mboost-dp1

unknown

For få uddanner sig som datamatiker

- Via JydskeVestkysten - , redigeret af Pernicious

Der mangler datamatikere på edb-skolerne rundt om i landet. Der mangler så mange, så situationen nærmest ligner den, som det var kendt i dotcom-tiden, hvor de studerende igen får jobtilbud før de har færdiggjort uddannelsen.

Da der stadigt er færre som søger ind og stor mangel på studerende til uddannelsen, står Danmark overfor et dilemma om at opretholde landets status som førende IT-nation.





Gå til bund
Gravatar #51 - sparrez
25. apr. 2007 06:32
Jeg er selv Datamatiker og blev færdig i november sidste år (2006). På nuværende tidspunkt har alle fra mit hold (12 personer) arbejde som Programmører eller Systemudviklere. 8 fra holdet havde arbejde inden de var færdige.

Jeg selv sendte én ansøgning afsted som jeg aldrig hørte mere fra (en fra mit hold har job der). Jeg blev dog lige inden jul kontaktet af et mindre firma gennem Jobindex og er idag ansat på 4. måned som Systemudvikler, både med projektansvar og ansvar for udruldning af en ny stor brancheløsning.

Så den med at Datamatikere ikke kan få ordentlige job holder vist ikke. Man skal selvfølgelig kunne sit kram og kunne sælge sine evner ordentligt, hvor der er vilje er der vej.
Gravatar #52 - Max_Payne
25. apr. 2007 06:35
#51>> Kanont. Tak for opbakningen. Jeg giver dig fuldstændigt ret: Datamatikerne kan sagtens få fede jobs. Det handler blot om indstilling og evner. ;-)
Gravatar #53 - sparrez
25. apr. 2007 06:36
Og så det med at Datamatikere er kodeslaver, den kan jeg altså ikke helt genkende. Jo der er en del fokus på programmering, men der er ligeså meget forkusering på analyse, modellering og andre vigtige ting.

Man skal selvfølgelig interessere sig for sit felt, personligt ligger mit interesseområde på nuværende tidspunkt inden for specielt de nyere .NET tiltag og så selvfølgelig systemarkitektur.
Gravatar #54 - Borg[One]
25. apr. 2007 06:51
#44 det holder ikke stik med virkeligheden. Inderne er meget højt uddannede og temmelig velkvalificerede. Jeg ser en del store opgaver blive sendt til indien, i det få tilfælde hvor returkoden er skidt, kan man alene skyder skylden på opgavestilleren.

#50 der findes massere af alternativer, end en klassisk videreuddannelse. IHK.dk har deres diplom-uddannelse, der mange steder bliver sidestillet med bachelor, og kan bruges til at søge videre med. Har du relevant erhvervs-erfaring er datamatiker direkte adgangsgivend til IT-U, hvor du kan vælge at tage de fag der bliver udbudt under åben uddannelse om aftenen.

Det typisk er, at det koster penge at deltage i fag, udbudt på åben uddannelse. Har du en arbejdsgiver i ryggen er det temmelig billigt ift almindelige kurser - hvis du selv skal betale er det ofte lidt halvpeberet (typisk mellem 5.000 og 10.000 pr semester).

Det jeg savner mest, er at mange fag kun udbydes om dagen, eller som fuldtids studie. Jeg ville gerne over i noget i denne her stil, men uddannelse udbydes på en måde, så det ikke kan sameksistere med mit arbejde.
Datamatiker giver iøvrigt merit i rigtig mange uddannelser, så uanset hvad har du forkortet din uddannelsestid.

Jeg kan iøvrigt skrive under på, at datamatikere bliver brugt som konsulenter - i ligeså høj grad om alle mulige andre IT-folk.

Grunduddannelsen og principperne i uddannelsen er som sagt rigtig gode, men jeg synes ofte der mangler lidt dybde - dybden får man så i jobbet.
Gravatar #55 - anonym999
25. apr. 2007 07:06
#46 Da jeg ikke har kunnet få noget som helst videre uddannelse efter endt datamatiker uddannelse, er det nok usandsynligt at jeg nu kan få et job, når det er 7 år siden jeg er udd. og ikke har arb. med det de sidste 6 år. Jeg fik faktisk et programmør job i et 1 år efter udd., men siden har jeg ikke arb. med programmering, så hvem vil tage mig ind nu? og AF har ikke været villig til at sende mig på kursus selvom jeg selv har prøvet at foreslå en masse.

