mboost-dp1

Flickr - Jacob Bøtter

Danskerne finder det ok at piratkopiere

- Via Rockwool Fonden - , redigeret af Net_Srak , indsendt af Gridlock

I en undersøgelse lavet af Rockwool Fondens Forskningsenhed, der kigger nærmere på danskerne lovmoral i 2010, er der dedikeret en side til piratkopiering. Her afsløres det, at 70 % af danskerne accepterer de ulovlige kopier i en eller anden udstrækning, når der er tale om kopier til eget forbrug.

På en skala fra 1 til 10, hvor 1 svarer til ingen accept overhovedet, har 50 % svaret mellem 2 og 6, imens 20 % har svaret mellem 7 og 10. Dermed er det kun 30 % af befolkningen, som ikke synes, piratkopiering til eget forbrug er i orden.

Holdningen er dog en anden, hvis det er med økonomisk gevinst for øje, man piratkopierer. Her svarer 75 %, at de ikke finder det acceptabelt, kun en meget lille procentdel svarer mellem 7 og 10.

En lignende undersøgelse blev lavet i 1997, hvor resultatet var næsten identisk. Også dengang var 30 % helt imod ulovlig kopiering til eget forbrug. Når holdningen ikke er ændret siden, vurderer fonden, at det kan skyldes uigennemsigtig lovgivning på området.

Hele nyhedsbrevet med resultaterne om danskernes lovmoral kan læses her (pdf).





Gå til bund
Gravatar #1 - AlienDarkmind
25. feb. 2011 11:06
Så undersøgelsen er lavet på et site hvor ALLE piratkopiere? Det er da lamt, lav undersøgelsen for alle og ikke kun dem der gør det bevist..
Gravatar #2 - zymes
25. feb. 2011 11:09
Gætter på der menes en side i deres spørgeskema eller noget, ikk en hjemmeside (altså spørgeskemaet er ikk slået op som poll på en tracker)..
Gravatar #3 - inzane
25. feb. 2011 11:10
Darkmind (1) skrev:
Så undersøgelsen er lavet på et site hvor ALLE piratkopiere? Det er da lamt, lav undersøgelsen for alle og ikke kun dem der gør det bevist..

tror der er ment en side i rapporten og ikke en web side
Gravatar #4 - JSebastian
25. feb. 2011 11:27
Dejlige - om ikke overraskende resultater.

Så er det sjovt at folketinget arbejder(som burde repræsentere befolkningens holdninger) på strammere lovgivning og højere straffe for brud på ophavsretten.

De tosser :)
Gravatar #5 - beldin
25. feb. 2011 11:32
Så længe der er DRM (Digital Rights Mutilation) på produkter, så sælger de dem ikke til mig!

MP3, uden DRM... Fint, den køber jeg gerne!
AVI, uden DRM... Fint, den køber jeg gerne!
EPUB, uden DRM... Fint, den køber jeg gerne!
Ikke tilgængelig uden DRM? Så findes de 'på anden vis'... :-p

DRM betyder at på et eller andet tidspunkt, så VIL jeg løbe ind i problemer med at afspille dem. F.eks. hvis jeg køber en anden dims til det...
Derfor: DRM... HELL NO!
Gravatar #6 - TormDK
25. feb. 2011 11:35
#4 Ah, det er nok mere "sjovt" at vi danskere har sådan en lad holdning til pirat kopiering.

Omend Industrien burde tage stafetten og komme videre netop for at give folk mindre grund til at pirat kopiere. Langt de fleste danskere gør det kun fordi der ikke er let tilgængelige lovlige alternativer.
Gravatar #7 - rular
25. feb. 2011 11:40
Jeg synes personligt at begge sider af denne "krig" har sine pointer. Hvis i vil se en glimrende presentation af dette mht. spil så prøv:
http://www.escapistmagazine.com/videos/view/extra-...
Jeg HADER at det er lettest/giver det bedste produkt at være pirat.
Gravatar #8 - 12V
25. feb. 2011 11:40
Jeg skubber skylden på min "barndom" hvor jeg opvoksede med kasettebånd og vhs - jeg kender slet ikke andet end at kopiere!

;o)
Gravatar #9 - Lobais
25. feb. 2011 11:40
#6 Eller fordi de allerede ejer materialet, men har brug for det i et nyt format,
Eller fordi de er fornuftige og tager backup.
Eller ...
Gravatar #10 - faxe2002
25. feb. 2011 11:41
Så længe jeg ikke har nogle muligheder for at kunne leje film direkte på tossekassen i en bare nogenlunde kvalitet til priser som bare kunne minde lidt om netflix, så finder jeg det ikke så underligt at folk piratkopiere. Vi har jo ikke andre alternativer for at få streamet indhold her i danmark.

