mboost-dp1

Sidebars

unknown

Slut med at kopiere cd’er fra biblioteket

- Via Jyllands-Posten - , redigeret af Net_Srak

I maj kom kulturminister Brian Mikkelsen med en udtalelse, at kulturministeriet ville stramme op for copyrightlovgivningen, hvilket førte til en del debat her på newz.

Den nye lovgivning forventes at træde i kraft til efteråret, og omfatter forbud mod at kopiere cd’er lånt på biblioteket eller af venner. Desuden stiger maksimum straffen for ulovlig kopiering fra 1 år til 4.

Om lovgivningen reelt har nogen effekt er dog tvivlsomt, da den forventes vanskelig at administrere.

Gå til bund
Gravatar #1 - Deternal
8. aug. 2003 17:13
Så må man da håbe at de andre åndssvage ting der er indført grundet at disse ting var lovlige vil blive rettet op på.
Gravatar #2 - Bl4d3
8. aug. 2003 17:15
/offtopic
damn... du kom vist først med nyheden.. :)
/ontopic
Ja hvad vil de gøre??? Skrive "Må ikke kopieres" på skiverne? Tillykke det skal nok virke. Nu ikk fordi biblioteket har noget af det musik som jeg lytter til alligevel...
Gravatar #3 - Motter
8. aug. 2003 17:17
Hmm da utroligt at de først kan lave en lov og så bagefter ligesom slette den igen.

Hmm men hvad kunne man forvente.
Gravatar #4 - Cooleee
8. aug. 2003 17:18
Hvad f..... har de tænkt sig at gøre med dem der blev kopieret da det var lovligt? Du kan jo ikke se hvilke der kopieret før og efter.
Gravatar #5 - neko-chan
8. aug. 2003 17:20
Jammen så glæder jeg mig da til at afgiften på blanke cd-medier frafalder, da den jo blev indført for at kompensere for den lovlige kopiering.
Gravatar #6 - bulldog
8. aug. 2003 17:23
#2 Bl4d3
De får vel en eller anden form for tilskud til at kopi sikre dem.

Men det aligevel et par måneder eter den regel er indgået, vil nogen pirater nok finde på en måde at bryde den. Men der også noget godt musik der engen i mellem syns jeg. ;)
Gravatar #7 - sKIDROw
8. aug. 2003 17:31
Husk så lige at fjerne afgiften igen.. ;)
Gravatar #8 - lbornich
8. aug. 2003 17:36
#6:

det bliver nok lidt svært at kopisikre en CD efter den er lavet... Biblioteket køber jo bare et eller flere eksemplarer af udgivelsen - kopisikringen må stå for producentens regning.

Netop derfor kan jeg heller ikke se hvorledes de vil håndhæve denne lov!
Gravatar #9 - west
8. aug. 2003 18:12
Edit: -1 redundant
Gravatar #10 - El_Coyote
8. aug. 2003 18:13
#5 hvornår har du sidst hørt om en afgift der blev FJERNET igen efter den blev lagt på en vare? :P
Gravatar #11 - T.A
8. aug. 2003 18:16
#4
Jeg vil regne med at de cd'er du har kopieret før stadig vil være lovlige.

#6
Det er da helt hen i været hvis folk der køber cd'er skal betale for at musik industrien laver kopi beskyttelse. Som andre folk der udgiver cd'er er der selvfølgelig kun køberen til at betale disse udgifter.
Gravatar #12 - west
8. aug. 2003 18:21
#5 - Tjah, nu må vi jo se om Hr. Ministeren tager sig tid til at svare mig .....

Hvis han får nok forespørgsler på den konto, kan vi måske godt gå og glæde os lidt ?