#45 Jeg har taget datamtiker uddannelsen, men hvad har jeg fået ud af det, når jeg nu ikke har arb. indenfor det i 6 år? Tror du selv på, at jeg kan komme indenfor det igen? Det skal da være i en virksomhed som har tid til at jeg kommer ind i det igen.
Som du kan se under #23 er det ikke det fedeste job jeg har nu, og jeg har taget studielån for at blive datamatiker, men jeg har ikke kunnet bruge den til ret meget, fordi virksomhederne ikke har haft brug for mig, og AF ikke har valgt at holde IT arbejdsstyrken i gang. Så nu må de bøde for det.
Gravatar #56 - Max_Payne
25. apr. 2007 07:30
anonym999>> Du har gået lang tid må jeg erkende. Hvorfor har du ikke startet et oprør før nu? Du skal ikke gå til AF som det første, men kontakte din IT A-kasse/fagforening, hvis du stadig er medlem. Dengang havde jeg svært ved at få bevilget kurset fra AF, men gjorde således og så gik det smertefrit og kom på kurset. Jeg vil anbefale dig, at se hvilke forløb Microworld eller Softadvice tilbyder. Microworld har altid opkvalificering af datamatikere på programmet med indbygget praktik (se evt. her: http://www.microworld.dk/public/kursus/default.asp...

Jeg er sikker på, at de kan hjælpe dig. De påstår selv at de har 90% i arbejde efter endt kursus. It's worth a shot!
Gravatar #57 - fastwrite1
25. apr. 2007 07:30
Jeg startede som momsregistreret selvstændig som 18 årig - nu er jeg 31, stadig selvstændig, eneste uddannelse er HG som jeg nok ikke bruger til noget.

Men jeg er da IT konsulent, eller hvad man nu vælger at kalde det. Og tjener nogen gange over 50K om måneden. UDEN at have papir på hvad jeg kan lave.

Så det er indstillingen, evnerne - og i meget høj grad hvor god socialt du er over for andre mennesker.

Det er ikke kun en uddannelse der bliver kigget på. Når man er til samtale bliver man først bedømt som person de første 3 sekunder. Så kommer det andet senere.

bare min 5 øre. (savner 5 øren :-)
Gravatar #58 - anonym999
25. apr. 2007 07:36
#56 Jeg havde skam kontakt med prosa og senere HK, men da jeg ikke bor i Århus, kunne jeg ikke bare få det bevilget. Jeg har hørt at det vidst var lettere i Århus. Verden er ikke fair.

Nu kan jeg ikke komme på sådan et kursus, da jeg er i arbejde og så kan rådne op som kunderådgiver til 17500 i mdr. Derfor skulle jeg have valgt at fortsætte med at være arb.løs, så jeg havde muligheden for at komme på kursus. Nu må jeg satse på at et af de firmaer som siger de mangler datamatikere, vil tage mig ind. Men jeg tvivler godt nok lidt, da jeg også har fået 100'er afslag på ansøgninger. Så hvorfor skulle det være muligt nu?
Gravatar #59 - Max_Payne
25. apr. 2007 07:43
#58>> Jeg tror ikke du har været ivrig nok. Du skal være blevet ved som en lille plageånd, hvor du bor henne kan da være underordnet sålænge du møder op til kurserne. Det er et dårligt argument. Jeg gik på et kursus Microworld havde stablet på benene i Sdr.jylland og der var mange som kom fra nær og fjern.

Jeg ville alligevel tage kontakt til Microworld og forklare dem din situation. De er jo interesseret i, at få dig som kursist, så de kender sikkert nogle smutveje. I øvrigt er der kursister hos Microworld Training som ingen formel IT-uddannelse har og får job bagefter ;-)
Gravatar #60 - sguft
25. apr. 2007 07:46
#55: Måske det kunne være en ide at bygge et år ovenpå og få en bachelor-grad, så står du istedet som nyuddannet, men med noget erhvervserfaring i ryggen og så betyder hullet på de 6 år ikke så meget. Blot et forslag :)