Gravatar #11 - laspe18
25. feb. 2011 11:43
Nyheden skrev:
På en skala fra 1 til 10, hvor 1 svarer til ingen accept overhovedet, har 50 % svaret mellem 2 og 6, imens 20 % har svaret mellem 7 og 10. Dermed er det kun 30 % af befolkningen, som ikke synes piratkopiering til eget forbrug er i orden.


Nu må datafortolkningen lige holdes lidt i ro. Utroligt subjektivt :P

Dvs. at kun en repondens svar på 1, altså er lig med en holdning om, det ikke er okay at foretage privatkopiering til eget forbrug.

Hvad med de 50 % der svarede 2-6? Synes de, det er okay. Eller synes de ikke også, det er uacceptabelt.
Gravatar #12 - pvt.hudson
25. feb. 2011 11:44
#5 det er nu irrelevant at der er DRM. En virksomhed/person producerer et produkt og så må du jo købe det som det er eller lade være. Ellers kan man jo komme med alle mulige undskyldninger for at stjæle eller hvad pokker.

- Så lang tid den store TV pakke ikke har tv1000, så går jeg da bare ned i kabelboksen og fjerner spærringen selv.
- Så lang tid Windows ikke kommer uden explorer, så vil jeg ikke betale.
- Fordi jeg ved at der kommer en collectors edition som er længere, så er det helt ok at kopiere den normale udgave indtil den kommer.

Køb dog varen eller lad være. Hvis producenten føler at der er et marked for det andet, så skal de skam nok forsøge at tjene penge på den måde.
Gravatar #13 - myplacedk
25. feb. 2011 11:50
laspe18 (11) skrev:
Hvad med de 50 % der svarede 2-6? Synes de, det er okay. Eller synes de ikke også, det er uacceptabelt.

De synes det er okay i en eller anden grad, ellers havde de svaret "1".

Der er ikke mange som synes al piratkopiering er OK. Der er heller ikke mange som synes at al piratkopiering er forkert. Det bekræfter denne undersøgelse.

Resten er lidt svær for mig at tolke på ud fra resumeet, men det er i hvert fald tydeligt at du ikke ser det store tal i "uacceptabelt"-enden af skalaen.
Gravatar #14 - tachylatus
25. feb. 2011 12:00
#7
Mega fed video!
Oh, and:
http://www.escapistmagazine.com/videos/view/extra-credits/2653-Piracy skrev:
DO NOT TANGE
WITH THE KIND OF PEOPLE
WHO INSTALL LINUX
ON THEIR PLAYSTATIONS

Trust me, you are wasting your time.

Epic quote!
Gravatar #15 - beldin
25. feb. 2011 12:01
#12
At bryde copyright er ikke det samme som at stjæle. Jeg ved da godt at APG (og andre) siger det er, men legalt set er det to vidt forskellige ting.
Den ene straffes af staten, den anden kan straffes via et civilt søgsmål.

Min post var ment som en hjælp(!) til udgiverne om hvordan de kan få mig til at betale for deres content (noget jeg ikke har noget imod, og noget jeg rent faktisk gør), men jeg nægter at betale for et produkt der er designet til at være defekt!
Gravatar #16 - Thinq
25. feb. 2011 12:03
myplacedk (13) skrev:
De synes det er okay i en eller anden grad, ellers havde de svaret "1".

Så i den ene ende af skalaen har de svarmulighed 1 for Uacceptabelt, mens de i den anden ende af skalaen har lagt 4 svarmuligheder (7-10) sammen under "Accepterer det". Jeg er helt enig med #11 i at assymetrien i den fordeling virker noget bizar.
Gravatar #17 - Dr_Mo
25. feb. 2011 12:04
Jeg lavede et indlæg som siger hvad noget af forskningen på dette område viser, som kunne være relevant. Det er nemlig ikke alle der er enig i pladeselskabernes udlægning af sagen, at øget digitalisering, og derved øget piratkopiering og gratis streaming tjenester som spotify, er med til at ødelægge musikerernes karriere.

Det er måske dette forskning og pladeselskabernes overdrivelse der med til at forklare noget af accepten omkring piratkopiering?
Gravatar #18 - faxe2002
25. feb. 2011 12:07
pvt.hudson (12) skrev:
#5
Køb dog varen eller lad være. Hvis producenten føler at der er et marked for det andet, så skal de skam nok forsøge at tjene penge på den måde.


Jeg vil med glæde købe varen, hvis jeg havde mulighed for at gøre det med samme vilkår som en amerikaner eller en englænder har.

Indtil de har fundet ud af mysteriet om hvordan de vil bringe film til mig i danmark på en ordenlig måde, til rimelige priser (Bare det at de altid tage dobbelt pris for en blu-ray over DVD er at blive røvpulet af værste skuffe, de koster ikke mere at lave så vidt jeg er orienteret), så har jeg ikke de store skrupler med finde alternativer. En stille protest mod dette fuldstændige meningsløse rettigheds gøgl, som kun er der for at kunne malke forbrugerne i de lande som ikke har sagt stop endnu.

