mboost-dp1

ESA

Universet kan være en del af et sort hul

- Via Technology Review - , redigeret af Net_Srak

I science-fiction findes der mange forskellige teorier om, hvordan universet er skruet sammen, bl.a. at alt er relativt, som f.eks. set i filmen Men In Black, hvor en hel galakse findes i smykket på en kats halsbånd.

Forskeren Nikodem Poplawski fra Indiana University, USA, har offentliggjort en ny teori, der mest minder om science-fiction, men med en videnskabelig baggrund. Ifølge Poplawski er det muligt, at et univers kan eksistere inde i visse former for sorte huller.

Udgangspunktet for teorien er en variant af Einsteins generelle relativitetsteori kaldet Einstein-Cartan-Kibble-Sciamas gravitationsteori. Her tillades en speciel type partikler at generere en vridningskraft, blot kaldet vrid (torsion).

Denne kraft vil ifølge forskeren kunne forhindre singulariteter inde i et sort hul, hvilket tillader dannelsen af et univers inden for begivenhedshorisonten for et sort hul, idet der kan opbygges enorme mængder af energi. Energien vil til sidst udvide sig, i stil med The Big Bang, men inden for grænsen af det sorte hul.

Nikodem Poplawski skrev:
Such an expansion is not visible for observers outside the black hole, for whom the horizon’s formation and all subsequent processes occur after infinite time.





Gå til bund
Gravatar #1 - Montago.NET
13. jul. 2010 08:39
tjooo

eller vi lever inde i The Matrix...

Proove it... or die !
Gravatar #2 - It's MR. n00b to you
13. jul. 2010 08:51
Pictures or it didn't happen.
Gravatar #3 - Wickedmike
13. jul. 2010 08:59
Jeg syntes nu det er en meget interessant teori man sagtens kunne brygge noget på.
Gravatar #4 - MOA
13. jul. 2010 09:18
Men det ændre ikke på svaret er 42.

Jeg syntes dog det er virkeligt spændende, men savner sgu snart lidt flere fakta :-) den viden vi har nu er jo like 50-100 år gammel, giv os noget nyt ala Jorden ER flad og det ER en osteklokke vi ser op på. Vent... så noget helt andet, bare noget som er lidt federe end rummet er så stort at vi ikke kan se slutningen = glem det.
Gravatar #5 - cryo
13. jul. 2010 09:21
#2 som hvad fx? Det gør vist ikke den store forskel "indadtil", som jeg kan se det (og jeg har så ikke undersøgt det nærmere). Så, tja, det er fint med mig at det skulle være sådan :)
Gravatar #6 - cryo
13. jul. 2010 09:23
#4 måske den viden du har, men der er blevet genereret voldsomt meget viden inden for kosmologi og fysiske teorier i den nævnte periode. Tænk fx på kvante-eletrodynamikken som er en af de mest succesfulde moderne teorier.
Gravatar #7 - MOA
13. jul. 2010 09:26
#6 Men hvad ændre den teori ved min opfattelse af Universet som er den samme gennem mange år. Det er stadigvæk et stort tomt rum.
Gravatar #8 - f-style
13. jul. 2010 10:04
#7
Jeg tror at forskere er ligeglade med hvad DU tror om universet. Forsker som dem i artiklen prøver jo netop at finde svar eller give svar ud fra teorier vi kender og dem viden den pågældende person har.
Det skal ikke stoppes bare fordi du er uenig eller står fast i din egen antagelse.

Dog tror jeg ikke det er et stort tomt rum, men tror nærmere der er en masse som sammenholder universet som vi endnu ikke helt har forstået. Bare fordi vi ikke kan se enden af universet (hvis det er en ende ;) ) betyder det ikke det er unødvendig viden. Mange af de fremskridt vi som mennesker har lavet er netop sket fordi nogle personer stille de svære spørgsmål, udvikler teorier og prøver at efterprøve dem.

F.eks. kernespaltningen som Einstein arbejdede meget med, den var jo med til starte brugen af atomkraft som energikilde. Eller brødrene Wright som gennem test osv. udviklede det første flyvende fly. Astronomi har haft stor betydning for bl.a. høst og viden om vores planet og vores solsystem. Det er måske ikke relevant for dig men jeg er nu meget interesseret i forskning som kan belyse hvordan rummet hænger sammen og forstå hvad det er for en masse.
Gravatar #9 - f3rret
13. jul. 2010 10:14
Jeg giver ikke ret meget for de her "store" kosmologiske teorier. Når alt kommer til alt er de totalt irrelevante, om universet er et af mange i et hyperum eller en 3-dimmentional 'membran' i et 11-dimmentionalt rum eller om de er del af et sort hul eller om det er en superadvanceret computer simulation er i sidste ende lige meget.

De love og regler vi kender for universet og som vi har bestemt ved gentagene eksperimenter ændrer sig jo ikke bare fordi vi finde en ny smart måde at generalisere de resultater vi kom frem til i de eksperimenter.
Hvis nu den her nye teori kan hjælpe med at udvikle en funktionel GUT eller teori for kvantegravitation så er den straks mere værdifuld, ellers er det bare et stykke interessant matematik.
Gravatar #10 - cryo
13. jul. 2010 10:25
#9 det kommer måske; det er ikke altid nemt at forudse hvad der vil føre til noget brugbart; der er der talrige eksempler på i historien (fx lasere).