*hint hint* :)
Gravatar #13 - Der^Roboter
8. aug. 2003 18:24
#2
Jeg ved ikke med dig, men jeg fik da dækket en stor del af min Black Sabbath og Future 3 samling ved et besøg på biblioteket (omend bibliotekaren gloede en smule da jeg kom gående med 20-25 cd'er jeg gerne ville låne)
Gravatar #14 - Odin
8. aug. 2003 18:44
/me lugter lobbyisme.
Afgiften til cd'er burde jo fjernes eftersom vi ikke må kopiere mere til efterår. Ikke at jeg regner med det sker, men burde der ikke være en eller anden forening der kan presse politikerne lidt ? evt. Dansk data forening eller hvad den nu hedder, eller er de gået knock out efter de lavede deres, i min øjne, complet nytteløse pc-kørekort.

ps. jeg har også bugged ministeren :p håber han har et godt svar
Gravatar #15 - peden
8. aug. 2003 18:49
Hvis nu vi liger stopper tuderiet og starter med at tænke os lidt om, så er jeg overbevist om at jeg ikke er den eneste der synes at det med at man måtte kopierer cder fra biblioteket og fra venner var helt hen i vejret, hvorfor skulle det være lovligt?

Til genfæld stinker det kraftigt, meget kraftigt, af netop lobbyisme hvis straffen efterfølgende bliver hævet, hvilket egentligt er mærkeligt, for hvor megen magt har pladeindustrien i danmark reelt?
Gravatar #16 - Brugernavn
8. aug. 2003 18:52
Gravatar #17 - Deternal
8. aug. 2003 19:06
#15: Det har aldrig givet mening, men Copydan + Elsebeth (R) syntes at det var bedst sådan, uanset at StopCopyDan.dk, BFE, ITEK mfl syntes det var hen i vejret - så langt så godt - grunden til de var for det var nok for at kunne lave blank medie afgiften på cd'er snarere end noget andet.
Gravatar #18 - Regus
8. aug. 2003 19:11
#15 jo det var/er hen i vejret, men det blev jo gjort for at kunne argumentere for afgiften - de kan ikke få i både pose og sæk. Det er helt absurd hvis vi skal betale afgift for noget vi ikke må gøre.
Gravatar #19 - SmackedFly
8. aug. 2003 19:11
#17

Og den blankmedieafgift forsvinder næppe...Det er faktisk noget svineri, og mon ikke Copydan regnede lidt med det i sin tid, det er lettere at indføre afgifter end at fjerne dem...
Gravatar #20 - RoceKiller
8. aug. 2003 19:13
Synes nu også det var lidt mystisk at det var lovligt at kopiere cd'er lånt på biblioteket, lånt af venner kan jeg godt se lidt fornuft i. Men straf på op til 4 år? Hvad fanden tænker de på? Slår du en person ihjel kan du være heldig at få mindre, det er da fulstendig ude af propotioner!

4 år for at kopier en CD! Worst case: En kunstnernes udgivelse bliver kopieret helt vildt og kunsteren tjener ikke en øre, han går fallit og dropper at sælge musik. Så han bliver nød til at finde sig et ganske anmindeligt arbejde. Ja gu er det synd, men er han død? er han skadet for livet? Overhovedet ikke, han har bare et liv som alle os andre. 4 år for det! Lad den lige stå lidt!
Gravatar #21 - Deternal
8. aug. 2003 19:21
#20: Vi prøver lige igen: Worst case - en kunstner bliver kopieret helt vildt, da mange hører hans musik bliver alle hans koncerter udsolgt og han kan lave ganse udemærket af at turnere, og pladeselskabet får fingeren og alle er glade.

Så derfor giver 4 år mening, eller øøøhhh - glem det.
Gravatar #22 - Hekatombe
8. aug. 2003 19:26
RoceKiller: når jeg læser artikelen så ser jeg ikke at du kan få 4 år for at kopiere én cd, men det er den maksimale strafferamme, hvilket vil sige de 4 år først ville blive aktuelt når man begynder at kunne leve af at kopier cd'er.

Og, så har straffen sjælent noget at gøre med hvor grusom en forbrydelse er, men noget med hvor prevensiv det ville være at give en høj straffe, og det er oftes de 'bløde' (økonomisk kriminalitet, og ligende).
Gravatar #23 - athlon
8. aug. 2003 19:28
"Tak for dit spørgsmål
Jeg vender tilbage med et svar hurtigst muligt.

med venlig hilsen Brian Mikkelsen"...

