mboost-dp1

SpaceX

SpaceX-grundlægger vil til Mars om 15 år

- Via ABC news - , redigeret af Pernicious

Elon Musk som stiftede både PayPal og SpaceX mener ovenpå den succesfulde landing af Curiosity, at det er realistisk at sende mennesker til Mars indenfor 12-15 år.

Elon Musk, SpaceX skrev:
I’m confident at this point that it can be done. I think we’ll be able to send, probably, the first people to Mars in roughly 12 to 15 years. That’s my estimate.

SpaceX har allerede kontrakt med NASA om at sende ti kapsler til den International Rumstation. Desuden er han også i gang med at afprøve deres raket Falcon 9 til bemandet rumfart. I fremtiden håber han, at SpaceX kan bygge raketter, som kan nå til Mars til en pris på omkring $500.000, således at også ”almindelige” amerikanere kan komme til Mars.

Den langsigtede plan er ifølge Musk, at gøre Mars til en beboelig planet, således at menneskeheden kan sprede sig over flere planeter.

Elon Musk, SpaceX skrev:
Mars is the only place in the solar system where it’s possible for life to become multi-planetarian. We could make Mars like Earth…it’s more than our life raft, it’s like backing up the biosphere.


Nøglen til at få “billige” billetter til Mars ligger ifølge Musk i at lave genbrugelige raketter eller dele heraf. Hvis raketten kan genbruges flere gange falder den faste pris, og billetprisen bliver således mere afhængig af brændstofprisen.

Om selve udfordringen med at sende mennesker til Mars udtaler han, at det bliver svært, men at det er en mulighed menneskeheden skal gribe.

Elon Musk, SpaceX skrev:
And now for the first time in almost four billion years, it’s been possible — very difficult, but possible — for life to extend to another planet. If we can take advantage of that opportunity, who knows how long that window will be open?





Gå til bund
Gravatar #1 - lost-viking
12. aug. 2012 10:55
Alt dette her med at sprede sig til flere planeter giver bare indre billeder af utallige film med folk der er kommet til andre planeter hvor efter de bliver spist af uhyrlige monstre eller om folk der dør på mars pga system fejl og hvad ved jeg :P



Men hvis man ser bort fra alle skræmme senarierne så syntes jeg det er yderst spændende med alle de her tanker om udvidelse til andre planeter.. Men altså det bliver jo ikke just en kort rejse hvis man vil besøge mars.. det er jo ikke lige noget man gør på en eftermiddag.. så det er vel begrænset hvor meget flytning man kan lave.. ihvertfald indtil man har fundet en hurtigere måde at komme der op på med kraftigere raketter eller hvad man nu finder på.. :)
Gravatar #2 - Keeper32
12. aug. 2012 11:41
Problemet er ikke at komme derop.
Problemet er at komme hjem igen.
Gravatar #3 - kasperd
12. aug. 2012 12:28
Nøglen til at få “billige” billetter til Mars ligger ifølge Musk i at lave genbrugelige raketter eller dele heraf.
Problemet med raketter er at man bruger tonsvis af brændstof på bare at løfte brændstoffet til resten af rejsen. Det betyder at den nødvendige mængde brændstof vokser eksponentielt med den ønskede hastighed.

Desuden skal der bruges tonsvis af brændstof på at modvirke tyngdekraften. Hvis man letter langsomt bruger man masser af brændstof uden at få bevægelsesenergi ud af ret meget af det. Og hvis man starter hurtigt har man problemer med G-kraften, luftmodstand og at en hurtig acceleration ikke er den mest effektive udnyttelse af en rakket.

Prøver man at udnytte den optimale bane i tyngdefeltet hvor man får omsat sit brændstof mest effektivt til bevægelsesenergi render man ind i det problem at denne bane ikke blot bevæger sig gennem atmosfæren, men også helt ned under jordoverfladen. Den bane er ikke helt godt for en rakket.

Når først man er kommet i kredsløb udenfor Jordens atmosfære, så kan man begynde at anvende en bane som udnytter rakettens brændstof langt mere effektivt.

En egent kolonisering af Mars tror jeg ikke bliver en realitet før der bliver udviklet en mere effektiv metode til at bevæge sig mellem overfladen og et kredsløb udenfor atmosfæren. Man kommer nok stadig til at bruge raketter til rejsen fra kredsløb om den ene planet til kredsløb om den anden.

