mboost-dp1

Tønder kommune

Tønder sparer 400.000 årligt på software

- Via Danmarks Radio - , redigeret af Pernicious

Skolevæsenet i Tønder benytter stadig Windows som OS, men har nu droppet de dyre programpakker til fordel for gratis software. Nu benyttes OpenOffice i stedet for Microsoft Office, ligesom lyd- og tegneprogrammer også er udskiftet.

I alt vurderer de i Tønder, at det giver en besparelse på kr. 400.000 årligt, som nu i stedet bliver investeret i flere computere til eleverne.

I Tønder mener man, at mange skoler med fordel kan følge eksemplet

Ifølge Danmarks Statistik er det kun 1 % af computerne i det offentlige, der har en gratis kontorpakke installeret.





Gå til bund
Gravatar #1 - KB_
31. okt. 2008 10:08
Jeg kan godt lide at de så bruger pengene på flere og nyere computere til skolerne, i stedet for bare at putte pengene i lommen!
Gravatar #2 - webwarp
31. okt. 2008 10:08
Fantastisk, forhåbentlig en inspiration for andre .. At de tilmeld udnytter de sparede udgifter på nye pc'er (som sikkert er tiltrængt) er jo dejligt at høre..
Gravatar #3 - Du3-
31. okt. 2008 10:14
Nu ved jeg ikke mht. skolerne i tønder, men der hvor jeg gik i folkeskole(Nordvestkvarteret), der var det ikke nyt edb-knald der var brug for, men derimod nye lokaler, vinduer inventar osv..

Men som #1 siger, skide godt de bruger det på noget nyt til skolen i stedet for større julefrokost :P
Gravatar #4 - Drakhan
31. okt. 2008 10:27
Og de bruger nu 500.000 ekstra om året i support og bøvl,
Gravatar #5 - Holger_dk
31. okt. 2008 10:33
#5:
ud over det self er lidt en troll kommentar, så tror du ikke de har taget det med i overvejelserne?

og hvorfor skulle der være mere bøvl og support på OpenOffice? Altså kan godt være der er en indlæringskurve når man skal lære det nye, men jeg tvivler på at en OpenOffice eller MS Office bruger med samme erfaring i deres respective program har brug for forskellige mænger af support...

har du overhovedet prøvet OpenOffice? ved du hvor mange folk der f.eks. skal bruge support tid pga Office 2007s skift til Ribbon interface ?
Gravatar #6 - webwarp
31. okt. 2008 10:48
#4 Hvorfor i alverden mener du det vil kræve mere support ??
Og når først de har integreret det så de yngre årgange, så bliver det jo en naturlig ting for dem efterhånden som de gror op, ganske som hvis de var flasket op med ms-office.. men at tro at vores spirende børn/unge ikke kan håndtere open office, er godt nok en en meget pessimistisk tro på fremtiden for os..

Jeg vil i øvrigt henvise til at du læser http://www.comon.dk/news/14.dage.uden.microsoft_38... / http://www.dr.dk/DR1/penge/2008/10/29103712.htm hvor de har sat en ganske almindelig familie til udelukkende at bruge open source,.-med success..
Gravatar #7 - -N-
31. okt. 2008 10:50
Der er nu heller ikke langt fra office2003 til openoffice... Der er efter min mening væsentligt længere fra office2003 til office2007.

Men jeg bryder min bare ikke om ikonerne i openoffice, synes de giver interfacet et underligt look/feel.

Men så længe man ikke skal have coporate funktioner, så er OO længe fint efter min mening.
Gravatar #8 - sio2
31. okt. 2008 10:51
Har selv en dreng i 6. klasse, de bruger udelukkende MS. Men hjemme er der kun Linux og open offfice, så det er det han må bruge. Det tog ham ca. 5 min. at sætte sig ind i regnark fra OO efter at de havde gennemgået regneark fra MS i skolen. Så nu laver han sine hjemmeopgaver i OO og gemmer i Windows format, sender dem til skolen og alle er glade.

