mboost-dp1

Ubuntu

Ubuntu fylder 5 år

- Via Ars Technica - , redigeret af Net_Srak

Der findes mange forskellige Linux-distributioner, og blandt de mere populære finder man Ubuntu; endda til trods for, at den kun er fem år gammel.

Den første udgave blev annonceret den 20. oktober 2004, og hjemmesiden Ars Technica har tage et kig på, hvorfor det er gået så godt for distributionen gennem de fem år.

En af årsagerne er et sæt regler for, hvordan man skal opføre sig, når man arbejder på projektet. De første regler blev lavet af Benjamin Mako Hill, fordi han sammen med Mark Shuttleworth havde snakket om, at dårlig stemning på lignende projekter havde været meget ødelæggende for produktiviteten.

En anden årsag er ifølge Ars, at der blev indført en fast seks måneders udgivelsescyklus, hvilket var markant anderledes end for Debian-distributionen, som Ubuntu tager udgangspunkt i.

Disse og flere andre tiltag har sikret Ubuntus succes, der i næste uge udmunder i en ny udgivelse, Ubuntu 9.10.





Gå til bund
Gravatar #1 - dr. jones
21. okt. 2009 08:51
Det er vel 9.10, det bliver udgivet i næste uge
Gravatar #2 - Curon
21. okt. 2009 08:58
Der er i hvert fald nogen der ser frem til den nye version :)

Det skulle være rimelig nice ændringer så vidt jeg ved.
Gravatar #3 - Spiderboy
21. okt. 2009 09:00
Af de 5 punkter i kilden tror jeg at de 2 nævnte punkter i nyhedsresuméet er de mindst afgørende for Ubuntus succes.
Gravatar #4 - jakobdam
21. okt. 2009 09:04
Brugervenlighed er for mig at se nøgleordet. Tilbage i slut-90'erne og efter årtusindeskiftet, husker jeg Red Hat og SUSE som de mest prominente og brugervenlige. Men især i Red Hat var der meget bøvl allerede med at få det losset ind på computeren - installationsprocessen var ret kompliceret (version 5.x og tidligere). SUSE var noget mere brugervenligt, synes jeg. Corel OS var faktisk vinderen efter min mening, men de mistede desværre hurtigt pusten, fordi der pludseligt ikke kom nye versioner.

Ubuntu/Kubuntu var dog hurtige til at tage denne vigtige brugervenlighedskrone, som jeg ser det - og den har de haft lige siden. Og ud fra at man gerne vil gøre Linux mere kendt indenfor desktops, og bryde ud af server- og nørdenichen, så er brugervenlighed vel netop nøgleordet. Stor applaus og tillykke til Ubuntu herfra.
Gravatar #5 - Vejby
21. okt. 2009 09:14
Mit nuværende setup
Intel I7
Asus P6T Deluxe
2x HD4870 i Crossfire med 2 stk monitors der ikke kører samme opløsning - når man pt forsøger at rette opløsningen crasher X totalt.

1 stk Raidcontroller til min SAS disk - Måske jeg bare er dum men jeg forstår ikke at installere driveren til min controller under install af operativsystemet. Hvor er min load driver fra harddisk (ja har en sata disk som linux sjovt nok ikke har problemer med at læse fra)

Så vil jeg bare kunne installere WINE eller andet software til at afvikle EvE Online... Når disse ting kører 100% så vil jeg overveje at skifte til linux

Som det er i dag kan jeg bare installere windows 7 - installere DirectX 9 Redist og så kører det out of the box.

Derudover ville det da være en klar bonus hvis de restende spil jeg har købt - bla igennem steam ville virke også da det er en del penge der er gået den vej
Gravatar #6 - bjarkekr
21. okt. 2009 09:28
Enig med #5

Men det er jo heller ikke helt let for linux folkene da mange drivere er propriotær kode som gør det sværere at skrive en linux driver. Og spillene er det endnu sværere at få til at spille.. De kræver jo tit directX og andet windows gejl, som også er propriotært.. Vi ser nok først noget godt når windows bliver fri software :)
Gravatar #7 - astor
21. okt. 2009 09:29
#5

+1
Jeg har brugt Gentoo i mange år, og syns det var sjovt at lege med conf filer i nano. Men så fik man en kæreste der hele tiden brokket sig over ting der ikke lige umiddelbart virker uden at man gør en lille nano -w /etc/noget noget
Og så blev jeg til slut også træt af det selv. Der er altid noget der ikke virker som det skal. WLAN, dual screens, mounting af NAS shares, nyt hardware etc.

