mboost-dp1

unknown

Sony udvikler sort lærred

- Via WSJ - , redigeret af hmn

De fleste, der har benyttet en projektor, er klar over at det bedste billede opnås ved at mørklægge rummet, hvor den benyttes. Det kan mange gange være svært at få gjort ordentligt, men nu kommer Sonys udviklere med løsningen, et sort lærred.

Det sorte lærred har den helt specielle egenskab, at det kun reflekterer lyset fra de tre grundfarver, altså rød, blå og grøn. Det forhindrer, at almindeligt ‘hvidt’ lys som f.eks. det fra neonrør eller solen, også bliver reflekteret. Dermed opnås en meget høj kontrast , hvilket fører til et meget bedre billede under lyse forhold.

Lærredet er endnu ikke kommet i handlen, men eksperter mener, at hvis det bliver fornuftigt prissat, så kan det kraftigt øge projektorernes popularitet, især på privatmarkedet.





Gå til bund
Gravatar #1 - Ramses II
24. jun. 2004 12:24
Lyder fandme nice...Det skal man da have når man skal lave præsentationer ....

Og til stuen derhjemme er det vel heller ikke helt dårligt :D skal man måske investere i .... ville gerne se LOTR på den måde derhjemme :D
Gravatar #2 - Xray
24. jun. 2004 12:33
Det betyder så at man nærmest ikke behøver at rylle gardiner og alt det man normalt ville gøre for at se en film...
Gravatar #3 - Mort
24. jun. 2004 12:34
Det er ærgeligt der ikke står nogen detaljer om hvordan denne teknik fungerer. Udtalelsen om at den kun reflekterer grundfarverne rød, grøn og blå men ikke hvid, virker for mig som nonsens. Farven hvid er blot hjernens opfattelse af farverne rød, grøn og blå kombineret.
Gravatar #4 - shadowsurfer
24. jun. 2004 12:47
#3 uden at skulle gøre mig klog på hvordan det virker, opfatter jeg det således:

- Hvidt lys, en samlet stråle at RGB bliver ikke reflekteret.
+ De RENE grundfarver RGB bliver reflekteret.

Min opfattelse bunder i, at en projektor ikke kan lave en stråle for alle farverne, det kan naturen. Istedet laver den 3 stråler, af forskellige styrke af RGB farverne, de 3 stråler sende så tæt sammen, at vi ikke fatter forskellen.
Gravatar #5 - Arcona
24. jun. 2004 12:50
Det lyder vildt hvis billedet ligefrem bliver bedre end i et mørklagt rum med hvidt lærred.
Gravatar #6 - Cosine
24. jun. 2004 12:55
Det hedder "lærred" - også i overskriften... :-)

Det lyder da egentlig meget fedt, specielt hvis det rent faktisk er rentabelt for private (og hvis kvaliteten kan måle sig med en fjernsynsskærm).

- Simon
Gravatar #7 - PikkeMand
24. jun. 2004 12:57
totalt nice, sidder tilfældigvis og surfer newz på min projekter i øjeblikket - og jo det er helt sikkert noget der vil falde i god jord hos projekter-folket (ihvertfald når prisen falder til et beløb for os dødelige).

Ide til ny poll!:
Hvor mange Projektorer har du derhjemme? ;-)
Gravatar #8 - angelenglen
24. jun. 2004 13:05
Det er synd der ikke er nogen billeder... jeg har umiddelbart svært ved at forestille mig at kunne se noge på det lærred, men det lyder ultra spænnende!

Fra dengang jeg selv havde en Projektor, husker jeg at der var sorte lagner overalt, for ellers var det svært at se noget som helst, hvis det ikke var aften altså.
Gravatar #9 - scarlac
24. jun. 2004 13:34
Kan det mon have noget at sige indenfor biograf-"industien"? :) Drive-in biografer kunne måske have åbent om dagen, eller andre skøre ideer?
Gravatar #10 - ion++
24. jun. 2004 13:54
#3 og #4

Hvidt lys har som i skriver alle bølgelængder. Hvorimod at lyset fra en projekter kommer i 3 meget små områder inden for henholdsvis rød, grøn og blå. Et normalt lærred er hvidt fordi det tilbage kaster lys inden for alle bølgelængder. Dette lærrer er specielt ved det at det kun kaster lys tilbage for området lige omkring de bølgelængder som en projekter udsender. Da der normalt ikke er særlig meget lys i disse områder, og det der er formodentligt er jævnt fordelt med lige styrke til alle 3 områder, så vil lærredet fremstå som meget meget mørke grå. Grå pga. af de 3 farver, men meget mørke fordi der ikke er så meget lys. Heraf den sorte "farve".

Når projekteren så lyser på så ligger langt det meste af lyset inden for de 3 områder, og dermed bliver lyset reflekteret.