#0: Jeg er også uddannet datamatiker anno 2003, sidder idag som projektleder med arkitektur og design som hovedområder og ansvar for nyansættelser. Jeg har studeret programmering siden jeg var 13 år gammel, jeg anser vel mig selv som "evighedsstudent" da jeg ikke mener endt uddannelse betyder man skal stoppe med at studere. Jeg er vant til at sætte mig ind i nye teknologier og metoder på egen hånd og det er den egenskab jeg også ser efter når jeg skal ansætte nye folk - mere end hvilken uddannelse de måtte have (sålænge det selvfølgelig er en uddannelse med relevans) og hvilke karakterer de har fået.
Derfor lægger jeg stor vægt på hvad man har lavet af IT-relaterede ting ved siden af studiet - for det viser ofte om man har interessen for det og overskuddet til på egen hånd at sætte sig ind i teknologier og projekter.
Gravatar #61 - brislingf
25. apr. 2007 08:18
#58
Tror hvis du gider at sætte dig ind i macro kodning i C5, så får du ikke problemer med at finde job da du har erfaring fra butik og så er du lige pludselig blevet et værdifuldt erfaren medarbejder.
Gravatar #62 - benz
25. apr. 2007 08:34
Det er det sædvanlige problem handelsskolerne har. De fleste har svært ved at få økonomien til at løbe rundt, og det er da klart at folk vælger uddannelserne fra, når man får at vide i alle medier, at man ikke kan få arbejde. Ved fagforbundet prosa havde de for 1 år siden en arbejdsløshed på 25 %!!!

Men handelsskolernes økonomi skranter jo som sagt, så de vil jo gerne have flere elever. Sværere er det ikke at forstå.
Gravatar #63 - anonym999
25. apr. 2007 08:35
#61 Det kan jeg jo ikke bare sætte mig ind i derhjemme. Der er også familie at passe. Alle andre steder bliver man lært op. Det job jeg har nu krævede 3 mdr. oplæring, og jeg vidste intet om det inden, så hvor kan jeg blive ansat og lært op i Concorde, for det vil jeg gerne?
Gravatar #64 - Borg[One]
25. apr. 2007 08:43
#63 pardon - men hvis du har siddet med hænderne i skødet de sidste 6 år, kan du da heller ikke forvente at være synderlig attraktiv.

Du er kommet ud på et uheldigt tidspunkt, hvilket ikke ligefrem er din skyld - men hvis du ikke har holdt fast i at du ville IT-branchen og så har suppleret din uddannelse op med videreuddannelse, når du nu alligevel ikke var en del af arbejdsmarkedet, jamen så kan du ikke rigtig forvente at blive headhunted 6 år efter.

Jeg har også svært ved at se de er uddannelsen skyld. havde du havft en kandidat-grad, og så ikke berørt emnet siden du stoppede, ville du da heller ikke være særlig attraktiv.

Jeg har arbejde, og en familie der skal passes - alligevel er jeg igang med videreuddannelse. Det kræver at hvad der ellers er af tidskrævende fritidsinteresser droppes til fordel for skolen, men medmindre din familie ikke viser nogen forståelse, eller dit arbejde forlanger meget mere end 40 timer/ugen, så er det altså ikke en total umulig opgave.

Som #57 beskriver - det er langt hen ad vejen et spørgsmål om ens indstilling.
Gravatar #65 - anonym999
25. apr. 2007 08:52
#64 Hvilken videre uddannelse er det? Jeg kan ikke klare SU hvis det er det du mener. Hvad findes der ellers?

Jeg er bare blevet bremset i alle forsøg på opkvalificering, så jeg kan ikke lige se hvordan jeg skal videre uddanne mig uden at komme på SU. Hvor mange kan klare det når der er familien, SU lån, billån osv. der skal betales ?
Gravatar #66 - lst
25. apr. 2007 08:59
#65
Du har vel en masse hobby ting du har arbejdet på længe? Det er der faktisk mange firmaer som der kan bruge til at se du rent faktisk stadigvæk har fingeren på pulsen. Og dermed kan det godt være du er rusten, men tilgengæld har du jo interresen og viljen for faget.
Gravatar #67 - themuss
25. apr. 2007 09:00
#65 Du kan vel spare op til at gå i gang på aftenskole her til efteråret?
Gravatar #68 - Windcape
25. apr. 2007 09:01
#65

Køb nogle bøger, studer i din fritid, og så tag et certifikat på en eftermiddag. Du kan også tage en master, hvilket går ud på at studere derhjemme, og så gå op til nogle foredrag og en eksamen på et universitet.

