mboost-dp1

Flickr - BestofDanSilver

Vedvarende energi skal lagres som gas

- Via EPN.dk - , redigeret af Pernicious

En af de største udfordringer for energi fra vindmøller er, at udbud og efterspørgsel sjældent hænger sammen. Når forbruget er lavt, eksempelvis om natten, så produceres der ofte overskudsstrøm, der er svært at lagre til senere brug, og i dagtimerne, hvor forbruget stiger, producerer vindmøllerne ikke tilstrækkeligt med strøm.

Siemens vil i 2015 indføre et elektrolysesystem, der kan omdanne overskudsstrøm til hydrogen, der har den fordel, at det kan sendes direkte ud i gasledningerne, og dermed også senere kan omdannes til strøm i vindstille perioder.

Elektrolyseanlægget, som Siemens i øjeblikket tester, er på størrelse med en fodboldbane, og Siemens har store forventninger til systemet, som de mener vil appellere til både investorer og forsyningsselskaber.





Gå til bund
Gravatar #1 - Futski
14. mar. 2012 18:12
Sjovt, det har jeg lige skrevet projekt om, at det da var for galt, at gassen bare går til spilde/bliver solgt billigere end produktionsprisen til svenskerne og nordmændene, for at vi så køber deres strøm dyrt, når vores egen møller står stille, og at vi i stedet for at lave flere, større møller, heller skulle bruge energien på at lagre strømmen i brint.
My prayers have been answered.


Men selvfølgelig er det Siemens, der er hurtigst ude med at gøre noget ved problemet, man kan jo ikke forlange, at Vestas er innovative.
Gravatar #2 - Tukanfan
14. mar. 2012 18:17
Hmm, et elektrolysesystem paa 1 fodboldbane lyder ikke som noget billigt projekt. Maaske derfor det er Siemens og ikke Vestas, der er gaaet i gang med det. Fejler saadan noget for Vestas, er det jo katastrofalt.
Gravatar #3 - Futski
14. mar. 2012 19:28
Det er ikke fordi elektrolyse er så voldsomt avanceret igen.

Sæt strøm til en væske, i det her tilfælde vand, færdigt arbejde.

Så har man gas(brint) som man kan bruge i en brændselscellen, der virker med at den sætter ilt og brint sammen igen, også har vi udgangspunktet.

Det skal så siges, at det ikke er uden strømtab.
Gravatar #4 - LordMike
14. mar. 2012 19:48
#3 strømtab er bedre end overskuddstrøm der skal sælges til en negativ pris :P
Gravatar #5 - rmariboe
14. mar. 2012 20:16
Futski (1) skrev:
Men selvfølgelig er det Siemens, der er hurtigst ude med at gøre noget ved problemet, man kan jo ikke forlange, at Vestas er innovative.

Først ude? Kan du sige 8 år bagud??
http://www.levendelandsbyer.dk/images/brintby/brin...
Man kunne godt savne, at folk lige googlede et øjeblik eller to inden, de postede nyhederne - tænk om Newz kunne ende med at levere lidt mere end blot henvisninger til andre, uudgrundede artikler :)
Gravatar #6 - zin
14. mar. 2012 21:45
Jeg har ligepludselig fået energi overskud i min bagdel, siger i? :O
Gravatar #7 - rackbox
14. mar. 2012 21:46
#5 nyheden her er ikke elektrolyse, men at bruge elektrolyse til at lagre overskudsenergi. Det er dér, hvor Siemens øjensynligt er nyskabende.
Gravatar #8 - drisse
14. mar. 2012 21:51
Konceptet er ikke nyskabende - måske skalaen.
Gravatar #9 - Futski
14. mar. 2012 22:21
rmariboe (5) skrev:
Først ude? Kan du sige 8 år bagud??
http://www.levendelandsbyer.dk/images/brintby/brin...
Man kunne godt savne, at folk lige googlede et øjeblik eller to inden, de postede nyhederne - tænk om Newz kunne ende med at levere lidt mere end blot henvisninger til andre, uudgrundede artikler :)



Jeg ved skam godt, at de har leget lidt med det på Lolland, men at de ikke har taget det til fullscale endnu, det er et mysterium, for elektrolyse er jo ikke ligefrem nyt.
Gravatar #10 - mireigi
15. mar. 2012 00:13
Det er en god idé, men vil det ikke i det lange løb betyde en reduktion i vandbeholdningerne på kloden?

Det vand der forbruges går jo tabt for evigt i og med at det omdannes til Hydrogen/Brint og Oxygen. Når Hydrogen/Brint bliver brugt som brændstof til at fremstille energi bliver kun en meget lille del af det til vand igen, og det vistnok kun som HO i stedet for H2O.
Gravatar #11 - sisseck
15. mar. 2012 00:30
#10

aah den holder ikke. Der bliver ikke dannet HO, det kan ikke lade sig gøre. Der kan måske dannes HO- (normalt OH-) men der er faktisk 100% genindvinding af vandet. Først omdannes vand til oxygen og brint.