Men primært gider jeg ikke downloade film (tager for lang tid)... jeg finder bare filmene på biblioteket, ser dem én gang, og aflevere dem tilbage, det er jo ikke ulovligt... Desværre ser skiverne ofte ud som om at de er blevet kælet for med et stykke sandpapir.

Gravatar #19 - Skak2000
25. feb. 2011 12:11
Hvis man går ind i en tilfældig STX, HHX eller HTX klasse og spørger om nogen har ulovlige film, tv-serier, musik eller spil så vil 90% af klassen svare ja.

Næsten alle unge ved i dag, ved hvordan man download'er musik.
Men den del der download'er TV serier er nok faldet en del.
Da mange hjemmesider tilbyder streaming, hvilket er en smule nemmere ;)
Gravatar #20 - BlackFalcon
25. feb. 2011 12:11
faxe2002 (18) skrev:
Bare det at de altid tage dobbelt pris for en blu-ray over DVD er at blive røvpulet af værste skuffe, de koster ikke mere at lave så vidt jeg er orienteret


Så skal du jo også beklage dig over moms og afgifter generelt. Eller nægter du også at købe en bil fx? Det er vilkårene ved at leve og bo i Danmark :)
Gravatar #21 - faxe2002
25. feb. 2011 12:13
BlackFalcon (20) skrev:
Så skal du jo også beklage dig over moms og afgifter generelt. Eller nægter du også at købe en bil fx? Det er vilkårene ved at leve og bo i Danmark :)


Jeg tvivler stærkt på at det som forretningerne tjenere mere på blu-ray, gå til staten...
Gravatar #22 - Dr_Mo
25. feb. 2011 12:20
#21
Eftersom skat og moms er baseret på procentdel af et beløb, vil et højere beløb gå til staten, både i form af moms på selve produktet og skat på indtjeningen. Hvordan kan du stærkt betvivle det?

Men jo, der bliver taget et højere pris i DK, selv når vi ser bort fra afgifter og højere lønninger. Men det betyder nok at vi har mere penge til rådighed :-)
Gravatar #23 - Justin
25. feb. 2011 12:31
pvt.hudson (12) skrev:
#5 det er nu irrelevant at der er DRM. En virksomhed/person producerer et produkt og så må du jo købe det som det er eller lade være. Ellers kan man jo komme med alle mulige undskyldninger for at stjæle eller hvad pokker.

- Så lang tid den store TV pakke ikke har tv1000, så går jeg da bare ned i kabelboksen og fjerner spærringen selv.


Det med af fjerne spæringen virker kun hvis du har den lille eller mellem pakke...
da den så spærer for de størrer pakker
TV1000 ligger krypteret ....
Gravatar #24 - faxe2002
25. feb. 2011 12:34
Mr_Mo (22) skrev:
#21
Eftersom skat og moms er baseret på procentdel af et beløb, vil et højere beløb gå til staten, både i form af moms på selve produktet og skat på indtjeningen. Hvordan kan du stærkt betvivle det?


jeg er ikke orienteret om at det skulle være så meget dyre at lave en blu-ray frem for en DVD. SÅ vi må gå ud fra at prisen er nogenlunde den samme i butikken, ikk. Der er jo ikke wupti højere moms eller skatteprocent på et produkt blot fordi at der står blu-ray på pakken. Hvorfor er det så, at når jeg går ned i fona for at købe en film, så er prisen ofte det dobbelte på blu-ray frem for en dvd... Igen, jeg kan ikke finde nogle kilder der sige at blu-ray skulle være så meget dyre at lave end en DVD er.

Jeg tvivler ikke på at det som forretningen tjenere mere, selvfølgelig også er skattepligtig, men det forklare jo ikke at filmen er dyre til at starte med
Gravatar #25 - Decipher
25. feb. 2011 12:35
#11 har fuldstændig ret, data siger overhovedet ikke det som konkluderes.

OP skrev:
På en skala fra 1 til 10, hvor 1 svarer til ingen accept overhovedet, har 50 % svaret mellem 2 og 6, imens 20 % har svaret mellem 7 og 10. Dermed er det kun 30 % af befolkningen, som ikke synes piratkopiering til eget forbrug er i orden.


Det er velsagtens nærmere 20% der synes det er i orden, mens 50% synes det er tvivlsomt, og 30% er lodret imod.

I øvrigt skal det altid høre med til fortolkningen af den slags resultater, at mennesker har tendens til ikke at vælge de ekstreme værdier (1 og 10) i sådanne spørgeskemaer men i stedet bruge 2 og 9 forholdsvis ofte, selvom deres holdning rent faktisk er helt i den ene eller anden retning.
Gravatar #26 - idiotiskelogin
25. feb. 2011 12:36
#12 "Køb dog varen eller lad være. Hvis producenten føler at der er et marked for det andet, så skal de skam nok forsøge at tjene penge på den måde."

