mboost-dp1

Wikipedia

Wikipedia-veteraner dominerer Wikipedia

- Via NewScientist - , redigeret af Emil , indsendt af arne_v

Verdens største online-encyklopædi vokser ikke med samme hastighed som tidligere. Tilgangen af nye artikler er begyndt at flade ud, hvilket forskere fra Palo Alto-forskningscenteret i Californien mener, kan skyldes stemningen på siden.

Ifølge forskernes undersøgelser bliver flere og flere foreslåede ændringer afvist, især hvis de kommer fra personer, der sjældent foretager ændringer på artikler. Således afvises omkring 25 % af ændringer fra personer, der kun skriver på Wikipedia en enkelt gang om måneden. For 6 år siden var dette tal på blot 10 %.

De mere aktive skribenter ser ud til at bestemme mere og mere på Wikipedia, et faktum, der ifølge Ed Chi, en af forskerne bag undersøgelsen, kan føre til dårligere artikler. Med et mere topstyret Wikipedia vil nye skribenter falde fra, og vedligeholdelsen vil blive fokuseret på en mindre kerne af brugere. Med Wikipedias størrelse på over 3 millioner artikler er det uheldigt, idet sandsynligheden for at arbejdspresset bliver for højt stiger, hvilket kan føre til, at flere fejl slipper igennem.

Hos Wikimedia Foundation, der står bag driften af Wikipedia, er man godt klar over tendensen. Der er derfor startet en undersøgelse, som skal skaffe mere klarhed over situationen.

Gå til bund
Gravatar #1 - Silver Mane
5. aug. 2009 08:04
Ikke for godt, og det er en rimelig træls tendens, som også kan ses IRL, i lokale organisationer som skytte foreninger og lign.
Gravatar #2 - General C
5. aug. 2009 08:07
Ja og kan jo også ses på almindelige fora rundt omkring på nettet. Dem der sidder der hver dag føler jo automatisk at de har mere styr på hvad der rigtigt at skrive...
Men ja det er ærgeligt
Gravatar #3 - michael
5. aug. 2009 08:23
General C (2) skrev:
Dem der sidder der hver dag føler jo automatisk at de har mere styr på hvad der rigtigt at skrive..


... og tror, at de har mere ret end andre, netop fordi de bruger så relativt meget mere tid på sitet end andre.

Jeg sidder som administrator på flere af Danmarks største fora (inden for forskellige områder), og tendensen er den samme alle steder: Nogle brugere tror de ejer retten til at bestemme mere over hvem, hvad og hvordan på sitet, et ejerskab der (ofte) kun eksisterer i deres egne hoveder.
Dette desværre på bekostning af nye brugere og alternative tankegange...
Gravatar #4 - shantri
5. aug. 2009 08:24
Hvis wiki gad betale en god timeløn, skulle jeg nok bruge noget af min fritid på at blive "skribent" for dem... meeeen det sker nok ikke ;)
Gravatar #5 - Dijkstra
5. aug. 2009 08:38
#4 Nej. Og den egentlige årsag er ikke at der ikke er penge, det er der sikkert heller ikke, men det er ikke den egentlige årsag.
Den egentlige årsag er derimod at filosofien er en anden.
Det skal være båret af frivillige kræfter
Gravatar #6 - myplacedk
5. aug. 2009 08:49
General C (2) skrev:
Dem der sidder der hver dag føler jo automatisk at de har mere styr på hvad der rigtigt at skrive...

Så skal de jo forbedre det, i stedet for at slette ændringen.

I vores virksomheds interne wiki er der mange der er nervøse for at tilføje eller rette noget, fordi de er bange for at gøre det forkert.