Lost-Viking (1) skrev:
Alt dette her med at sprede sig til flere planeter giver bare indre billeder af utallige film med folk der er kommet til andre planeter hvor efter de bliver spist af uhyrlige monstre
Om gyserfilm foregår på Jorden eller i rummet ændrer ikke ret meget på at de er fuldstændigt urealistiske. Man bør holde sit fokus på de realistiske trusler og ikke bekymre sig om de urealistiske.

Lost-Viking (1) skrev:
eller om folk der dør på mars pga system fejl
Det er en reel risiko. Og det vil nok være et nødvendigt offer hvis menneskeheden skal gøre sig forhåbninger om at overleve når Jorden ikke længere er beboelig. Der har været liv på Jorden i milliarder af år, men Solen kan ikke understøtte liv på hverken Jorden eller Mars i lige så mange milliarder år ud i fremtiden.

Evolutionen vil udvikle mennesker til ikke længere at bekymre sig om at nogle individer går tabt. Med mindre menneskeheden bliver udryddet inden. De første mennesker der når den anden side af galaksen vil have DNA der giver en instinktiv drift om at bare rejse videre og videre. Så snart man har etableret sig i et solsystem sender man nye missioner ud imod nabosolsystemer. Og man har lært at acceptere at missioner af den type vil ofte fejle. Hovedparten af missionerne vil nok ende med at nå frem til et ubeboeligt solsystem og gå til grunde fordi resurserne er opbrugt.

Mennesker som bekymrer sig om individers overlevelse vil nok stadig eksistere, men de vil være langt bagefter og kun rejse til solsystemer hvor pionererne allerede er nået frem årtusinder tidligere.
Gravatar #4 - jpvg
12. aug. 2012 13:41
kasperd (3) skrev:


Evolutionen vil udvikle mennesker ... blablabla ... til slutningen


Det er godt nok noget af et postulat, hvad baserer du det her på fordi det minder mig lidt om Jules Verne og hans fortælling om at rejse til månen via en kanon. Der er sådan set ikke noget galt i det men teknologi vil gå mystiske veje som med atomet, transistoren og bobbleplast.

Her er der et par eksempler der kan fuldkommen rive din teori i stykker :

99-100% recycling - hvorfor rejse nogle steder? Vi fråder bare pluto og så lever godt i et par millioner år hvis ikke mere.

Vi opnår aldrig en rimelig fart i rummet eller vi løser måske aldrig problemet med radioaktivitet - Vi graver ind i jorden istedet og kigger indaf istedet, filosofisk, grønt, moralsk osv.

Vi får jumps/warps/webs/wormholes og istedet skaber et gigantisk imperie med tæt på eller rent faktisk med instant communication grundet et kæmpe transportnetværk.

Det er hjernedødt at tænke tanken at vi kan opbruge et solsystems resourcer, det er absurd mange ton materiale og note det forsvinder jo ik, det bliver jo bare lavet om til noget andet så det skal rent faktisk transporteres ud af systemet eller sendes ind i e.g. solen for at det rent faktisk er ubrugeligt for os. Jeg siger ikke at det ikke kommer til at ske om en million år men pointen er mere at hvis vi rent faktisk opbruger et systems resourcer, så har vi også løsninger til hvis det skulle blive et problem (e.g. skifte galakse).
Gravatar #5 - jhm
12. aug. 2012 14:29
@#3
Rumelevator og derefter raket fra kredsløb udenfor jordens atmosfære :D
Gravatar #6 - kasperd
12. aug. 2012 23:22
jpvg (4) skrev:
99-100% recycling - hvorfor rejse nogle steder?
Fordi der ikke er plads til ret mange mennesker på Jorden. Og fordi der kommer en dag hvor Solen ikke er til gavn længere.

jpvg (4) skrev:
Vi fråder bare pluto og så lever godt i et par millioner år hvis ikke mere.
Pluto er så lille at den er uinteressant.

jpvg (4) skrev:
Det er hjernedødt at tænke tanken at vi kan opbruge et solsystems resourcer
Hvor fik du idéen fra.

jpvg (4) skrev:
det er absurd mange ton materiale og note det forsvinder jo ik, det bliver jo bare lavet om til noget andet så det skal rent faktisk transporteres ud af systemet eller sendes ind i e.g. solen for at det rent faktisk er ubrugeligt for os.
Det er jo primært et spørgsmål om energi (nærmere bestemt energikvalitet/entropi). For at få materiale lavet om til en brugbar for skal der bruges energi.