Så håber jeg bare at han kommer med det eneste rigtige svar, nemlig at afgiften også vil blive fjernet.
Gravatar #24 - Redhack
8. aug. 2003 21:28
Var der ikke noget med at man så heller ikke længere har mulighed for at lægge musik over på sin mp3 afspiller uden at det er ulovligt?
Syntes jeg har hørt et sted at men ikke må tage kopier af sine egne cd'er???
Gravatar #25 - Ravager
8. aug. 2003 21:31
Husk på, at der er ikke noget der hedder lovgivning med tilbagevirkende kraft. De skal direkte kunne bevise, at du har brændt kopier efter loven er trådt i kraft... kan de ikke det, er der ingen sag.
Gravatar #26 - Hekatombe
8. aug. 2003 21:39
#24, jo før loven, som gav lov til at kopier fra orginale cder til eget forbrug tråtte i kraft, så var det ulovligt at kopier musik digitalt, hvilket betyd at du ikke måtte lave en backup af dine musik cder, du måtte ikke smide dem ind på computeren osv, men du måtte smide dem ind på bånd, også høre dem.
Gravatar #27 - sepstrup
8. aug. 2003 21:40
Men det vil de jo godt kunne med alt nyt musik der kommer efter loven er trådt i kraft... så det er ikke så længe man kan leve højt på den...
Gravatar #28 - FISKER_Q
8. aug. 2003 21:58
Tag det roligt, DK er bare lidt forskudt i forhold til USA, om et par år så er kampen fuldstændigt tabt, om de så vil anerkende det og sænke prisen på medier er så det.
Gravatar #29 - Scapegoat
8. aug. 2003 22:22
Hmmm, jeg tror jeg vil til at have en advokat siddende ved min computer fremover, jeg kan da ikke have at det lige pludselig bliver ulovligt at skrælle appelsiner på en november torsdag, hvis du nu lige har et par sorte sokker på imens. Eller sådan noget.
Jeg tror at der er nogen som ser på loven som et meget dårligt beskyttet tekst dokument som man kan redigere i hele tiden...
Men jo, det er da i orden at du ikke må kopiere en CD, det giver da mening at kunstnerne vil beskytte deres musik, men prøv så at fatte at vi ikke alle sammen har penge til at "støtte" ALLE grupperne på markedet, og så se igennem fingre med at det ikke lige er alle som gider bruge ~3.000 kroner på en Eye-Q CD med 12 minutter støj på. Og da slet ikke når den såkaldte CD er kopibeskyttet.
Når jeg køber en CD, så er det fordi jeg godt kan lide gruppen eller bare nogle af musiknumrene på CD'en.
Jeg har ikke lyst til at betale en afgift for CD'en, da slet ikke hvis det betyder at jeg skal købe et anlæg for at høre den... Jeg har ikke noget anlæg, da jeg har en computer som kan afspille normale CD'er ret udmærket :)
Og hvis/når de smider dette igennem, så vil jeg nok mene at de trækker den der afgift tilbage igen.
Gravatar #30 - smiley
9. aug. 2003 00:50
Ja det er jo den sædvanlige omgang fra Brian Mikkelsen-som-forbyder-sine-børn-at-spille-diablo2-fordi-det-er-meget-voldeligt....


Var der andre end mig der lavede klage-brev over den omgang pis han fyrede af på DR1 i det program der var om spil(For laaaaaaang tid siden)?
Gravatar #31 - Alrua
9. aug. 2003 00:57
Kan ikke tage DR1...hvad sagde han?
Gravatar #32 - RoceKiller
9. aug. 2003 08:06
#22
Nej, ikke 4 år for een cd, læs det de står efter Worst case.