2 H2O -> 2 H2 + O2

Herefter bruges de to gasser til at danne energi enten ved afbrænding eller via brændselsceller.

2 H2 + O2 -> 2 H2O

tadaa vandet er ikke forsvundet men har blot været på en lille rejse.
Gravatar #12 - kblood
15. mar. 2012 01:09
lyder genialt. Elektrolyse har man jo forsøgt sig en del med til biler. Flere har påstået det fungere fremragende, men der er bare ikke mange beviser for det. Dette lyder jo ikke til at kunne gå galt må jeg sige. Fordi energi overskud med de energikilder vi bruger idag, og hvordan de samarbejder er ikke ligefrem et lille problem. Eller det er ihvertfald et meget stort uudnyttet potentiale hvis man finder en måde at opbevare det på, og dette lyder da som en virkelig god idé. Eller indtil der kommer en gnist et forket sted ihvertfald.
Gravatar #13 - Keba
15. mar. 2012 03:29
Jeg finder det mærkeligt at der intet står om lagringen af brintet, som jeg husker som det største problem for denne slags systemer.

Jeg mindes at brint er så småt at det siver igennem metal, hvorfor der har været flere forslag til alternative lagringsmetoder, såsom brintpiller der binder hydrogen kemisk.

Hvis man på nuværende tidspunkt bare slukker vindmøllerne når der ikke er behov, vil selv en ineffektiv lagringsmetode med stort tab selvfølgelig være en forbedring.

Jeg mener Norge har et system, hvor de benytter spildstrøm til at pumpe vand op på et bjerg. De kan så lukke vandet ned igen igennem turbiner og lave energi på den måde.
Gravatar #14 - chewie
15. mar. 2012 07:34
Det er synd at vi ikke kan arbejde lidt mere på tværs af grænser og endda kontinenter og derved bruge vores overskudsstrøm til at forsyne dele af Asien eller Amerika og få lidt penge ud af det.
Det virker umiddelbart lidt snæversynet bare at tænke på sin egen lille baghave.
Gravatar #15 - spectual
15. mar. 2012 08:07
#13 Det lyder til at de har tænkt sig at bruge brinten igen i dagtimerne. Men det har jeg godt nok aldrig hørt at der skulle være den slags lagerings problemer.

Men jeg har hørt at det temmelig farligt hvis beholderen går i stykker.
Gravatar #16 - nikolaiownz
15. mar. 2012 08:14
#2 - Nu er siemens vind afdeling ikke stører end vestas så kan ikke se din pointe. :)
Gravatar #17 - chewie
15. mar. 2012 08:31
#16
Næh, men Siemens' egenkapital er væsenligt større end Vestas' så de har bedre råd til at faile på et større R&D projekt
Gravatar #18 - Jaqen
15. mar. 2012 08:34
#14: der er et vist tab over afstand, hvilket sammen med prisen på kabel der er langt nok, med den rette kapacitet, gør det urentabelt/molbo-agtigt at sende overskudsstrøm længere væk end de umiddelbare nabolande.
Gravatar #19 - kimmerrild
15. mar. 2012 09:03
#10 Er det ikke en studenterhue du har på der? Wauw, elektrolyse er jo elementær fysik..

Ved elektrolyse er der et energitab, og det er der igen hvis man propper gassen i en brændselcelle. Derudover skal der bruges energi på at komprimere gassen til det bliver flydende. transport. energitabet bliver meget højt, måske op til 50 %
Man kunne blande det op med naturgas idag, og bruge det til naturgasfyring, jeg mener at rørledningerne kan klare det. Uafhængighed af fremmed gas, og færre danske kr. bliver sendt ud af landet. Vores købekraft vil værre større.
samfundsøkonomisk er det bedre at bruge vores egen energi først, inden vi impoterer noget fra Rusland.

Først og fremmest kunne det være en ide at banke en elpatron i bufferbeholderne som står på barmarksværkerne rundt om i de mindre byer. Det er centralvarme på gas, uden elproduktion. Olie og gas har samme pris energimæssigt, med der er et rørledningstab på op til 50%, sådobbelt pris som hvis man havde et oliefyr hjemme i huset. Jeg kender nogle som betaler 25000 for varme om året i en lille 120 m2 villa fra 70'erne.

Siemens er så absolut ikke revolutionerende med dette. Det har prøvet mange gange før, men et demoanlæg som dette kunne evt. lukke nogle nye øjne op.
Det er jo i Siemens interesse at vi skal gå helt over på vindmøller, sådan at de kan sælge flest mulige møller, og hvis de kan sælge knowhow omkring oplagring af energi, så meget destro bedre.
Gravatar #20 - 1000tusind
15. mar. 2012 09:17
Dejligt at nogen endelig får lavet noget på den front. Det er jo grotesk at smide så meget strøm væk.

Fordelen ved denne løsning som jeg ser det er at det "kun" fylder en fodboldbane, og kan placeres hvor som helst.

Vandreservoirer f.eks. fylder en hel del mere og kræver desuden et vandværk. Anlægsarbejdet og vedligehold tjener sig nok ikke hjem foreløbigt medmindre man alligevel har de geografiske forhold til det.

