaten må pænt vente til han bliver 18, og kan inkassere SU.
Efter 3 år i gym, hvor kandidatten har haft en indkomst på samlet 50k (hjemmeboende SU), har håndværkeren trukket 250k.
Så begynder uddannelsen, det betyder 5 år mere på SU, hvor vi formoder han flytter hjemmefra - det er 300k.
Håndværkeren mangler 2 år, hvilket løber op i 240k, herefter er det arbejde i 3 år hvilket lander ca 800k (lidt over 22k/mdr).

Det betyder når kandidaten er færdig har han siden folkskolen haft en indkomst på: 600k
Og mureren har landet: 1.290

Da livslønnen skal trækkes op, over en kortere periode, bliver den hårdere beskattet (progressiv beskatning er jo en fantastisk ting), og de 690k som mureren fører er penge der bliver svære at trække hjem.
Hvis man så tager i betragtning at mange studerende er nødt til at stifte studiegæld, og at uddannelsen nemt kan trække yderligere ud, så bliver skævvridet endnu større.

Igen ender vi ud i, at den eneste grund til at studere, specielt på de lange udannelser, er for at kunne beskæftige sig med noget som man finder interessant...

Lad være med at hæng dig for meget i mine tal, de er meget løs baseret...Mig bekendt går en færdiguddannet murer også til en højere løn.
Gravatar #120 - sguft
26. apr. 2007 10:07
#119: Helt enig i at den største grund til at man bør vælge en uddannelse bør være interessen. Kan man ikke finde motivation i det man laver til daglig så går det imo ud over livskvaliteten.

Sammenligningen med håndværkere er måske også lidt unfair, eftersom håndværere er inde i en rigtig god periode hvor de er eftertragtede, hvilket afspejles i lønningerne.

Dog vil jeg mene at der er langt størrer muligheder for at få en rigtig god løn 50k+ som datalog end som håndværker, dvs. lønskalaen svinger meget - med et højt bundniveau og godt til loftet. Hvad der over et liv giver mest kommer i høj grad an på hvor på skalaen man ligger.

Men generelt set kan man sige at som lønslave skal det være interessen der driver værket - skal man tjene rigtig gode penge så er der næsten kun en vej, at gå selvstændig.
Gravatar #121 - arne_v
27. apr. 2007 01:06
#49

Jeg forstår ikke hvorfor du går og bilder dig selv ind at en dansk
arkitekt til 50000 er mere konkurrence dygtig i forhold til en
indisk ditto til 25000 end en kode slave til henholdsvis 30000 og
15000.

Og du skal ikke regne med, at det er generlt at danske IT folk
anses for at være dygtigere end andre.
Gravatar #122 - arne_v
27. apr. 2007 01:15
#69

Med den indstilling tror jeg at du får problemer med at få et job
i IT branchen.

Det er relativt nemt at få et job i IT branchen idag og lønnen er
relativ god.

Men de fleste steder er der også relativt store krav til indsats.
Gravatar #123 - arne_v
27. apr. 2007 01:26
#117

Jeg tror at der er mange (ikke kun brushoveder) som mener, at de
bedste datamatikere er glimrende, men at de dårligste datamatikere
er et problem.

Et problem som ikke findes i samme omfang på datalogi, ingeniør etc..
Gravatar #124 - lst
27. apr. 2007 14:57
#121
Såmænd for at et team på 100 udviklere til 30.000kr pr måned er så langt dyrere end hvis man kan holde udgiften nede til en eller to arkitekter og så lade produktionen blive outsourcet. Arkitekternes løn vil jo ikke være at regne for særligt i det regnestykke.

Og jeg forventer ikke at danske it-folk anses for dygtigere end andre, men vi har noget industri blandt andet inden for mili, hvor vi er ganske førende.
Gravatar #125 - arne_v
29. apr. 2007 00:35
#124

Efter den logik burde rengøringskonen jo også kunne få
40000, fordi det er jo også kun en enkelt ...

Jeg tror ikke på den logik.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login