Jeg ved ikke om vi rent faktisk ville være i stand til at lave vilkårlige materialer om til vilkårlige andre (bestående af de samme atomer), hvis vi havde tilstrækkeligt med energi. Men det er også et meget hypotetisk spørgsmål da vi ikke har ubegrænset energi.

Solens stråling giver os energi vi kan bruge i mange år fremover, såfremt vi kan finde ud af at udnytte den. Men selv med alt den energi vi får fra Solen er jeg ikke sikker på om vi kan lave vilkårlige materialer om til vilkårlige andre i tilstrækkelig stort omfang.

Og så er der jo lige den detalje at Solen engang forventes at svulme op og opsluge Jorden.

Ackri (5) skrev:
Rumelevator og derefter raket fra kredsløb udenfor jordens atmosfære
Det er et af budene på en fremgangsmåde. Et andet bud er at man på selve rumelevatoren kan accelerere nok til at man kan undvære raketter til strækket mellem planeterne. Man skal bare udregne den rigtige hastighed og det rigtige tidspunkt til at man kan slippe den ene rumelevator og flyve til den anden. Men man ville nok alligevel tage et par småraketter med til at korrigere banen, hvis den ikke er helt perfekt.

Der er også bud på alternativer til en rumelevator, f.eks. et space fountain.
Gravatar #7 - arne_v
12. aug. 2012 23:34

I fremtiden håber han, at SpaceX kan bygge raketter, som kan nå til Mars til en pris på omkring $500.000, således at også ”almindelige” amerikanere kan komme til Mars.


Lyder helt vildt urealistisk.

En raket der kan transportere mennekser til Mars som koster 2.5 gange hvad en S65 AMG koster.
Gravatar #8 - thimon
13. aug. 2012 01:17
#7
Jeg glemte at nævne at det var per person e.g. 500.000 dollars for en person
Gravatar #9 - marindoom
13. aug. 2012 07:27
Off-topic:
Er jeg den eneste der tænkte på Doom3 der netop foregår på mars?

On-topic:
Jeg er ikke helt med på hvad vi kan udvinde af råstoffer på mars, eller hvad meningen med at bosætte sig på mars ville være. I mine øjne er det ikke relevant at komme til mars og lave hvad?

Jeg er ikke helt inde i "det-med-mars" situationen. Please bear with my lack of knowledge :)
Gravatar #10 - Ravensholt
13. aug. 2012 08:58
Ackri (5) skrev:
Rumelevator og derefter raket fra kredsløb udenfor jordens atmosfære


Det er alt for risikabelt.
Elevatoren skulle fastgøres med stål/titanium wire hele vejen ud af atmosfæren, og hvis de knækker ville det skabe en katastrofe af dimensioner.
Gravatar #11 - kasperd
13. aug. 2012 09:22
Ravensholt (10) skrev:
Elevatoren skulle fastgøres med stål/titanium wire hele vejen ud af atmosfæren
Det er slet ikke stærkt nok. Der skal meget mere holdbare materialer til.

Ravensholt (10) skrev:
hvis de knækker ville det skabe en katastrofe af dimensioner.
Den ville flyve væk. Man ville være nødt til at bygge en ny. De dele af en rumelevator som er over den geostationære bane har så meget fart på at de ikke kan falde ned. De vil gå i kredsløb med mindre det yderste faktisk bevæger sig med undslippelseshastighed.

Det er kun hvis dele under den geostationære bane brækker af at de kan falde ned. Og de stykker vil i så fald være mindre end de meteorer der ustandseligt flyver ind i atmosfæren og brænder op pga. luftmodstanden.
Gravatar #12 - Valkar
13. aug. 2012 10:56
Det kan godt være at ham gutten fra SpaceX mener at de har teknologien til at smide folk til Mars, men mangler de ikke de basale biologiske evner til at overleve deroppe? Hvis de ikke kan få mad og vand deroppe forsvinder ideen med at flyve dem derop ligesom. Jeg er med på at det er en envejs tur, men den behøver vel ikke være dødsdømt fra starten af...
Gravatar #13 - duppidat
13. aug. 2012 11:19
#3 Hvad mener du med VIL udvikle?