Du har slet ikke engang undersøgt muligheder?
Gravatar #69 - anonym999
25. apr. 2007 09:11
Nej, jeg vil bare have et normalt it job. Dem jeg kender der arb. indenfor det, læser ikke alt muligt derhjemme. De er på kursus på arb. engang imellem og klarer sig ellers med 37 timer om ugen, så der er tid til det alle andre folk laver i fritiden. Men hvis det er kodeslaver de søger, som en anden herinde skrev, så er jeg ikke interesseret. Så må de jo outsource noget mere.
Gravatar #70 - Borg[One]
25. apr. 2007 09:17
#65 jeg kan ikke finde ud af om du har tabt dit mod, eller om du bare skyder skylden på samfundet og dets opbygning.

Hvis det er modet der mangler, jamen så er der kun én ting at sige - klem ballerne sammen.
Mht skylden er der sådan set 2 du kan give skylden, den ene er dig selv - den anden er alle andre.
Uanset hvad, hvis det er IT du har besluttet dig for er vejen frem, så må du se at ligge en plan for dit videre forløb, ellers vågner du bare op om 3 år, i en uforandret situation.

Der findes en række muligheder for aftenskole-kurser, hvor prisen svinger meget.
Brug nogle timer på nettet og søg på videreuddannelse i området - mulighederne er ret udbyggede, pga loven omkring åben uddannelse.

Jeg kender jo ikke dig, dine evner og dine interesser, så jeg kan ikke komme med den endegyldige løsning - men som #68 siger, det er ikke mulighederne der mangler.

Måske du skulle kigge på de stillinger du søger også. Supporter-stillinger stiller sjældent de store krav til din formelle uddannelse, og har du en arbejdsgiver er sandsynligheden for at han vil betale kurser under åben uddannelse ret stor. Det handler i høj grad også om at få foden indenfor.
Gravatar #71 - themuss
25. apr. 2007 09:25
Mht skylden er der sådan set 2 du kan give skylden, den ene er dig selv - den anden er alle andre
Det sidste er KLART det sjoveste.

Men ok, når man er så overlegen som de fleste af os herinde er, så er der jo for helvede også kun de andre at skyde skylden på :)

(se det er rigtig sjovt).
Gravatar #72 - sguft
25. apr. 2007 09:26
#69: "De er på kursus på arb. engang imellem og klarer sig ellers med 37 timer om ugen, så der er tid til det alle andre folk laver i fritiden."

Selvfølgelig skal der være tid til at lave andet end at sidde foran skærmen og læse bøger i sin fritid, men jeg mener personligt det er svært at arbejde med noget der er i så konstant rivende udvikling som IT, hvis man ikke er indstillet på at opkvalificere sine evner i fritiden - f.eks. ved at læse en bog om en ny teknologi der kunne gå hen og være relevant for en i ny og næ. Personligt mener jeg den rette indstilling til at tilegne sig selv ny viden er mere værd end at blive sendt på alverdens kurser.
Gravatar #73 - Windcape
25. apr. 2007 09:36
Nej, jeg vil bare have et normalt it job. Dem jeg kender der arb. indenfor det, læser ikke alt muligt derhjemme. De er på kursus på arb. engang imellem og klarer sig ellers med 37 timer om ugen, så der er tid til det alle andre folk laver i fritiden. Men hvis det er kodeslaver de søger, som en anden herinde skrev, så er jeg ikke interesseret. Så må de jo outsource noget mere.

Du skal starte fra bunden... og det er som kodeslave.

De job du ikke kan få, er dem som bliver outsourced, så du burde da faktisk se outsourcing some noget dårligt.
Gravatar #74 - anonym999
25. apr. 2007 09:37
Jydske Vestkysten vil vidst ikke lave en artikel som forklarer bagsiden af medaljen. Jeg har skrevet til dem, om hvordan det også er, men de får måske penge af skolerne, så de kan få flere studerende og dermed flere penge?

Jeg har også kontaktet Århus Købmands Skole for at høre om de kan finde job til mig, når nu der er så mange jobs. Dem har jeg ikke hørt fra endnu.