Science. It works, bitches.
Gravatar #11 - Daniel-Dane
13. jul. 2010 10:45
http://www.videnskab.dk/content/dk/naturvidenskab/...

Jeg kopierer lige min kommentar derfra:
Jeg har da hørt om denne tanke før, ikke mindst fra min egen fysiklærer. Og jeg læner mig personligt også op ad denne teori (hypotese?), da den kan forklare de ting, som Big Bang-teorien ikke kan. Og så er jeg også tilhænger af Ockhams barberblad. Vi forklarer jo netop hele Big Bang med, at vi blot lever i et sort hul, som eksisterer i et endnu større univers, som sikkert også er et sort hul i et endnu større univers.



At det fortsætter i det uendelige er vel intet problem, så længe de sorte huller er af endelig størrelse. Og så kan vi også forklare naturkonstanternes størrelser efter vores værts (det sorte huls) størrelse.
Når vores univers udvider sig, så er det vel, fordi det sorte hul suger til sig.
Gravatar #12 - zin
13. jul. 2010 10:48
#11: Har vi så ikke et uendelighedsproblem? Så vidt vi ved, kan sorte huller kun eksistere i Universet - Hvis *vi* er i et sort hul, må dette nødvendigvis være i Universet - hvilket jo ikke giver nogen mening - eller i et Andet Univers. Dette Andet Univers må så være i et Tredje Universe, som så må være i et Fjerde Univers... Og så videre derud af?
Gravatar #13 - Daniel-Dane
13. jul. 2010 10:56
#12
Hvorfor skulle denne uendelighed være et problem?
Gravatar #14 - f3rret
13. jul. 2010 11:17
cryo (10) skrev:
#9 det kommer måske; det er ikke altid nemt at forudse hvad der vil føre til noget brugbart; der er der talrige eksempler på i historien (fx lasere).

Science. It works, bitches.


En laser er en praktisk ting, et fysisk objekt. Ind til videre en er den her sort hul teori (som for resten ikke er særlig ny, det er bare en af den slags ting som igen og igen bliver bragt op i nyhederne som 'ny') bare en en matematisk teori.

For at være lidt Positivistisk, så svarer det lidt til at sige a (2+2) = 4 er mere korrekt end (1+1+1+1) = 4. Jeg har ingen tvivl om at selv når vi engang finder 'The Theory of Everything' kommer der til at være mere end en version af den som alle kommer til at være lige korrekte.
Ind til videre så har vi ingen mulighed for at bestemme om den her sort hul teory, eller m-teori eller nogen af de andre 'store' kosmologiske modeller er korrekte da vi ingen mulighed har for at teste dem eksperimentielt. Dermed ikke sagt at de ingen værdi har , alt eksperimental videnskab bygger på et teoretisk grundlag; det er teorierne der bestemmer om hvilke eksperimenter vi skal udføre og hvordan resultererne derfra bestemmes.

(Also: Nice xkcd quote der :) )
Gravatar #15 - woodydrn
13. jul. 2010 11:36
ARRRHHHHH Så er det derfor tiden går så langsomt på arbejdet ;)
Gravatar #16 - zin
13. jul. 2010 12:41
#13: Det er et hul i din forklaring, så vidt jeg kan se - du forklarer ganske vist en masse, men du åbner mindst ligesåmange spørgsmål..
Gravatar #17 - decx
13. jul. 2010 12:42
A Wizard did it.
Gravatar #18 - Bornaparte
13. jul. 2010 13:22
Se, det er sådan nogle nyheder der er interessante at læse. Noget der beskriver den verden vi lever i og som kan få os alle til at måbe.
Gravatar #19 - Imperial
13. jul. 2010 15:04
Nu kan jeg sove trygt i nat.
Gravatar #20 - Vegedus
13. jul. 2010 16:25
Man må da nok lægge vægt på ordet "kan". Der er ingen indicier overhovedet for at vores univers ligger inde i et sort hul, det er bare heller ikke umuligt.
Gravatar #21 - burgurne
13. jul. 2010 19:43
#13 Fordi vi mennesker ikke kan fatte "uendeligt".
Kan "uendeligt" have en begyndelse? Ja, det kan "uendeligt" sikkert.
Forestil dig en uendelig snor ... den klipper du over, og så har du ??? TO uendelige snore, for selvom du står ved de 2 ender (eller begyndelser), så fortsætter de begge stadig "uendeligt" i den anden ende. Klipper du videre, så vil alle afklippende have en endelig længde, men de oprindelige uendelige snore, vil stadig være uendelige ...

Nu er det ikke helt let at lave en "uendelig" snor, men mon ikke teorien her forstås alligevel?
Gravatar #22 - Okda
14. jul. 2010 09:10
#13 Uendelighed er intet problem, men dit argument har form af en uendelig regres, og det er en fejlslutning og på ingen måde i overensstemmelse med Ockhams ragekniv (som princippet for øvrigt hedder).
Gravatar #23 - zin
14. jul. 2010 09:14
#22: Vil du lige, for os uinviede, påpege hvad du mener med uendelig regres? (Univers 1 er i Univers 2 som er i Univers 3, som er i Univers 1 og dermed en uendelig løkke er min umiddelbare tanke)
Gravatar #24 - Daniel-Dane
14. jul. 2010 10:22
Okda (22) skrev:
(som princippet for øvrigt hedder).
På Wikipedia.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login