FacebookFacebook prøver at få ret til ’Book’

Via Wired - , redigeret af Net_Srak

Facebook har igennem tiden kæmpet mange kampe om rettigheder til at bruge ordet ’face’ og ’book’. De har blandt andet 73 registerede varemærker hos den amerikanske Patent og Varemærkestyrelse, hvor de blandt andet har registeret ’Facebook’, ’Like’, ’F’, ’Face’, ’FB’ og ’Wall’ som navne og logoer i for eksempel klasserne for computer software og tjenester.

Facebook fik 2010 registeret varemærket ’Face’ i klassen for telekommunikation. Facebook har muligvis også prøvet at registrere ’Book’ som varemærke i USA. I Europa er der en varemærkeansøgning på ’Book’, hvor den seneste behandling var negativ.

En registrering af et varemærke er dog ikke nødvendig, hvis et firma kan vise, at deres produkter eller firma har opnået et særligt kendetegn i den brede offentlighed. Det vil sige, at hvis man hører navnet Lego, vil den almindelige bruger forbinde det med legetøjsklodser og et rødt logo med hvide bogstaver.

Facebook prøver nu at udøve kontrol over deres registrerede og uregistrerede varemærker ved at skrive det ind i deres slutbrugeraftale. Den ændrede slutbrugeraftale skriver, at man som bruger af Facebook, ikke må benytte sig af Facebooks varemærker. Her er ordet ’Book’ kommet med ind.

nye Slutbrugeraftale, Facebook skrev:
You will not use our copyrights or trademarks (including Facebook, the Facebook and F Logos, FB, Face, Poke, Book and Wall), or any confusingly similar marks, except as expressly permitted by our Brand Usage Guidelines or with our prior written permission.

Den nye slutbrugeraftale er ikke trådt I kraft endnu.

Denis Ticak fra et advokatfirma i Ohio, Benesch, Friedlander, Coplan og Aronoff LLP, mener ikke at Facebook ved at inkludere ’Book’ i deres slutbrugeraftale, kan opnå en ligeså stærk beskyttelse som ved en registering.

Denis Ticak, Benesch, Friedlander, Coplan og Aronoff LLP skrev:
The ‘book’ addition to the user agreement isn’t as strong as a registered trademark or copyright, but provides extra protection. Adding that term merely changes the agreement we all become a party to when we accept the terms of service/use the site/etc. So, it offers some layer of protection against use of ‘book’ in, say, a company or website name. But, it only extends to those who accept the statement of rights and responsibilities.’ Let’s say you go out and create ‘Brodkinbook.’ Whether or not they have a registered trademark on ‘book,’ since you in all likelihood use Facebook and so have accepted that contract, they can arguably prevent you from using that name on the site.

Gå til bund
Gravatar

#1 Athinira 26. mar. 2012 15:36

...og det er derfor jeg mener at slutbrugeraftaler burde være hårdere kontrolleret og begrænset ved lov (eller at love burde være bedre til at sikre sig at vi ikke kan fraskrive os vores rettigheder som almene mennesker).

De kan jo snart fraskrive sig ansvaret for alt eller forbyde os alt, og de er blevet VIRKELIG kreative i visse tilfælde :o)
..hader folk der ikke kan finde ud af at bruge et fora-ratingsystem ordentligt
Gravatar

#2 Chewy 26. mar. 2012 15:46

@ #1
Nu er det så heldigt, at en slutbrugeraftale aldrig vil kunne stille dig værre, end hvad dansk lovgivning siger.
Så du er allerede beskyttet af loven.
Jeg har personligt meget svært ved at se hvordan de vil få denne ændring til at gælde i DK...
"Don't play games with me. Don't ever ever think you are capable of that.
I'm the Doctor.."
Gravatar

#3 Kian 26. mar. 2012 16:07

Hoooold da kæft. Jeg fatter slet ikke at det er muligt at søge så imbicile patenter og endnu værre: at få medhold i fx USA. Det er muligt at de er meget liberale i USA men det er jo helt ekstremt når normale ord i sproget pludselig koster penge at anvende. Det er mig en gåde hvordan man kan gøre hævd på sådanne selvfølgeligheder i sproget.
Og jeg er glad for at dansk lovgivning er laveste tæller som baner vejen for minimum.
Det her er jo den direkte vej til komplet kaos.
I'm gay, I'm wacky!
its all about me and my boyfriend being gay...
cv: http://www.pixlr.dk
Gravatar