Så hvis en 12 års dreng i 6 klasse kan finde ud af det, så tror jeg også at lidt ældre elever kan uden support!
Lærerne må vi så give lidt mere tid. ;-)

Og MS ODF opdatering må vi så også vente lidt på, så alle kan snakke sammen uden problemer
Gravatar #9 - fallen
31. okt. 2008 10:51
Wow... det altid så fascinerende med udtalelser der nærmest grænser til dommedagsprofetier så snart man skifter Microsoft ud med noget andet ...
Jeg forstår ikke denne enorme mistro til noget fremmed - syntes ellers opensource i alle henseender har bevist det teknisk er bæredygtigt - Kan Microsoft blære sig med deres teknologi holder i længden? Hmm..
Ligegyldigheden må være enorm... suk

(webwarp+ alle andre nåede og poste før mig ;)
Gravatar #10 - ravensholt
31. okt. 2008 10:52
Når nu de alligevel har skiftet Officepakken og lign. software ud med gratis alternativer, så kunne de lige så godt have taget skridtet og skiftet windows ud med eksempelvis Ubuntu eller en lign. linux distro.

#5
I visse tilfælde vil du have ret. Men på de fleste skoler bruger de unge udelukkende computerne til skolerellateret arbejde, altså skrive stile, lave matematik opgaver i regneark osv. her er det ikke rigtig behov for support, selvom man kommer fra et MS-miljø.

#8 Lærerne har altid været lidt bagud og gammeldags i forhold til de unge ;)
Gravatar #11 - jokke
31. okt. 2008 10:59
dælme godt at høre.. også på dine nogle åbner deres øjne..

Min mors privat skole er også begyndt at benytte Openoffice etc.. og blev nød til at skamrose hende for at sidde og lege med det derhjemme :P

Der er sq ingen grund til at ofre en formue i office pakker fra MS, i stedet for open office.. så meget forskel er der heller ikke.. er nok blot en tilvændingssag..

--

Tror også grunden er at MANGE skoler (inkl. min gamle folkeskole) blot satte de lærere som ikke gad undervise mere, til at være "IT ekspert" i stedet for at ansætte nogle unge gutter som ved hvad de laver :)

Lidt god løn til dem, og skolerne kan spare en del penge..
Gravatar #12 - Gralm
31. okt. 2008 11:04
Har en knægt som går i den pågældende klasse, og jeg kan kun sige at det bare kører rigtig godt.
Har selv MS hjemme, men begge mine unger har bedt om at få afinstalleret MS office og få Open office på deres maskiner her hjemme.

#10
Lad dem nu tage et skridt af gangen, at skifte windows ud med Linux er nok et lidt større skridt en bare at skifte office ud, der er flere ting som griber ind i hinanden der.

Jeg selv skifter heller ikke MS ud, jeg har det fint med MS, jeg synes bare at det er synd at man altid trækker linierne så hård op mellen MS og open source, eller fek.s. mellem MS og Apple.
Jeg synes at det er fint at skolen har valgt at sige at "vi ønsker windows og Open office".
Gravatar #13 - webwarp
31. okt. 2008 11:04
#10 tja men synes også fint at man kan argumentere for at det er fornuftigt at bibeholde windows.. De har sikkert købt en masse xp licenser, så hvorfor ikke udnytte disse.. og så tage yderligere nye implementeringer stille og roligt hen ad vejen..
Gravatar #14 - markjensen
31. okt. 2008 11:06
Jeg hørte om denne skole i dr kontakt. I samme program havde de testet open source alternativerne med en testfamilie, som fik udleveret computere med Linux og gratis alternativer til de programmer de plejede at bruge. Bortset fra at de ikke kunne spille Fifa og Pixeline, havde de næsten ingen problemer og var godt tilfredse. De kunne sagtens bruge openoffice, netbank, e-mail og andet internetbrug.

De talte generelt ret pænt om open source i programmet, og fremhævede ofte hvor mange penge man kan spare.

