mboost-dp1

Best Buy

Verdens dyreste bærbare computer

- Via Ars Technica - , redigeret af Pernicious

Raelyn Campbell troede hendes penge var givet godt ud, da hun betalte 300 dollars for udvidet garanti til sin bærbare computer, som hun købte i Best Buy. Det viser sig nu at være en underdrivelse, da den står til at indbringe hende op imod 54 millioner dollars (225 millioner kroner) i hendes sagsanlæg imod kæden.

Det tårnhøje beløb afstammer ifølge Raelyn Campbell selv af, at hun gentagende gange var blevet ignoreret, når hun henvendte sig angående sin computer, som var blevet sendt til service og angiveligt gået tabt.

Best Buy synes, ikke overraskende, at beløbet er alt for højt og har forsøgt at indgå et forlig for et langt mindre beløb. Campbell er godt klar over, at beløbet er meget stort, men påpeger, at det heller ikke havde været nødvendigt, hvis blot Best Buy havde behandlet hende ordentligt fra starten.





Gå til bund
Gravatar #1 - inckie
13. feb. 2008 13:45
Nogle gange ville man ønske at det var en selv :P
Gravatar #2 - Remmerboy
13. feb. 2008 13:47
køb hos getmore ;)
Gravatar #3 - silan
13. feb. 2008 13:51
Nogen der kort kan forklare hvorfor man ser disse retsager, og firmaer der forsøger at indgå forlig i USA, men ikke i samme grad i DK? Er der større chance for at få økonomisk erstatning ved menneskelig svig og smerte?

Hvis jeg var firma og en kunde ville have 200mio pga. dårlig service ville jeg da med glæde tage den retsag, det kan jo aldrig fornuftigt argumenteres for sådan et beløb? Selvfølgelig er det dårlig PR, men vel ikke for 200mio kr.
Gravatar #4 - Nagash
13. feb. 2008 13:53
Forstår godt hun vil lære dem at den ikke går, men 54millioner dollars. Vær nu lige rimelig ikke. Så meget har de heller ikke kostet hende i svie og smerte at undvære den computer. Med mindre selvfølgelig at hun er børsmægler og ikke har kunnet passe sit arbejde.
Gravatar #5 - Ramius
13. feb. 2008 13:53
Hvor er jeg bare træt af absurd vilde beløb som folk forlanger. Hvad baggrund har hun for det beløb. Er det pga. tabt arbejde som hun ikke kunne lave på sin bærbare ciomputer. Hun skal godt nok være noget af en forretningsmand for at have gået glib af så mange forretninger og hvis hun var det havde hun sku nok bare købt en ny maskine og tjent sine penge.

Er det så pga. den stakkels dame har stået og fået dårlig behandling i forretningen. Helt ærligt de har næppe slået hende eller givet hende nogen former for psykiske mén.

Selvfølgelig skal Best Buy ikke smide hendes bærbare PC væk og selvfølgelig skal hun ikke ignores men derfor kan man sku da ikke forlange 255mill. i erstatning.

USA's retssystem er til grin!
Gravatar #6 - Hald
13. feb. 2008 13:55
#3 du har ret, man ville i danmark ikke kunne se logik i det, og tage meget lettere på det.. Et firma som BestBuy har jo åbenbart råd til det.. hvilket de færreste danske virksomheder jo nok ville ha' mange skulle jo arbejde en livstid for at få fjernet gælden igen fra én lille fejl..
Gravatar #7 - SmackedFly
13. feb. 2008 13:56
#3

Årsagen er at det fransk inspirerede retssystem vi bruger I Europa ikke tager hensyn til svig og smerte i modsætning til det britisk inspirerede retssystem de bruger i USA.

54 Millioner er lige i overkanten, men jeg synes sådanset at ideen om at straffe firmaet hårdt er god nok, kunne sagtens se en erstatning på den tid hun har mistet+retssagen+alle retsudgifter.
Gravatar #8 - zin
13. feb. 2008 13:59
#7;
54 Millioner er lige i overkanten, men jeg synes sådanset at ideen om at straffe firmaet hårdt er god nok, kunne sagtens se en erstatning på den tid hun har mistet+retssagen+alle retsudgifter.