Der manglede bare 40.000 it-folk før jeg blev færdig med datmatiker. Da det var ved at være tid til at jeg blev færdig manglede de pludselig ikke nogle, men der var sørme arb.løse i stedet for. Det er da sjovt så hurtigt de fik de 40.000 ansat. Total latterlig at jounalisterne skriver på den måde. De er jo ikke bedre end meterologer. Hvad med noget realisme.
Gravatar #75 - brislingf
25. apr. 2007 09:38
#63
Nu er macro programmeringen ikke det sværeste i verden og har du rodet med basic burde det her være piece of cake. Med hensyn til oplæring vil jeg tage fat i microsoft business, for de har faktisk 3 måneders forløb i samarbejde med deres c5 partnere der giver dig job bagefter, ved godt at du ikke har en uni grad, men til gengæld skal du jo slå på at du har erfaringer fra butik og herved har du jo noget erfaring som de fleste ikke har.. Der HAR DU FORDELEN.
Gravatar #76 - brislingf
25. apr. 2007 09:43
#74
Sad selv i gamet da dot.com boblen bristede og der var rigtigt mange gode folk der mistede arbejdet fra den ene dag til den anden. Der hvor jeg var, skulle vi til at ansætte 5 mand mere, bare for at kunne følge med i ordre strømmen og i løbet af en måned, havde så mange virksomheder revurderet og trukket følehornene til sig og opsagt ordrene. Så sad vi til sidst med ingen opgaver, en masse penge for opsagte aftaler, men det var squ ikke sjovt overhovedet.

Men kan kun sige som de andre har sagt man skal starte et sted og når man har relervant arbejdserfaring går hurtigt fremad.. så bid det i dig, find jobbet selvom det er knap så flot og så arbejde dig op eller som thorborg siger, da jeg ikke var klog nok til en uddannelse så kunne jeg altid blive selvstændig.
Gravatar #77 - Max_Payne
25. apr. 2007 10:25
anonym999>> Hvis jeg var i dine sko vil jeg klart tage alle disse tilbud til efterretning, som folk stiler til dig. Jeg synes det er fedt, at folk bruger tiden på at give dig nogle tips. Respekt!

Jeg ved hvordan du har det - jeg har selv været der for snart 5 år siden, men jeg tænkte - fandme nej! Jeg vil sgu arbejde med IT. Husker tydeligt, at en medarbejder på AF direkte rådede mig til at søge andre græsgange, da de også havde højtuddannede akademikere, som sad og trillede tommelfingre i deres centre. Hvorfor? Pga. lavkonjukturen, krakket i it-branchen og et alt for stort antal datamatikere, hvis kompetencer lignede hinanden. Det handler meget mere om at differentiere sig i dårlige tider - og om det er Microsoft certified et eller andet, Cisco CCNA, SAP specialisering, Navision - you name it. De giver alle sammen credits. Jeg kan forstå hvorfor man tøver ved at sætte dig i gang med et længerevarende kursus nu, men du er jo også i arbejde. Du kan jo først få ret til uddannelse i din 2.ledighedsperiode på dagpenge.

Jeg startede til 18k og flyttede langt væk fra mine vante omgivelser for at få det første job. Jeg har fået masser af kurser og certifikater siden og har ikke fortrudt. I dag sidder jeg i et godt job, da jeg naturligvis shoppede videre.

Jeg ville kraftigt overveje min situation som dig og finde det bedste kompromis med familien og fritidslivet og så dernæst undersøge de forskellige uddannelsesmuligheder. Om det så er hos en privat kursusudbyder eller en læreinstalt er jo op til dig.

Det kan jo heller ikke være rimeligt du skal gå til 17500. Selv min kæreste som er SOSU-hjælper tjener mere end dig! Du er jo ikke engang berettiget til fulde dagpenge såvidt jeg ved.
Gravatar #78 - salatbar
25. apr. 2007 10:34
Nu er det vel forholdsvist irrelevant hvor mange pladser der står tomme på datamatiker skolerne, men om hvor mange færdiguddannede man kan få i arbejde.
Gravatar #79 - anonym999
25. apr. 2007 10:50
jeg kan ikke gøre andet end at søge en masse, og så se om jeg får det. Jeg bor i vestjylland, men er villig til at køre til Århus hver dag, hvis det skal være. Men modet er ikke så stort mere. Jeg kan ikke gøre en skid mod systemet, så jeg må nok finde mig i en latterlig løn og et dårligt job. Det er ikke engang butik som en anden her skriver. Det er såmænd bare i et call center. Så der er ikke så meget at bygge på. Jeg fik at vide, at det er lettere at få arb. når man har arb. Den tror jeg ikke engang på.
Gravatar #80 - Borg[One]
25. apr. 2007 10:55
#74 nu er det vel hverken Jydske Vestkyst eller din gamle skole der skal skaffe dig arbejde - hvad med at brug energien på a kigge i diversre jobdatabaser, og så sigt efter en stilling du vil kunne bestride forholdsvist nemt.