Nu kører jeg Win7Pro, og alle er glade. Men hvis jeg fik valget mellem en linux der alt bare virket, eller en windows, så ville jeg altid vælge linux.

EDIT: Jeg installerede Linux Mint 7 og XBMC på mit mediacenter i går, og det ser umiddelbart ud til at fungere fint :D
Gravatar #8 - uscallesen
21. okt. 2009 09:41
Det er fedt at linux endelig, i form af Ubuntu Desktop, har nået et stadie hvor det er brugbart for den brede befolkning.

Gravatar #9 - owrflow
21. okt. 2009 09:42
Den primære grund til jeg køre Ubuntu frem for Debian er deres release cycles. Når det nu sker så vildt meget i open source verden hele tiden, så er det rart ikke at være flere år bagud. Har kørt lidt med forskellige RPM baseret distros tidligere og synes Debian pakke formatet virker klart overlegen.

#5
Hvis du har tænkte dig at køre linux så hold dig fra ati/amd grafikkort, deres drivere sutter.

Til alle dem der konstant brokker sig over drivere, så kunne man måske tænke lidt over hvad hardware man køber hvis man har tænkt sig at kører en linux distro?

Gravatar #10 - myplacedk
21. okt. 2009 09:46
Jeg er så træt af XP's mange underligheder, og Vista er kun endnu værre. Windows 7 droppede jeg igen så snart den var installeret, sindssygt bloatet.

Ubuntu er rigtig nice, det virker bare! Desværre bruger kæsten, forældre og svigerforældre Windows, så jeg har Windows-bøvlet alligevel. Suk.

Selv det halv-fancy hardware i min laptop (fx. fjernbetjening så den kan bruges som medieafspiller) fungerer bedre i Linux out-of-the-box, end i den medfølgende Vista.

(Bare for at give en smule modvægt til dem som synes det er vigtigt at fortælle at Linux er værdiløst for lige præcis dem.)
Gravatar #11 - XorpiZ
21. okt. 2009 09:47
owrflow (9) skrev:
Til alle dem der konstant brokker sig over drivere, så kunne man måske tænke lidt over hvad hardware man køber hvis man har tænkt sig at kører en linux distro?


Det duer bare ikke i den virkelige verden. Man kan ikke forvente af en alm. bruger, at han/hun først skal krydstjekke alle komponenter i sin nye computer op mod en liste over understøttet hardware.
Gravatar #12 - webwarp
21. okt. 2009 09:52
#11 bl.a. derfor Vista aldrig fik success ;)
Gravatar #13 - cmol
21. okt. 2009 09:55
Der er virkeligt sket meget over de 5 år, det er helt fantastisk!

Jeg tror spil delen er det som gør at så mange stadig holder fast i win, men det virker som om der popper flere og flere ting om som også bliver lavet til linux. World of Goo eksempelvis.

Og med det nye software center i ubuntu kunne det være et skridt mod at gøre det lidt sjovere for store udviklere at udvikle og distribuere til hvertfald ubuntu.

Gravatar #15 - excentrikkeren
21. okt. 2009 10:09
Jeg har selv brugt Ubuntu i 3 år, og har ingen planer om at skifte.
Den eneste ulempe jeg ser er digital signatur, netbank m.m., hvor jeg må krybe til korset og låne konens maskine. Tror generelt dette er den største hindring for større udbredelse af Ubuntu.

Et stort tillykke herfra.
Gravatar #16 - XorpiZ
21. okt. 2009 10:09
webwarp (12) skrev:
#11 bl.a. derfor Vista aldrig fik success ;)


Korrekt - plus en masse andet bøvl :)

cmol (13) skrev:
Jeg tror spil delen er det som gør at så mange stadig holder fast i win, men det virker som om der popper flere og flere ting om som også bliver lavet til linux. World of Goo eksempelvis.