Enig mht. at straffe firmaet - men pengene skal ikke gå til en forbruger - men alle forbrugere der er blevet behandlet dårligt - eller firmaet bør betale penge til staten for ikke at overholde loven om at tilbyde god service.
At give det til en person giver jo sådan set den person muligheden for at agere som staten bør.
Gravatar #9 - Emil
13. feb. 2008 14:03
#3 > Jeg mener, at en af de væsentlige forskelle er, at hvis man sagsøger om f.eks. 225 millioner kr. i USA, så kan dommeren ændre på dette beløb ved dommen, og erkende skadelidte det beløb, som han/hun finder rimeligt, f.eks. 2 millioner. I Danmark sagsøger man om et fast beløb, og så er det dét beløb dommeren skal tage stilling til. Derfor vil en sag om 225 millioner kr. i Danmark jo straks blive afvist, da det er helt urimelig højt.

Men jeg kan ikke huske det helt præcist. Så ret mig endelig, hvis jeg tager fejl.
Gravatar #10 - apr3ntice
13. feb. 2008 14:03
#5 prøv at læse den oprindelige nyhed.

Beløbet bunder i at hendes selvangivelser ligger på computeren, og fordi de gjorde det kan hun bliver udsat for "identity theft". At butikken ikke har fortalt at der var en risiko for at hun ville miste den data + udgifter til advokater.

Hun var jo kommet med et fornuftigt bud om at de skulle give hende 2,100$ som hun havde regnet sig frem til ville dække computeren, software køb, og det mistede data. Men det ville firmaet jo ikke betale.

At beløbet er absurd højt, siger hun jo også selv. Men man skal jo også sætte et beløb som får firmaet ind i kampen.
Gravatar #11 - fennec
13. feb. 2008 14:26
Hvis hun vinder de $54 mill er det da først hun bliver udsat for "identity theft". Hvem ville ikke gerne have fat i de penge...

Men synes ellers hun har gjort hvad hun kunne og at bestbuy har opført sig uansvarlig. Det kan selvfølgelig ske at en computer forsvinder, men så melder man ud med det samme. Hun indleverede den i maj og fik først besked i august at den var væk. På trods af flere opkald. Det er altså rigtig lang tid en person har til at stjæle hendes identitet. At der så igen først sker noget i november er for dårlig. Og skal hun have kompentation skal den selvfølgelig også dække det software hun skal købe igen.

$54 mill er i overkanten, men det er jo USA, og der er det vel et meget normalt beløb. Men så kan BestBuy jo lære at yde ordentlig service. Det var der sikkert andre firmaer, som også kunne have godt af at lære...
Gravatar #12 - Rudnarb
13. feb. 2008 14:34
#3:
Forskellen mellem USA og Danmark er (udover vores tilknytning til romerretten og amerikanernes tilknytning til Common law) at det amerkianske retssystem garanterer, at det er ens ligemænd som dømmer en. Det vil sige, at selv små sager bliver afgjort af nævninge, mens man har kun bruger nævninge til straffesager med en strafferamme på over 4 år tror jeg.

Det eneste man skal gøre, er at overbevise nævningene om at man har ret, og man har hørt om super høje erstatninger i USA.

I DK kan man kun få erstatning for det tab du har lidt, mens man i USA derudover kan pålægge en virksomhed punitive damages, altså en straferstatning, som ligger udover det egentlige tab.

#9
I Danmark bevarer parterne rådighed over sagen, og derfor er det rigtigt som du siger, at dommeren typisk må vælge om sagsøger eller sagsøgte får ret, og ikke bare vælge noget midt imellem. Det er derfor man i en stævning skriver "betaling af 220 mio, subsidiært et af Retten fastsat mindre beløb" og i svarskriftet "frifindelse, subsidiært et af Retten fastsat mindre beløb end det påstævnte." Så er man dækket ind...

En dommer sagsøgte forleden et renseri fordi det havde forlagt hans bukser, selv om de GARANTEREDE, at det gjorde de ikke. JEg kan ikke huske detaljerne, men han ville have 300 mio, og han blev vist fyret som dommer da han ikke ville opgive søgsmålet.