Som sagt, det handle i høj grad om at få foden indenfor, oftest dukker mulighederne først rigtig op, når firmaet begynder at kende dine evner, eller du kan søge videre på din erhvervserfaring.

Som #77 så startede jeg til 19k, og havde langt til arbejde.
Det var afsted med toget om morgenen, og det var aftenskole 2-3 gange om ugen. Men en god blanding af erfaring og skolegang gjorde min profil mere interessant og derfra kom bedre jobtilbud, og en betydelig bedre løn.

#78 Der er ALTID råmeget brug for os datamatikere, det er indiskutabelt... :)

Edit:
#79 nå, nogen af mine antydninger blev vist gjort til skamme der...
Men du bør måske overveje noget supplement til din uddannelse, hvis du vil øge sandsynligheden for job i branchen.
Langt hen ad vejen er det dine specs der tæller - omsat til dansk er det erfaring, uddannelse og personlighed der ofte lægges vægt på.
Gravatar #81 - Max_Payne
25. apr. 2007 10:55
anonym999, det første job er dit entry-job til branchen så held og lykke. Hvis du får jobbet så giv den fuld skalle og hal noget ekstra uddannelse ud af din arbejdsgiver med tiden. ;-)
Gravatar #82 - brislingf
25. apr. 2007 11:39
#99
Hmm hvor langt ude vest på bor du for der er der jo både thy datacenter, conceptdata, edbgruppen, bankernes edb central (de skriger efter datamatikere). Hvad venter du på????
Omkring Herning er der mangel på mellem 50 - 200 programmører af forskellig uddannelses niveau. !!!
Gravatar #83 - anonym999
25. apr. 2007 11:42
ok, tror du også på julemanden ? Tvivler på de mangler så mange, men jeg skal da prøve at se, om de kan bruge mig, men nu er jeg jo ikke nyudd. med en masse friske erindringer om systemudvikling.
Gravatar #84 - anonym999
25. apr. 2007 11:44
sjovt nok kontakter de mig heller ikke på jobindex, matchworld, it-jobbank, jobnet og hvor jeg ellers har mit cv, så de mangler måske ikke så meget som de skriver.
Gravatar #85 - Diskill
25. apr. 2007 11:59
Jeg troede at EDB var et udtryk der blev afskaffet for længe siden.
Gravatar #86 - sguft
25. apr. 2007 12:02
#84: Når vi søger en mand så lægger vi en annonce på f.eks. jobindex, men vi sidder ikke og gennemsøger CV-databasen efter mulige emner og det tror jeg egentlig der er mange der ikke gider - så skal det se virkelig skidt ud.

Istedet lader vi jobannoncen stå ca. 2 måneder og så ser vi så på de ansøgninger det har givet (hvilket måske er en 10 stykker i disse tider) og kalder de 2-3 bedste bud til samtale.

Pointen er også at modtager vi en ansøgning så er det et tegn på at vedkommende er interesseret i at arbejde for os og derfor er vi mest interesseret i at folk kommer til os istedetfor omvendt.

En velformuleret ansøgning, hvor man beskriver ens kvaliteter og hvad man mener man kan tilbyde kan faktisk ofte være nok til at sikre en samtale - jeg forundres over nogle af de ansøgninger mange folk får sendt afsted der mest af alt ligner et forsøg på en skoleopgave der skulle overståes i en fart.
Når det kommer til at skrive en ansøgning så vær perfektionist, læs igennem og omformuler til du ikke mener det kan blive bedrer og få en anden til at læse korrektur for dig og nok vigtigst af alt - sørg for den er skrevet med den pågældende virksomhed i tanke, en standardansøgning der tydeligt bærer præg af at være en sådan bliver næsten altid kasseret. Er det mig der vurderer ansøgningen, så er ovenstående ihvertfald en stor del af opskriften.

Det kan altså derfor varmt anbefales selv at søge aktivt - også gerne uopfordret, istedetfor at forvente at virksomhederne falder over ens CV.

Edit: Angående mangel på kvalificeret arbejdskraft så siger det at vi er nød til at vente 2 måneder på at få en medarbejder vist det hele - vi er inde i en periode hvor det er utroligt svært at finde kvalificerede folk.
Gravatar #87 - Borg[One]
25. apr. 2007 12:03
#83 hvilket er grunden til at en smule efteruddannelse vil gøre underværker.