Næh, se bare markedet for VOD http://www.dr.dk/dr2/soeinding/?p=1689 det er der ingen der gider bruge tid på at få til Danmark på trods af de har systemerne kørende.
Vil med glæde betale 16$ for en Netflix konto så jeg kan streame ubegrænset film, eller andre services så jeg kan se TV serier når jeg vil.

Men det har de jo ikke den store lyst til at indføre i Danmark fordi de ikke gider ændre deres forretningsmodel så længe der ikke er grund til det. Det er ren dovenskab, jeg vil gerne kunne betale for de services de har over internettet i USA. De behøver ikke fordanske dem for mig eller give mig undertekster. Bare giv mig fucking mulighed for at subscribe på det.

Hvis tilstrækkeligt med mennesker piratkopierer kan det være vi er heldige at vi en dag får de samme muligheder som i USA.

Indtil videre er det langt nemmere med et RSS feed fra eztv.it og så sætte sin server til automatisk at hente de ting man vil se.
Så får man det endda i langt bedre kvalitet(HD).

Det er svært at have dårig samvittighed over.
Gravatar #27 - DarkwingDK
25. feb. 2011 12:41
Her afsløres det, at 70 % af danskerne accepterer de ulovlige kopier i en eller anden udstrækning, når der er tale om kopier til eget forbrug.


70%? !!
Demokratisk land? Bah. Humbug!
Hvis vi virkelig havde demokrati ville det betyde at det ikke ville være ulovligt at kopiere til eget forbrug. Men desværre ser det ud til at det er pengene der bestemmer, ikke folket.
Gravatar #28 - myplacedk
25. feb. 2011 12:44
På en skala fra 1 til 10, hvor 1 svarer til ingen accept overhovedet, har 50 % svaret mellem 2 og 6, imens 20 % har svaret mellem 7 og 10.


Jeg prøver lige at tolke det lidt mere brugbart:

Gruppe 1 - 10% af skalaen - 30% af befolkningen
Gruppe 2-6 - 50% af skalaen - 50% af befolkningen
Gruppe 7-10 - 40% af skalaen - 20% af befolkningen

Hvor grupperne nok kan beskrives ca. i denne stil:
Gruppe 1 = "Totalt uacceptabelt"
Gruppe 2-6 = "Temmelig uacceptabel til njaæh"
Gruppe 7-10 = "Det er da okay" til "det er helt fint"

Hvis vi helt urealistisk formoder at svarene er jævnt fordelt inden for en gruppe (dvs. der er lige mange i 2, 3, 4, 5 og 6 og i 7, 8, 9 og 10), så ser det sådan ud:

1 : 30 %
2 : 10 %
3 : 10 %
4 : 10 %
5 : 10 %
6 : 10 %
7 : 5 %
8 : 5 %
9 : 5 %
10 : 5 %

Det giver for mig det klareste billede jeg har set endnu, uden faktisk at følge kilden. :-P

Dvs. det hælder ganske kraftigt imod at piratkopiering er uacceptabelt. Men der er alligevel 20% som ligger et stykke over middel i accept.
Gravatar #29 - myplacedk
25. feb. 2011 12:45
DarkwingDK (27) skrev:
70%? !!
Demokratisk land? Bah. Humbug!

Befolkningen har selv stemt de politikere ind, som har bragt os i denne situation. Ergo har folket selv valgt dette.

Jeg ved ikke hvorfor folk siger sådan, men jeg har hørt den slags så tit. Suk.
Gravatar #30 - jdreng
25. feb. 2011 12:58
Som forbruger har man selvfølgelig al mulig ret til at være kritisk over for den vare, man tilbydes. Jeg er personligt heller ikke fan af DRM, og jeg så også gerne en ordentlig streamingtjeneste i en fornuftig kvalitet á la Netflix. Men min utilfredshed med de produkter, jeg tilbydes, berettiger mig kun til ikke at købe produkterne. Den berettiger mig ikke til at stjæle produktet ad andre kanaler.

Jeg synes, folk der downloader filer ulovligt bør stå ved deres tyveri i stedet for at prøve at retfærdiggøre det ved hjælp af henvisninger til en "højere retfærdighed". Ingen har en umistelig ret til at anskaffe sig eksempelvis en film, og derfor har man heller ikke ret til at stjæle den, bare fordi man ikke kan lide den måde, den kan købes på.
Gravatar #31 - XuN
25. feb. 2011 13:30
http://img21.imageshack.us/i/youwouldntdlacar.jpg/

Så længe at filmindustrien får mere og mere overskud på kontoen er jeg sådan set ret bedøvende med at folk henter film til at glo hjemme.
Det samme med musik. Jeg så gerne at en koncert kostede 100kr ekstra, og så musikken var næsten gratis.
Gravatar #32 - beldin
25. feb. 2011 13:44
#30
Laer lige hvad ordet 'stjæle' betyder... Uanset om du (og APG) bruger ordet, så er der altså tale om brud på copyright, ikke om tyveri!