Jeg er godt klar over hvad grunden er for strafferammen, men det ændre ikke på den er totalt ude af proprotioner.
Gravatar #33 - ZOPTIKEREN
9. aug. 2003 08:53
#30
Ordet du leder efter er nok; medieliderlig. Det er nok fordi der har været en lang sommerpause uden at han har kunne være på skærmen, så skulle der ske et eller andet.

Men anyway, kan nu godt se det fornuftige af at ikke låne hele bibliotekets samling :)
Gravatar #34 - IceAngel
9. aug. 2003 08:58
Tak for din henvendelse til TV 2/Nyhederne - og for den interesse du dermed viser os.

En af redaktionens medarbejdere kigger nu dit forslag igennem - og vender tilbage til dig, hvis vi gør yderligere ved det.

Med venlig hilsen

TV 2/Nyhederne


hehe... kunne nu være lidt sjovt hvis de tog den tråd op.....
Gravatar #35 - Yasw
9. aug. 2003 09:08
Hvor er det dårlig stil at først at lave en lov, og så kort tid efter fjerne den igen.
Altid godt at love ikke må virke med tilbagevirkende kraft.

Må man så heller ikke låne bøger mere på biblioteket? Ja, jeg ved godt at man ikke kopiere dem, men de fleste bøger læser man faktisk kun en gang - også selvom man køber bogen. Og hvis man skulle få lyst til at læse den igen, ja så låner man den bare igen. Forskellen er da egentlig ikke særlig stor, men jeg har da endnu ikke set beklagelser fra forlagene om at bibliotekerne skader deres forretning.
Gravatar #36 - punker
9. aug. 2003 09:38
Typisk Brian igen igen .... what a jerk

og op til 4 år ? .... det er ligefør det bliver mere strafbart at kopiere cd'er end at slå en mand ned, voldtægt, narkosalg osv.

hmmm .....
Gravatar #37 - Luxen
9. aug. 2003 09:44
Seriøst hvis disse politikere virkelig tror at folk som downloader mp3-filer fra nettet gad og købe cden, hvis nettet ikke var til rådighed... For meget....
Gravatar #38 - Skobbolop
9. aug. 2003 10:13
hvor jeg dog hader den regering..

det blir så godt når der er valg igen..så kan det være at vi får USA-fanatikerne smidt af..
Gravatar #39 - Wolly
9. aug. 2003 10:19
Er jeg den eneste der ikke fatter en skid af lovene på dette område??? Jeg synes hele tiden at de bliver ændret, eller at der er tale om at ændre dem, jeg tror ikke at der er særlig mange almindelige danskere der ved hvad der er lovligt og hvad der ikke er mere. Jeg tror at der er rigtig mange der ligesom jeg, har opgivet at finde ud af hvad hele danmarks fodboldminister indfører af lovændringer, og derfor bare gør som de har lyst!

Måske Hr. Fodboldminister skulle tage sig lidt sammen, og lave en lov på området en gang for alle, og så ikke diskutere emnet yderligere! Alt det andet skaber blot forviring, og resulterer i at der ikke er nogen der følger lovgivningen, hvad den end måte sige...
Gravatar #40 - rackbox
9. aug. 2003 10:24
Mht. blankmedieafgiften vil jeg gerne lige knytte et par ord: Som udgangspunkt var formålet med blankmedieafgiften at kompensere kunstnere i forhold til deres forholdsmæssige tab på CD-salg i forbindelse med privatkopiering. Det kunne evt. på et tidspunkt lade sig gøre at foretage en reel beregning, der i et eller andet omfang var rimeligt, således at kunstnerne fik den andel de var berettiget til.
Men hvad musikindustrien havde glemt at overveje i forbindelse (eller måske aktivt havde overset) var at i det øjeblik blankmedieafgiften og den nye copyrightlov blev sat i kraft skulle det vise sig umuligt at beregne netop hvilke kunstnere der skulle have hvilket tilskud.
Det er jo ikke muligt at se hvor stort et tab den enkelte kunstner har lidt grundet kopiering, hvis det er et nyt band. Derfor påhviler det musikindustriens egne prognoser at fordele midlerne. På den måde kan de promovere en elendig kunstner uden at gøre det store arbejde og siden belønne ham/hende med midler som i virkeligheden (hvis der ikke blev foretaget kopiering men kun købt) var urimelige. Det er en pengemaskine der ikke tager højde for kvalitet men udelukkende er til for kunstigt at ekvalisere samtlige kunstnere. Det er ikke længere nødvendigt at kunne lave musik og i ekstrem fald er det muligt at lave en CD hvor der er optaget lyden af en tog der kører forbi - og derpå "sælge" den og financiere den udelukkende fra en afgift. På trods af at CD'en aldrig ville have solgt et eneste eksemplar.

