mboost-dp1

unknown

TDCs bredbåndspriser skal undersøges

- Via DR - , redigeret af Pernicious

Efter at TDC har lanceret nye bredbåndspriser i Sverige, der ligger langt under det vi har i Danmark, med hastigheder der i nogle tilfælde også er meget hurtigere, er IT- og Telestyrelsen begyndt at kigge på sagen.

Finn Petersen fra IT- og Telestyrelsen udtaler således: “På baggrund af disse meget store prisforskelle, vil vi undersøge om betingelserne for udbud af bredbånd er så meget bedre i Sverige, at det kan begrunde forskellen”.

TDC mener ikke at en priskrig som den i Sverige kan lade sig gøre i Danmark, men en teleanalytiker er ikke enig. Han kan ikke finde nogen berettigelse til den store prisforskel og mener der er noget galt med det danske bredbåndsmarked.





Gå til bund
Gravatar #1 - rendbaek
6. okt. 2005 13:43
Nu har jeg ingen "in sider" viden, men synes os prisforskel er ALT for stor.
Gravatar #2 - Fjolle
6. okt. 2005 13:52
De må altså lige tage sig sammen. De kan jo ikke sammenligne to forskellige produkter i to forskellige markeder..

Vil det sige at dansk supermarked skal undersøges fordi at føtex sælger chiquita banananer dyrere i danmark end netto sælger dem i polen?
Gravatar #3 - Hoej
6. okt. 2005 13:55
Enig med #2. Men det giver alligevel stof til eftertanke.
Men er det måske fordi bredbånd i Sverige i forvejen er så billigt, og TDC så kan leje sig ind hos de eksisterende udbydere til rimelige penge? Herhjemme sidder TDC jo på kobberet til ADSL-forbindelserne, og fiber eller lignende er ikke udbredt over hele landet endnu.
Gravatar #4 - OziOn
6. okt. 2005 13:56
#2

Vær nu ikke så fjollet. Der findes da ingen Netto i Polen. Tsk tsk...
Gravatar #5 - vandfarve
6. okt. 2005 13:57
Jeg kan sagtens forstå, at mange er bekymrede eller forundrede (For at sige det på en pæn måde!) over den høje pris i DK, som jeg også selv lider under.

Men vi har netop haft denne diskussion, og der vil jeg gerne påminde jer om et indlæg skrevet af MadiZone i artiklen 8Mbit ADSL til 200kr fra TDC - men kun i Sverige:

"...With so much state money going into Sweden’s broadband spine, the price borne by independent operators wishing to connect their own broadband subs to it has been relatively low: this in turn has encouraged a large measure of price competition..."

Kilde: http://www.cablelabs.com/news/newsletter/SPECS/Jan...
Gravatar #6 - water
6. okt. 2005 13:57
Gravatar #7 - rmj
6. okt. 2005 14:07
Nu er det jo ingen hemmelighed at TDC prøver at holde priserne så høje så mulige herhjemme. Efter hvad jeg har set er TDC altid de sidste til at sætte priserne ned.
Gravatar #8 - weee
6. okt. 2005 14:07
Jeg synes det er helt fair, eftersom sverige er et at de lande vi sammenligner os mest med. Men vi ved alle at IT- og Telestyrelsen ikke kommer nogen vegne, men tanken er god nok...
Gravatar #9 - nielsbuus
6. okt. 2005 14:17
Hallo kære grødbønder, så hør dog efter hvad der er blevet sagt tredive gange nu - at den svenske stat har brugt 16 milliarder kroner - svarende til en kvart storebæltsbro - på at bygge en highspeed fiberbaseret infrastruktur mellem alle større svenske byer. Derfor skal svenske udbydere kun etablere central og last mile linjer ud til de kunder de ønsker at sælge til, staten klarer infrastrukturen. Det er også derfor TDC Bredbånd kun dækker en tredjedel af den svenske befolkning, mens de dækker 98% af den danske.

Hvis TDC i Danmark kun skulle forsyne Aalborg, København, Aarhus, Odense og Esbjerg med ADSL, og staten i øvrigt sørgede for at grave alle fiberkablerne fra disse fem byer og så ud i verden... jamen så kunne TDC også dumpe prisen.