Tyveri er en alvorlig forbrydelse som staten taget sig af. Brud på copyright ses som en langt mindre alvorlig sag der kræver et civilt søgsmål.

Den eneste måde at få DRM afskaffet på er ved at vise at der ER efterspørgsel efter produktet, men IKKE i DRM form...
Gravatar #33 - mavia
25. feb. 2011 13:57
Fald over denne undersøgelse, her kan man selv sig sin mening:

http://www.pollparrots.com/poll/c59d0aa1531
Gravatar #34 - flywheel
25. feb. 2011 14:05
pvt.hudson (12) skrev:
det er nu irrelevant at der er DRM


Det er absolut ikke irrelevant at der er DRM - for det lægger en stor begrænsning på hvilke enheder der kan afspille/fremvise filerne - standardenheder du har købt til at afspille standardformater.

Ville du finde dig i at din bil kun måtte køre på et bestemt mærke benzin (hvilket benzinmærke motoren får hældt i hovedet er den ligegled med, det er kun sensoren på benzindækslet der har et problem) og kun på de veje der er mærket A - for B er reserveret til et andet bilmærke og C for et tredje.

Er det ikke i Frankrig at man har defineret at en musik-CD skal overholde Red Book formatet og gør den ikke det er den at betragte som defekt - med det resultat at DRM sådan set er ikke eksisterende i landet ? Ja - der kan du rent faktisk gå ud og købe en CD og afspille den på din fem år gamle afspiller.

Du må gerne betale ViaSat for at kunne se TV1000 - men de kræver yderligere at dit TV skal være af en bestemt model og mærke. Det er simpelthen ikke godt nok når vi lever i en tid hvor der er dusinvis af andre måder at gøre tingene på. Tiden hvor producenterne var i en Apple situation og sad på hele miljøet er ovre.

Den eneste grund til at intet bliver ændret er at politikerne vil skide forbrugeren et stykke og lader sig trække rundt ved næsen af industrien.

Det koster ikke længere en million at indspille og producere en musik-CD - der er ikke længere behov for et fysisk distributionsnet i skikkelse af en FONA-forretning på hvert gadehjørne.

Det de forsøger at beskytte er deres position og deres kontrol med markedet hvor en 20 år gammel teknologi og et hundrede år gammelt distributionssystem bruges som undskyldning for røvrende forbrugeren og forbrugeren er fandeme så dum at hun hopper med på vognen.

Woups det blev vist lidt rant'ish

Kan i have en god weekend
Gravatar #35 - Dr_Mo
25. feb. 2011 14:09
#33
Mangler jo valget, at man downloader fordi det er gratis og man derved kan spare penge?! Det er jo en stor del af pirater der befinder sig i denne gruppe. Den undersøgelse kan kun fastslå at skylden ligger hos rettighedsindehaverne og at de har ingen tab, da man alligevel ikke ville have købt deres produkt...
Gravatar #36 - jdreng
25. feb. 2011 14:14
#33
Det kan godt være, du mener, at man kan vise det på den måde, men det giver dig ikke ret til at gøre det.

Fair nok, så mener du, at brud på copyright ikke er tyveri, men noget andet. Ikke desto mindre er det stadig ikke tilladt.

Ydermere er copyright-begrebet ikke særlig dækkende i dansk kontekst, da det er skabt i forhold til amerikansk lovgivning. Hvis du vil kalde det noget andet end tyveri, bør du, i en dansk kontekst, kalde det for brud på ophavsret.

At sige, at man har ret til at downloade ophavsretsligt beskyttet materiale ulovligt, fordi "branchen er grådig" eller "DRM er latterilgt" (hvilket det er) er sgu en barnlig holdning IMHO. Hvis du vil vise indholsleverandørerne, at der er et marked for DRM-frit indhold, så skriv en mail til dem.

#34
Jeg er ganske enig i mange af dine - og andres - synspunkter angående industriens til tider manglende forståelse for forbrugerens synspunkt, men omvendt er der vist ikke mange herinde, som har indsigt i, hvordan det faktisk foregår på den anden side af hegnet. Fra den danske musikbranche kan jeg eksempelvis rapportere, at det er småt med guldkæder, limousiner og kokainfester på de danske pladeselskabsgange. Myten om den grådige industri holder ikke altid vand. Virkeligheden er en kende mere nuanceret,


Gravatar #37 - Marci
25. feb. 2011 14:14
Selvfølgelig er der ingen undskyldning der gør det legalt at hente beskyttet materiale ulovligt, men det hænger i høj grad også sammen med alle de kunstige barrierer der er stillet op.
Et eksempel kunne være, hvis du som dansker vil se en Amerikansk TV serie, er du tvunget til at vente 6 måneder for så at den kommer på en kanal som fx tv3 fyldt op med reklamer og irriterende undertekster samt ingen HD.
Der er intet, der forhindre dem i at lave så danskere kan købe en konto, også streame et sådan afsnit når det bliver sendt til amerikanerne. - Havde de leveret en sådan service, er jeg også overbevist om, at hovedparten der henter serier ulovligt ville sige ja tak.. Men det gør de bare ikke, i stedet lukker de folk ude..