#84 Der ER mangel på kvalificeret arbejdskraft.
Men hvis jeg var arbejdsgiver, ville jeg heller ikke kaste mig ud og søge folk der inaktivt søger.
Dit C.V. skal måske omformuleres eller ændres, du skal gøre noget ved din uddannelse, som der er blevet skrevet et par gange - og sidst men ikke mindst, hvis den attitude du har haft igennem denne her tråd, er den samme du har til samtaler og i dine ansøgninger, så skal der måske også gøres noget ved det.

Der er uddannet mange tusind datamatikere, siden uddannelsen begyndte. En stor del af os arbejder med IT, så er der nogen der har fundet andre leveveje de har fundet interessante, og så er der selvfølgelig dem som af en eller anden grund ikke kan få arbejde. Det billed gør sig nok gældene for langt de fleste uddannelser - hvor vægtningen på de te områder naturligvis variere voldsomt.
Min pointe er blot - at der er massere datamatiker der har fået arbejde alene på den uddannelse, så i bund og grund er det nok ikke uddannelsen der er problemet.
Gravatar #88 - anonym999
25. apr. 2007 12:14
Surt hvis man er god til IT generelt, men ikke til at skrive en god tekst. Alle kan ikke både være gode til matematik og at skrive, så hvis en standard ansøgning kaseres så mister I måske en god medarbejder. Jeg laver ikke kun standard, men det har jeg også gjort, og er kommet til samtale alligevel. At jeg så ikke er vildt udadvendt er måske heller ikke det bedste, men jeg kan altså godt finde ud af IT alligevel, og jeg sidder alligevel halvvejs som sælger i et callcenter. Min nuværende arbejdsgiver så mulighederne i mig til det arbejde jeg nu har, og derfor er jeg fastansat, men jeg vil hellere have et IT job. Derfor søger jeg videre.
Gravatar #89 - Max_Payne
25. apr. 2007 12:26
#87 og #88>> Jeg havde ikke regnet med, at min første nyhed ville skabe sådan en debat, hold da op! anonym999, jeg tror ikke du kommer udenom, at din uddannelse skal suppleres med noget efteruddannelse enten finansieret af en arbejdsgiver, af din a-kasse og AF eller på egen hånd.

I det sydjyske er der fx. en overproduktion af pædagoger, som det var kendt for datamatikeren for år tilbage, og arbejdsløsheden er tårnhøj. Disse pædagoger må enten kigge længere væk efter arbejde eller tage relevant videreuddannelse og søge vikariater.

Du har fået en masse bolde du kan spille videre, men det virker ikke til du er så lydhør, så det er jo svært at rådgive. I det mindste kan du jo se, at der er masser af muligheder for dem, som vil noget.

Som en sidste option er der jo også muligheden for at blive Support Engineer i udlandet - fx. Sverige, UK eller Irland, hvor skatten er noget lavere end i DK. En af mine studiekammerater fra dengang startede sin karriere på den måde og selv en diplomingeniør måtte den vej.

Se fx. her:
http://jobsoeg.monster.dk/getjob.asp?JobID=5609467...
Gravatar #90 - anonym999
25. apr. 2007 12:37
Jeg har været teknisk supporter for HP i sverige, og da jeg kom hjem var jeg fuld af forventning til det danske arb. marked. Men det blev til afslag, afslag, ja gæt selv. Jeg snakkede med AF og fagforening om efterudd. men det var der ikke penge til, så jeg gik 2½ år før jeg fik et vikariat i det callcenter, hvor jeg er blevet fastansat nu. Nu har jeg da i det mindste arbejde, men det er stadig afslag. Men jeg prøver Bankernes EDB Central i Herning m.fl. og så må jeg håbe på det bedste.
Gravatar #91 - Max_Payne
25. apr. 2007 12:44
anonym999>> Den erfaring er jo guld værd. Den eneste forskel er bare, at inden de tog retur til DK havde fundet arbejdet. Hvordan ser dit CV ud? Hvad med dine ansøgninger - skinner det igennem, at du er negativ over ikke at have et fundet relevant it-job? Hvad med din facade til jobsamtalen - skinner det igennem her? Hvis ja, så tror jeg forklaringen meget vel kan ligge her.
Gravatar #92 - Max_Payne
25. apr. 2007 12:48
Så kører debatten også her:
http://www.version2.dk/artikel/2259
Gravatar #93 - anonym999
25. apr. 2007 12:49
er du psykolog eller hva'? :-)

Jeg er nok lidt negativ, men det tror da pokker. Men forsøger selvfølgelig at være positiv, når jeg skal til jobsamtale. Andet ville da være dumt. Det kan da også være det er lettere nu end for nogle mdr. siden. Jeg prøver som sagt BEC.