#4 tentakkelmonster 26. mar. 2012 16:11

#2: Det er sgu heldigt, når man tænker på hvor usansynligt stor en procentdel af Danmarks befolkning er på facebook, og som derfor kunne blive påvirket af deres betingelser. :)
Gravatar

#5 dinmor 26. mar. 2012 16:13

#3 Varemærker != patenter. Bortset fra det er jeg enig i at det virker som ekstremt generiske termer at få eneret til. Specielt set i lyset af at facebook slet ikke bruger "face" og andre af de nævnte ord i deres markedsføring.
Gravatar

#6 Ylle 26. mar. 2012 16:37

Én ting er da ordet face, men book ? Come on...
Jeg har da hørt folk sige: "Gå lige ind på Face", eller noget i den stil. Men jeg har dog aldrig hørt, eller selv sagt: "Gå lige ind på Book". Det tror jeg i hvert fald ikke den gængse dansker vil fatte.
Gravatar

#7 Athinira 26. mar. 2012 16:48

Chewy (2) skrev:
Nu er det så heldigt, at en slutbrugeraftale aldrig vil kunne stille dig værre, end hvad dansk lovgivning siger.


Der tager du så fejl :o)

Dine lovsikrede rettigheder i form af købe-, aftale- og ophavsretsloven (og i visse tilfælde andre lovgivninger) kan tælles på meget få hænder. De skal f.eks. give dig 2 års reklamationsret på det meste elektroniske udstyr, men derudover har de relativt frie tøjler til f.eks. at definere hvad der ligger inde og uden for dette. Apple har f.eks. deres famøse "fugtsensorer", og lad os i udlandet da slet ikke nævne den skandale hvor Apple nægtede at reparere en Mac der havde spor af Nikotin fordi de mente at det var selvforskyldt skade at have udstyret stående i et miljø hvor der bliver røget (dette var en Mac dækket af en betalt garanti btw).

Derudover er der STOR forskel på dine rettigheder fra en købsaftale til en slutbrugeraftale, hvilket er der du misforstår meget. Bevæger vi os ind under købeloven bliver du som forbruger sikret flere rettigheder, men det er ikke altid det. Den aftale du skal acceptere for at kunne oprette en Facebook-profil er f.eks. ikke dækket af købeloven da der, sjovt nok, ikke bliver købt et produkt eller en service. Dette er især vigtigt da købeloven har lagt større vægt på at tilgodese forbrugeren i tvivlsspørgsmål (og det er også årsagen til at aftalerne ofte er så komplicerede: firmaerne ønsker at dække sig helt ind).

Dine rettigheder som forbruger er få, og firmaer kan i høj grad forbyde eller regulere dine rettigheder på mange mange måder.
..hader folk der ikke kan finde ud af at bruge et fora-ratingsystem ordentligt
Gravatar

#8 baloo 26. mar. 2012 17:51

tror jeg vil til at forfatte et lille brev...

Til Patent- og Varemærkestyrelsen

Jeg vil hermed gerne søge samtlige ord i vedlagte billag 1 registreret som varemærker under klasserne for computer software og tjenester.
Såfremt enkelte ord ikke vil kunne registreres, eller er registreret til anden side, søges der stadig om registrering af de resterende ord.

Bilag 1: Dansk Sprognævns ordliste
Gravatar

#9 Clark 26. mar. 2012 18:08

#7
Athinira skrev:
Der tager du så fejl :o)


Dansk lov er stadig laveste fællesnævner som ikke kan tilsidesættes, heller ikke af facebook.
Men som du nævner er der forskel på en købsaftale og en slutbrugerafale, der kan give mulighed for at indskrænke hvordan brugeren handler så længe han(/hun) er bruger. Brydes aftalen af brugeren er facebook i sin gode ret til at opsige aftalen, men ikke bryde dansk lov med baggrund slutbrugeraftalen.
Gravatar

#10 Athinira 26. mar. 2012 18:24

Clark (9) skrev:
#7

Dansk lov er stadig laveste fællesnævner som ikke kan tilsidesættes, heller ikke af facebook.


Passer ikke. Der er masser af rettigheder i loven du netop KAN fraskrive dig ved en aftale, hvor aftalen går over dansk lovgivning.