Pga. den måde som din hjerne opfatter lys og billeder, så kan disse 3 meget snævre områder af bølgelængder snyde din hjerne til at tro at den ser en masse farver.

Personligt vil jeg godt se det i funktion, og hvis prisen er rigtig så køber jeg det sikkert, men jeg har også overvejet bagprojektion, specielt de der tynde tynde plader af plastik som jeg har set nedhængt i tynd tynd fiskesnørre? så det så ud som om billedet hang i luften. Det var sku imponerende.
Gravatar #11 - gasjack
24. jun. 2004 14:46
Lyder nice, og ser ud til at virke pænt godt.

#8:
Billede af ideen i det her

Billede af lærredet i aktion til en messe.
Gravatar #12 - Arcona
24. jun. 2004 14:52
nice gasjack, ser vildt godt ud i forhold til lærredet til venstre! wow!
Gravatar #13 - jesus christensen
25. jun. 2004 08:20
Har et mørklægningsrullegardin fra Debel der koster 300kr. Min projektor har 2000 ANSI Lumens. Jeg vil gerne tilstå at der er problemer med sort når der ikke er mørkelagt. Udover dette synes jeg ikke at kunne notere de store forskelle i lærredets kvalitet. Har prøvet at tage min projektor med og bruge den på professionelle lærreder. Hvis de virkelig kan lave sådan et lærrede uden at det er aktivt er det et kæmpe skridt frem. Synes nu at de først og fremmest skulle bruge tid og kræfter på at gøre Pærerne billigere og mere langtidsholdbare. En reservepære til min projektor koster 4500kr i DK ca 40% af projektorens pris. (mærkeligt nok koster den samme kun 1700kr i Japan) Lærreder jotak, men hvis projektoren skal have en fremtid og kunne konkurrere med TV, skal de mere vitale dele forbedres.
Gravatar #14 - ion++
25. jun. 2004 11:41
#13

Er det en LCD eller en DLP projektor du har? Hvis det er en LCD bliver det aldrig sort, hvorimod en DLP skulle kunne. Grunden er at LCD er en skærm der sidder foran lampen, og ved sort, så er den bare (næsten) lukket for lysgennemstrømning. Ved DLP lyser pæren (igennem noget farvet glas?) ned på et digitalt spejl og derfra kastes billedet op på skærmen.
Dette kan som regel ses ved at DLP har størrer kontrast end LCD.
Gravatar #15 - FlyveHest
25. jun. 2004 11:44
Hvorfor man linker til en historie på et site der koster penge er lidt udover min forstand, dog.
Gravatar #16 - brostenen
25. jun. 2004 11:44
#Alle indlæg!!!

Kan det sgu da ikke være ligemeget hvad det hedder, og hvorfor lærredet er sort!!!??

Bare man får et bedre billede.

------------------
Gravatar #17 - lugzan
25. jun. 2004 12:53
#16 nej, for rigtige nørder vil gerne finde ud af _hvordan_ ting virker, og ikke bare være tilfredse med _at_ det virker
Gravatar #18 - carb
25. jun. 2004 13:59
#17 enig
#16 og du er da en nørd, eller hva?

Hvis det virker så godt som påstået, så er det da et stort spring frem mod større udbredelse af gaming på stuevæggen.
Gravatar #19 - jesus christensen
26. jun. 2004 07:15
@14 Min projektor er LCD
Gravatar #20 - brostenen
26. jun. 2004 10:49
#18
Ja det er et fint spring...

#17
Ja jeg ER nørd men ikke tv/video nørd. Ved denne teknik er jeg tilfreds med at vide, at et sort lærrede virker bedre end et hvidt, pga. lysets spektrum og det at hvid er en sammensætning af alle bølgelængder...

Jeg skal bare vide at det dur, bedre end traditionel teknik. Men jeg køber først når det er billigt, og det har projektor aldrig været.

-------------------
Gravatar #21 - Webmonkey
26. jun. 2004 14:48
P.t. kan hverken LCD, DLP eller LCoS laver sort. Det kan kun CRT.

Dette nye Sony lærred lyder meget som de grå lærreder der har været ude i nogle år.

Pga. at en grå, istedet for hvid overflade, absorberes meget af det grå som skulle have været sort.

Desværre går det altid ud over farvernes kvalitet - og det samme gælder sikkert for dette Sony lærred. Hvid lærred med total mørkelægning er altid det bedste....
Gravatar #22 - amokk
26. jun. 2004 16:39
#9 biografer bruger en alm. fotografisk filmstrimmel. her er farverne ikke delt op i RGB, så et hvidt billede er gennemsigtigt på filmen, så pærens hvide lys går direkte til lærredet, dvs. dette lærred kan ikke bruges i en biograf.