Mennesket har da taget risiko fyldte rejser næsten lige så længe som vi har eksisteret.
At sejle til Island, Grønland og USA er bl.a. nogle af de ting - og de havde ingen garanti for at komme tilbage.
At sejle over atlanten for at kæmpe en krig er en anden ting hvor mennesketab er medregnet.

#6 Det kræver da ikke "særlig meget" energi at få en raket i det ydre rum til at flytte over til en anden planet. Og med en rumelevator vil omkostningerne af at transportere brændstof derop heller ikke være svimlende.
Gravatar #14 - mfriis
13. aug. 2012 11:19
Selve skibet der flyver derud vil næppe skulle lette fra jorden og lande på mars. Det blive konstrueret/samlet i rummet meget ala en rumstation for derefter at flyve imellem planeterne.

Brændstoffet der skal bruges begrænser sig derfor til acceleration og decelaration i rummet (samt navigering derhen til). Jeg kunne forestille mig der skal en del mindre til end hvis det skulle lette fra jorden. Det er klart det stadigvæk skal fra jorden og op til rumstationen men det har vi efterhånden gjort en del gange.

Mad og vand kan vi lave på forhånd ved hjælp af robotter. Et udfoldeligt drivhus, medbragt vand, frø og lidt gødning er ikke utænkeligt. Man har siden 60erne lavet forsøg med Hydroponics bays her på jorden. Det største problem er vand (derfor er det også vand der er det mest spændende om vi kan finde deroppe).

Det er ren sciencefiction endnu, men det er ikke utænkeligt at vi kan løse det på 15 år. Folk står i øvrigt kø for at få en envejs billet til Mars
Gravatar #15 - kasperd
15. aug. 2012 16:46
duppidat (13) skrev:
At sejle til Island, Grønland og USA er bl.a. nogle af de ting - og de havde ingen garanti for at komme tilbage.
Det er rigtigt. Min fornemmelse er at risikovilligheden i offentligt finansierede rumprogrammer i dag er så lille at man ikke vil acceptere en risiko der er nær så høj som den risiko de første der krydsede Atlanten gik ind til.

Samtidigt fornemmer jeg at de første rejer til Mars vil ske med større risiko end hvad der nogensinde har været ved at krydse Atlanten. Og hvis man vil rejse til andre stjerner kommer der nok til at være endnu større risiko.

De første rejser til andre stjerner kommer nok til at ske under forhold hvor der er 0% chance for at komme tilbage og i bedste fald 10% chance for at overleve hvor man når frem. Er en så høj risikovillighed til stede noget sted? Og er den til stede blandt nogen som også har resurserne til at gøre forsøget?

Jeg tror der skal en udvikling imod mere risikovillighed til, men det behøver måske ikke være en genetisk udvikling. En ændring i vores holdning til det kan måske ske uden det kræver ændringer i generne.

duppidat (13) skrev:
At sejle over atlanten for at kæmpe en krig er en anden ting hvor mennesketab er medregnet.
Og alligevel har jeg aldrig hørt en eneste politikker der havde nosser til at sige hvor mange menneskeliv der var budgeteret til en mission.

duppidat (13) skrev:
Det kræver da ikke "særlig meget" energi at få en raket i det ydre rum til at flytte over til en anden planet.
Der er et tyngdepotentiale som der ikke er nogen vej udenom. Men det er selvfølgelig mindre end forbruget til hele rejsen.

duppidat (13) skrev:
Og med en rumelevator vil omkostningerne af at transportere brændstof derop heller ikke være svimlende.
En del af pointen med sådan en er netop at man ikke behøver løfte brændstof til selve turen op med elevatoren. Men man skal nok stadig løfte noget brændstof til turen fra kredsløb til kredsløb.

Desuden er der en besparelse at hente, hvis man kan genanvende den energi der frigives når et fartøj bevæger sig ned ad elevatoren. Så slipper man også for at alt den energi bliver til varme som brænder fartøjet op, hvis ikke man passer på.

I øvrigt er xkcd netop kommet med en udregning på noget af energiforbruget.
Gravatar #16 - kasperd
16. aug. 2012 21:14
kasperd (15) skrev:
Og alligevel har jeg aldrig hørt en eneste politikker der havde nosser til at sige hvor mange menneskeliv der var budgeteret til en mission.
En gang skal jo være den første. Israels beredskabsminister har udtalt at en krig med Iran vil koste omkring 500 israelere livet. http://jyllands-posten.dk/international/mideast/ar...
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login