Meget mærkeligt land, USA...
Gravatar #13 - Znake
13. feb. 2008 14:40
Som jeg har forstået sagen er det heller ikke fordi hun mener at hun har regnet sig frem til det beløb på en eller anden måde, eller egentlig mener det er det hun skal have. Beløbet er valgt fordi hun vidste at det ville vække opsigt, og gerne vil skabe opmærksomhed om sagen og dermed problemet.
Gravatar #14 - NioBe
13. feb. 2008 14:43
LOL! Hvad kan jeg sige!? Det er USA...!!! Alt hvad man høre fra derovre er altid det mest f*cked up...

Nok også derfor at når man får brugsvejledning fra et produkt lavet i USA at der er de mest sindsyge "Må ikke.." bemærkninger i... Eftersom f.eks hvor der efterhånden står på nogle microovne eller tørretumbler at man ikke må tørre sine børn eller kæle dyr i dem...?!

WTF!??! Hvem ved ikke det!? Eller er nogle folk bare ikke for kloge derovre?!
Gravatar #15 - pbol01
13. feb. 2008 14:52
#2
Du joker vel forhåbentligvis?
Jeg har haft reklamation hos Getmore, og det minder meget om det forløb hun beskriver... De er pure crap!
Gravatar #16 - angelenglen
13. feb. 2008 14:59
#2: Ja, hvis du vil vente et år på levering? (Okay overdrevet, som regel kommer varerne efter et par måneder, selvom de står som "på lager")
Gravatar #17 - conFen
13. feb. 2008 14:59
OT/#15
Ud fra den måde jeg opfattede hans besked på så var det et svar til #1. Altså, "Hvis du vil opleve det samme, som køb hos Getmore".

Topic:
Jeg synes det lyder ganske fornuftigt. Når man tænker på at de holder hende ført bag lyset i så lang tid for så til sidst at indrømme at de har smidt hendes bærbare væk, så skal de også mærke det.
Ja, $54 millioner er nok en del i overkanten, men som andre også har pointeret, så er det meget normalt at sætte niveauet så højt, dels for at få noget mediedækning men samtidig også for at der er noget spillerum for dommeren når han skal fastslå erstatningen. Det ender højst sandsynligt med et betydeligt mindre beløb, men jeg er ikke i tvivl om at hun får en pæn sjat ud af det.
Gravatar #18 - SiniSael
13. feb. 2008 15:07
dansk forhold - urimelig beløb
Amerikanske forhold - for lille et beløb

Givet det lyder åndsvagt men Amerikanske firma står faktisk svagt ved sådanne retsager da der netop er så meget prædidens for at forbrugeren er blevet snydt og per definition er det en taktik for anklagerens side at trække retsagen ud så meget at det koster firmaet mere end at starte med at give dem penge og kan hvis de tager kampen op ende med at koste dem mere end det. Amerikanere hader virkerlig at blive snydt og elsker at straffe virksomheder. Det er blevet populær kultur.

Altså en 82 årig dame fik 30 million fordi hun SELV dræbte sin kat i en mikrobølge ovn!??! HVOR FUC*** OP ER DET !?!?

Det er jo blandt andet det de som angklagere spiller på.

Det er fuc*** op imho.
Gravatar #19 - fennec
13. feb. 2008 15:09
Tror sku lige jeg har fundet ud af hvorfor beløbne derovre er så høje. Det er slet ikke befolkningens skyld. Det er advokaternes...

Ved ikke om det er samme praksis herhjemme men derovre får advokaterne jo en procentdel af det de vinder. Er det ikke 20-30%??. Vi ved jo alle at advokater er grådige svin. Se bare på APG'ens advokater. Så selvfølgelig går de efter 54 mill i stedet for de $2100 hun oprindelig ønskede.

Forstil jer en verden uden advokater...
Gravatar #20 - Slettet Bruger [2391160575]
13. feb. 2008 15:24
Et liv er uvurderelig.

6 måneder uden pc = 220 millioner kr.

fair nok i enhver nørds øjne!
Gravatar #21 - themuss
13. feb. 2008 15:26
#20 Jeg er helt enig. Fuldstændig uacceptabelt. ;)
Gravatar #22 - Nezmaroth
13. feb. 2008 15:28
Sager som denne ville omgående blive afvist i det danske retssystem og som #12 skriver kan man i DK heldigvis ikke selv fastsætte det beløb man selv synes man har ret til.