Andre der så samme program?
Gravatar #15 - frande
31. okt. 2008 11:16
Jeg kan godt lide at overskriften antyder, at de faktisk sparer 400.00 kr. årligt, mens nyheden fortæller, at det er et estimat. Det kan derfor nemt afvige.

jokke (11) skrev:
Tror også grunden er at MANGE skoler (inkl. min gamle folkeskole) blot satte de lærere som ikke gad undervise mere, til at være "IT ekspert" i stedet for at ansætte nogle unge gutter som ved hvad de laver :)

Lidt god løn til dem, og skolerne kan spare en del penge..


Hvad mener du? At unge gutter ved hvad de laver og derfor vælger Open Source, eller hvordan skal den forståes? Personligt er jeg mest til Windows og Office. Jeg er ung. Jeg arbejder til dagligt med IT. Er jeg så ikke egnet til sådan en stilling?

Er ikke helt med...
Gravatar #16 - Thalion
31. okt. 2008 11:19
#14

Jep jeg så det også...

Det sjoveste jeg så var da de ikke kunne se nettv fra DR, det synes jeg var rimeligt morsomt.

Men kan godt forstå de beholder xp, da de nok bruger nogle lærings programmer og de er sikkert kun lavet til windows.
Gravatar #17 - flywheel
31. okt. 2008 11:30
@16
Men kan godt forstå de beholder xp, da de nok bruger nogle lærings programmer og de er sikkert kun lavet til windows.


Hvormed der ikke er nogen grund for udviklerne at foretage nogen ændringer i deres platformssupport.
Hvis flere brugere benyttede disse programmer under WINE/CrossOver - samt blev ved med at prikke til udviklerne er der en chance for ændringer i fremtiden.
Gravatar #18 - Krissam
31. okt. 2008 12:29
#14 pixeline virker fint på ubuntu ift en artikkel jeg læste i eb for en månedstid siden.
#15 nej det er du ikke,
Den måde jeg hører dit argument siger det "nogen foretrækker noget, jeg foretrækker noget andet, så vi bør bruge det jeg foretrækker"

@topic
Det er et skridt i den rigtige retning, problemet med at tage skridtet fuldt ud er at der er så meget arbejde i det, i form af overførsel bruger konti på intranet osv.
Jeg er en firm believer af at folk skal være frie til at bruge windows hvis det er det de lyster, men de bør skifte deres pirat software ud med fri software, og ihvertfald teste det.
Gravatar #19 - webwarp
31. okt. 2008 12:34
#17 tja bare lige spg. om det lige er skolerne, der skal løfte denne opgave... Så skulle det nok nærmere være et krav fra myndighedernes side, frem for at den lille IT-afdeling på 3 mand i en skole skal sidde og kontakte diverse leverandører af skole-programmer om at de ønsker support for andre platforme...
Gravatar #20 - nerdgirl.dk
31. okt. 2008 13:08
#14
Jeg så programmet på nettet (man skal dog lige vente på at nyhederne bliver færdige, og Magasinet Penge starter):
http://www.dr.dk/dr1/penge

#16
Jeg undrede mig meget over, at de 3 gutter der havde installeret computerne til familien, ikke havde sørget for, at de også kunne se nettv på DR. Det kan sagtens lade sig gøre med mplayer. Ved ikke hvad de fyre havde tænkt på, for det er klart en showstopper for mange mennesker... dumpekarakter herfra!

#0
Iøvrigt er jeg aldeles rasende over at kun 1% af computerne i offentligt regi, benytter en gratis kontorpakke... Men det er jo typisk lederne i det offentlige. De har aldrig være særligt innovative... Men smide om sig med skattekronerne, det kan de!
Godt gået i Tønder... et lysende eksempel er de. Respekt!
Gravatar #21 - Bachy
31. okt. 2008 13:46
nerdgirl.dk (20) skrev:
Jeg undrede mig meget over, at de 3 gutter der havde installeret computerne til familien, ikke havde sørget for, at de også kunne se nettv på DR. Det kan sagtens lade sig gøre med mplayer. Ved ikke hvad de fyre havde tænkt på, for det er klart en showstopper for mange mennesker... dumpekarakter herfra!