Jeg forstår ikke hvorfor den erfaring er guld værd som systemudvikler? Det er jo bare support af div. HP produkter. Ja jeg skulle nok have fundet et arbejde inden jeg tog retur, men det er ikke så billigt at rejse fra Ljusdal 350 km nord for stockholm til dk til job samtale ret mange gange. Men too late.
Gravatar #94 - kba
25. apr. 2007 12:49
..ofte kortere uddannelser som datamatiker og multimediedesignere, som branchen slet ikke har brug for.

Unge uddanner sig til ledighed

Er der behov for at sige mere?
Gravatar #95 - sguft
25. apr. 2007 12:57
#88: Problemet er at ansøgningen giver det første indtryk af personen og skal få dig igennem "grovsorteringen". Desto flere ansøgere der er til en stilling, desto sværere er det at slippe igennem nåleøjet på en halvdårlig ansøgning, medmindrer der er andre ting der trækker op. Har du ting der trækker ned er det derfor ekstra vigtigt at ansøgningen i sig selv ikke også gør det.
Og ja, man risikerer at miste en dygtig medarbejder, men man kan altså ikke kalde alle til samtale og der er derfor nød til at ske en frasortering, sådan er det bare.

Jeg prøver såmænd blot at hjælpe dig lidt ved at give et indblik i nogle af de overvejelser vi gør os i forbindelse med ansøgninger, det er bestemt ikke for at kritisere dig - jeg håber blot at du kan bruge nogle af tingene.

Er du ikke særlig dygtig til selv at formulere en ansøgning, vil jeg anbefale at du laver et udkast med de ting du gerne vil have med og så får en til at hjælpe dig lidt med formuleringen. Nogle vil måske se det som "snyd", men ansøgningens formål er blot at få dig til samtale - det er her du vil blive vurderet.
Gravatar #96 - Max_Payne
25. apr. 2007 13:02
#94, ja luk arret! Nuvel er multimediadesigneren en katastrofe, men datamatikeren er ikke!
Gravatar #97 - sguft
25. apr. 2007 13:09
#94: Det er en gammel artikel og som jobmarkedet ser ud lige nu så er datamatikere i høj kurs - det kan jeg godt skrive under på. Men vi taler datamatikere der rent faktisk også kan det uddannelsen lover i praksis, der vil altid være en mængde som simpelthen ikke fik nok ud af uddannelsen (som f.eks. slap igennem på gruppearbejde) og som det derfor er meget svært at bruge til noget i erhvervslivet.

Er man datamatiker og kan man reelt også programmere (og anvende nogle af de teknologier erhvervslivet efterspørger) så er der næsten jobgaranti som det ser ud ligenu.
Gravatar #98 - KiMmO
25. apr. 2007 13:12
#94 : Altså nu har jeg været programmør i snart 8 år nu uddannet som datamatiker, og jeg har da arbejdet sammen med folk der er uddannet på universitetet, og de kan da ikke mere end mig, syntes jeg selv. Det er bare lønnen der er forskel på. Datamatiker kan godt bruges, den giver basisviden indenfor netværk og programmering. Den rigtige uddannelse for en datamatiker er når man kommer ud på arbejdsmarkedet, det er der uddannelsen begynder.

anonym999 : Jeg tror du har givet for hurtigt op med jobsøgningen. Jeg har selv stået arbejdsløs fra 2003 til 2004 trods det jeg havde 3 års erhvervserfaring på det tidspunkt. Jeg har på det år også midstet håbet totalt. Men kom ind i "varmen" igen. Der er ikke andet for end at klare udfordringerne og evt. gå ned i løn for at få arbejde igen som programmør. Så kan du bevise overfor arbejdsgiveren at du dur til noget....
Gravatar #99 - Max_Payne
25. apr. 2007 13:22
#98 du har ret. Uddannelsen begynder først bagefter.

Hvor meget mere får en uni uddannet dit sted i forhold til en datamatiker - bare nysgerrig?
Gravatar #100 - anonym999
25. apr. 2007 13:25
Hvis der så bare var et firma der ville uddanne mig, for jeg kan godt lære nyt. Det er heller ikke et helt let system vi taster i, hvor jeg er ansat nu, men det har jeg da lært.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login