Jeg har iøvrigt selv arbejdet i detail i længere tid og man undrer sig mere og mere over hvad folk mener de har krav på.. Beløbet her er tydeligvis grebet ud af luften, om så hun har været komplet ude af stand til at arbejde kan man vel sige 10k til en ny pc eller måske endda 100k i tabt arbejdsfortjeneste hvis man skal overdrive.

Herhjemme havde det været nok med en undskyldning og et par gode flasker rødvin :P
Gravatar #23 - madeinrussia
13. feb. 2008 15:38
Det er imo retfærdigt, hvis man henvender sig til et firma om en computer man har købt og de ignorerer en? hvis de ikke gør noget ved det, kan godt være den kostede lidt, men det er stadig penge som IMO er stjålet fra hende, og de har ikke svaret på hendes request, lortefirma. Overvej hvis du havde købt noget til 1000kr også svarede firmaet ikke? det er da røv og nøgler, de burde udbetale hende en mil :)
Gravatar #24 - f-style
13. feb. 2008 15:42
#23
en mil ville faktisk være meget billigt sluppet for firmaet hvis man tænker på den dårlige omtale de får nu (nogen vil sige fuck det, omtale er omtale).
Så nu må de ud med xx mill. og oven i købet også få den negative omtale...
Gravatar #25 - solhal
13. feb. 2008 15:44
Jeg tør slet ikke at tænke på at bo derovre, man risikere jo en halvt snes sagsanlæg bare ved at gå ud af døren.

*Dude spills coffe over some woman*

Dude:
"Oh sorry, I'm very sorry. I'll pay for the cleaning."

Woman:
"Yea and a little more than that maybe, see you in court sucka."
Gravatar #26 - Norrah
13. feb. 2008 16:04
Shg, here i come...
Gravatar #27 - JFeddersen
13. feb. 2008 16:52
Jeg bor herovre I USA og jeg synes stadig Best Buy er fint nok at vindue shoppe ved, men priserne er vilde...

men hva' det er jo normalt, alle folk sagsoeger alle herovre LOL

Ha' det godt

Jakob
Gravatar #28 - hgul
13. feb. 2008 16:58
#27 De er og bliver svindlere i Best Buy med de priser de holder sig :-P

Jeg har handlet hos dem en gang under et ophold i Californien hvor jeg bare skulle købe en mikrofon så jeg kunne ævle med dem hjemme i Danmark via computeren. Den kostede omkring $11, og de ville sælge mig en forsikring til $10 - der måtte jeg jo lige forklare damen i kassen, at det da var en voldsomt dårlig handel for mig ;-)

Måske jeg skulle søge om erstatning fordi jeg stadig har traume over den oplevelse? :-P
Gravatar #29 - serpent
13. feb. 2008 17:06
Det skal lige med at i appel sagen (som altid kommer) bliver beløbet fastsat af en dommer og ikke nævningene, og derfor bliver der væsentligt reduceret ved appel.

Derfor bliver disse store beløb som er ude af proportion ikke udbetalt i virkeligheden. Der er dog stadig stor forskel til DK, men det er vel også kun rimeligt idet der ikke er noget socialt og sundhedsmæssigt sikkerhedsnet i USA, dvs. firmaerne skal holdes ansvarlige med dette i baghovedet.
Gravatar #30 - Decipher
13. feb. 2008 17:25
"Nogen der kort kan forklare hvorfor man ser disse retsager, og firmaer der forsøger at indgå forlig i USA, men ikke i samme grad i DK?"

Fordi du i Danmark kun kan få erstatning for det lidte tab. I denne kvindes tilfælde maksimalt købsprisen på den bærbare.

I USA har man en helt anderledes tilgang, bla. fordi principperne treble damages og punitive damages (en slags bødesanktion) finder anvendelse.
Gravatar #31 - Decipher
13. feb. 2008 17:31
I øvrigt betaler man retsafgift af påstanden i Danmark, med et procentbeløb... så derfor er der INGEN interesse i bare at skyde så højt som muligt, uden en vurdering af chancerne for at få den hjem.
Gravatar #32 - cazotaro
13. feb. 2008 17:42
Tror nu det er godt for amerikanerne at sådanne sagsmål finder sted, eftersom deres system/kultur tilsyneladende ikke ligger nær så meget op til service fra butikkerne (som jeg ser det ?). Så ved at butikkerne frygter at blive sagsøgt gør de noget for at undgå det, altså yder service.