Det er selvfølgelig bare ét eksempel. Der bliver helt sikkert også hentet beskyttet materiale af andre grunde, som fx at man bare ikke ønsker at købe det given produkt - hvilket selvfølgelig ikke har en "god" grund.

Så om man er "tilhænger" af pirat downloading synes jeg afhænger meget af situationen. Er indholdet ikke tilgængeligt pga. en kunstig barriere, så har jeg sgu ikke ondt af at folk gør det..
Gravatar #38 - BlackFalcon
25. feb. 2011 14:22
faxe2002 (21) skrev:
Jeg tvivler stærkt på at det som forretningerne tjenere mere på blu-ray, gå til staten...


Jeg indrømmer jeg læste dit forrige indlæg helt forkert, da jeg troede du var ude efter pris-forskelle mellem udland og Danmark. Sorry.

Men uanset medie (her DVD vs. Bluray) må du da forvente en prisforskel uanset produktions-pris. Der er jo kæmpe-forskel på kvaliteten. Et hurtigt tjek på fona.dk giver DVD priser mellem 150-180 kr og Bluray på ca. 200. Det er da fair nok?
Gravatar #39 - idiotiskelogin
25. feb. 2011 14:50
At downloade fra internettet er jo heller ikke gratis. Du skal have en hurtigere forbindelse, en server/NAS boks, masser af disk plads, en media afspiller til hvert TV, kablet netværk. Man kan da hurtigt med at bruge en 7000-10.000 kr på det hvis det skal spille ordenligt. For live streams skal man også lige have en VPN konto og nogen bosat i det rette land der kan betale med det rigtige kreditkort. Så det er ikke altid en manglende vilje til at bruge penge der er grunden.

Underholdningsbranchen er nok de underligste forretningsfolk der findes. Det svarer til at en butik ikke vil have kunder indenfor døren fordi man kom over fra den anden side af vejen.
Gravatar #40 - jdreng
25. feb. 2011 15:26
Men det, man betaler for for eksempel en NAS-boks, det går jo ikke til ophavsretsindehaverne ...

Der ud over er jeg enig med dig i, at det virker underligt. Men filmbranchen er bygget op omkring de her territorier, og dem, der sidder på rettighederne i de enkelte lande bryder sig naturligvis ikke om, at du køber dine film andetsteds. Ser man branchen indefra giver tingene en lille smule mere mening. Eksempelvis amerikanske film, der er udkommet i USA, men ikke i DK, der kan det skyldes, at filmen endnu går i bio herhjemme, hvilket afstedkommer en hold-back-periode. Det er noget, biografejerne har betinget sig for at tage filmene ind, fordi de mener, de ellers ikke kan tjene penge på dem, så hvis producenterne og distributørerne vil tjene penge, så må de tækkes de andre led i distributionskæden.

Pointen er, at regionsopdeling og hold-back-perioder og så videre ikke nødvendigvis udspringer af ren ondskab. Ofte er det en simpel nødvendighed. Branchen er jo ikke ét stort, ondt monster, men en masse individuelle firmaer, hvis behov og interesser ikke altid peger i samme retning, hvilket så i sidste ende medfører kompromisser som ovenstående.

Og når streaming af film og tv i DK lader vente på sig, er det sgu nok ikke, fordi de ikke gider tjene penge på det, men fordi de for at gøre det er nødt til at indgå i meget komplekse forhandlinger med de forskellige spillere, som selvfølgelig alle sammen prøver at få en bid af kagen.

Jeg forstå godt forbrugernes krav, og jeg er som filmforbruger selv enig i mange af dem. Jeg kan bare også godt se sagen fra den anden side, og jeg gider ikke kalde nogen griske, onde eller dumme for at retfærdiggøre ophavsretsbrud. Er man uenig i forretningsmodellen, må man lade være med at købe. Ulovlige downloads kan ikke retfærdiggøres af den vej.
Gravatar #41 - Gridlock
25. feb. 2011 16:17
#40 Du har nogle gode punkter men samtidig skal der også tages højte for at diverse individuelle firmaer I DEN GRAD har sovet i timen.

Da Napster i sin tid kom frem og begyndte og give musik industrien grå hår i hovedet, burde det ha været opfattet som et GIGANTISK opvågnings kald til diverse underholdnings industrier om at tiderne havde ændret sig.