Jeg opfordrer dem til at gøre det alligevel. Information på en forkert side, er jo stadig tilgængelig via søgefunktionen. Så skal en anden nok flytte det.
Er du ikke god til dansk, eller bare skriftligt dansk, er du ikke god til at stille det pænt op... Never mind, smid din viden ind med en skovl, og lad andre rette det en anden gang.
Gravatar #7 - shantri
5. aug. 2009 09:20
Dijkstra (5) skrev:
#4 Nej. Og den egentlige årsag er ikke at der ikke er penge, det er der sikkert heller ikke, men det er ikke den egentlige årsag.
Den egentlige årsag er derimod at filosofien er en anden.
Det skal være båret af frivillige kræfter


Det er jeg sådan set godt klar over. Og sådan er det med ting der bygges op omkring frivillige. I starten er folk vilde og gør en stor indsats... Når skyen af entusiame har lagt sig, er det kun dem der virkelig gider der er tilbage.
Gravatar #8 - Magten
5. aug. 2009 10:04
Siger det ikke lidt sig selv at antallet af nye artikler vil dale når man når et vist punkt? Der bliver jo ikke ved med at være ting som alle og enhver kan skrive om :)
Gravatar #9 - gablag
5. aug. 2009 10:05
Det er vel egentligt også logisk nok at der er en nedgang i antallet af nye artikler og rettelser der går igennem efterhånden som wikipedia bliver mere og mere komplet. Der må i sagens natur være færre emner at skrive om og færre fejl at rette.

Men det har de forskere der har undersøgt feltet selvfølgelig også medregnet. Jeg syntes bare det er underligt at det ikke bliver nævnt som faktor i det her.

Man kunne også sagtens forestille sig at efterhånden som wikipedia er blevet mere kendt og flere brugere er kommet til, kommer der også mere "spam" eller useriøse rettelser som naturligvis bliver afvist.
Jeg syntes tit man ser den tendens at efterhånden noget bliver mere udbredt så øges mængden af ligegyldige indslag også.
Gravatar #10 - jwl
5. aug. 2009 10:25
Jeg ved ikke lige hvordan man kunne gøre det, men måske kunne Wikipedia lade sig inspirere af www.pgdp.net - det community der står for korrekturlæsningen af værkerne på Project Gutenberg. Der har man et snedigt system som gør at både nytilkommere og erfarne kan bidrage og hele tiden blive bedre.
Gravatar #11 - Lares
5. aug. 2009 10:51
Jeg har forsøgt at rette flere fejl, som ikke er blevet godkendt. Men det må de da bare selv om så :P
Gravatar #12 - gablag
5. aug. 2009 11:25
#11
Ja se DET er demotiverende! Så ville jeg også bare være ligeglad!
Gravatar #13 - Al Bundy
5. aug. 2009 12:14
Nu har jeg en del del erfaring med den danske wikipedia, og det irriterer mig sgu ofte, at det er de samme 8-10? brugere som går igen og sætter sig totalt på dagsorden og hvad de selv finder rigtig og forkert.

Jeg har set en del brugere, som simpelthen har opgivet at deltage derinde fordi de følte at de mødte for meget modstand til at det var besværet værd. I stedet for at slette andres indlæg, så burde man hjælpe dem godt igang med at lære systemet.. måske wikipedias mentor ordninger ikke slår rigtig til?

Lissom at præsidenten kun må sidde x-antal perioder, så skulle man også kyle wikipedias administratorer på porten efter at de har lukreret længe nok på samme sted...Så undgår vi det der flertals diktatur..?!
Gravatar #14 - 1000tusind
5. aug. 2009 13:20
Det er godt at se at de er klar over problemet. Det er bare svært at gøre noget ved uden at det bliver censur af censoren..
Hele wiki systemet virker ret bureaukratisk.
Gravatar #15 - T_A
5. aug. 2009 14:19
#9

Det gør de skam også under "Spam to blame?".

Der er nu ved at være ret store artikler omkring de fleste "mainstream" emner og de får mere og mere spam og ændringer der forsøger at leake falske informationer ind i artikler.

Derfor er det da en selvfølge at % af ændringer der bliver foreslået af "første gangs brugere" vil nedkendt og sådan skal det også være.