På privatmarkedet - måske. Rent professionelt har spil intet at sige, men der er ingen reelle alternativer til Windows.
Gravatar #17 - Kedekede
21. okt. 2009 10:31
Fem år og stadig ingen monopol på desktop for private pc'ere.

tilbage på arbejdet, Ubuntu.
Gravatar #18 - hundeboll
21. okt. 2009 10:43
excentrikkeren (15) skrev:
Jeg har selv brugt Ubuntu i 3 år, og har ingen planer om at skifte.
Den eneste ulempe jeg ser er digital signatur, netbank m.m., hvor jeg må krybe til korset og låne konens maskine. Tror generelt dette er den største hindring for større udbredelse af Ubuntu.

Et stort tillykke herfra.


Digital signatur kører fint hos mig. Brugte vejledningen fra Henrik T. Knopper, som fandt den et andet sted:
http://www.version2.dk/artikel/6175-magt-over-den-...

Held og lykke!
Gravatar #19 - myplacedk
21. okt. 2009 10:56
excentrikkeren (15) skrev:
Jeg har selv brugt Ubuntu i 3 år, og har ingen planer om at skifte.
Den eneste ulempe jeg ser er digital signatur, netbank m.m., hvor jeg må krybe til korset og låne konens maskine.

Begge dele fungerer her. Digital Signatur var bøvlet af få installeret, men det var den faktisk også på kærestens Windows-maskine. Jeg har også problemer med IE-only logons. Kæresten har IE udelukkende til det formål.

Netbank virker perfekt.

Antivirus fungerer også upåklageligt. :-P
Gravatar #20 - Haplo
21. okt. 2009 11:01
Jeg bruger Ubuntu på min blærbare, og har installeret det på min mors, min mors kærestes og på en vens blærbare også - alle maskiner køre langt bedre og med langt færre problemer end da de brugte Win XP. Look og feel i gnome-desktoppen gør også at de alle er ret begejstret for at bruge computeren alene fordi det er "lækkert".
Min egen maskine er der dog tit problemer med, men det er fordi jeg altid roder med instillinger og afprøver en masse programer der så fucker tingene op. De andre der bare bruger computeren normalt har ingen problemer.
På min stationære PC har jeg Win XP, pga. spil (steam).
Gravatar #21 - Roan
21. okt. 2009 11:05
#15

Der skulle ikke være noget problem med Nordeas netbank under linux (ubuntu). Bruger den selv uden problemer. Med hensyn til Digital signatur, skal du ned til din lokale borgerservice med dit pas, så får du et USB med Digital signatur på. Der skal ikke installeres noget og den virker overalt også i linux.
Gravatar #22 - terracide
21. okt. 2009 11:26
Så Ubuntu er nu ældreend det har markedsandele i procenter...wauw...*host* :)

Terra - Flame on :Þ

Gravatar #23 - MaXe
21. okt. 2009 11:27
5 år er jo ingenting :-)
Gravatar #24 - mazing
21. okt. 2009 11:37
Er jeg den eneste der har bemærket et fald i kvaliteten henover de sidste par releases fra Ubuntu? Synes de har været lidt for hurtige til at opdatere noget software, som så har vist sig ikke at fungere optimalt.

Jeg er så småt gået over til debian, i hvert fald for server.

Gravatar #25 - m_abs
21. okt. 2009 12:06
#22
Terra, er du okay? Jeg bliver helt bekymret for dit mentale helbred når du kommer med sådan en talentløs og tam flame som den der.

Kom nu ind i kampen, jeg ved du kan gøre det langt bedre end det der.
Gravatar #26 - Chewy
21. okt. 2009 12:20
@ 25

Pudsigt. Jeg bliver nervøs for hans mentale helbred når han mere eller mindre konsekvent omtaler sig selv i tredje person...

@ topic

Det lyder super nice, glæder mig til 9.10 disken lander i postkassen..

Har den installeret på min computer i stuen, som benyttes til at se film/serier og DR-TV og Sputnik.
Og havde det ikke været for Sputnik (som er umulig at få til at kører under andet end windows. Og selv der kan der være store problemer) så var jeg skiftet fuldstændigt..