Men TDC dækker Danmark med bredbånd og har en ensartet prissætning der gør at uanset om du bor i København, Kalundborg eller Kløvedal, så får du samme abonnementsvilkår, priser og dækning.

Hermed ikke sagt at TDC er nogle engle - det er de bestemt ikke. Men det her brok svarer lidt til at brokke sig over at X-kæde i Vejle er billigere end X-kæde i Randers, uden at tage hensyn til at Vejle Kommune måske tilbyder billig arbejdskraft som led i et aktiveringsprojekt eller logistiske udgifter kan være lavere, fordi kædens vare måske produceres i Vejle.

Det er lidt li'som at kartofler dyrket på Grønland er dyrere end kartofler dyrket i Spanien, selvom at det er samme fødevarekoncern der står for produktionen.
Gravatar #10 - Bundy
6. okt. 2005 14:32
#9 Godt så.

END OF FUCKING THREAD.
Gravatar #11 - zamiel
6. okt. 2005 14:46
#9

Jeg tror stadig ikke at vi ville have samme priser som i Sverige hvis TDC havde sammen type netværk som de har derovre. Forskellen ligger i hvem der ejer nettet, hvis staten havde beholdt kobbernettet ville der være større konkurrence på markedet herhjemme og dermed bedre priser.

Så at sige at det hele hænger i at de har investeret så mange penge i fibernet er ikke helt korrekt når ejerforholdet også er anderledes.
Gravatar #12 - C#
6. okt. 2005 14:51
#11 vil gerne se dig roll 26Mbit/s ud til private med kobbernetttet som backbone til ISP'ens POP :)
Gravatar #13 - temo
6. okt. 2005 14:56
#9 so freakkin elegantly said !

/me nods !
Gravatar #14 - AndersAndersson
6. okt. 2005 14:56
#12 vi ved jo alle at kobernettet ikke er backbonen! selvfølgelig er de forbundet med fiber. Men den sidste stykke kober kan sagtens klare 26Mb/s!
Gravatar #15 - zamiel
6. okt. 2005 14:57
#12

Hvis du lige kiggede en gang til ville du se at jeg skrev om pris og konkurrence forhold ikke hastigheden. ;)
Gravatar #16 - metabolid
6. okt. 2005 15:26
MadiZone - hvordan kan det være du har så travlt med at dementere tdc's urimelige priser? Bottom-line sidder alle netbrugere i dk med en dårlig smag i munden over prisforskellen i forhold til sverige uanset hvor man bor i landet. Eller du er måske godt tilfreds da du jo alligevel har gratis job-internet eller er tdc-ansat?

Uanset hvad er konkurrencen elendig og infrastrukturen monopoliseret. Jo før det bliver gennemgående ændret des bedre for os alle.
Gravatar #17 - zox
6. okt. 2005 15:37
#9: Det er nøjagtig derfor TDC skal fratages alt ejerskaber over kabler, det være sig både kobber og lysleder.

En regl burde være gældende på området. Staten ejer nettet, firmaerne lejer kapacitet!

Hvordan du end vender det, så sidder TDC på forbindelsen fra centralerne til kunderne og det er KUN TDC der har adgang til denne forbindelse. DET ER MONOPOL! Det er netop dette monopol, der ødelægger konkurrencen. Årsagen til at folk er sure på TDC er at de oven i købet udnytter dette monopol på det groveste. Det skulle heller ikke undre mig om der fungerer stærk lobyisme mellem TDC, IT og Telestyrrelsen og diverse ministerielle embedsmænd. Men det er nu bare min mistanke, som står for egen regning.
Gravatar #18 - Herkules
6. okt. 2005 15:38
Hvis vi nu skal snakke lidt om denne tråd og ikke "8Mbit ADSL til 200kr fra TDC - men kun i Sverige" eller om hvor fedt det kunne være at få 28Mbit i danmark, så mener jeg det er positivt at IT- og Telestyrelsen kigger nærmere på om prisforskellen kan retfærdiggøres med at der anvendes en anden infrastruktur i sverige. Det kunne jo ske at man ville få mere viden om hvordan man eventuelt kunne forbedre den danske infrastruktur og om de svenske løsning er den mest optimale..
Gravatar #19 - Cloud02
6. okt. 2005 15:43
#9
Du glemmer så bare i det her tilfælde at TDC var tidligere statsejet, og pga. så sidder TDC på det rå kobber som de har monopol over i Danmark, hvorfor de er istand til at holde eventuel konkurrence ude, ved at:
opkræve urimelige priser af andre internet udbydere for at bruge deres kobber, men dog ikke høje nok til at IT- og Telestyrelsen vil gribe ind, eller at det vil overstige evt. omkostninger ved selv at grabe fiberoptisk kabel ned.