Mht. ophævelsen af kopiretten: Det er i mine ører fornuftigt at det ikke er lovligt at kopiere musik man ikke selv har originalerne til. Det strider da også imod alt andet her i samfundet.
Gravatar #41 - henne
9. aug. 2003 10:40
#38: Nu har vi jo set hvordan den rigtigt gode tidligere regering, indførte afgift, ups den var ulovlig, fjernede den igen, og indførte den igen. Se dengang var det det gode lov-arbejde der blev laver her i Danmark... NOT!
Det er fuldstændigt ude af regeringens hænder, regeringen copy-paster bare fra en email fra copydan om hvordan de gerne vil have det. At fejlen så er at lade en privat virksomhed, som copydan jo er, være hævet over enhver lov, blev jo begået for rigtigt mange år siden. Så diskussioner om hvor vidt ting er lovlige fra copydan's side er fuldstændigt irrelevante, de lader bare som om de har tænkt sig at overholde loven, da de jo osse er underlagt "højeste ret" aka pressen som alle andre i dette land.
Gravatar #42 - annoia
9. aug. 2003 10:45
henne - Det var jo så bare ikke regeringen der indførte afgiften den gang, det var copydan der bare sprang ind og smed om sig med afgifter, stort set før en aftale overhovedet var på plads. Du må godt beskylde folk, men beskyld lige de rigtige.

Og så er det da rart at vi kommer af med den latterlige lov, men så længe der fortsat er afgifter på blankmedier vil jeg ikke anderkende lovændringen.
Gravatar #43 - peden
9. aug. 2003 11:12
Jeg indrømmer at det er lidt off topic, men er det ikke skæmmende at en mand som ham der drev mobilimport.dk og nu er begyndt at gøre det samme i Sverige, kan slippe afsted med at snyde for 1.5million kr(TV2s tal, baseret på 1500 bestillinger af mobiltelefoner), og ifølge rigspolitichefen er "de penge nok tabt", mens at lille Johnny på 13år der downloader en cd med Fu:el (whatever) kan risikere at hænge på en bøde på tusindsvis af kroner? Det er sgu da mystisk.
Gravatar #44 - Gul
9. aug. 2003 12:47
@43 - Eller hans storebror på 15 år (ok nok ikke realistisk, men teoretisk) får 4 år i brummen for at hente den samme cd :oP Lyder sgu fair nok i mine øjne..
Gravatar #45 - lean
9. aug. 2003 14:07
Alle må tage penge for at distribuere værker, kunstneren kan kun tjene penge på værkerne ved hjælp af almisser.

Dvs, maksimal udbredelse af kunst, folk der har økonomisk overskud til at støtte kunsten gør dette.
Det store spørgsmål er om der vil gå flere eller færrere penge til kunst. Personligt vil jeg nok lægge ligeså mange penge, men måske flere da jeg ikke vil føle mig jagtet. Gennemsnitligt tror jeg at beløbene vil være de samme.