Muligt at du vil give dem dumpe karakter, men nu skulel forsøget være så realistisk som muligt, og en realistisk tilgang til det her emne kunne være at man ikke kender nogen der ved ret meget om linux/ubuntu. Idet hele taget savndede jeg at de havde ladet programmet fortælle blot lidt mere om hvilke vanskeligheder familien havde haft i de 14 dage de brugte ubuntu, for ligegyldigt hvad i linux fanatikere bliver ved med at påstå, så er springet ikke altid lige nemt.

Hvis man holder sig til at sige at familien blot skal bruge pcern til at surfe med, spille spil i browseren osv, bruge ooo så er det fint nok, men hvad gør de hvis de vil spille windows spil, se nettv osv ..

Hvis de ikke lige har en linux i omgangskredsen, kan dette altså godt udvikle sig til et maridt. Derfor synes jeg godt at Magasinet penge kunne have givet en lidt mere detaljeret visning af familiens 14 dage med ubuntu.

Nu er det ikke for bashe ubuntu, for som sagt er det et helt fint lille OS, det mangler blot lidt endnu for at blive helt så nemt at havemed at gøre som windows er (forudsat at man selvf er vant til at bruge windows).
Gravatar #22 - luuuuu
31. okt. 2008 13:54
Man skal da alligevel ha tilraget sig en jævnt dårlig aftale fra Microsoft hvis man går og bruger 400.000kr om året på licenser.

Og det er endda for skoler? Hold da op...

Microsofts produkter er altså ikke så dyre igen. Men hvis de absolut skal have Vista64bit Ultimate (Retail) og Office 2007 Professional (Retail) på hver eneste maskine, så er de vel fanme også selv ude om at det koster 400.000kr om året.

En god MSVL aftale med offentlig, mængde og skolerabat, så er der Microsoft produkter til Tønder skolevæsen i lange baner.

Men okay, hvis de hellere vil køre Open Office, så dem om det.


Og forresten, hvordan i alverden kan det blive 400.000kr om året i licenser? Jeg mener, har Tønder Skolevæsen da så mange penge til nye computere at de køber så mange licenser hvert år?
Gravatar #23 - Fiske Fjæs
31. okt. 2008 15:06
Det lydder da som en ok ide.

Jeg kender ikke så meget til produktet, men kunne godt tænke mig at høre hvordan man patcher og rapportere på OpenOffice.

Hvordan patcher man feks. 200 pc'ere der køre OpenOffice?

Køre man Microsoft Office ville man typisk benytte WSUS eller et andet tilsvarende program.
Gravatar #24 - Ziftex
31. okt. 2008 17:13
Det er da gældeligt at de penge kommer eleverne til gode.

#23 der findes masser af patch management - og mange af dem kan benyttes sammen med os deployment - hvordan skulle man ellers patche flash player/adobe reader og de mest alm. programmer.

Eftersom skolerne i danmark betaler utrolig lidt for Microsoft licenser - herunder office pakken kan den alene næppe være nogen særlig stor udgiftspost.

Desuden synes jeg også det er vigtigt signal at man som skole vil uddanne elever i en anden officepakke end hvad de vil blive præsenteret for i det private når de engang er uddannet.

Skal skoler gå forud for firmaerne (og mod deres evt. ønsker?) eller skal de være til for firmaerne, og uddanne deres elever efter arbejdsmarkeds krav?
Gravatar #25 - terracide
31. okt. 2008 17:43
Word of caution.

Skulle din internet forbindelse drille, så held og lykke med at finde en ISP der supportere andet end Windows.
Det gælder for de fleste serviceydelser...

Terra - Og jo, man kan godt afvise at supporterer linux...
Gravatar #26 - thethufir
1. nov. 2008 08:12
#25 Ja for nyheden her omhandler jo at Tønder skole bruger Linux på deres pce'ere og ikke kan komme på nettet.....

Thufir - Terra er en brokrøv :P
Gravatar #27 - trylleklovn
1. nov. 2008 09:27
#25 Jeg tvivler på en sysadmin på en skole skal konversere med isp'ens supportlinje om opsættelse af deres forbindelse, i så fald er det næppe operativ systemet der indgår i debatten.