Godt nok virker det helt forskruet men der er sikkert mening med galskaben, beløbet, ja det udtaler hun jo selv.

Hvis man vil ha' en pris for et hus sætter man typisk prisen lidt over, dermed er chancen for at få den ønskede pris større, da der så er bedre plads til afslag. Hvis man ser retsagen som et hussalg får sælger (sagsøger) jo bare omkring det beløb hun håbede på og ikke mindre. Hvis hun for mere har hun bare sat målet for lavt..
Gravatar #33 - Decipher
13. feb. 2008 22:40
#32, Ja, det ligger fint i tråd med deres ide om at hvis alle har skydevåben, så vil der ikke være nogen kriminalitet... :P
Gravatar #34 - el_barto
14. feb. 2008 07:28
Hun fortjener een ting:

DØD VED KØLLE!
Gravatar #35 - cazotaro
14. feb. 2008 12:41
#33

Præcis det forskruede samfund kræver forskruede midler for at 'forhindre' det totale kaos ^^
Gravatar #36 - mknielsen
15. feb. 2008 00:49
Jeg har handlet hos best buy og kan kun sige at de leverer faktisk en god service.

Da jeg i ´97 boed i USA, købte jeg en radio/CD-afspilelr hos dem. Da jeg gik ud af butikken, havde de ikke fået slået chippen fra, så da jeg gik ud gik det helt store sytem igang... dvs. det er ikke nogle alarmer der bipper... det er en stemme der tydeligt kan høres af alle, som bad mig om at blive stående. Jeg fik en meget pæn undskyldning, men burde selvfølgelig have krævet en million dollars i kompensation.

Som alt er, da jeg kommer hjem virker den ikke... så tager tilbage i butikken og får den byttet på stedet. Uden nogle spørgsmål eller ligende. Det er god service... omend handlen var en smule ubehagelig.
(Jeg tror nok at jeg kom til at tilslutte den 220V)

Best buy er en butik som er større end noget jeg har oplevet i Danmark. Det er enhver nørds himmel. Det er Elgiganten møder Computer City møder TP Musik gange 10. Ikke mindst i størrelse og produktudbud.
Gravatar #37 - Valkar
15. feb. 2008 08:33
Dansk erstatsningsret foreskriver 2 væsentlige faktorer som er til hinder for erstatningskrav i den størrelses orden:
Erstatning for tab, og "bonus pater familias".
Førstnævnte betyder at du kun kan få erstatning for et økonomisk tab. Hvis du som her mister din computer med tilhørende software, skal de erstatte din computer og din software. Ikke den tid du har mistet. Det er du har været uden computer har bestemt været traumatisk, men har ikke påført dig et økonomisk tab.
Den anden faktor, "bonus pater familias" princippet, bruges i sager såsom den hvor en dame smed sin kat i mikrobølgeovnen, eller den hvor hun sagsøgte McDonald's efter at have spildt kaffe nedad sig selv.
I Danmark opererer vi med "bonus pater familias" princippet, også kaldet "common sence" eller på dansk Sund Fornuft.
I Danmark kan dommeren faktisk afvise en sag fordi det er sund fornuft at varm kaffe er varm. Og at en kat ikke kan overleve i en mikrobølge ovn.
Dette princip findes ikke i USA. Hvis ikke virksomheden har fortalt dig det gennem en brugsvejledning eller lignende, kan du ikke vide det. I USA mener de at det er virksomhedens ansvar som den bedrevidende at vejlede deres kunder/forbrugere.

Det er som sådan den største forskel.

Det skal nævnes at man i sager ved personskade i Danmark kan få tildelt erstatning for tabt arbejdsfortjeneste, samt tildelt erstatning for svie og smerte. Sidstnævnte beløber sig til ca. 150kr om dagen. Det er hvad du er værd ifølge dansk erstatningsret.
Gravatar #38 - rmariboe
16. feb. 2008 00:09
<topic value="off">
#0 << Hmm, den amerikanske dollar er vist endnu ikke faldet til godt 4 danske kroner - mig bekendt er 54 millioner dollars stadig godt 270 millioner kroner værd. Hvilket vel svarer til 400 millioner kroners forbrug i USA, den lavere indkomst taget i betragtning.
</topic>
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login