Når det så er sagt. så er det derfor de er istand til at kunne beholde deres kunstige høje pris.
Gravatar #20 - Kadann
6. okt. 2005 15:46
#17 -

Så det du mener, det er at staten skal overtræde den danske lovgivning og fratage TDC den ejendom, som staten selv har solgt til TDC for nogle år siden?
Gravatar #21 - hundeboll
6. okt. 2005 15:52
#20 Kadann:
Ved ikke om det er muligt, men siden Tele Danmark blev solgt med kobbernettet som en del af handlen, så kan man vel købe nettet tilbage igen. Ligesom man kan tvinges til at sælge sin grund ved etablering af nye veje osv. Så handler det vel bare om at finde en fair pris for nettet...

Men det nok ikke noget du får den borgelige regering med på :|
Gravatar #22 - metabolid
6. okt. 2005 15:56
Enig! En kulegravning af tdc er et skridt i den rigtige retning. Bare ærgeligt det sker så sent og først når vi sammenligner os med f.eks. sverige. Kan ikke vente til den bliver offentliggjort. Hvis det viser sig at det statslige fibernet i sverige er den direkte årsag (sandsynligvis) kan vi jo bare konstatere at IT strategien i dk er slået fejl og vi kan se frem til høje internetpriser i lang tid endnu...sux...
Gravatar #23 - Kadann
6. okt. 2005 15:58
#21 -

Hvis du tvinger TDC til at sælge kobberet tilbage til staten, hvor lang tid tror du der går, før alle selskaber er ude af danmark og vi reelt er et u-land? Mit gæt vil være omkring et halvt års tid.

Og.. er du klar over hvad en fair pris ville være for kobbernettet? Jeg tør ikke engang komme med et gæt, men det bliver latterligt mange penge det kommer til at dreje sig om.
Gravatar #24 - rackbox
6. okt. 2005 16:02
#2 Det er nærmere en sammenligning mellem om Netto sælger de samme bananer billigere i Sverige end i Danmark. Det er ikke rimeligt at sammenligne 2 forskellige kæder i lande som DK og Polen, idet det polske marked har fastsat priser bl.a. efter lønninger.

I Sverige tjener folk s'gu nok ikke så forskelligt fra os i DK. Hvis TDC kan sælge bananer for 10 øre stykket i Sverige men 1 kr. i Danmark kan det være fordi de har en god aftale med fragtmanden. Eller det kan være fordi danskerne ikke spiser så mange bananer som svenskerne. Eller det kan være fordi danskerne bare betaler uden at stille spørgsmål til bananernes pris. Eller en helt fjerde mulighed.
Gravatar #25 - addlcove
6. okt. 2005 16:03
pah lad da TDC beholde kobbernettet, lad staten lægge fiber over det hele
Gravatar #26 - Hubert
6. okt. 2005 16:12
#19
Det er så bare en skam at det du skriver ikke rigtig har hold i virkeligheden. Det er ikke TDC der bestemmer prisen på kobberet. Prisen bliver bestemt efter en international brugt prismodel.
Gravatar #27 - BranDBorG
6. okt. 2005 16:13
Generelt så er det sq for sent at fortryde at kabelnettet er blevet solgt fra.

Man kan ikke bare "tage" noget tilbage... Det ville være noget værre svineri... Staten kan gøre hvad den plejer at gøre når forburgere/virksomheder etc har noget som de ikke syntes vi skal have. De kan sætte sindsyge afgifter på... Efter en årrække kan de så prøve at købe skidtet tilbage... ;)

Nej, men de skal jo nok se om de kan få lov til at købe nettet tilbage... Det bliver jo nok desværre ikke til den meget fordelagtige pris som det blev solgt til sammen med TDC (TeleDanmark dengang).

