mboost-dp1

unknown

Stardust tilbage med støvprøve fra Wild 2

- Via ASTRONOMIBLADET - , redigeret af Net_Srak

Søndag formiddag kl. 10.00 indtrådte Stardusts prøvekapsel i jordens atmosfære. Det sidste stykke dalede den med faldskærm, hvorefter den blev opsamlet af to helikoptere.

Stardust blev opsendt d. 2. juli 1999, og d. 1. februar 2004 passerede den gennem Wild 2’s støvhale. Her foretog den en række forsøg, hvor den nok vigtigste var at tage prøver fra kometens hale.

NASA har før samlet partikler op i rummet, der så senere skulle studeres på jorden. Sidst dette skete var dog ingen succes, da rumkapslen Genesis styrtede ned, fordi dennes faldskærm ikke foldede sig ud.

Som nævnt tidligere er det muligt for private mennesker at hjælpe til med at studere Stardust-prøverne via Stardust@Home-programmet.





Gå til bund
Gravatar #1 - Mezzo
16. jan. 2006 06:51
kan ikke helt se hvad de vil få ud af at Undersøge noget støv fra en komet...

Men det er da sejt nok det kan lade sig gøre ;=)
Gravatar #2 - ZulFoDK
16. jan. 2006 07:38
#1 i forbindelse med fremtidige rejser i rummet, er det nok rart nok at vide "hvad der er derude" :)

Og man leder jo nok også fortsat på svar om universets oprindelse og opståen...
Gravatar #3 - Lord_Asriel
16. jan. 2006 07:45
#1 Fordi det hjælper os med, finde udaf vores tidlige univers altså hvordan det udviklede sig.
Som sagt med andre ord, for at finde ud af hvordan det hele startede.... Det er skam vigtigt.
Gravatar #4 - Mezzo
16. jan. 2006 08:03
#1 #2

Ja okay set fra den side så er det nok meget smart.

Tror nu bare personligt ikke det kan lade sig gøre at finde noget som kan fortælle hvordan det hele startede eller udviklede sig.

Men håber på de finder ud af noget man kan bruge til noget...
Gravatar #5 - Hack4Crack
16. jan. 2006 08:04
#1, Man kan aldrig få for meget støv på hjernen...
Gravatar #6 - Mezzo
16. jan. 2006 08:05
#5 hehe det er self rigtigt nok hehe...
Gravatar #7 - cj2003
16. jan. 2006 08:57
#3, hvorfor er det vigtigt?

Prøv at se det i perspektiv - for de samme penge som der bruges på at samle rumstøv kan der reddes tusindevis menneskeliv eller forbedre livsvilkårene for endnu flere.

Selvfølgelig er der afledte gevinster af grundforskningen som rumforskningen er en driver af - men hvornår bliver det irrelevant at sende dimser ud i rummet for at fange lidt støv som man så kan revidere sine teorier ud fra.

At kende svaret på universets oprindelse er mig ligegyldigt. Måske kan det sige noget om fremtiden (ergo universets undergang), men det ligger alligevel millioner af år i fremtiden - og jeg har meget svært ved at se hvad jeg eller andre kan bruge det til.

Betragt det som et oplæg til diskussion.
Gravatar #8 - doctor_dee
16. jan. 2006 11:35
# de fleste

At sige at man kan finde information om universets dannelse og undergang er måske så meget sagt. Det ville være mere korrekt at sige solsystemets dannelse og måske livets oprindelse.

Kometers og visse meteoritters kemiske sammensætning menes på mange måder at være repræsentativt for de byggematerialer som de indre planeter er opbygget af. Kometer har siden solsystemets dannelse ikke været varmet op eller på anden måde omdannet. De danner som sådan udgangspunkt for studier i planetologi, geokemi og mange andre geologiske discipliner, og har som sådan betydning for råstof-efterforskning.

De indeholder desuden relativt simple organiske forbindelser, der kan have dannet udgangspunkt for tidligt liv på jorden. De kan slet og ret også have båret meget simple organismer til jorden, og som sådan udgjort livs-kimet på jorden.

Det også være en god ide at forstå de her objekter fordi de potentielt kan føre til menneskehedens udslettelse. Diverse nedslag har gennem geologisk tid ført til mange masse-udslettelser, og en forståelse af disse objekter kan måske hjælpe med at afværge katastroferne.

Ydermere er det nok rimeligt at antage at kommende generationer nok vil bruge og rejse i rummet mere end vi gør, sandsynligvis vil dette resultere i oprettelsen af bemandede rumstationer og endelig byer. Menneskeheden har altid søgt at ekspandere, det næste naturlige mål er de andre planeter. Viden om rummet og planeterne er afgørende for denne ekspansion.

Engang var elektricitet også grundforskning, og enkelte observatører spurgte hvad man dog skulle med det? Det er der ikke nogen der spørger om længere.
Gravatar #9 - hejole
16. jan. 2006 12:58
LOL
Det svarer vel nogenlunde til at sende en plastikhelikopter ind for at samle støv i luften i mit hjem, for at finde ud af hvad der er derinde :D
Gravatar #10 - Nemio
16. jan. 2006 19:20
#7
Men viden om hvad det er der er rundt om os, foruden en masse stjerner er skam også vigtigt! Den dag moder natur står af, ok ikke kan mere, får vi brug for en ny planet vi kan smadre!
Altså er det også vigtigt at vide hvad der venter os når vi rejser ud.
Det kan også give nyttige oplysninger, og eventuelt et nyt grundstof, who knows?

Hvorfor ikke forberede os på at skulle forlade jorden, når nu den alligevel er over befolket?
Gravatar #11 - m_abs
16. jan. 2006 19:29
Er jeg den eneste der tænkte Stewart?
Gravatar #12 - drbravo
19. jan. 2006 00:20
#7

Man kan (endnu) ikke redde et liv - kun forlænge det.

Og med mindre at man er religiøs og tror at livet har et andet formål end at sikre artens overlevelse kan dette bedst gøres ved at kolonisere andre planeter så vi er sikre hvis en komet rammer jorden.
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login