Den måde som du beskriver tingende på kunne godt ha fungeret i 80erne og 90erne hvor internettet ikke var særlig langt fremme i forhold til personlig brug.

MEN som tidligere nævnt af mig og en million andre har tingende ændret sig MEGET.
Og hele det der med interesser og behov der medføre at vi i Europa først får en del film en 3 til 6 måneder efter de har haft premiere i USA Japan eller hvor end de nu har haft premiere, går bare ikke længere nu hvor teknologien forlængst har overhælet den gamle distributions form.

Det kan godt være industrien ikke er onde eller særlig griske MEN det ændre stadigvæk ikke på det faktum at de I DEN GRAD har sovet i timen og nu ligger som de har redt.

Så selv om du måske kan sige at det ikke giver en ret til at bryde firmaernes copyright, giver det dog en del retfærdiggørelse i mangel på andre muligheder.

Og så virker Fildeling langt mere tillokkende når du kan få fat på det uden at få en lussing som mange sikkert føler de gør det når de køber et produkt lovligt og deres computer bliver fucket up af en eller anden DRM eller de ikke kan spille det på grund af en eller anden regionskodning.
Gravatar #42 - -N-
25. feb. 2011 18:40
#19 Der er stor forskel på at synes det er forkert at gøre noget, og så at gøre det.

Vi kan jo sagtens gøre noget vi synes er moralsk forkert.

#0 Nu er det kun ca. 18 % der jf. rapporten accpetere piratkopiering. Resten er skeptiske eller imod.

Det giver jo egentligt en indikation af, at ophavsretsloven har en demokratisk opbaking.

#34 nu koster en CD også relativt mindre i dag en for 15 år siden. En LP kostede 120-130kr. i 80'erne, det koster mange CD'er i dag.

Relativt svare det til, at en CD koster under det halve af, hvad det tilsvarende produkt kostede dengang.

Så det er en fis i en hornlygte når folk påstår, at prisen ikke falder. Det er faldet ca. 2 % hvert år i mere end 20 år.

Og husk på, ved at piratkopirer styrker du kun argumenterne for DRM. Var der ikke pirater, var der ikke DRM. Pirater kom før DRM, og DRM er en reaktion på pirateri.
Gravatar #43 - Marci
25. feb. 2011 19:58
#42
Det er en reaktion på pirateri fra folk, der ikke ønsker at følge med i timen og naivt tror, at verdenen står stille.

#41
Men selvfølgelig er det korrekt, at det ikke giver en lov til at bryde loven, det tror jeg som sådan ikke der er nogen der er uenige i.
Men der er forskel på om man synes det er "ok" at bryde loven på visse områder, tror for eksempel de fleste mennesker synes det er "ok" at kører en lille smule stærkere på vejene, end der står på skiltet man må - men det gør det ikke lovligt.
Gravatar #44 - beldin
25. feb. 2011 21:07
-N- (42) skrev:
...og DRM er en reaktion på pirateri.

Ja, men det virker ikke (hvilke DRM beskyttede film/musik/bøger er ikke tilgængelige ad andre kanaler UDEN DRM?), og holder folk som mig fra at købe...
Gravatar #45 - Taxwars
26. feb. 2011 00:46
Og så netop nu ser vi vores rygradsløse kulturminister giver efter for dem som vil lave et arbejde en gang og så regner med at kunne få penge for det resten af livet.

Kulturministeren bøjer sig for kunstnerpres

Det er fint med overskriften på den der reklame "vi lever endnu" - ja så få jer et job slackers!
Gravatar #46 - Taxwars
26. feb. 2011 00:57
I øvrigt, bemærk formuleringen "danskerne lovmoral" - det er jo ikke danskeres moral der er et problem med - det er politikerne som i strid med befolkningen vedtager love for at tækkes kommercielle industrier som krampagtigt forsøger at holde fast i døende forretnings modeller.
Gravatar #47 - Ishayu
26. feb. 2011 01:55
Så længe mit system får flere problemer og mere vira ved at købe i stedet for at kopiere, og at jeg også skal betale og igennem en hel masse pis og papir hver gang jeg vil noget, så er motivationen altså lidt lav.

Et andet aspekt i det her er, at software og kunst er den eneste vare som kan masseproduceres på denne her måde. Det jeg mener er: Du kan nemt producere 1 spil og sælge det til 1 million mennesker, men held og lykke med at sælge den samme mursten til 1 million mennsker. Der sker du lave arbejde proportionelt med din omsætning, om man vil.

Et tredje aspekt er, at en ulovlig download != Et tabt køb. Faktisk kan det modsatte ofte være tilfældet.

Men i sidste ende tror jeg at det hele handler om lethed. Hvor let er det at købe et spil vs. hvor let er det at downloade et spil?