Men jeg kan heller ikke se hvorfor at en backbone ikke skulle være en statslig opgave ligesom en motorvej. Jeg er ikke 100% sikkert på jeg husker rigtigt så hæng mig ikke op på noget, men mener engang at have læst at de Radikale ønskede sig at alle størrere forbindelser imellem byer etc igen blev opkøbt af staten og dermed også vedligeholdt på den måde.
Men er ikke 100% sikker, og for mig virker det lidt som den omvendte verden når social demokraterne er med til at sælge ud af den statslige intranet struktur og derefter er det de radikale der vil købe det tilbage for at gøre det statsligt ejet igen...

Jeg er forvirret... hehe
Gravatar #28 - Mion
6. okt. 2005 16:15
man kan jo heller ikke fratage et firma noget de ejer, hvor fedt ville det lige være hvis man fik frataget kernen af sin virksomhed (kobberet). nu er der jo andre metoder at levere på en er fiber, og det er jo ikke noget som ligger 2000 år fremme, man kan jo få det de fleste steder. samt det med dyrt internet er jo også en forbi, de fleste store byer har billigere linier, her i odense har vi Nalnet 2.5mbit/512 flatrate 200kr, DBnet 10/10mbit 400kr, Galnet samme pris som nalnet ca. så der er masse andre udbydere at vælge imellem, monopolet er brudt, at der så er folk der sidder på en mark 200km fra civilisation, eller i en mindre by, og kun kan få TDC, så må de da bare være glade for de i det mindste kan det. Danmark har god dækning af internet, og som sagt mange gange før. det er EKSTREMT dyrt at trække kobber ud til lars tyndskid. om han bord i en snot by på sjælland eller jylland.

Det samme problem er jo hos Post DK de er også tvunget til at levere til 100% af Danmarks befolkning, tror du det ville koste over 70kr at sende en pakke, hvis de bare leverede til storbyerne. Nej. vi bøder for fælleskabet, og det må vi acceptere.
Gravatar #29 - Fjolle
6. okt. 2005 16:16
#24
Nu er netto og føtex begge det af Dansk supermarked, ligesom tdc adsl (danmark) og tdc sverige er en del af tdc.
Samtidigt er der vel åbenbart lige så stor forskel på bredbåndsmarkedet i danmark og sverige som dagligvaremarkedet i danmark og polen..

Er der nogen der ved hvem der ejer kobberet fra centralerne til forbrugerne i sverige?
Gravatar #30 - DUdsen
6. okt. 2005 16:32
En interesant bemærkning er at selv ikke stofaTV på helt egne netwærk virkeligt kan prisdumpe på TDC tele2 osv.
El selvskaberne der begynder at kunne det men de får altså også dele af deres logistiske udgifter dækket over strøm regningen, Internet kablerne rulles ud sammen med nyere EL kabler, så de hente ikke nye gravemaskiner, så måske er TDC's priser rimeligt representativt for hvad det egentligt koster at drive et landsdækkende net.
#22 hvad gør du hvis en evt kulegravning frikender TDC, og husk så lige på at DK på grund af den måde det er sat op på konsekvent rates foran bla sverige når det gælder udbredelse og brug af bredbånd.
Gravatar #31 - webwarp
6. okt. 2005 16:39
WELL C/P fra den anden tråd :)
Gravatar #32 - Porthos
6. okt. 2005 17:14
Heh, jeg havde ikke TDC da jeg boede i DK og jeg vil SATME hellerikke ha dem nu jeg bor i SE.

Bredbandsbolaget forever.
Gravatar #33 - xbeeps
6. okt. 2005 17:44
Forskellen er jo bare om forbindelserne betales over skattebiletten eller direkte til TDC. Det vil sige at i sverige er det også dem uden internetforbindelse der betaler for at andre kan få billigt internet.
Gravatar #34 - dktekno
6. okt. 2005 17:45
#2 - nu er der den forskel, at Polen er et fattigt land, og Danmark er et rigt land.

Men man kan sagtens sammenligne Danmark med Norge og Sverige. Vi er sådan ca. lige rige, får lige indkomster, og Norge er det eneste land der betaler lav skat, men saktteprocenten er nogenlunde ens i Danmark og Sverige, det samme med moms. Det eneste der er forskel er et par procenter.