#21 de store skærme som bruges til fx koncerter eller på hovedbanegården, hvor hver pixel er 3 LEDs burde også kunne lave en helt sort :-)

men ud over det, synes jeg nu kontrasten er fin på min skærm, på min Dell Inspiron 8600...

#20 Hvis du er ligeglad hvordan det virker så lad være med at læse diskussionen, du spilder vores tid!
Gravatar #23 - brostenen
26. jun. 2004 21:36
#22
Jeg har vel lov at deltage, og læse uanset hvem jeg er.

Jeg sviner dig jo ikke til!!


-----------------
Gravatar #24 - amokk
27. jun. 2004 05:25
du brokker dig over emnet i en tråd som du lige så godt kunne lade være med at læse, da du tydeligvis ikke er interesseret i indholdet... grunden til at det pisser mig af, er at på trods af at det er nemt nok at sætte dig på ignore, kan jeg ikke undgå at andre skriver til dig senere og bruger plads på det, så jeg alligevel kommer til at spilde min tid med at læse kommentarer affødt af dine indlæg.
Gravatar #25 - Torcia
27. jun. 2004 08:16
#22

Min hukommelse svigter desværre her til formiddag. Men for et eller to år siden var der en stor film der var optaget digitalt og som krævede at biograferne installerede udstyr der kunne fremvise den digitale 'film'. Jeg husker at der var umiddelbare jubelråb fra nørderne men senere at hi-fi nørderne brokkede sig over at opløsningen ikke var helt i orden.
Det lader naturligvis ikke til at være blevet en vane blandt filmskaberne at optage og distribuere digitalt, men eftersom håndtering af 35mm er en dyr affære kan jeg ikke forestille mig andet end at underholdningsindutrien tager teknologien til sig når den er blevet moden nok.

/torcia
Gravatar #26 - brostenen
27. jun. 2004 14:08
#24
Første gang jeg gav indlæg, var simpelthen bare for at fortælle, at jeg godt kan lide denne nyhed, men så begyndte folk bare at svine mig til.....

Derfor har jeg vel alligevel lov til at se med, og give mine kommentarer. Jeg kan bare ikke forstå hvorfor folk skal kritisere en fordi at man skriver at det er en fin teknik, og at man syntes at det er ok.

Hvorfor skal man dunkes i hovedet, fordi at man ikke har interesse i den underlæggende teknik...

------------------------
Gravatar #27 - amokk
27. jun. 2004 14:48
ok så må du have skrevet det fra et andet nick, det første du skrev herinde var

#Alle indlæg!!!

Kan det sgu da ikke være ligemeget hvad det hedder, og hvorfor lærredet er sort!!!??

Bare man får et bedre billede.


Kan ikke lige se det positive i den besked.

snarere vil jeg mente at din sætning "Kan det sgu da ikke være ligemeget..." er negativt ladet over for "#Alle" som du skriver.

"Kan det ikke være lige meget" bliver af de fleste mennesker forstået som "lad være med at diskutere det mere!!!"

hvilket du egentlig ikke skal blande dig i, og slet ikke når du selv skriver "Bare man får et bedre billede"
Gravatar #28 - brostenen
27. jun. 2004 15:04
#27

Det er fordi at jeg ikke kan se hvorfor man skal komme op og skændes om hvorfor man nu syntes at det eller det og det....

(overført betydning)

Jeg mente ikke at folk skulle holde op med at diskutere, men bare at de skulle lade være med at flame hinanden, også det jeg har brugt mine indlæg i denne tråd til. (altså at undgå at blive dunket i hovedet).

Jeg syntes at min besked er positiv nok, da jeg ikke kan se hvorfor man skal flame hinanden, og på den anden side, hvorfor skal man egentlig diskutere denne nyhed, da det er faktum at det giver bedre billede... Derfor gør jeg som du ønsker, og ikke som du ville ønske at kunne kommandere folk som har en fast og neutral mening til nyheden, at jeg trækker mig ud af denne diskussion/tråd.

Jeg vender dog tilbage, hvis folk reagere på dette indlæg, bare for at flame mig.
Så skriver jeg kort at de ikke har fattet meningen.

-----------------------------
Gravatar #29 - muerte
29. jun. 2004 08:08
Har ikke lige gidet at læse samtlige indlæg igennem, men er det bare mig eller er grøn ikke en blanding af blå og gul, og derved ikke en grundfarve?
Skal ikke kunne garantere det, da jeg ikke er maleruddannet :P
Gravatar #30 - Infophreak
29. jun. 2004 09:02
Magenta, cyan og gul er grundfarverne for de subtraktive farver (maling), mens rød, grøn og blå er grundfarverne for de additive farver (lys).

Se f.eks. her eller tag et smut forbi Eksperimentariet i København :)
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login