Der er jo utrolige mange der prøver at ligge deres egen mening ind som fakta i store artikler f.eks religion, historie osv.

Bare se hvordan de så sig nød til at lukke for ip'er fra kendte scientology da de hele tiden prøvede at ændre artikler til at vise deres egen mening.

Engang når Wiki er mere eller mindre komplet (nok ikke i min levetid) vil der jo gå utolig langt mellem en opdatering der ville blive godkendt.
Gravatar #16 - nwinther
5. aug. 2009 17:09
Problemet er måske, at langt de fleste emner allerede er dækket i en rimelig høj grad. Man skal virkelig vide rigtig meget om et emne, og have litteraturen parat, for at kunne forbedre de mest generiske artikler. Men sidder man inde med informationer om nogle meget specielle emner, er der stadig rigtigt meget man kan lave.

Et af de problemer jeg støder på, er de divergerende opfattelser som kan herske omkring et bestemt emne. Jeg har personligt lagt en del arbejde i artiklen om Erich von Manstein, tysk general under 2. verdenskrig, men der er nogen som mener at Mansteins forhold til jødeudryddelserne m.m. skal fylde uforholdsvis meget (efter min mening). Så kommer der en kort edit-war efterfulgt af stiltiende accept af den eksisterende artikel(s mangler). Ingen gør noget yderligere, fordi det bare resulterer i polemik.

Det seneste (fra i dag!) jeg så, var en (politisk) uenighed omkring Golan højdedragene i artiklen om israelsk vin. Hvor man tidligere bare redigerede løs og kom med en masse information, bliver man meget mere forsigtig, når det man skriver bare bliver slettet en time senere.

Derfor er de forskellige "projekter" også til stor nytte, og jeg vil anbefale enhver som vil bruge tid på en.wikipedia,org, at melde sig ind i de relevante projekter. Der kommer man frem til en enighed omkring hvordan artikler bør opbygges. Men det kræver en indsats.
Gravatar #17 - myplacedk
5. aug. 2009 17:35
Jeg har prøvet at oprette en artikel lynhurtigt, uden at læse korrektur. Den blev der rettet i.

Jeg har også prøvet at bruge en time på at opdatere og udvidde en sektion, hvorefter den blev slettet fordi formatteringen fejlede et eller andet. Havde noget rettet det, ville det være fint. Havde nogen smidt en kommentar, så havde jeg selv rettet det. Men når det bare bliver slettet med en vag begrundelse, så gider jeg ikke. (Jeg fandt aldrig ud af hvad der var galt med formatteringen.)
Gravatar #18 - shantri
5. aug. 2009 17:36
Har de skrevet om de benytter en videnskablig standard for artiklerne? Der findes et par stykker.
Gravatar #19 - Josso
5. aug. 2009 18:00
myplacedk (17) skrev:
Jeg har prøvet at oprette en artikel lynhurtigt, uden at læse korrektur. Den blev der rettet i.

Jeg har også prøvet at bruge en time på at opdatere og udvidde en sektion, hvorefter den blev slettet fordi formatteringen fejlede et eller andet. Havde noget rettet det, ville det være fint. Havde nogen smidt en kommentar, så havde jeg selv rettet det. Men når det bare bliver slettet med en vag begrundelse, så gider jeg ikke. (Jeg fandt aldrig ud af hvad der var galt med formatteringen.)


Og så er det, at man skal gøre brug af diskussionssiderne.

Selv har jeg tilføjet en del ting, igennem tiden på Wikipedia og jeg har egentlig aldrig tjekket om det blev der – hvilket jeg håber det meste har, selvom jeg er klar over at en del af det sikkert ville blive slettet pga. forkert ordbug.
Det ville være dejligt hvis man kunne få mail hvis nogle ændrede i de ting man selv har tilføjet. Det er så sjældent at jeg bruger Wikipedia, så de fleste gange jeg får brugt det, er jeg ikke logget ind.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login