Så vi kan sagtens sammenligne Danmark og Sverige.


Derfor er det naturligt med forskellige priser.

Den eneste årsag til at TDC laver lave priser i Sverige og høje priser i Danmark er fordi danskerne gerne vil betale denne høje pris, det vil svenskerne ikke, for der er i forvejen konkurrence. Derfor er TDC tvunget til at sætte lave priser.

Dvs. at priserne i Danmark alene er sat efter hvad de kan få folk til at betale.
Gravatar #35 - Whoever
6. okt. 2005 17:55
Ih, hvor fedt!

Jeg glæder mig så meget til at TDC får én over snuden, især når regningen så kommer ud til kunderne efterfølgende...suk.

Jeg gad godt se CyberCity eller Tele2 have kapitalen til at vedligeholde det eksisterende net.
Gravatar #36 - IzNoGoUd
6. okt. 2005 18:07
Jeg så fra Tysk TV at de også mente de havde kunstige høje dsl priser. Danmark og Italien skulle være dyrer en Tyskerne selv.

Så er vi på 2. pladsen i Europa :-/
Gravatar #37 - dktekno
6. okt. 2005 18:07
"Forskellen er jo bare om forbindelserne betales over skattebiletten eller direkte til TDC. Det vil sige at i sverige er det også dem uden internetforbindelse der betaler for at andre kan få billigt internet."

Tilgengæld giver vi i Danmark store summer til IO Interactive og andre underholdningsindustrier, som sagtens kan klare sig selv. Den danske stat giver flere penge til underholdningsindustrien end den svenske stat gav som engangsbeløb til udvikling af bredbåndsnet i slutningen af 90'erne.

Dvs. her i Danmark betaler jeg, og mange andre for et computerspil som Hitman, som vi alligevel ikke gider spille.

Så vil jeg da hellere synes om internet. Det er da en nødvendig del af infrastrukturen. Om ikke andet, så kan man da sige, at internet er vigtigere end computerspil. Internet er vigtig for opretholdelsen og viderudvikling af samfundet. Det er et computerspil som Hitman ikke.

Kulturstøtten i Danmark er noget vi hele tiden giver penge til.

Den svenske stat derimod, gav kun penge enkelte gange til udbygning af bredbåndsnettet. Det er ikke noget de betaler til mere.
Gravatar #38 - dktekno
6. okt. 2005 18:19
Fandt lige følgende liste på http://www.computerworld.dk/debat/9

* TDC Sverige tager 63 DKK/måned for telefoni abonnement
* TDC Danmark tager 119 DKK/måned for telefoni abonnement

* TDC Sverige tager 32 DKK/måned i tilæg hvis abonnenten vil ringe gratis til svenske fastnet telefoner
* TDC Danmark tager 80 DKK/måned i tilæg hvis abonnenten vil ringe gratis til danske fastnet telefoner

* TDC Sverige tager 0,13 DKK/min for samtaler til svenske fastnettelefoner i dagtimerne
* TDC Danmark tager 0,25 DKK/min for samtaler til danske fastnettelefoner i dagtimerne

* TDC Sverige tager 0,07 DKK/min for samtaler til svenske fastnettelefoner i aftentimerne
* TDC Danmark tager 0,125 DKK/min for samtaler til danske fastnettelefoner i aftentimerne

* TDC Sverige tager 0,37 DKK/min for samtaler til Australien
* TDC Danmark tager 4,25 DKK/min for samtaler til Australien

* TDC Sverige tager 1,02 DKK/min for samtaler til Israel
* TDC Danmark tager 10,50 DKK/min for samtaler til Israel

* TDC Sverige tager 0,64 DKK/min for samtaler til Brasilien
* TDC Danmark tager 14,00 DKK/min for samtaler til Brasilien

* TDC Sverige tager 0,37 DKK/min for samtaler til USA
* TDC Danmark tager 1,75 DKK/min for samtaler til USA

TDC tager altså ikke kun flere penge for bredbånd herhjemme. Men også for resten af telefonsystemet.

Der er virkelig noget galt her!