Der er bestemt lovsikrede rettigheder som ikke kan overskrives af en slutbrugeraftale, men de er som jeg nævnte ikke særligt talrige. Og for de ting loven ikke dækker, så er du som forbruger stillet ad lort til generelt :o)

Derudover er det kun inden for danske grænser at vi er beskyttet. Der er mange steder hvor dansk lovgivning bare er uden for rækkevidde, og hvor du som forbruger kun kan håbe at udenlandsk lov dækker dig ind.
..hader folk der ikke kan finde ud af at bruge et fora-ratingsystem ordentligt
Gravatar

#11 Patte 26. mar. 2012 20:29

Der er masser af love, som bare er vejledende, og kan derfor med en kontrakt eller en, i dette tilfælde, slutbrugeraftale. Det er dog langt fra alle love, der er sådan.
Gravatar

#12 Zombie Steve Jobs 26. mar. 2012 20:35

PokeMon! MacBook! Wall of text! Liek so lame.

jaja, whatever, lorte facebook. HELE TO OVERTRÆDELSER!
Doner til Kræftens Bekæmpelse i forbindelse med JJ's for tidlige afsked: https://www.betternow.org/dk/jjnewzdk
Gravatar

#13 kasperd 26. mar. 2012 21:26

baloo (8) skrev:
Jeg vil hermed gerne søge samtlige ord i vedlagte billag 1 registreret som varemærker under klasserne for computer software og tjenester.
Ønsker du en separat faktura for hvert ord du ansøger om? Eller vil du hellere have en enkelt faktura på en milliard kroner til dækning af alle ordene?
The Internet is full, please try again later.
Gravatar

#14 webwarp 26. mar. 2012 21:37

Patte (11) skrev:
Der er masser af love, som bare er vejledende, og kan derfor med en kontrakt eller en, i dette tilfælde, slutbrugeraftale. Det er dog langt fra alle love, der er sådan.


Jeg har INGEN ide om, hvad du forsøgte at sige der .oO ?
I like my beer cold, my TV loud and my homosexuals flaming.
Gravatar

#15 alloedee 26. mar. 2012 23:22

Tror bare jeg hopper over på viber eller andet, næste gang jeg skal godkende en fb bruger aftale. Gider snart ikke facebook længere

Skal man egentlig det? For de kan da ikke bare ændre drt, uden man acceprerer
Gravatar

#16 zymes 27. mar. 2012 04:40

alloedee (15) skrev:
For de kan da ikke bare ændre drt, uden man acceprere

Kan de ikk skrive noget om de kan ændre uden varsel og man selv er forpligtet til at holde øje med det? Eller? Igen fordi det ikke er en købskontrakt, men en gratis tjeneste.
Ja, jeg blev tabt på gulvet.
Gravatar

#17 smeaGOLL 27. mar. 2012 06:17

Du skal acceptere aftalen på ny såfremt der kommer væsentlige ændringer i brugerens vilkår. Hvad væsentlige så dækker må du selv gætte dig til. ;)
Gravatar

#18 Futski 27. mar. 2012 06:34

Kian (3) skrev:
Hoooold da kæft. Jeg fatter slet ikke at det er muligt at søge så imbicile patenter og endnu værre: at få medhold i fx USA. Det er muligt at de er meget liberale i USA men det er jo helt ekstremt når normale ord i sproget pludselig koster penge at anvende. Det er mig en gåde hvordan man kan gøre hævd på sådanne selvfølgeligheder i sproget.
Og jeg er glad for at dansk lovgivning er laveste tæller som baner vejen for minimum.
Det her er jo den direkte vej til komplet kaos.


Korrektion.

De er meget KONSERVATIVE i USA
Gravatar

#19 cazaadotdk 27. mar. 2012 06:35

Ynkeligt
Gravatar

#20 el_barto 27. mar. 2012 06:36

TL;DR:
Kiss my ass Facebook :)

I'm gonna Poke your Wall with a Book and you won't Like to Face it.
Gravatar

#21 el_barto 27. mar. 2012 06:44

Athinira (10) skrev:
Clark (9) skrev:
#7

Dansk lov er stadig laveste fællesnævner som ikke kan tilsidesættes, heller ikke af facebook.


Passer ikke. Der er masser af rettigheder i loven du netop KAN fraskrive dig ved en aftale, hvor aftalen går over dansk lovgivning.

Der er bestemt lovsikrede rettigheder som ikke kan overskrives af en slutbrugeraftale, men de er som jeg nævnte ikke særligt talrige. Og for de ting loven ikke dækker, så er du som forbruger stillet ad lort til generelt :o)

Derudover er det kun inden for danske grænser at vi er beskyttet. Der er mange steder hvor dansk lovgivning bare er uden for rækkevidde, og hvor du som forbruger kun kan håbe at udenlandsk lov dækker dig ind.

Passer ikke. Den eneste sanktionsmulighed FB har er at lukke min konto.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login