Trylleklovn - Og jo, man kan godt afvise komplet idiotiske "argumenter"
Gravatar #28 - terracide
1. nov. 2008 09:34
.oO(Er post #6 selektivt usynlig?)
Gravatar #29 - azan
1. nov. 2008 12:53
#22 de 400.000 er vel fordelt på 28 skoler (søgt folkeskoler på krak i tønder) med administration. Så er det 11000 per skole. Det er jo ikke en formue - men i vores verden tæller det da med.

Generelt: Oveni giver det klart et signal om at skolen IKKE vil tvinge forældrene til enten at bruge en del penge på MS office eller over i piratkopiering.

Dette ser jeg som det bedste argument for at skifte. Nemlig at gøre alt man kan for at alle børn kan have adgang til programmerne derhjemme (uden at bryde loven). For der er en del specielt enlige forældre der simpelthen ikke har pengene til at kunne bruge de 1000 kroner hvert 3rd år som en ms officepakke koster. Det var noget andet hvis skolernes licenser til MS var gældende for eleverne hjemme også. Men det gør de ikke.

Og alt det brok om at de nu uddanner børnene til programmer virksomhederne ikke bruger er noget vrøvl. For de få der ikke mega hurtigt kan gå fra det ene alternativ til det andet er nok ikke ligefrem typerne der kommer til at arbejde med en officepakke senere hen.

Det eneste jeg gerne så at det offentlige brugte nogen af de sparede penge på er en offentlig lavet dansk stavekontrol til Oo. For det er i min verden den eneste grund der tæller ned med Oo.
Gravatar #30 - Bachy
1. nov. 2008 12:56
Altså i forhold til topic, er terra ikke den eneste der har været offtopic, så hvorfor det lige er ham der ksla have en over snuden er mig lidt en gåde.

Vi har sprunget frem og tilbage i diskussionen, mellem skolerne/det offentlige, også den almindelige familie Hansen.

Jeg gætter på at Terra's indlæg henviste til den part hvor vi drøftede familiens behov for hjælp med linux/ubuntu ?
Gravatar #31 - Drakhan
1. nov. 2008 15:02
Jeg er stadig spændt på om det holder.

Alle de steder jeg har arbejdet (4 private virksomheder. 250 - 10.000 medarbejdere) har vi prøvet at skifte en testgruppe (10-50 mennesker) fra MS Office til Open Office.
Det starter altid godt men så ender det med, at enkelte dokumenter tilsendt udefra ikke kan konverteres ordentligt, brugeren mangler funktioner fra MS Office eller integration til Sharepoint/Exchange gør det umuligt.

Jeg har dog aldrig arbejdet i det offentlige men den går ikke så nemt i det private. Altid enkelte brugere som ikke kan skifte og at drifte to systemer er selvmord eller ihvertfald ikke billigere.
Gravatar #32 - sKIDROw
1. nov. 2008 15:07
Lyder som et glimrende FØRSTE SKRIDT.

At skifte Windows ud, må man jo så tage senere hen.
Jeg gider ikke høre på historier om nedslidte skoler, og mangel på penge generelt i skolevæsnet, hvis man kan kaste penge ud af vinduet på softwarelicenser.

For min skyld må folk have lige de præferencer se vil, hvis de blot udlever dem med egne penge og ikke med mine!.. :P

De offentlige forvalter vores allesammens penge, og derfor skal de sandelig ikke bruge en bukket fem'er mere end de behøver.

At få OO.o ud på skoler, vil forhåbentligt også give en masse god feedback tilbage, om ting der kunne blive bedre. OO.o er trodsalt blevet meget bedre, siden Sun overtog for adskillige år siden.
Gravatar #33 - Niklas H
1. nov. 2008 15:50
#31 Har man sagt Exchange, har man sagt Microsoft all-the-way :)
Gravatar #34 - Niversen
1. nov. 2008 16:16
Det kan godt være at der ikke er mange som vil supporptere linux... men hvis alle offentlige skiftede til f.eks. linux tror jeg faktisk at der vil være flere og flere som ville...