Køb:
Gå ned til butikken/installer et eller andet tåbeligt program.
Smid 3-4 timers arbejde over disken.
Gå hjem og installer/vent på download og installation - oftest på langsomme servere eller med et langsomt DVD-drev.
Prop CD'en i hver gang du skal spille og/eller få nægtet adgang til et produkt du ejer fordi dit teleselvskab er noget bras og/eller skriv kryptiske koder ind i computeren.
Risikér at dit nye spil har skadelige effekter på din maskine (SecuROM, f.eks.)

Pirat:
Gå på en side og skriv navnet. Installér en torrent-klient. Er du MAC eller Linux-bruger kan dette trin springes over, da begge dele allerede har en BitTorrent klient i langt de fleste tilfælde.
Vent på download - en hurtig download da mange hjælper dig med at få hentet det ned - P2P.
Dobbeltklik på installeren som behændigt ligger på din HDD - ingen problemer.
Følg instruktionerne i en meget simpel tekstfil. I mange tilfælde kan dette trin springes over.
Du kan nu blot dobbeltklikke på ikonet/musikken/filmen når du vil spille. Det kræver ikke net, det kræver ikke en CD.
Du risikerer at dit nye spil har skadelige effekter på din maskine, men hvis du benytter dig af kendte sider og udgivere, så er der 0 chance for problemer.

Ked af det, men indtil de firmaer opfører sig ordenligt har jeg ingen kvaler med at piratkopiere heller.
Gravatar #48 - kblood
26. feb. 2011 07:53
rular (7) skrev:
Jeg synes personligt at begge sider af denne "krig" har sine pointer. Hvis i vil se en glimrende presentation af dette mht. spil så prøv:
http://www.escapistmagazine.com/videos/view/extra-...
Jeg HADER at det er lettest/giver det bedste produkt at være pirat.


Virkelig god video. Extra Credits er nice :) Og så kommer de lige med alle de vigtige argumenter både for og imod.

Personligt må jeg godt nok sige at der er et utal af spil jeg aldrig vil have hørt om hvis det ikke var for piratkopiering, mange af dem har jeg senere købt, andre har jeg desværre ikke kunne finde sælgere af. Nogle var selvfølgelig også bare så dårlige at det alligevel bare blev slettet meget hurtigt.

Kvaliteten af Demoer, og udbudet af demoer er faldet efterhånden, og samtidigt er det blevet nemmere at piratkopiere og som andre har skrevet bliver der flere og flere fordele ved at piratkopiere frem for at købe spillet orignalt, og i flere tilfæde er flest fordele hvis man køber spillet originalt og derefter bryder den DRM der ligger i det.

Men har man pengene til at købe spil, og bruger man meget tid på at spille et spil, burde man da moralsk set også betale for det vil jeg mene. Det er min holdning, og så ellers bedre sent end aldrig.
Gravatar #49 - drbravo
26. feb. 2011 08:33
Engang havde danskere en anden holdning til spritkørsel. Der var det ret normalt at man "sneg den hjem", hvis man havde fået én over tørsten og måske ikke var helt appelsinfri.. Og man kunne sagtens sidde og fortælle det til andre dagen efter - sådan lidt i sjov.

Der blev efterfølgende lavet nogle gode kampanger mod spirituskørsel og strafferammen blev hævet, hvilket ændrede folks holdning til spørgsmålet.

Men visse folk herinde mener måske at man i stedet for at lave kampanger mod spirituskørsel skulle have tilladt det? "Der var jo mange i befolkningen der gjorde det, og så skal det være lovligt!"
Gravatar #50 - Athinira
26. feb. 2011 09:50
myplacedk (29) skrev:
DarkwingDK (27) skrev:
70%? !!
Demokratisk land? Bah. Humbug!

Befolkningen har selv stemt de politikere ind, som har bragt os i denne situation. Ergo har folket selv valgt dette.

Jeg ved ikke hvorfor folk siger sådan, men jeg har hørt den slags så tit. Suk.


Har folket selv valgt det?

Det er stort set umuligt at finde et demokratisk parti der repræsenterer "piratkopiering" i Danmark, og selv hvis man laver et parti (ligesom de har gjort i andre lande med deres piratpartier), så vil disse partier oftest mangle stor tiltro til at de kan håndtere alle andre aspekter af det at lede et land, hvilket gør at de kun får en minimal mængde af stemmer, selv blandt deres egne "fans" (næsten ingen, selv blandt hardcore pirater, har lyst til at sætte resten af landets drift over styr for piratkopieringens skyld). De har med andre ord et man kalder "a snowballs chance in hell" for at få indflydelse.

Jeg siger ikke at måden det fungerer på er forkert, men at sige at folket selv har valgt dette er bestemt forkert, for "valget" har stort set ikke været der til at starte med. Eneste måde valget kan være der på er hvis det faktisk er muligt at finde 90 eller flere politikere der går ind for piratkopiering i de eksisterende partier. Good luck with that.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login