Den danske stat bør genindføre dødsstraffen, og gøre alle der har aktier i TDC et hovede kortere!
Gravatar #39 - nielsbuus
6. okt. 2005 18:20
#16

For det første er jeg ikke TDC ansat, for det andet betaler min chef ikke for mit internet. For det tredje så forsvarer jeg ikke TDC's prissætning, jeg prøver udelukkende at give et bud på hvorfor den er som den er.

TDC har ikke monopol på en pind. Gå ud og grav et nyt kobbernet eller fibernet ned. Du skal bare sende en masse ansøgninger til en milliard styrelser og tekniske forvaltninger før du får lov, men det kan lade sig gøre.

Som en anden har påpejet så har StofaNet sit eget kabel netværk med infrastruktur leveret af Telia, og alligevel så opererer de på samme prisniveau som TDC.

Jeg håber ikke du vil nationalisere et kobbernet som Poul Nyrups regering ærligt og redeligt solgte i 1994, det ville udover at være dybt kriminelt også skræmme investorer langt væk fra Danmark.

Til din information så indbragte salget af Tele Danmark den danske stat over 20 milliarder kroner som vi så er sluppet for i skatter.

#34 - nu står du og argumentere for konkurrence i Sverige... I den sidste tråd, der proklamerede du højlydt at "KAPITALISME VIRKER IKKE" - hvad mener du egentligt?

At priserne er så lave i Sverige skyldes kun i nogen grad konkurrencen, men hovedsageligt at staten ejer infrastrukturen, hvilket gør at markedsbarriererne for at starte op som internetudbyder i Sverige er små - det har så gjort at der er skudt mange udbydere op, også nogen som kun sælger på regionsplan i stedet for nationalt - alle kan nemlig få adgang til den statsdrevne infrastruktur.

Under alle omstændigheder, så er det slet ikke sikkert at vi overhovedet ville få billigere/hurtigere internet i Danmark hvis vi havde beholdt kobbernettet i forbindelse med salget. Telenettet i 1994 var utilsvarende og ville på ingen måde kunne levere den datakapacitet som det svenske fibergrid leverer i dag. Derfor ville der fra statens side skulle pumpes milliarder ind i nettet for at gearer det til nutidens bredbånd.

Statslige milliardinvestinger og færre indtægter ved salget af Tele Danmark pga. ikke-medfølgende telenet, ville skabe et hul i statskassen, det betyder højere skatter.
Gravatar #40 - nielsbuus
6. okt. 2005 18:31
37# og 38# - Ja, priserne til udlandsopkald hos TDC er overdrevne, men der er altså frit operatørvalg i Danmark, så du kan sagtens lade firmaer som Universal Telecom forsyne dig med fastnet opkald, li'som du også gerne må købe en internettelefon og slutte til dit internet, så du kan ringe til Brasilien for 25 øre i minuttet.

Hvad TDC i øvrigt vælger at opkræve for udlandstelefoni i Danmark er ret irrelevant i forhold til diskussionen om bredbånd. Der er et væld af fastnet-operatører i Danmark (UTC, Tele2, Telia, TDC, osv...), der er ingen der tvinger dig til at blive hos TDC og blive plyndret for opkald til udlandet, li'som der heller ikke er nogen der tvinger dig til at købe dine fjernsyn hos EXPERT, men hvis du handler hos EXPERT fordi du har handlet der siden der ikke var andre end EXPERT at handle med, så er det da din egen skyld at du ikke nosser dig sammen, undersøger markedet og finder et andet sted at købe fjernsyn.

Den støtte som gives til IO Interactive og de andre er jeg også principielt imod. Jeg skal ikke kunne sige om der har lagt oprigtige økonomiske betragtninger bag eller om det er ren embedsmandskammerateri, men vi kan ikke benægte at Hitman er en eksportvare - endda en meget indbringende en, og det giver virksomhedsskatter og indkomstskatter i den danske statskasse og det pynter på betalingsbalancen med al den udenlandske valuta. Bredbånd derimod kan ikke direkte omsættes til eksport-indtægter, men en solid IT-infrastruktur er naturligvis væsentlig når man som helhed skal skabe de rigtige rammer for virksomhedsdrift i Danmark.
Gravatar #41 - vandfarve
6. okt. 2005 19:45
#17
Jeg forstår udemærket godt din pointe, det er formodentligvis sådan, at forbrugerne og derved samfundet vil blive tilgodeset bedst. Det er jo logisk, at det ville være bedst, hvis staten administerede (og gerne investerede voldsomt i et fibernet) kobbernettet i DK, men:

Og det er et stort men! I har simpelthen fat i de forkerte fyre her. Vores regering og samfundet generelt går ind for en større og større effektivisering og privatisering. Det er statens skyld, at KTAS blev privatiseret til TDC og siden hen solgte sine aktier i firmaet. Det er politikernes skyld, at vi - borgerne - ikke længere har kontrol over fibernettet. Hvis du og alle jer andre er sure over, at TDC sidder på kobbernettet, så skriv til regeringen/Folketinget/Anders Fogh/Venstre.

Det er desuden ret paradoksalt, at flere gerne vil have at TDC skal have fjernet sit monopol på kobbernettet, mens staten får overdraget det? Vil det ikke gøre, at staten fik monopol og ikke gad at investere og forbedre det? Eller ville det være bedre, hvis alle televirksomheder købte en andel af nettet? Men ville vi så få de forbedringer, som vi kræver som statsborgere i vores land?
Det, som jeg vil frem til, er, at det kræver mange overvejelser at styre sådan et net. Og ja, jeg vil gerne alle ret i og være den første til at indrømme, at det tilsyneladende fungerer perfekt i Sverige, men vil det også fungere ligeså godt her i landet? Og er vi villige til at opgive TDC's meget demokratiske og ædle opgave - at dække hele Danmark med kobber (Det lyder faktisk ret frækt, hehe)?
Gravatar #42 - foo_master
6. okt. 2005 21:15
det er jo sygt, tdc har kobbernettet i jorden og fiberknudepunkter i de større byer.
hvis TDC skifter over til vdsl2 vil folk der har adsl idag kunne få 100Mb internet.
det koster basøre for TDC at være tilsluttet de store knudepunkter.
hvis febernetet kommer rigtig op at køre herhjemme, så er TDC på røveren.
Gravatar #43 - bugger
6. okt. 2005 22:42
#33 Nej, det hedder "Selv de der ikke benytter internettet får gavn af investeringen. Det være sig det langsigtede overskud på udleje af nettet. En styrket IT-industri, flere i arbejde flere skattekroner." Find selv på mere.
Gravatar #44 - tveskaeg
7. okt. 2005 01:06
Man kunne lige så godt bare have givet TDC lov til at trykke penge!
Gravatar #45 - tveskaeg
7. okt. 2005 01:34
http://www.jp.dk/bors/artikel:aid=3307994/

Der må vel være en grund til at udenlandske kapitalfonde har
budt 75 milliarder for TDC.

Med den kontrol og de priser TDC kan opretholde på hjemmemarkdet
er TDC simpelthent en cashcow og den vil nogen gerne betale
mange penge for at få lov til at malke.

Taberne i dette spil bliver forbrugerne, eller rettere sagt TDCs
kunder. Også de kunder hos udbydere som TDC reelt kontrollerer
gennem kobberet.
Gravatar #46 - the_maxx
7. okt. 2005 06:34
#2
Så slår vi lige tænkeren til. Hverken Føtex eller Netto har eneret på bananer. Desuden har de ikke fået dem foræret af staten.

Grunden til at TDC skal undersøges er jo netop at de kontrollerer statens gamle kobbernet. Her er de forpligtet til at give andre adgang for en pris der svarer til deres omkostninger ved at drive nettet. Selvfølgelig har de en lille profit på det, da det er en usikkerhed at have så mange ansat til det, men der er grænser for hvor mange indtægter de må have til forhold til udgifter på nettet.

At der er postet mange penge i sveriges net fra statens side giver en naturlig prisforskel, men det skal ikke forhindre Telestyrelse i at undersøge om der er andre grunde til at den er så voldsom.

Man burde jo have privatiseret teleselskabet Teledanmark og have oprettet et statsligt instans der står for kobbernettet. Lidt ala opdelingen af DSB og BaneDanmark.
Gravatar #47 - DUdsen
7. okt. 2005 07:27
Nogen der ved hvordan det danske højhastigheds net er drevet, godt nok har TDC kobberet men 28mbit ADSL2 er ikke realistisk som bacbone, så der må værre et eller andet fibernet der forbinder de forskellige knude punkter.
Ejer TDC bacbonen er daranet egentligt bacbone er det COLT der driver det eller hvordan er det sat op.