Nu må jeg så bare håbe på at der kommer en måde at omgå Sputniks DRM, eller at de kommer på bedre tanker...
Gravatar #27 - imauledatroll
21. okt. 2009 13:28
Hvordan ser det ud med support for flash og DVD afspilning?
Gravatar #28 - terracide
21. okt. 2009 13:32
#27:
GPU accelleret video på linux er ÅR bagefter windows platformen...
Gravatar #29 - imauledatroll
21. okt. 2009 14:10
@27:

Er det virkeligt sandt? Jeg troede da ellers at Linux var klar til at alle og enhver kunne bruge det?

Ontopic: Jeg ønsker da Ubuntu tillykke. :)
Alt taget i betragtning er der altid nogle få ting der virker lidt bedre for hver opdatering (hvilket da er positivt!) Nu mangler vi bare at de begynder at lytte lidt til LSB, og så kører det hele. :)
Gravatar #30 - arne_v
21. okt. 2009 14:13
bjarkekr (6) skrev:
Vi ser nok først noget godt når windows bliver fri software :)


Jeg fraråder at holde vejret indtil det sker.

:-)
Gravatar #31 - arne_v
21. okt. 2009 14:16
XorpiZ (11) skrev:
Det duer bare ikke i den virkelige verden. Man kan ikke forvente af en alm. bruger, at han/hun først skal krydstjekke alle komponenter i sin nye computer op mod en liste over understøttet hardware.


Man kan muligvis ikke forvente det.

Men uanset hvilket OS de vælger så burde de gøre det.

Der er ikke nogen garanti for at der er driver til Windows version X i Y bit udgave.
Gravatar #32 - XorpiZ
21. okt. 2009 15:07
arne_v (31) skrev:
Man kan muligvis ikke forvente det.

Men uanset hvilket OS de vælger så burde de gøre det.

Der er ikke nogen garanti for at der er driver til Windows version X i Y bit udgave.


Det er sandt, men sandsynligheden for at der findes en driver til Windows X (X = XP, Vista, 7) er pænt stor.
Gravatar #33 - qed
21. okt. 2009 15:57
XorpiZ (32) skrev:
Det er sandt, men sandsynligheden for at der findes en driver til Windows X (X = XP, Vista, 7) er pænt stor.


Det er sand, men sandsynligheden for at der findes en driver i GNU/Linux distribution X (X = OpenSUSE, Fedora, Ubuntu) er også pænt stor. :)
Gravatar #34 - Plimmer
21. okt. 2009 16:44
#32 & #33

...bare ikke hvis der står creative på skidtet.
Gravatar #35 - Windcape
21. okt. 2009 17:40
Så mangler vi bare at de dropper ideen omkring ikke at gøre distributionen størrere end 700mb, og som en del af det der ikke er plads til i dag, tilføjer en mere moderne brugerflade.

Eller laver to forskellige versioner, hvor en af dem er til moderne highend computere som ikke har et problem med transparency og gradients systemets grafiske overflade, og en version til skrabede systemer som f.eks. netbooks.
Gravatar #36 - Windcape
21. okt. 2009 17:48
excentrikkeren (15) skrev:
Jeg har selv brugt Ubuntu i 3 år, og har ingen planer om at skifte.
Den eneste ulempe jeg ser er digital signatur, netbank m.m., hvor jeg må krybe til korset og låne konens maskine. Tror generelt dette er den største hindring for større udbredelse af Ubuntu.

Et stort tillykke herfra.
Problemet er at Linux udviklerne bevist nægter at lave et centralt certifikat register, fordi undskyld ordvalget, deres "friheds pis", gør at de ikke mener man skal have noget som helst centralt.

GNOME Key-ring er eneste mulighed, og den virker kun på GNOME, en typisk super dårlig løsning. Istedet er man tvunget til at bruge PKCS#12 (.pk) filer, og huske hvor de ligger henne.