Kan vi få en poll:
Vil du gerne betale for kunst, selvom værket er gratis?
Ja - jeg støtter altid musikken.
Ja - hvis jeg kan få garanti for at jeg har betalt for værket.
Nej - kunstnerne skal have loven i ryggen før de får penge af mig.
Gravatar #46 - gris
9. aug. 2003 16:09
Alligevel også noget værre lort de har på bibliotekerne :] Tror nu ikke de kan administrere det hele..
Gravatar #47 - wots
9. aug. 2003 17:37
Jeg forstår ikke at der er mange der stiller sagen op, som om lille bent på 17 år får 4 år for at kopiere en CD med Fu:el. 4 år er den maksimale straf, hvilket betyder at der skal rigtigt, rigtigt meget til for at udløse den straf. Hvad skal der til og hvornår syntes jeg det ville være rimelige? Hvis en international ring systematisk kopierer tonsvis af CD'ere og har omsat for 10 millioner kroner sort er det måske meget rimeligt at idømme bagmanden 4 års fængsel.

#43: Enig i at det er skræmmende. Men så vidt jeg ved, så ved politiet udemærket hvem han er. Han skal nok få sin straf, men man er jo uskyldig indtil modsatte er bevist, derfor har han mulighed for at fortsætte sine dumheder i sverige. Lad os håbe politiet arbejder hurtigt.
Gravatar #48 - xect
9. aug. 2003 19:06
#45
Hvor mange tror du vil svare ærligt på den poll?
Gravatar #49 - Silentkill
9. aug. 2003 20:14
#48

Det laver vi en poll om!!!
Gravatar #50 - Bl4d3
9. aug. 2003 22:38
#49 Hehe...

Nej seriøst... så seriøs man nu kan være på en lørdag aften.. så kunne jeg måske godt finde på at betale for musikken.... HVIS det er godt musik, musik i det rigtige format. Apple/TDC/Whoever der driver et website hvor man kan købe musik får aldrig en øre fra mig før man kan få musikken i mp3/ogg/wav/bedre_ikk_f*cked_format.
Jo blankmedieafgiften skal da væk før denne lov kan respekteres.... men bare rolig plade/film/spil -branchen skal nok finde ud af en ny afgift på div medierm, fx hd, cd, dvd, a4 papir(åhh gud hvis der var nogen som kopierede jon' ny sang på skrift!!!!) Nej jeg mener bare at industrien har alt for stor magt, nu ved jeg godt at den ikke har lige så stor indflydelse i dk som i andre lande(læs usa, de har da de undeligste love?), men det begynder da at gå den forkerte vej nu... Hvis fx "foreningen for danmark uden APG/BSA" begyndte at røre på sig, hvad ville det så ske? Jo alle ville grine af os.... For selvfølgelig ville vi købe alt det musik, der hentes fra nettet! Nej nej nej.... jeg tror ikk at halvdelen af jer(ok os mig ;) ) har råd til at købe det hele... hvordan kan den danske musikbranche, som egentligt er styres af udlandet. Vide at jeg selvfølgelig vil købe alt det musik som jeg hører/henter? Måske hænger det faldende salg på 25%(eller noget)sammen med kvaliteten af det udgivne musik i samme periode... kunne det ligefrem tænkes at 25% af musikken stinker af genudgivelser/samlebåndspop(Jay kid, host*jon*host*, div opsamlinger og de gode tyske slagerHITS) måske kunne man sælge MERE, hvis man ikke brugte pange på at reklamere for "Panfløjte hits 22" lige i den bedste sendetid.
Og jo jeg stytter en håndfuld kunstnerne. Jeg vil bare ikke betale deres pladeselskaber/reklamer, men jeg ville godt betale for musikken online, hvis jeg kunne!

Ps. Jeg kan ikke se hvorfor man skal betale for døde kunstere's værker i 75 år... der kommer intet nyt fra dem, ingen koncerter. Tjener de store malere's familier måske penge fra museer?

Pps. Tag jer ikke afstave fejl :) er en smule beruset. Se så alt lave den poll!
Gå til top

Opret dig som bruger i dag

Det er gratis, og du binder dig ikke til noget.

Når du er oprettet som bruger, får du adgang til en lang række af sidens andre muligheder, såsom at udforme siden efter eget ønske og deltage i diskussionerne.

Opret Bruger Login