Det kunne imho være ret interesant at vide lidt mere om det aspekt af sagen.
Gravatar #48 - elo
7. okt. 2005 07:44
Hmm. For det første er kobbernettet udelukkende det sidste stykke ud til forbrugerene. Al backbone til både telefoni og bredbånd er fiber og har været det længe. Til gengæld er der på nuværende tidspunkt ikke overvældende kapacitet på backbone, DBnet har det kraftigste backbone med 8 Gbit på tværs af landet, tdc halter efter med 4. Dvs. hvis vi alle pludselig skulle have 10/10 28/8 el. lign. og rent faktisk valgte at udnytte det på tdcs net, ville der være et problem... det kræver en opgradering af nettet for tdc at gøre klar til de næste satsninger... godt, så er forsvaret af tdc på plads... men er det egentlig mit problem som forbruger? nej, jeg er faktisk nøjagtig lige så ligeglad med det som årsagen til at min nye bil ikke vil starte.

Stofanet prisdumper ikke selv om de har eget kabelnet... nej hvor vil logikken i det være? Hvorfor prisdumpe helt vildt, og sætte penge til, når man kan tjene flere? Det er forretning, eller rettere sagt et kæmpestort regnestykke, der handler om at have det størst mulige positive tal på bundlinien, det kan man sådan set ikke klandre nogen for, det er logik.

At man så føler priserne er unfair, når DBnet tilbyder flatrate 10/10 med fri telefoni til dansk fastnet for 399,- pr. måned er noget helt andet... det er en sammenligning der er til at tage og føle på, hvad sammenligningen danmark kontra sverige ikke helt er. Man bør huske på at tdc kommer til sverige som andre selskaber kommer til danmark, de må betale for trafik på eksisterende datanet, hvilket jeg antager følger en ligeså slavisk procentvis betaling som i danmark så der reelt er en grænse for hvor billigt man kan udbyde internet og telefoni. I Danmark sætter tdc grænsen og i sverige er det staten eller hvem der nu ejer nettet.

Med alt dette sagt er det fint hvis der kommer en undersøgelse og kulegravning, da den vil kunne sætte punktum for spekulationerne, bliv dog ikke forbavset hvis den taler til fordel for tdc, da de reelt ikke gør en hel masse forkert, de er bare urimeligt dyre og har et alt for snævert produktudvalg, og det er der ikke noget ulovligt i skal man lige huske.

Dem i kan være oprigtig negative og sure på, er de politikere der gang på gang på gang har råbt op om at danmark skal være et IT mæssigt forgangsland og vi skal have en fiber infrastruktur der kan levere superhurtigt bredbånd så alle kan bruge nettet optimalt, og enten som nogle af dem har regnet superhurtigt bredbånd for 2048/512 kbit... eller som andre bare har snakket om at ville arbejde for det og få det igennem, men har sat sig på deres flade og regnet med at hurtigt fiber kom af sig selv.... fiber koster penge, sådan er det... så kan politikerne love hvad de vil, men uden at hive pengepungen frem kan deres løfter og fine ideer ligge på et meget lille sted.

Min mening om den sag.
Gravatar #49 - Fjolle
7. okt. 2005 08:56
#47
Darenet er ikke backbone. det er "forskningsnetværk" og derfor er det kun undervisningsinstitutioner der har adgang til det. Deres backbone er i øjeblikket på 2x1 Gb, men jeg regner da med at det bliver opgraderet inden for de næste par år.
Gravatar #50 - wAsabi
7. okt. 2005 17:06
#9 er du politiker el. bare ansat hos TDC?

TDC er ikke andet end en pengemaskine, med politiske kræfter til tider, som igen er styret at forkerte magter.

TDC er og bliver et monopol, hvem har iøvrigt ansvaret for dette valg af monopol ?

-

TDC har iøvrigt godt af at få nogle bøllebank, af medierne og dagspressen, men der mangler journalister der graver dybt i forholdene inhouse etc.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login