Jeg arbejder pt. på et projekt til en offenlig myndighed, hvor vi netop bruger digital signatur. Og fordi det er offenligt, har vi valgt at sige at det skal være platform kompatibelt med Windows Vista, Windows 7, Ubuntu og OSX.

myplacedk (19) skrev:
Begge dele fungerer her. Digital Signatur var bøvlet af få installeret, men det var den faktisk også på kærestens Windows-maskine. Jeg har også problemer med IE-only logons. Kæresten har IE udelukkende til det formål.
Det virker faktisk udemærket i ikke-IE browsere, dog afhænger installationen af hvilket version af Windows du kører, samt hvilket af de to forskellige offenlige login-systemer du bruger.

Jeg har en rant-tråd på newz.dk's tagwall forum, hvor du kan læse lidt mere uddybende omkring hvordan det går for sig.

Jeg har også snakket med Mozilla's udviklere omkring problemet..
Gravatar #37 - qed
21. okt. 2009 17:50
#35
Hvad med at droppe idéen med, at man skal hive så mange pakker som muligt ned på et fysisk installationsmedie? Kan meget bedre idéen om, at man henter en minimal CD/USB-image, som kan startes op i en grafisk installer, hvorefter de pakker man vil have installeret, automatisk hentes fra nettet.

Langt de fleste distributioner understøtter allerede denne tilgang.
Gravatar #38 - Windcape
21. okt. 2009 17:52
#37

I så fald vil jeg hellere at de IKKE levere Ubuntu med OpenOffice pre-installeret, og bruger pladsen på at forbedre deres GUI.

Desværre er GNOME ikke særlig nemt at ændre på standard-layoutet i. Layout konfiguration generelt langt bag ud hvad jeg ville forvente i 2009.

Det er et vinter projekt af mine, at jeg vil prøve at sætte et ordenlig layout op på en Ubuntu box. Men først skal jeg have købt en ekstra harddisk til formålet.
Gravatar #39 - qed
21. okt. 2009 17:57
#38
Jeg er enig med dig i, at en standard GNOME-installation ikke er synderlig pæn at kigge på. Jeg ved dog at den kan blive ret lækker med masser af eye-candy (hvis man er til det), men det er åbenbart et valg fra Ubuntu-folkenes side, ikke at prioritere dette højt.
Gravatar #40 - Warhawk
21. okt. 2009 19:12
Windcape (35) skrev:
Så mangler vi bare at de dropper ideen omkring ikke at gøre distributionen størrere end 700mb, og som en del af det der ikke er plads til i dag, tilføjer en mere moderne brugerflade.

Eller laver to forskellige versioner, hvor en af dem er til moderne highend computere som ikke har et problem med transparency og gradients systemets grafiske overflade, og en version til skrabede systemer som f.eks. netbooks.

Der er jo faktisk allerede sådanne versioner i form af Kubuntu/Ubuntu til kraftige maskiner; Xubuntu til ældre eller mindre maskiner, og endelig Ubuntu Netbook Remix til netbooks.

Standard udseende og tema er pisse kedeligt, men find et ordentligt tema og brug f.eks. Cairo Dock, så sparker det sgu røv. Så er det også fedt at kunne bladre mellem flere skriveborde i en 3-D cubus.
Gravatar #41 - arne_v
21. okt. 2009 20:18
Windcape (35) skrev:
Så mangler vi bare at de dropper ideen omkring ikke at gøre distributionen størrere end 700mb, og som en del af det der ikke er plads til i dag, tilføjer en mere moderne brugerflade.

Eller laver to forskellige versioner, hvor en af dem er til moderne highend computere som ikke har et problem med transparency og gradients systemets grafiske overflade, og en version til skrabede systemer som f.eks. netbooks.


Windcape (38) skrev:
I så fald vil jeg hellere at de IKKE levere Ubuntu med OpenOffice pre-installeret, og bruger pladsen på at forbedre deres GUI.


Det smukke er jo at der ikke er nogen som forhindrer dig i at lave windcapix distro'en som passer lige præcis til som du synes at en distro skal være.
Gravatar #42 - arne_v
21. okt. 2009 20:21
Windcape (36) skrev:
Jeg arbejder pt. på et projekt til en offenlig myndighed, hvor vi netop bruger digital signatur. Og fordi det er offenligt, har vi valgt at sige at det skal være platform kompatibelt med Windows Vista, Windows 7, Ubuntu og OSX.