Spørgsmålet er så også om møllerne bliver slidt mere ved at køre konstant, så de skal vedligeholdes oftere. Der er mange økonomiske betragtninger i spil.
Gravatar #21 - vulpus
15. mar. 2012 09:17
DTU er iøvrigt førende inden for effektiviseringen af elektrolyseanlæg. Så hvad er det vi venter på?
Hvornår kommer der nogle mindre anlæg på markedet til rimelige penge, så jeg også kan ha' et i kælderen og en mercedes F-cell i garagen, solceller på taget, jordvarme og et par mindre vindturbiner på grunden.
Gravatar #22 - snesman
15. mar. 2012 09:49
vulpus (21) skrev:
jordvarme


Jordvarme er som regel alt for dyrt i el...

Gravatar #23 - kasperd
15. mar. 2012 10:21
Futski (3) skrev:
Sæt strøm til en væske, i det her tilfælde vand, færdigt arbejde.
Rent vand er ikke elektrisk ledende. Der skal til gengæld ikke ret mange urenheder til før det bliver elektrisk ledende.

Specielt er syrer, baser og salte meget effektive måder at gøre vand elektrisk ledende. At tilsætte salt til vandet er egentlig det samme som at tilsætte både syre og base i et forhold der ender med en neutral PH-værdi.

Men, hvis du så sender strøm igennem er det ikke nødvendigvis vandet, du laver elektrolyse på.

Tag f.eks. vand med ganske almindeligt NaCl i. Det er det samme som et blande natriumhydroxid og saltsyre i passende forhold. Sætter du strøm på sådan en blanding laver du elektrolyse af saltsyren. Du får brint ud af det, men i stedet for at få ilt ud på den anden side får du klordampe. Og den base du står tilbage med er stærkt basisk.

For at få det ønskede resultat er du altså nødt til at finde en katalysator, der kan sikre at det er vandet der laves elektrolyse af. Og du skal undgå urenheder i vandet, som kan resultere i giftige dampe.

Havvand er fyldt med salt, så det er man nødt til at fjerne fra vandet, med mindre man har en anden metode til at binde kloren. Natriumhydroxid kunne man måske kunne lede tilbage i havet uden at gøre enorm skade. Man skal bare sørge for at mængden af natriumhydroxid der bliver udledt passer med mængden af syreregn, så kan de neutralisere hinanden. Om man så vil være i stand til at holde balancen og få det fordelt nok til at der ikke vil være havområder med høje eller lave PH-værdier er et godt spørgsmål.

chewie (14) skrev:
Det er synd at vi ikke kan arbejde lidt mere på tværs af grænser og endda kontinenter og derved bruge vores overskudsstrøm til at forsyne dele af Asien eller Amerika og få lidt penge ud af det.
Så skal du først have løst problemet med elektrisk modstand.

Og for nu lige at påpege en relation mellem ovenstående kommentarer, så har man mig bekendt overført strøm over kortere distancer med et kabel med en enkelt lder under havet. Og så har man brugt en jordforbindelse i hver ende for at skabe et kredsløb. At overføre strøm på den måde kan nok ikke undgå at lave en lille smule elektrolyse direkte på havvandet.
Gravatar #24 - Futski
15. mar. 2012 13:41
#23

Jeg har rimelig styr på, hvordan man gør vand ledende; Jeg simplificerede det blot.
Gravatar #25 - Tukanfan
15. mar. 2012 18:30
kasperd (23) skrev:
Rent vand er ikke elektrisk ledende

Ikke helt korrekt, en lille smule vand omdannes altid til ioner:
H2O + H2O -><- H3O+ + OH-
Denne ligevaegt er dog langt forskudt mod venstre, saa alt andet end at bestemme pH vha. elektrisk ledningsevne, giver ikke mening.
Gravatar #26 - sisseck
15. mar. 2012 23:24
kasperd (23) skrev:
Tag f.eks. vand med ganske almindeligt NaCl i. Det er det samme som et blande natriumhydroxid og saltsyre i passende forhold.


Aaah det kommer vidst an på hvor meget keminørd man er ;) Du ender med at have de samme komponenter i din blanding, men du kan fx ikke lave en mættet saltvandsopløsning ved at blande eller tilsætte HCl og NaOH.
Gravatar #27 - drbravo
16. mar. 2012 09:50
Hvorfor kan man ikke det? mættet saltvand indeholder ca 350g/l og det burde man da godt kunne opnå ved at blande naoh og hcl
Gravatar #28 - sisseck
16. mar. 2012 18:53
sorry det har du ret i, jeg mente at det vand der blev dannet ved reaktionen, sammen med vandet fra opløsningerne forhindrede det, men ser ud til at man godt kan lave en mættet opløsning.
Gravatar #29 - drbravo
17. mar. 2012 17:13
Hvis man bruger koncentrerede opløsninger burde det være muligt, men jeg har ikke lyst til at blande sådanne ting - det er vist em reet eksotherm proces :o
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login