Jeg fattede ikke det store penge spild som min teknisk skole brugte på kurser og på software licenser da de ville skifte fra m$ office 03 til 07... hvis de sparede licenserne og sendte folk på kursus alligevel ville man spare meget...

hvis folk vænnede sig til at det hedder root/super user istedet for adminstrator og calc istedet for excel så er problemet ikke størrer...
Gravatar #35 - flywheel
2. nov. 2008 00:43
#19 Så sker der netop ingenting for myndighederne har ikke ligefrem borgernes bedste som interessefelt.
Gravatar #36 - zin
2. nov. 2008 01:49
#25: Ja, og som ISP burde det være ulovligt.
ISPens formål er at give dig Internet. Ikke at diktere hvilket OS du bør køre for at få hjælp.
#30: Well, Tønder Skole, som topic handler om har MS OS og OO.o installeret. Så hvordan er en linux-baseret advarsel relevant?
Specielt når man overvejer at OO.o hovedsageligt håndteres af SUN (som laver Solaris - et Unix OS)?
Gravatar #37 - angrysurmøgstodderasshole
3. nov. 2008 12:58
jeg kunne kraftedeme godt ha fortalt det offentlige at de skulle skifte til opensource software. NUUUU!!!!! Det kan røvballeme da ikke gå hurtigt nok med at få rykket over, det skal bare gøres NUUUUUUUUUUUU!!!!! Hvorfor ind i hele hule megahelvede skal det offentlige sponsorere Microsoft??? Det er fuldstændig unødvendigt - på alle måder!
Gravatar #38 - terracide
3. nov. 2008 15:45
#36:
Du er klar over en efteruddannnelse så man kan supporterer alle bastard-version of linux er bekostelig ikke, men det lægger vi bare oven i prisen på dit abbonment...eller?

Som ISP er du IKKE forpligtiget til at suppoterer AmigaOS, BeOS, PC-BSD...eller linux...ikke hvis dine slubrugervolkår ikke stipulerer dette.
De fleste supportere de gængse OS (+70% market CAP minimum) og prøv at ringe til din ISP og få support på Windows 95...eller Windows ME...eller linux...eller Sun.

Istedet for at rende hjernedødt ved siden af væggen og skrige "I SKAL BARE STØTTE MIN LINUX-FETICH!!!", så overvej lige om du er villig til at betale de ekstra udgifter...og nej man kan ikke være "Internet-båndbredde-pirat" endnu, så nasse dig til en løsning kan du jo ikke...
Gravatar #39 - zin
3. nov. 2008 17:35
#38: I den normale IT-supporter hører der sædvaneligvis et linux-kursus med til - ellers tilbydes det, som valgfri specialefag. Ganske gratis - som man skal have. :)
Og kan man supportere den ene linux version kan man praktisk talt dem alle da de ikke varierer synderligt i opsætningen.
Jeg er dog udemærket klar over standard bestemmelser med understøttelse af OS'er og de er ganske fair.
Jeg hører bare mange gange at man kategorisk nægter at hjælpe overhovedet hvis brugeren har Linux på en maskine, som jo er uretfærdigt, da man sagtens kan give information som han skal bruge (gateway, nuværende IP, hvordan opsætningen skal være - altså DHCP, DNS m.v..). Information der intet har med OS at gøre, men som stadig går under "support". Måske du skulle tage at fortolke lidt blødere i stedet for at antage at man automatisk er Linux-lover blot fordi man kommer med en ide?
Gravatar #40 - terracide
4. nov. 2008 05:56
#39:
Nice try...fra support til Linux, prøver du nu at finte den over på general support...flere fallacies på lager....de radikale ville være misundelige.

Kører folk Linux, så står de SELV for supporten hvis nettet driller...længere er den ikke.
Gravatar #41 - sKIDROw
4. nov. 2008 08:08
#40

Kommer nok an på hvad kunden hedder, og hvor meget de tjener på dem.
Fleksibiliteten hos ISP'en stiger nu nok proportionelt med, hvor mange penge man ligger derinde. Længere er den ikke... ;P
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login