Jeg vil nok anbefale at understøtte XP også. Det varer mange år inden XP går under 5%.
Gravatar #43 - Kornwit
21. okt. 2009 20:28
Mest perfekte linux til dato
Gravatar #44 - Windcape
21. okt. 2009 20:31
arne_v (42) skrev:
Jeg vil nok anbefale at understøtte XP også. Det varer mange år inden XP går under 5%.
.NET 3.5

Teknisk set kommer det til at virke på XP.

Men vores målgruppe er rimelig specielt, hvilket også er derfor at Mac og Ubuntu support er så speciel.

arne_v (41) skrev:
Det smukke er jo at der ikke er nogen som forhindrer dig i at lave windcapix distro'en som passer lige præcis til som du synes at en distro skal være.
Eller købe Windows 7, fordi det er sådan jeg gerne vil have det? ;-)

Pointen er at der nok er mange som gerne så at Ubuntu var mindre kedelig som standard. Folk er trods alt glade for OSX, fordi det er nice som standard, og ikke kræver en masse underlige indstillinger.

Derudover ville en fork være en dårlig ide, da en Ubuntu netop er godt fordi det er en samlet løsning, og ikke randomness ligesom alle de andre Linux forks der findes.

Project Ayatana kan forhåbenlig hjælpe lidt på det. Men jeg så gerne at man kiggede mere dybt på at gøre GNOME up2date.
Gravatar #45 - arne_v
21. okt. 2009 20:38
Windcape (44) skrev:
.NET 3.5

Teknisk set kommer det til at virke på XP.

Men vores målgruppe er rimelig specielt, hvilket også er derfor at Mac og Ubuntu support er så speciel.


.NET 3.5 til Ubuntu og MacOS X vil kræve at I tester lidt.
Gravatar #46 - arne_v
21. okt. 2009 20:39
Windcape (44) skrev:
Derudover ville en fork være en dårlig ide, da en Ubuntu netop er godt fordi det er en samlet løsning, og ikke randomness ligesom alle de andre Linux forks der findes.


Ubuntu er en distro ikke en fork.

Og jeg ved ikke om den er mere samlet end så mange andre distroer.

Den har en anden målgruppe end vise andre distroer.
Gravatar #47 - Windcape
21. okt. 2009 20:59
arne_v (45) skrev:
.NET 3.5 til Ubuntu og MacOS X vil kræve at I tester lidt.
Extension Methods og lambda expression. Begge er fuldt understøttet i Mono.

Problemet med Mono er ligesom med alt andet udvikling til Linux, at dokumentation er utrolig dårligt.
Gravatar #48 - arne_v
21. okt. 2009 21:06
Windcape (47) skrev:
Extension Methods og lambda expression. Begge er fuldt understøttet i Mono.


C# implementation i Mono er så vidt jeg ved komplet.

Men I skal jo uden tvivl også bruge nogle library classes og metoder.

Windcape (47) skrev:
Problemet med Mono er ligesom med alt andet udvikling til Linux, at dokumentation er utrolig dårligt.


http://go-mono.com/status/ giver status på hvad man ved der ikke virker.

Men det er formentligt hurtigere at teste end at slå op der. Og I vil være nødt til at teste alligevel for at fange mere komplekse typer af fejl forårsaget af forskelle mellem MS .NET og Mono.
Gravatar #49 - Windcape
21. okt. 2009 21:36
Jeg tænkte mere API dokumentation. Jeg synes ikke at GTK har udviklet sig så meget som det burde de sidste 10 år.

Man kunne håbe på at Ubuntu kunne ved at gøre Linux mere mainstream, sætte GUI mere i fokus, og få udviklerne til at forbedre GTK.

KDE 4 er f.eks. langt foran, men desværre er integrationen mellem GTK og QT ikke særlig god.
Gravatar #50 - arne_v
21. okt. 2009 21:46
Windcape (49) skrev:
Jeg tænkte mere API dokumentation.


http://www.go-mono.com/docs/

har en masse huller.

Men I kunne jo vedtage at I udfylder huller i dokumentationen for alle de klasser/metoder som I bruger som ikke allerede er lavet færdige.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login